ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απάντηση ταξική, με ριζοσπαστικούς στόχους πάλης

Συζήτηση για την οικονομική κρίση της Πανεπιστημονικής Μηχανικών και της Πανσπουδαστικής ΚΣ

Συζήτηση για το εύρος, τις συνέπειες και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της καπιταλιστικής οικονομίας, τις επιπτώσεις της κρίσης στον κλάδο των μηχανικών και την απάντηση που χρειάζεται να δώσουν οι μηχανικοί μαζί με την εργατική τάξη σε αυτές τις συνθήκες όξυνσης της ταξικής πάλης, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Τη συζήτηση είχαν διοργανώσει η Πανεπιστημονική Μηχανικών και η Πανσπουδαστική ΚΣ με εισηγητές τον Μάκη Παπαδόπουλο, υπεύθυνο Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Νίκο Ζώκα, μέλος αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και της Πανεπιστημονικής Μηχανικών.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος ξεκίνησε την εισήγησή του με την αποκάλυψη των αστικών μύθων που επιχειρούν να συγκαλύψουν το χαρακτήρα της σημερινής κρίσης, δηλαδή να την εμφανίσουν σαν κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα και μόνο, αν και στην πραγματικότητα πηγή της κρίσης είναι η υπερσυσσώρευση του κεφαλαίου.

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στην άποψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ότι τάχα το πρόβλημα ήταν η απουσία κρατικής παρέμβασης στις ΗΠΑ. «Η κρατική πολιτική των αναδιαρθρώσεων - εξήγησε - συρρίκνωσε από τη μία το λαϊκό εισόδημα κι από την άλλη στοχευμένα διευκόλυνε τον επισφαλή δανεισμό για να διατηρηθεί η λαϊκή κατανάλωση σε ένα επίπεδο και να μην επιβραδυνθεί ο ρυθμός της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η διευκόλυνση των χαμηλών εισοδημάτων να αποκτούν σπίτι μέσω δανεισμού ήταν σχέδιο του Κογκρέσου που δρομολογήθηκε επί προεδρίας Κλίντον. Ετσι φτάσαμε στην έκρηξη της υπερχρέωσης των νοικοκυριών και στην κρίση που πλήττει ιδιαίτερα τους τομείς της κατασκευαστικής βιομηχανίας και την αυτοκινητοβιομηχανία».

Ο ομιλητής σημείωσε ότι μπροστά στις σημερινές εξελίξεις και στη διαχειριστική αδυναμία επίλυσης της κρίσης από κεντροαριστερούς και νεοφιλελεύθερους, αναδεικνύεται επίκαιρη κι αναγκαία η προοπτική του σοσιαλισμού. Υπογράμμισε ως αναγκαίο να δοθεί αποφασιστική απάντηση στην πρόσκληση της άρχουσας τάξης για ταξική συνεργασία στο όνομα της επίλυσης δήθεν της οικονομικής κρίσης. Ο Μ. Παπαδόπουλος σημείωσε σχετικά: «Στα βασικά ερωτήματα ποιος θα πληρώσει την κρίση και ποιος θα βγει ενισχυμένος μέσα από αυτή, υπάρχουν μόνο δύο απαντήσεις, δηλαδή το μονοπωλιακό κεφάλαιο ή η εργατική τάξη, ο λαός. Κάθε άλλη δήθεν ενδιάμεση απάντηση, που καλεί να μοιράσουμε τάχα τα βάρη της κρίσης και να υποστείλουμε τις διεκδικήσεις, συσκοτίζει τον πραγματικό αντίπαλο και οδηγεί στην ήττα το εργατικό κίνημα. Γι' αυτό δεν πρέπει να περιοριστούμε σε μέτρα ανακούφισης από τις συνέπειες της κρίσης, αλλά να προβάλουμε ριζοσπαστικούς στόχους πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που προϋποθέτουν να πληρώσει άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο».

Ο Νίκος Ζώκας, μέλος αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, εκ μέρους της Πανεπιστημονικής Μηχανικών, στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στον κλάδο των μηχανικών. «Στον κλάδο μας αυτό εκφράστηκε με τη σχεδόν καθολική εξάπλωση της απασχόλησης με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, με την αύξηση των ωραρίων και την εντατικοποίηση της εργασίας, με τη διαρκή μείωση των αμοιβών και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Πρώτα και κύρια οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις επιδίωξαν τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Και όλα αυτά βέβαια σε ένα περιβάλλον τεράστιας παραγωγής πλούτου και συγκέντρωσής του στα χέρια λίγων μετόχων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, σε συνθήκες αφόρητης ακρίβειας και υπερχρέωσης των λαϊκών νοικοκυριών από τον τραπεζικό δανεισμό».

Υπογράμμισε ότι σε αυτές τις συνθήκες δημιουργούνται προϋποθέσεις όξυνσης της ταξικής πάλης, στην οποία οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να απαντήσουν κι αναφέρθηκε ειδικότερα στον κλάδο των μηχανικών. «Είναι όρος επιβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους η θετική ανταπόκριση στο κάλεσμα αγωνιστικής κινητοποίησης που απευθύνουν οι συνεπείς ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στη ριζοσπαστική πρόταση αντεπίθεσης και ανατροπής, που απευθύνει το ΚΚΕ. Από την πλευρά μας η Πανεπιστημονική και το ΠΑΜΕ Μισθωτών Τεχνικών θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί έχουμε συμφέρον να ξεδιπλώσουμε τη δική μας αντεπίθεση σε συνεργασία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα», σημείωσε, αναπτύσσοντας στη συνέχεια το διεκδικητικό πλαίσιο πάλης της Πανεπιστημονικής Μηχανικών.

Συντονισμένος και ενιαίος αγώνας

Οι ταξικές δυνάμεις στην εκπαίδευση και στο Δημόσιο, με αφορμή τη στάση εργασίας στους κλάδους τους, συγκεντρώθηκαν χτες στην Ομόνοια και κατήγγειλαν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία πιστή στις επιταγές της ΕΕ, χτες ξεκίνησε το «διάλογο» - μονόλογο στη Βουλή για το πώς θα προωθήσει καλύτερα το σχολείο της ανταποδοτικότητας, της ευελιξίας, το σχολείο που θα συμβάλει στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη και στήριξη στον αγώνα των αγροτών που δίνουν ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική και καταδίκασαν την αντιλαϊκή πολιτική που εκφράζεται σε όλους τους χώρους ενάντια στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους. «Οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη στα μπλόκα και αυτή η μάχη πρέπει να κερδηθεί. Είναι και δική μας υπόθεση η μάχη των αγροτών», σημείωσε ο Δ. Αγκαβανάκης, εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα της Εκπαίδευσης, της Υγείας, της αγροτιάς, έχουν την ίδια αιτία: Τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που τη στηρίζουν. Παράλληλα, πρόβαλε την επιτακτική ανάγκη ο αγώνας των εργατών, αγροτών, εκπαιδευτικών, φοιτητών, μαθητών, να συντονιστεί και να γίνει ενιαίος.

Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 28 Γενάρη, στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας όπου θα απαιτήσουν δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζεται η πολιτιστική δραστηριότητα της ΚΝΕ στο «Συρμό»: Σήμερα Σάββατο, στις 10.30 μ.μ., συναυλία ροκ με τους «Fair Play» και τους «Εκτελούνται Εργα». Αύριο Κυριακή, στις 9.30 μ.μ., βραδιά κλασικής μουσικής από τα μουσικά σύνολα της ΚΝΕ. Τη Δευτέρα 26 Γενάρη, στις 9 μ.μ., εκδήλωση για τον Ισπανικό Εμφύλιο. Την Πέμπτη 29 Γενάρη, στις 9.30 μ.μ., προβολή ταινίας «Τα δεκατρία τριαντάφυλλα». Την Παρασκευή 30 Γενάρη, στις 10.30 μ.μ., γλέντι της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ. Το Σάββατο 31 Γενάρη, συναυλία ροκ με τον Κώστα Θεοδώρου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση για τις Θέσεις

Εκδήλωση με νέους εργαζόμενους για την παρουσίαση και συζήτηση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος διοργανώνει ο Εργατικός Τομέας της Οργάνωσης Πειραιά της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση γίνεται αύριο Κυριακή, στις 5.30 μ.μ., στον 1ο όροφο της ΚΟΠ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ