ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2023
Σελ. /24
Δικαίωμα

Τι είναι το «δικαίωμα στην αυτοάμυνα απέναντι στην τρομοκρατία», το οποίο αναμάσησε ξανά ο πρωθυπουργός χτες στο Ισραήλ; Ας δούμε: «Δικαίωμα στην αυτοάμυνα» είναι να έχουν πέσει στη Γάζα 7.000 βόμβες, το 1/4 μιας ατομικής βόμβας σε δύναμη, μέσα σε 10 μέρες, σε μια έκταση που μπορείς να διασχίσεις σε 20 λεπτά. «Δικαίωμα» είναι τα 1.900 νεκρά παιδιά από τις 7 Οκτώβρη, ένα νεκρό παιδί κάθε 15 λεπτά. Να κόβεις το ρεύμα και το νερό σε μια ολόκληρη πόλη για 2 βδομάδες, με τον τύφο και τις αρρώστιες να απλώνονται. Να σου στέλνουν μηνύματα στο κινητό και να σου λένε ότι θεωρείσαι «συνεργός των τρομοκρατών» και «νόμιμος στόχος» αν δεν εγκαταλείψεις το σπίτι σου. Να βομβαρδίζονται νοσοκομεία, σχολεία, εκκλησίες. Να κατέχεις τη γη ενός ολόκληρου λαού, να τον καταδικάζεις για 75 χρόνια να ζει χωρίς πατρίδα, να σκοτώνεις δεκάδες χιλιάδες, να γκρεμίζεις και να αποκλείεις τα χωριά του και τις πόλεις του. Γι' αυτό λοιπόν το έγκλημα ο πρωθυπουργός δήλωνε χτες από την Ιερουσαλήμ στον αιματοβαμμένο «φίλο Μπίμπι» ότι «μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας». Στέλνοντας φρεγάτες, δίνοντας και νέες βάσεις για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς που στηρίζουν το έγκλημα και ανάβουν φιτίλι πολέμου σε όλη την περιοχή. Να λοιπόν ποιοι είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες. Να και γιατί η αυτονόητη αλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό που εκφράζουν μαζικά τις μέρες αυτές ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί, παρά τους τόνους λυσσασμένης προπαγάνδας και fake news του συστήματος, πρέπει τώρα να γίνει ακόμα πιο αποφασιστική δράση απέναντι στην εμπλοκή της χώρας στο μακελειό.

Δύο στα δύο

Δύο στα δύο πέτυχε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για την περιβόητη ανάκτηση της «επενδυτικής βαθμίδας». Τι είπε; Οτι είναι «σφραγίδα ανάκαμψης (...) εν μέσω παγκόσμιων αναταράξεων» που «επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας άφησε οριστικά πίσω την πολύχρονη κρίση». Δεν ξέρουμε ποιος από τους Ευρωπαίους εταίρους του άκουσε τον πρωθυπουργό και δεν έξυσε με απορία την κούτρα του με τις ...γκαραντί προβλέψεις του, και ενώ η αβεβαιότητα σκεπάζει την οικονομία της ΕΕ και ολόκληρου του πλανήτη. Σαν να είναι η ελληνική οικονομία σε γυάλα και αρκεί η αξιολόγηση ενός «οίκου» για να εξαφανίσει την κρίση! Πόσο μάλλον όταν όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι η ΕΕ είναι ήδη σε ύφεση και ότι οι εξελίξεις δεν πρόκειται να αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο. Ακούστηκε όμως και το άλλο «ανέκδοτο», ότι «το κυβερνητικό σχέδιο αποδίδει καρπούς, με επενδύσεις και ανάπτυξη αυξάνει τον δημόσιο πλούτο (...) μετατρέποντας, έτσι, τη συλλογική ευημερία σε ατομική προκοπή». Κι αυτό το λέει όταν η θετική αξιολόγηση της «S&P» βασίστηκε στα ματωμένα πλεονάσματα και στις κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη συνέχισή τους, στην «ανταγωνιστικότητα», που βασίζεται πάνω στα αντεργατικά μέτρα για την ένταση της εκμετάλλευσης, όπως και στην υλοποίηση των δεκάδων προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης, που στρώνουν «χαλί» κερδών στους επενδυτές, στέλνοντας βαρύ λογαριασμό στον λαό. Αυτό κι αν το πέτυχε...

Ομοιος...

Προσπαθώντας να κατασκευάσει επιχειρήματα που να στηρίζουν το απονενοημένο αφήγημα της σοσιαλδημοκρατίας περί «προοδευτικών μετώπων», η «Εφημερίδα των Συντακτών» χαρακτήρισε «ανιστόρητη» τη θέση του ΚΚΕ για λευκό - άκυρο στον β' γύρο των τοπικών εκλογών, φέρνοντας το παράδειγμα του Παλαμά Καρδίτσας, όπου ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος κέρδισε τον απερχόμενο δήμαρχο και εκ νέου υποψήφιο των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για μερικές ψήφους, πράγμα που δεν θα συνέβαινε - σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ - αν οι ψηφοφόροι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τον στήριζαν στον β' γύρο. Ποιο είναι το ...ατράνταχτο επιχείρημα της εφημερίδας; Οτι η στάση του ΚΚΕ ευνόησε τον νέο δήμαρχο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα αφαιρέσει από την πλατεία της πόλης την τιμητική πλακέτα για την κομμουνίστρια δασκάλα Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, που έβαλε το ΚΚΕ «με την ανοχή» - όπως γράφει η εφημερίδα! - του απερχόμενου «προοδευτικού» δημάρχου. Τα 'χει μπερδέψει κάπως η ΕΦΣΥΝ με το βέρτιγκο που επικρατεί στη σοσιαλδημοκρατία και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

... τον όμοιο

Πέρα από το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος μοιράζεται μαζί με την κυβέρνηση και τον περιφερειάρχη Αγοραστό τη βασική πολιτική ευθύνη για την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας που έπνιξε τον Παλαμά, πολιτική που δεν αμφισβητεί βέβαια ούτε η νέα δημοτική αρχή, θυμίζουμε στην ΕΦΣΥΝ ότι και ο απερχόμενος δήμαρχος των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ έχει αποστείλει εξώδικο στην ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ για «κατάληψη κοινόχρηστου χώρου», προειδοποιώντας ότι θα πράξει τα «νόμιμα» και ότι θα ξηλώσει την τιμητική πλακέτα, μετά από καταγγελίες του δημάρχου που εξελέγη τώρα (!) και γνωστών φασιστοειδών της περιοχής, δίνοντας έτσι αέρα στα πανιά τους για να συνεχίσουν την αντικομμουνιστική τους υστερία. Τόσο ...αγεφύρωτο είναι το χάσμα ανάμεσα στους «προοδευτικούς» δημάρχους και σε εκείνους που εκλέγονται με την υποστήριξη της ΝΔ, δικαιώνοντας απόλυτα τη στάση του ΚΚΕ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1857 Γεννιέται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο. Πρόκειται για την αγγλική Σέφιλντ.

1929 Ξεσπά η διεθνής καπιταλιστική κρίση (1929-1933), που εκφράστηκε αρχικά με μια ραγδαία πτώση αξιών στο χρηματιστήριο της Wall Street της Νέας Υόρκης στις 19 Οκτωβρίου 1929, για να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον κόσμο.

1945 Ιδρύεται και επισήμως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

1949 Ομιλία του Αντρέι Βισίνσκι, επικεφαλής της σοβιετικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, στη συνεδρίαση της Πρώτης (Πολιτικής) Επιτροπής για το σταμάτημα των εκτελέσεων στην Ελλάδα και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πήρε τελικά σχετική απόφαση, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στο σταμάτημα των μαζικών εκτελέσεων στην Ελλάδα.

1961 Επικυρώνεται στη Βόννη η ελληνογερμανική συμφωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζί. Το ποσό θα ανέλθει σε 28,7 εκατομμύρια δολάρια.

1963 Η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

...και σαν χτες

1817 Γεννιέται ο Γάλλος λεξικογράφος και εγκυκλοπαιδιστής Πιέρ Αθανάς Λαρούς.

1917 Η ΚΕ του Κόμματος των Μπολσεβίκων αποφασίζει την προετοιμασία της επανάστασης στη Ρωσία.

1919 Γεννιέται ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος.

1921 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος εφευρέτης Τζον Μπόιντ Ντάνλοπ, πρωτοπόρος στον τομέα των ελαστικών.

1940 Γεννιέται ο Βραζιλιάνος θρύλος των γηπέδων Πελέ.

1941 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν 157 κατοίκους του Μεσόβουνου Κοζάνης και πυρπολούν το χωριό.

1952 Ο πρόεδρος της ΕΔΑ Ι. Πασαλίδης προτείνει στον Ν. Πλαστήρα εκλογική συνεργασία, την οποία ο τελευταίος απορρίπτει.

1956 Αντεπανάσταση εκδηλώνεται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Ο Ιμρε Νάγκι, που εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού από τις 24 Οκτώβρη, υποστήριξε την αντεπανάσταση. Μετά την κατάρρευση του μεθοριακού ελέγχου διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι εμιγκρέδες από το εξωτερικό. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κρατών έδιναν άμεσες οδηγίες στην ηγεσία των πραξικοπηματιών. Για να υπερασπίσουν τη λαϊκή εξουσία οι πιο συνειδητές δυνάμεις της ουγγρικής εργατικής τάξης αναδιοργάνωσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα ως μαρξιστικό - λενινιστικό Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Το ΟΣΕΚ και η επαναστατική εργατοαγροτική κυβέρνηση απευθύνθηκαν στην ουγγρική εργατική τάξη κάνοντας έκκληση για υπεράσπιση της λαϊκής εξουσίας από την αντίδραση. Η Σοβιετική Ενωση ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της νέας ουγγρικής κυβέρνησης για βοήθεια και της συμπαραστάθηκε για τη συντριβή των ενόπλων αντεπαναστατικών ομάδων. Με τη βοήθεια του σοβιετικού στρατού αποσοβήθηκε στην Ουγγαρία ένας μακροχρόνιος εμφύλιος πόλεμος ενάντια στην αντεπανάσταση.

1973 Ο αξιωματούχος του Βορείου Βιετνάμ Λε Ντουκ Θο, στον οποίο είχε απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης (εξ ημισείας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ), αρνείται να το παραλάβει, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη χώρα του όσο διαρκεί η αμερικανική επέμβαση.

1974 Οι πρωταίτιοι του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη του 1967, Γ. Παπαδόπουλος, Στ. Παττακός, Ν. Μακαρέζος, Γ. Λαδάς, Π. Ρουφογάλης συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στην Τζια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ