ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπροστάρης» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών έως τον Περσικό κι ακόμα παραπέρα

Να πολεμήσει η Ελλάδα στο πλευρό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεσμεύτηκε η κυβέρνηση με νέα άθλια συμφωνία που υπέγραψε!

Από την επίσκεψη Μητσοτάκη στα ΗΑΕ, όπου υπογράφτηκαν οι συμφωνίες

Eurokinissi

Από την επίσκεψη Μητσοτάκη στα ΗΑΕ, όπου υπογράφτηκαν οι συμφωνίες
Ολο και πιο μέσα «στο στόμα του λύκου» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών σε Μ. Ανατολή, Περσικό και ακόμα παραπέρα, βάζει η κυβέρνηση τον λαό για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης.

Χαρακτηριστικά είναι όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση την περασμένη Τετάρτη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμφωνίες που φέρουν τη σφραγίδα των σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή ως «προέκταση» και της συμφωνίας Ισραήλ - ΗΑΕ, όπως έλεγαν τις προηγούμενες μέρες τα κυβερνητικά στελέχη.

Ετσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Συμφωνία των δύο χωρών σχετικά με την κοινή συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα περιλαμβάνει και «Ρήτρα Αμοιβαίας Στρατιωτικής Συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος», όπου αναφέρεται πως «τα δύο μέρη δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ενότητας, της προστασίας και της εδαφικής ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας αντιστοίχως, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατό».

Με δυο λόγια, την ώρα που ο αμερικανοΝΑΤΟικός σχεδιασμός στην περιοχή απέναντι στο Ιράν, όπως και στην επιρροή Κίνας και Ρωσίας, ξετυλίγεται οξύνοντας παραπέρα τους ανταγωνισμούς, η Ελλάδα με την εν λόγω Συμφωνία δεσμεύεται να συμβάλει στρατιωτικά, ακόμα και να πολεμήσει στο πλευρό των Εμιράτων, όπως προφανώς και των συμμάχων τους στην περιοχή, σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής!

Ενδεικτικές άλλωστε των βαριών ευθυνών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση είναι και οι κυβερνητικές διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες η εν λόγω Συμφωνία «αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να επιτευχθεί μεταξύ δύο χωρών που δεν συνορεύουν και έχουν άλλες συμβατικές δεσμεύσεις», αλλά είναι και «πρωτοποριακή» τάχα, «καθώς δεν υπάρχει σε αντίστοιχες διμερείς Συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», ενώ για πρώτη φορά καθιερώνει τη συνεργασία ενός κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με μια χώρα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την υλοποίηση της Συμφωνίας αυτής θεσμοθετούνται τακτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και προβλέπεται η σύσταση Ανώτατης Κοινής Επιτροπής μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα αρχίζουν και προετοιμασίες για τη στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης, καθώς και την ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Για τις συμφωνίες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει την Πέμπτη τα κόμματα.

Η τουρκική προκλητικότητα... δυσκολεύει τις «διευθετήσεις» και τη «ΝΑΤΟική συνοχή»

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η κυβέρνηση συνεχίζει τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τα ιμπεριαλιστικά παζάρια ως «εγγύηση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας.

Με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για συνέχιση των ερευνών του «Oρούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τις 29 Νοέμβρη, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών το Σάββατο μίλησε για παράνομη NAVTEX «σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ' εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη, ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Δυστυχώς, η Τουρκία για μια ακόμα φορά αγνοεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αποφυγή παράνομων ενεργειών και κινήσεων που οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση και ένταση, καθώς και για τη συμμόρφωσή της προς τη διεθνή νομιμότητα. Οι εν λόγω ενέργειες, οι οποίες ουσιαστικά ακυρώνουν στην πράξη οποιαδήποτε προοπτική βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα τη στιγμή κατά την οποία Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ αποτελεί "στρατηγική προτεραιότητα". Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex».

Να σημειωθεί πως προηγουμένως είχε εκδοθεί και αντιNAVTEX για την τουρκική NAVTEX.

Αργότερα το Σάββατο, ο υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Ασφάλειας και Αμυνας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, επαναλάμβανε ότι «θα ήταν εφικτός ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος εφόσον θα αποσυρθεί το ερευνητικό σκάφος μαζί με τις ναυτικές μονάδες που το συνοδεύουν», ενώ παραπονιόταν γιατί ενώ ήδη από τον Σεπτέμβρη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ στήθηκε η «πλατφόρμα» των διευθετήσεων, η Τουρκία προχώρησε σε αποστολή του «Ορούτς Ρέις» ακόμα πιο κοντά στα νησιά, «πλήττοντας την αξιοπιστία της στη Συμμαχία» και μαρτυρώντας «τις πραγματικές της προθέσεις». «Δεν μπορεί να ζητεί διάλογο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ενώ επιχειρεί να προκαλέσει τετελεσμένα στην ίδια περιοχή», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε πως οι ενέργειες αυτές «πλήττουν την ενότητα και τη συνοχή της Συμμαχίας», για λογαριασμό της οποίας βέβαια το ΝΑΤΟ δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας.

Από το ίδιο βήμα, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ τόνιζε χτες ότι για να γίνει το ΝΑΤΟ «ισχυρότερο πολιτικά, πρέπει να συνεχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι ναι, έχουμε τις διαφορές μας. Τις είχαμε στο παρελθόν και τις έχουμε τώρα», αλλά - συνέχισε - αυτές πρέπει να τις «αντιμετωπίζουμε (...) ειλικρινά, ως Σύμμαχοι και ως φίλοι». Εσπευσε μάλιστα να σημειώσει ότι «αυτό κάνουμε, για παράδειγμα, στην Ανατολική Μεσόγειο» και αναφερόμενος ειδικά στα Ελληνοτουρκικά περηφανεύτηκε ότι «το ΝΑΤΟ παρείχε την πλατφόρμα για την Ελλάδα και την Τουρκία να έρθουν κοντά. Με βάση το διεθνές δίκαιο και τη συμμαχική αλληλεγγύη, να δημιουργηθεί ένας στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης και για να ακυρωθούν ορισμένες προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις».

Είπε ακόμα ότι «αυτός ο τύπος στρατιωτικής αποσυμπίεσης μπορεί να αποτρέψει επικίνδυνα περιστατικά και ατυχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και μπορεί να δημιουργήσει την ευκαιρία για πολιτικές συζητήσεις και διπλωματικές λύσεις για την αντιμετώπιση υποκείμενων διαφορών», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ξανά ότι «η κύρια ευθύνη του ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση υγείας του κορονοϊού δεν θα γίνει κρίση ασφάλειας».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ»
«Οδικός χάρτης» για σαρωτικές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις

Σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη παρουσιάστηκε χτες η τελική έκθεση του λεγόμενου «σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία», γνωστότερο ως «Εκθεση Πισσαρίδη», που δίνει το σήμα για επιτάχυνση των σαρωτικών αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, απ' την Υγεία και την Εκπαίδευση έως την εργασία και το Ασφαλιστικό, με στόχο να φορτωθεί και η νέα καπιταλιστική κρίση στην πλάτη του λαού.

Τις στοχεύσεις της κυβέρνησης και όσων σιγοντάρουν τις υπαγορεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου ομολόγησε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι σκοπός είναι να γίνει η χώρα «διεθνώς ανταγωνιστική και ελκυστική στους επενδυτές» και πως η έκθεση απαντάει στο αίτημα της κυβέρνησης για διάγνωση των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας καθώς και στο αίτημά της για φιλόδοξους στόχους «ως προς το εύρος των αλλαγών που καλούμαστε να κάνουμε για να αλλάξουμε τη χώρα μας».

Ο τρόπος με τον οποίο οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη θα... αλλάξουν τη χώρα γίνεται εύκολα αντιληπτός από μια απλή παράθεση των υποδείξεών του, π.χ. επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, παραπέρα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, νέα μέτρα για ενίσχυση της «ευελιξίας», μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας», διευκόλυνση των απολύσεων, πάμφθηνο εργατικό δυναμικό από τη «δεξαμενή» των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών, συνέχιση της φοροληστείας για το λαό και της φοροασυλίας για το κεφάλαιο κ.ά.

Αυτόν τον Αρμαγεδδώνα για τους εργαζόμενους μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παρουσιάσει και πάλι με την «προβιά» των «ειδικών» και «τεχνοκρατών», για να απαιτήσει από τον λαό να υποταχθεί στους στόχους του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «αυτή η έκθεση δεν αποτελεί κυβερνητικό πρόγραμμα, δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι' αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική, αντιπαράθεση (...) Αλλά θέλω να τονίσω ότι είναι ανεξάρτητη οικονομική έκθεση. Είναι ένα κείμενο αναφοράς στο οποίο κάθε πολίτης, η ελληνική κοινωνία, τα κόμματα, οι φορείς της αγοράς, της κοινωνίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μπορούν να ανατρέχουν ανά πάσα στιγμή και να το συμβουλεύονται»!

Εμμέσως πλην σαφώς, πάντως, παραδέχτηκε ότι για την κυβέρνησή του οι αντιλαϊκές συστάσεις της έκθεσης συνιστούν «καλές πρακτικές, ιδέες, προτάσεις που έχουν δοκιμαστεί επιτυχημένα σε πολλές άλλες χώρες και θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και στην Ελλάδα». Αλλωστε, όπως παραδέχτηκε, «σε πολλές από τις εισηγήσεις βλέπω να αντικατοπτρίζονται κυβερνητικές πολιτικές που, ήδη, υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί», φέρνοντας ως παράδειγμα μεταξύ άλλων τις ανατροπές στην Ασφάλιση και τη δημιουργία «ενός ανταποδοτικού δεύτερου πυλώνα - επικουρικού πυλώνα - στο ασφαλιστικό μας σύστημα» και σημειώνοντας πως «η έκθεση θέτει ως κυρίαρχο στόχο πολιτικής την αύξηση των εισοδημάτων. (...) όχι με τον παραδοσιακό τρόπο, που μας οδήγησε παραλίγο στην πτώχευση, δηλαδή με παροχές και αυξήσεις μισθών κατά κανόνα με δανεικά, αλλά μέσα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων»!

Για να καταλήξει αναγορεύοντας την «Εκθεση Πισσαρίδη» σε «οδικό χάρτη που μας οδηγεί σε αυτήν την κατεύθυνση και ένας οδικός χάρτης ο οποίος έχει στη διάθεσή του και τα πρόσθετα πολεμοφόδια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που για πρώτη φορά θέτει στη διάθεση του μετασχηματισμού της χώρας σημαντικότατα κεφάλαια από το 2021 και μετά, τα οποία και πρέπει να αξιοποιηθούν ακριβώς στην κατεύθυνση την οποία συνιστά το "Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία"».

Απ' την πλευρά του, ο Χ. Πισσαρίδης ευλόγησε τα γένια του λέγοντας ότι η έκθεση συνιστά «ένα πρόγραμμα οικονομικών δράσεων που θα ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας σε βιώσιμη βάση».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ν. Βέττας, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «χωρίς τις απαραίτητες δομικές παρεμβάσεις, η ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη λήξη της τρέχουσας πρωτοφανούς κρίσης δεν θα έχει την απαραίτητη διάρκεια και ένταση για πραγματική σύγκλιση με τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης», δίνοντας κι αυτός σήμα επιτάχυνσης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για να φορτωθεί η κρίση στο λαό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ