ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στο ΕΚΑΒ, στα θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων και στις υπηρεσίες πρόνοιας, συμμετέχοντας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα αιτήματα που προβάλλει η ΠΟΕΔΗΝ είναι: Αναβάθμιση του δημόσιου τομέα Υγείας και Πρόνοιας, να σταματήσει η εκχώρηση της καθαριότητας στα ιδιωτικά συνεργεία και ΟΧΙ στα ιδιωτικά λογιστήρια. Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ ζητά να γίνουν άμεσα προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και να σταματήσει ο θεσμός των εκτάκτων.

Τέλος, ζητά ουσιαστικές αυξήσεις, καθώς το 2% αποτελεί κοροϊδία.

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τα ΔΣ των σωματείων και τα περιφερειακά συμβούλια σε πανελλαδική σύσκεψη στο θέατρο "Αλφα" (Στουρνάρη και Πατησίων) στις 25.2.1999 και ώρα 9.30 π.μ. Στη συνέχεια θα γίνει παράσταση στον υπουργό Υγείας.

Στο "Λαϊκό"

Οι γιατροί στο Λαϊκό Νοσοκομείο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με τη μορφή της αποχής από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, τα προγραμματισμένα χειρουργεία και τους τακτικούς εργαστηριακούς ελέγχους. Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, θα αντιμετωπίζονται τα επείγοντα περιστατικά.

Εκτός απ' την αναβάθμιση και την εξασφάλιση ασφαλών προγραμμάτων στις εφημερίες οι γιατροί του "Λαϊκού" ζητούν την απομάκρυνση των διορισμένων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, γιατί "βρίσκεται σε πλήρη ρήξη σχέσεων με το ιατρικό σώμα" και γι' αυτό ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Λ. Παπαδήμα.

Ναρκωτικά με υπολογιστή

Οι νέες τεχνολογίες μπορεί να έδωσαν ώθηση στις προσπάθειες ελέγχου των ναρκωτικών, αλλά οι έμποροι ναρκωτικών τις εκμεταλλεύτηκαν, τονίζει η Επιτροπή Ναρκωτικών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών

Η παρασκευή παράνομων ουσιών σε υπολογιστή και κυρίως η έμμεση διαφήμισή τους, η συχνή υπερσυνταγογράφηση ψυχοτρόπων ουσιών - είναι ενδεικτικό πως σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες το 10% του πληθυσμού κάνει χρήση αγχολυτικών ναρκωτικών - αλλά και η ευρέως διαδεδομένη χρήση της κάνναβης είναι - σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ναρκωτικών του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε χτες ταυτόχρονα σε 30 χώρες - οι τρεις σημαντικότερες προκλήσεις για το μελλοντικό έλεγχο των ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην έκθεση, οι νέες τεχνολογίες μπορεί να έδωσαν ώθηση στις προσπάθειες ελέγχου των ναρκωτικών, αλλά οι έμποροι ναρκωτικών τις εκμεταλλεύτηκαν για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. "Οι έμποροι μπορούν να παρασκευάσουν με ευκολία νέα ναρκωτικά επιδρώντας στα μόρια με τη βοήθεια υπολογιστών ή να μάθουν εύκολα να παρασκευάζουν παράνομες ουσίες μέσα απ' το διαδίκτυο. Σήμερα τα παράνομα ναρκωτικά μπορούν να πωληθούν με πολύ χαμηλό ρίσκο μέσα από τον Παγκόσμιο Ιστό", τόνισε χτες - στη συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της φετινής έκθεσης του ΟΗΕ - η Μίρκα Γόντικα,υπεύθυνη προγραμμάτων του Κέντρου Πληροφοριών του ΟΗΕ. Η έκθεση της Επιτροπής παροτρύνει τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν στενά με τη βιομηχανία του διαδικτύου, τις κοινοτικές ομάδες, τις οικογένειες και τους εκπαιδευτές για να διασφαλίσουν ότι δε γίνεται κακή χρήση αυτών των τεχνολογιών με σκοπό την εξάπλωση των ναρκωτικών.

Οσον αφορά τη συνταγογράφηση ψυχοτρόπων ουσιών, υπογραμμίστηκε πως απ' τη μια πλευρά φαίνεται και αποδεικνύεται ότι σε πολλές χώρες ορισμένες ουσίες υπερσυνταγογραφούνται, ενώ απ' την άλλη η εξασφάλιση της διαθεσιμότητας ναρκωτικών για ιατρικούς σκοπούς (π.χ. μορφίνη ή κοδεϊνη για την ανακούφιση απ' τον πόνο) δεν είναι πάντα προσιτά σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε χώρες της αφρικανικής ηπείρου, σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε ευρωπαϊκές χώρες, στην Αμερική, στον Καναδά και την Αυστραλία.

"Οπου παρατηρούνται "διογκωμένες" συνταγογραφήσεις γιατρών είναι βέβαιο ότι προκαλούνται από κοινωνικές στάσεις που ενθαρρύνουν τις φαρμακευτικές θεραπείες για οποιοδήποτε κοινωνικό πρόβλημα ή πρόβλημα συμπεριφοράς. Αν, όμως, οι νέοι άνθρωποι μάθουν να παίρνουν συνταγογραφημένες ναρκωτικές ουσίες για να αντιμετωπίσουν το άγχος, να βελτιώσουν τη σχολική τους απόδοση ή για να συμμορφώνονται με τη γενικά αποδεκτή εξωτερική εικόνα, πώς περιμένουμε να απέχουν απ' την κατάχρηση ναρκωτικών;", διερωτήθηκε - σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Εκθεσης - η Μ. Μαλλιώρη,πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). Επισήμανε ακόμα πως στη χώρα μας η ελεγχόμενη συνταγογράφηση - που προέκυψε με τη λίστα φαρμάκων - μείωσε αρκετά το ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Ενδεικτικά από 13,5% που ήταν το ποσοστό χρήσης το 1984 - σε άτομα ηλικίας 12 έως 64 χρόνων - έπεσε το 1998 στο 10%.

Το τρίτο θέμα που θίγει η φετινή έκθεση είναι η διαδεδομένη χρήση της κάνναβης, σχεδόν σε όλες τις χώρες. Ο ΟΗΕ επισημαίνει πως η αυξανόμενη "πολιτικοποιημένη" μάχη γύρω απ' την κάνναβη πρέπει να λάβει τέλος, δεδομένου ότι έχει αρνητικές συνέπειες στις στάσεις, κυρίως των νέων, γύρω απ' την κατάχρηση ναρκωτικών. "Φοβόμαστε πως οι πιθανές χρήσεις της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθεί η νομιμοποίηση της γενικής χρήσης της", επισήμανε χτες ο Μπάμπης Πουλόπουλος,διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. Και κατέληξε τονίζοντας πως η Διεθνής Συνθήκη κατά των ναρκωτικών του 1961, η οποία περιορίζει τη χρήση της κάνναβης και άλλων ουσιών με μικρή ιατροφαρμακευτική αξία αλλά μεγάλη πιθανότητα κατάχρησης για ιατρικούς και επιστημονικούς σκοπούς, χρειάζεται να εφαρμοστεί αυστηρά.

Αυξήθηκε η χρήση ηρωίνης και αγχολυτικών

Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Βόρεια Αμερική, η Αφρική και η Ασία

Αύξηση - σε παγκόσμιο επίπεδο - στην κατάχρηση αγχολυτικών ναρκωτικών και στο κάπνισμα ηρωίνης παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με την εκθεση του ΟΗΕ, τη χρονιά που μας πέρασε. Παράλληλα διευκρινίζεται πως οι Ευρωπαίοι είναι οι πρώτοι στον κόσμο στην κατανάλωση ναρκωτικών - αγχολυτικών, ενώ οι Αμερικανοί έχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση διεγερτικών και ουσιών που βελτιώνουν τις επιδόσεις.

Πάντως τα σοβαρότερα προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν η Βόρεια Αμερική, η Αφρική και η Ασία. Συγκεκριμένα, η καθαρότερη και φθηνότερη ηρωίνη στις πιάτσες της Βόρειας Αμερικής οδήγησε σε άνοδο του καπνίσματός της, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους που θεωρούν πως το κάπνισμα επιφυλάσσει λιγότερους κινδύνους απ' ότι η εναίσιμη χρήση της ηρωίνης. Στον Καναδά και στις ΗΠΑ συνολικά αυξήθηκε ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση ναρκωτικών, πιθανώς εξαιτίας της καθαρής ηρωίνης (παρασκευάζεται κρυφά στην Κολομβία, στο Μεξικό και στη Γουατεμάλα). "Η ηρωίνη προσελκύει όλο και μεγαλύτερο και νεότερο σε ηλικία αριθμό ατόμων, κυρίως επειδή είναι εύκολα προσβάσιμη, πιο φτηνή και πιο καθαρή", επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Ταυτόχρονα, όμως, με γοργούς ρυθμούς αυξάνει και η διακίνηση και κατάχρηση μεταμφεταμίνης στις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια παράνομες ομάδες, με βάση το Μεξικό, που διακινούσαν κάνναβη και κοκαϊνη, άλλαξαν εμπόρευμα προμηθεύοντας τις ΗΠΑ με μεταμφεταμίνες.

Στην Κεντρική Αμερική και στην Καραβαϊκή το "κρακ" αποτελεί το πιο δημοφιλές ναρκωτικό, ιδιαίτερα ανάμεσα στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού των μεγαλουπόλεων στην πλευρά του Ατλαντικού. Το "κρακ" συνδέεται μάλιστα με τα αυξανόμενα κρούσματα βίας στην περιοχή.

Στην Αφρική - πέρα απ' τις άλλες ουσίες - σημαντικό πρόβλημα αποτελεί το "σνιφάρισμα" πτητικών διαλυτών από τα παιδιά των δρόμων. Υπολογίζεται ότι 9 στα 10 παιδιά στη Νότια Αφρική είναι τακτικοί χρήστες αυτής της μορφής! Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών, αλλά και άλλων ναρκωτικών, σε όλες τις χώρες της Ασίας.

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης η χρήση της ηρωίνης αυξήθηκε, σε άλλες έμεινε στάσιμη και σε ελάχιστες μειώθηκε. Μάλιστα αρκετές χώρες έχουν θεσπίσει χώρους όπου τα εξαρτημένα άτομα μπορούν να κάνουν ελεύθερα χρήση ουσιών κάτω από επίβλεψη και υποθετικά καλές συνθήκες υγιεινής. Η Επιτροπή του ΟΗΕ προτρέπει αυτές τις χώρες "να αναλογιστούν τα προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν, όπως οι νομικές προεκτάσεις, η συνάθροιση χρηστών, η παράνομη διακίνηση, αλλά και τα μηνύματα που προβάλλουν στο κοινό ανάλογοι χώροι".

Φωτο - Στροφή στην απεξάρτηση

Την πρώτη "έντυπη απόπειρά" τους έκαναν πραγματικότητα οι Ομάδες Φωτογραφίας της Θεραπευτικής Κοινότητας "Στροφή", με την έκδοση του πρώτου τεύχους του "Μικρού", ενός περιοδικού με θέμα τη φωτογραφική δημιουργία στην κοινότητα. "Το Μικρό", που θα εκδίδεται δύο φορές το χρόνο, περιέχει επιλεγμένες δουλιές των μελών των Ομάδων φωτογραφίας, επιχειρώντας ένα ακόμα βήμα προσέγγισης στην τέχνη της φωτογραφίας, στην τέχνη του διαφορετικού βλέμματος και της επικοινωνίας.

Η έκδοση του "Μικρού" αποτελεί έναν από τους πολλούς σταθμούς στην πολύχρονη πορεία της ομάδας φωτογραφίας της "Στροφής" που δημιουργήθηκε το 1989 στην Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα. Ενας ακόμα σταθμός στην πορεία που ξεκίνησε με την αγορά του πρώτου εκτυπωτή ασπρόμαυρων φωτογραφιών και το στήσιμο του σκοτεινού θαλάμου, που συνεχίστηκε με τις ανοιχτές εκθέσεις των φωτογραφιών, αλλά και με τη δημιουργία, πριν δύο χρόνια, μιας νέας ομάδας φωτογραφίας, στο Κέντρο Δευτερογενούς Πρόληψης.

Μια προσπάθεια που, όπως επισημαίνουν τα μέλη των Ομάδων Φωτογραφίας της "Στροφής", έχει ανάγκη τόσο ηθικής όσο και υλικής στήριξης. (Ο αριθμός του λογαριασμού δωρεών για "Το Μικρό" είναι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, 111/296006 - 04. )

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Επιθεώρηση ελέγχου ή συγκάλυψης;

Ερωτηματικά από τον εκπρόσωπο της ΕΣΚ Χ. Χουρδάκη στο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας

Για άλλη μια φορά αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ), που ήταν προγραμματισμένη για το περασμένο Σάββατο 20 Φλεβάρη 1999. Ως γνωστόν, η Συνομοσπονδία συζήτησε για πρώτη φορά τις καταγγελίες για οικονομικά σκάνδαλα πριν ένα μήνα. Στη συνεδρίαση εκείνη επιβεβαιώθηκαν μια σειρά στοιχείων στα οποία βασίστηκε η μηνυτήρια αναφορά του μέλους του Γενικού Συμβουλίου και εκπροσώπου της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης", Χάρη Χουρδάκη.

"Με πρωτοβουλία όμως στελεχών του κυβερνητικού κόμματος και της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας και της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπως καταγγέλλει ο Χάρης Χουρδάκης, η συνεδρίαση διακόπηκε με πρόσχημα να έχει περιθώριο να απαντήσει στις καταγγελίες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βαρδακαστάνης Γιάννης, πράγμα που θα γινόταν στη χτεσινή συνεδρίαση, η οποία ματαιώθηκε εκ νέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών διεξάγουν αυτές τις μέρες έλεγχο στα βιβλία της Συνομοσπονδίας. Τα ερωτηματικά έχουν να κάνουν αν αυτός ο έλεγχος γίνεται με την ευθύνη του εισαγγελέα που έχει αναλάβει την ανάκριση ή είναι ένας συνήθης τυπικός έλεγχος κάποιων υπαλλήλων για να δώσουν το σύνηθες "όλα καλά καμωμένα"";

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ δήλωσε πως θα προσφύγει στην Εισαγγελία Αθηνών τις επόμενες μέρες για να σταματήσει κάθε διαδικασία συγκάλυψης των οικονομικών σκανδάλων αλλά και να ζητήσει την επίσπευση της διαλεύκανσης της υπόθεσης. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, που ενώ η μηνυτήρια αναφορά τούς έχει κοινοποιηθεί στον καθένα ξεχωριστά δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια. Και γιατί βέβαια να το κάνουν, τονίζει ο Χ. Χουρδάκης, αφού η σημερινή πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΕΣΑΕΑ βάζει πλάτες για να περάσει η πιο αντιλαϊκή αναπηρική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών.

Αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας

Τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία επισήμαναν χτες οι εκπρόσωποι της ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρίας που θα γίνει από τις 25 μέχρι τις 27 του Φλεβάρη στην Αθήνα.

"Σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοπάθειες, καρκινογενέσεις, έλλειψη γονιμότητας στις γυναίκες, αναπνευστικά προβλήματα κλπ. είναι μερικά από τα αποτελέσματα της αύξησης των περιττών κιλών στον ανθρώπινο οργανισμό", επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Εταιρείας.

Βασικές αιτίες της παχυσαρκίας είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η πολυφαγία, οι λιπαρές τροφές και η έλλειψη φυσικής άσκησης. Οσον αφορά την αντιμετώπισή της απαιτείται ο συνδυασμός της σωστής διατροφής και της σωματικής άσκησης, πάντα με τις οδηγίες γιατρού, ενώ η χρήση φαρμάκων όταν κρίνεται αναγκαία πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής.

Τέλος χαρακτήρισαν ανεύθυνη την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος από πολλά ιδιωτικά κέντρα αδυνατίσματος και επισήμαναν την ανάγκη επέκτασης στα δημόσια νοσοκομεία τόσο της θεραπείας όσο και της πρόληψης.

Υπάρχουν και τα παιδιά που καταφέρνουν να ξεφύγουν απ' τα ναρκωτικά. Στη φωτογραφία παράσταση των παιδιών της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω" με αίτημα την παραμονή στην κοινότητα 14 θεραπευτών, των οποίων έληξαν οι συμβάσεις τους



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ