ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Απαίτηση κλιμάκωσης του αγώνα

Ετοιμάζονται οι ναυτεργάτες για την 24ωρη απεργία την Πέμπτη (4/3), στα τουριστικά πλοία

"Επί ποδός" βρίσκονται οι ναυτεργάτες για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στα τουριστικά πλοία,που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για την επόμενη Πέμπτη 4 Μάρτη.Ταυτόχρονα, από τις περιοδείες των συνδικαλιστών, στα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά και στα στέκια των ναυτεργατών στην Ακτή Μιαούλη,καταγράφεται η ναυτεργατική απαίτηση, για κλιμάκωση της απεργίας, ώστε να αποτελέσει την έναρξη δυναμικών αγώνων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των ναυτεργατών.

Η ΠΕΜΕΝ και η ναυτεργατική Ενωση "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" σε χτεσινή τους ανακοίνωση τονίζουν ότι: "Η κλιμάκωση και η επέκταση των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι εντολή των ναυτεργατών. Είναι ο δρόμος που επιβάλλεται να ακολουθήσει το συνδικαλιστικό κίνημα".

Τα δύο σωματεία αναφέρονται στα δραματικά αποτελέσματα που επιφέρει η αντιναυτεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των εφοπλιστών, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή, στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" - της αύξησης δηλαδή των εφοπλιστικών υπερκερδών - έχει σαν στόχο τον αφελληνισμό της ναυτιλίας, το μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία και κατά συνέπεια τη διάλυση του ΝΑΤ. Σημειώνουν ακόμη, ότι την εφοπλιστική και κυβερνητική επιθετικότητα αποθρασύνει και η υποταγή που επιδεικνύει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ. Τα δύο σωματεία αναφέρονται και στην "αποτρόπαια - όπως τη χαρακτηρίζουν - παράδοση του Οτσαλάν" επισημαίνοντας ότι τα γεγονότα αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση αυτή είναι άκρως επικίνδυνη.

"Τα σωματεία μας - συνεχίζει η ανακοίνωση - έθεσαν και υποστήριξαν επανειλημμένα τη θέση για την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στη θέση αυτή επιμένουμε, προβάλλοντας ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο". Τα δύο σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν μαζικά στην 24ωρη απεργία, να κλείσουν το δρόμο στην πλειοψηφία της ΠΝΟ για υπαναχωρήσεις και να απαιτήσουν την κλιμάκωση της απεργίας με διεκδικητικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών.

Να πώς "γονατίζουν" το ΝΑΤ

Νέο κρούσμα ασυδοσίας σε βάρος του ΝΑΤ, συνιστούν οι οφειλές μιας μόνο πλοιοκτήτριας εταιρίας, που έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο δολάρια! Πρόκειται για την εταιρία PRONOIA SHIPS AGENS του εφοπλιστή Λιγνού.Η υπόθεση της ναυτιλιακής εταιρίας PRONOIA αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα για την τακτική που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ, η οποία λειτουργεί με γνώμονα τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Οι οφειλές του εφοπλιστή Λιγνού προς το ΝΑΤ ξεκινούν από το 1997, όμως με ευθύνη της πλειοψηφίας (που αποτελείται από κυβερνητικούς παράγοντες, εκπροσώπους του ΥΕΝ και εφοπλιστές), δεν πάρθηκαν μέτρα για την εξόφλησή τους. Αυτή την περίοδο, που οι δανείστριες τράπεζες του εφοπλιστή Λιγνού κατέσχεσαν και τα 17 πλοία του, σκέφτηκε η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ να ανακοινώσει ότι θέτει σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα για την εξόφληση του οφειλών του εφοπλιστή προς το Ταμείο!

Σύμφωνα με έγγραφο του ΝΑΤ οι οφειλές 12 πλοίων του εφοπλιστή Λιγνού στο Ταμείο είναι "περίπου" (!), όπως αναφέρεται στο έγγραφο, 1.064.000 δολάρια.Οι οφειλές των υπόλοιπων 5 πλοίων του έχουν εξοφληθεί από τις τράπεζες.

Επιπλέον η πλειοψηφία της διοίκησης του ΝΑΤ αρνείται να αποκαλύψει το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής και εισφοροκλοπής των εφοπλιστών σε βάρος του Ταμείου. Σε έγγραφο της ΠΕΜΕΝ με το οποίο απαιτούσε να γνωστοποιηθεί το συνολικό χρέος προς το ΝΑΤ των εφοπλιστών όλων των κατηγοριών πλοίων, ο πρόεδρος του ΝΑΤ Κ. Γκιζιάκης,στις 19 Φλεβάρη με γραπτή απάντησή του στην Ενωση, σημειώνει: "Οσον αφορά τις οφειλές των εφοπλιστών προς το ΝΑΤ αυτές έχουν ανακοινωθεί κατ' επανάληψη στο ΔΣ του ΝΑΤ"...

Στάσεις εργασίας στη ΔΕΗ

Καθημερινές, τετράωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας αρχίζουν από σήμερα οι τεχνικοί της ΔΕΗ στους σταθμούς παραγωγής και τα ορυχεία, ενάντια σε διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου 2084, που συνέπεια έχουν την καθυστέρηση συνταξιοδότησης εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει το σχετικό όριο.

Στη συμβολική κατάληψη των γραφείων της διεύθυνσης του ΑΗΣ Λαυρίου, προχώρησε χτες για δυο ώρες, από τις 1μμ έως τις 3 μμ, η Ενωση Προσωπικού του σταθμού παραγωγής Λαυρίου, με αίτημα την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Η Ενωση, τονίζεται σε ανακοίνωσή της, έχει αποφασίσει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ θα ακολουθήσει την τακτική των αιφνιδιαστικών, κλιμακωτών και μη ανακοινώσιμων απεργιακών μέτρων.

Περιοδεία στη Χαλκίδα

Περιοδεία σε βιομηχανίες της περιοχής Χαλκίδας θα πραγματοποιήσει σήμερα ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής.Η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ μαζί με το βουλευτή, θα επισκεφτούν τις επιχειρήσεις λευκού κρέατος "Κελαϊδίτης","ΣΥΝΚΟ" και τη φαρμακοβιομηχανία "Γκαλένικα".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ