ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Ενα πλατύ, ισχυρό, μαχητικό, αντιπολεμικό κίνημα γεννιέται

Σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας η ιδρυτική σύσκεψη μαζικών φορέων και οργανώσεων

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Πλατύ κάλεσμα για τη δημιουργία αντιπολεμικού μετώπου, απηύθυναν χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, κινήσεων και φορέων. Πρώτος σταθμός της πρωτοβουλίας αυτής η σύσκεψη μαζικών φορέων που πραγματοποιείται σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος). Στη σύσκεψη καλούνται εργατικές ομοσπονδίες, σωματεία, φιλειρηνικά και άλλα κινήματα, δήμοι και κινήσεις.

Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Μαζικών Φορέων για τη σημερινή σύσκεψη παρουσίασε κατά τη χτεσινή συνέντευξη, όπου παρευρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, Θ. Παφίλης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «ένα πλατύ, ισχυρό, μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα γεννιέται, που αποτελεί και την ελπίδα για το λαό μας». Ειδικότερα ανέφερε: «Στόχοι μας είναι η διοργάνωση αντιπολεμικών κινητοποιήσεων. Η δρομολόγηση πολύμορφων εκδηλώσεων, η δραστηριοποίηση των πρωτοβάθμιων κυττάρων του μαζικού κινήματος στους χώρους δουλιάς, στη συνοικία, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, ώστε να δοθεί η δυνατότητα οργανωμένης έκφρασης της λαϊκής διαμαρτυρίας».

Απέναντι στο αντικειμενικό δίλημμα του ΠΟΛΕΜΟΥ ή της ΕΙΡΗΝΗΣ, επισημάνθηκε πως αυτονόητη απάντηση είναι «η συστράτευση των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού με το λαό που αγωνίζεται για την ειρήνη και τα κοινωνικά δικαιώματα».

Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Μαζικών Φορέων πως «Η πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ χτυπά καθημερινά το λαό του Αφγανιστάν, δολοφονεί αθώους ανθρώπους, ισοπεδώνει χωριά, χτυπά νοσοκομεία, δημιουργεί εκατομμύρια προσφύγων. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και με πραγματικούς στόχους τον στρατιωτικό και οικονομικό έλεγχο της Ευρασίας, τα πετρέλαια, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και την παγκόσμια κυριαρχία εξαπολύθηκε ένας νέος, άδικος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος.

Τεράστια χρηματικά ποσά ξοδεύονται, πλουτίζοντας τις πολεμικές βιομηχανίες. Ο πόλεμος επιδιώκεται σαν διέξοδος από την κρίση που περνά ολόκληρο το σύστημα. Ταυτόχρονα, επιχειρείται ο περιορισμός των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Λαοί ολόκληροι, κοινωνικά κινήματα, χώρες, μπαίνουν στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού και της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Κάτω από το πέπλο της τρομοκρατίας και της "ασφάλειας" προωθούνται νόμοι και θεσμοί που έχουν στόχο να βάλουν στο γύψο τα κινήματα που αντιστέκονται και αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ πρωταγωνιστούν στη συγκρότηση ενός παγκόσμιου μετώπου για την πάταξη δήθεν της τρομοκρατίας. Οσο όμως και αν θέλουν να προβάλουν αυτή την ενότητα για να υποτάξουν τους λαούς και να νομιμοποιήσουν τον πόλεμο, τόσο καθημερινά αποκαλύπτονται οι μεγάλες αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών για το μοίρασμα των αγορών».

Επισημαίνεται επίσης πως «η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε εκ των προτέρων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά του λαού του Αφγανιστάν, έχει δεσμευτεί και παρέχει διευκολύνσεις. Εχει διακηρύξει ότι θα ανταποκριθεί και με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών. Από την πρώτη στιγμή της κήρυξης του πολέμου, σε ολόκληρο τον κόσμο οι λαοί αντιστέκονται, οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις δυναμώνουν.

Στις πολεμικές κραυγές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στη συστράτευση πολλών κυβερνήσεων στα πολεμικά σχέδια, οι λαοί ζητούν το σταμάτημα του πολέμου και την ειρήνη.

Ο ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, τάσσεται κατά του πολέμου.

Δε φθάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται κινητοποίηση τώρα.

Καμία συναίνεση, καμία αδράνεια, καμία ανοχή. Ανεξάρτητα από επιφυλάξεις, από επιμέρους διαφωνίες ένα πλατύ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ του λαού είναι επείγουσα ανάγκη

-- Για να σταματήσει ο πόλεμος.

-- Για να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας.

-- Για να προστατευτούν και να διευρυνθούν τα δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες».

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Μαζικών Φορέων πήραν επίσης τον λόγο ο Π. Κωνσταντίνου, από την «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001», ο ηθοποιός Β. Κολοβός πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, η Ζωή Σώκου από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής και η Χριστίνα Σκαλούμπακα από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η αντιπολεμική συγκέντρωση

Πραγματοποιείται στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, από την «Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στον Πόλεμο»

Αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιείται σήμερα στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας από την «Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στον Πόλεμο».

Σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης - μέλη της ΟΓΕ, που κάνουν γνωστό ότι συμμετέχουν και στηρίζουν τη συγκέντρωση, καλούν όλες τις γυναίκες σε κοινό αγώνα για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, για την απεμπλοκή της χώρας, για να μη φύγει κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα, για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

«Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν παντού. Η ανθρωπότητα περνά κρίσιμες στιγμές. Η Ειρήνη για ακόμη μια φορά απειλείται. Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο τώρα. Είναι ώρα ευθύνης για όλους», αναφέρεται σε προκήρυξη των γυναικών μελών της ΟΓΕ.

Στο κάλεσμα της «Πρωτοβουλίας Γυναικών Ενάντια στον Πόλεμο» τονίζεται:

«Οι Αμερικανοί και οι Νατοϊκοί "σύμμαχοί" τους χτυπούν το Αφγανιστάν, σκορπούν το θάνατο και απειλούν τους λαούς. Για μια ακόμη φορά τα πρώτα θύματα των "έξυπνων" όπλων τους είναι οι αθώοι, ο άμαχος πληθυσμός.

Κανένας δεν μπορεί να εφησυχάζει, είναι ώρα ευθύνης για όλους. Εμείς οι γυναίκες, οι ίδιες φορείς της ζωής, έχουμε χρέος να δράσουμε τώρα».

Η Αλέκα Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Αύριο, Πέμπτη 25 του Οκτώβρη, στις 10 το βράδυ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσκαλεσμένη στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωταγωνιστές», θα παραχωρήσει συνέντευξη στο δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη.

Στη σημερινή σύσκεψη καλούν οι: Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ομοσπονδία Σωματείων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, ΕΕΔΥΕ, ΟΓΕ, Αντιπολεμική Κίνηση Αθήνας, Γονείς Στρατευμένων Παιδιών, Νομικοί για την Ειρήνη, Πρωτοβουλία Γένοβα 2001, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Μετάλλου Αθήνας, δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, δήμαρχος Βύρωνα Ν. Ρογκάκος, δήμαρχος Πετρούπολης Γ. Γιώγος, Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ