ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα με συντονισμένες κινητοποιήσεις τον Οκτώβρη

Συλλαλητήριο στις 22/10 στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε στη χτεσινή σύσκεψη ροδακινοπαραγωγών. Κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές

Κλιμάκωση του αγώνα τους, με συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 11, 12 και 13 Οκτώβρη και συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης «Agrotica», αποφάσισαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι που συμμετείχαν χθες το απόγευμα στην πανελλαδική σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί, η οποία έγινε στο ξενοδοχείο «Αιγές» στη Βέροια.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με στόχο τον συντονισμό της δράσης των αγροτών. Συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Ημαθίας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Λάρισας και της Πέλλας, και πιο συγκεκριμένα: Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Κρύας Βρύσης «Ομόνοια», Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, Τυρνάβου, «Ενότητα» Πέλλας, Γεωργών Βέροιας, Αμυνταίου Φλώρινας «Αγρός» Αλμωπίας, Μεσημερίου Εδεσσας, Σκύδρας, Ροδοχωρίου, Κατερίνης «Δήμητρα», Γαλατάδων, Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Επίσης συμμετείχε εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Πέλλας - Ημαθίας, ο οποίος μετέφερε τη στήριξη των εργαζομένων στον αγώνα των αγροτών και τόνισε την ανάγκη ενιαίας και συντονισμένης πάλης ενάντια στον κοινό αντίπαλο.

Εισηγητικά μίλησαν τα μέλη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Ρίζος Μαρούδας, Τάσος Χαλκίδης, Διαμαντούλα Κρητικού και Αστέριος Τσικριτσής, παρουσιάζοντας την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και το πλαίσιο αιτημάτων.

«Κόβουμε τα δέντρα μαζί με τους καρπούς...»

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων, οι οποίοι περιέγραψαν το δραματικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο να οδηγηθούν βίαια σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας, επειδή δεν θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Οπως αναφέρθηκε τόσο εισηγητικά όσο και στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν, οι τιμές παραγωγού φέτος ήταν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Στα συμπύρηνα ροδάκινα ήταν γύρω στα 26 - 27 λεπτά (ενώ οι βιομήχανοι από πέρυσι είχαν υποσχεθεί ότι θα έδιναν 34 λεπτά) και στα επιτραπέζια γύρω στα 40 λεπτά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα υπόλοιπα φρούτα, όπως τα μήλα, που πουλιούνται 28 - 30 λεπτά το κιλό, τα αχλάδια 40 λεπτά κ.λπ. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «κόβουμε τα δέντρα μαζί με τα κεράσια».

Για να ρίξουν την τιμή, μέσα στο καλοκαίρι οι έμποροι και οι βιομήχανοι σταματούσαν να παραλαμβάνουν προϊόντα, με αποτέλεσμα να σαπίζουν τα φρούτα πάνω στα δέντρα ή να πέφτουν.

Επιπλέον, η φετινή παραγωγή χτυπήθηκε από χαλαζόπτωση και άκαιρες βροχοπτώσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα π.χ. από 5 στρέμματα νεκταρίνια όψιμα, ενώ ένας παραγωγός μπορούσε να πάρει 4 και 5 τόνους παραγωγή στο στρέμμα, φέτος να πάρει 1.600 κιλά! Στα συμπύρηνα ροδάκινα, σε όψιμη ποικιλία που συγκομίζεται τον Αύγουστο, από 6 στρέμματα χωράφι πέρυσι ο παραγωγός πήρε 25 τόνους και φέτος πήρε 8,5 τόνους.

Η απόγνωση των βιοπαλαιστών αγροτών μεγαλώνει, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις ζημιές και παράλληλα καθυστερεί την καταγραφή των ζημιών.

Επιπρόσθετα, οι αγρότες έχουν να παλέψουν με το τεράστιο κόστος παραγωγής που διαμορφώνεται από το πανάκριβο ρεύμα, τα πανάκριβα κόστη για τα ψυκτικά, δηλαδή την αποθήκευση σε ψυγεία, που πέρυσι ήταν 1 ευρώ η κλούβα και φέτος πρέπει να πληρώσουν περίπου 4 ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα, και μετά ενδεχομένως ακόμα περισσότερα.

Επίσης, το υψηλό κόστος στο πετρέλαιο, που όπως είπαν δεν καλύπτεται με τα ψίχουλα που έδωσε ως επιστροφή φόρου η κυβέρνηση, αλλά και το τεράστιο κόστος στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα κ.λπ.

Αναφέρθηκαν ακόμα στις επιπτώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας αλλά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την απώλεια όλων σχεδόν των αγορών του εξωτερικού.

Μέσα από τη σύσκεψη αναδείχθηκε η απόφαση των αγροτών να βγουν αποφασιστικά στον αγώνα, καθώς όπως είπαν μόνο αυτός ο δρόμος τούς έχει απομείνει. Μάλιστα προανήγγειλαν άμεσα συλλογικές διαδικασίες, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις με τις οποίες θα καθορίσουν πρόγραμμα ενημέρωσης των αγροτών και θα προσδιορίσουν τις πολύμορφες δράσεις που θα πραγματοποιήσουν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα το τριήμερο 11 - 13 Οκτώβρη.

Διεκδικούν: Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων στις συγκεκριμένες περιοχές, από τη χαμένη παραγωγή λόγω καταστροφών και ασύδοτης δράσης των εμποροβιομηχάνων, τις χαμηλές τιμές, το υψηλό κόστος παραγωγής και επίσης μέτρα στήριξης και του εμπάργκο.

Επίσης: Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους σε μέσα - εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλος του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

Σε Κρήτη και Λακωνία

-- Σε σύσκεψη την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, με σκοπό την οργάνωση της πάλης το επόμενο διάστημα, καλεί το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, που οποίο έχει συγκροτηθεί από 16 Αγροτικούς Συλλόγους της Κρήτης.

-- Οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας, Σπάρτης, Ευρώτα και Σμύνους Ανατολικής Μάνης καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ. στη ΔΕΗ της Σπάρτης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στον νομό το 80% των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων δεν πήρε πάνω από 100 ευρώ επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας
Παναττικό συλλαλητήριο διοργανώνουν την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 10 π.μ., στην πλατεία Συντάγματος, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαντώντας στην κοροϊδία των «αυξήσεων» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και προβάλλοντας τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που μένουν ανικανοποίητες. Παράλληλα σχεδιάζονται κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την προετοιμασία τους προχωρά σε περιφερειακές συσκέψεις την ερχόμενη βδομάδα.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών και ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δικηγόρων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας για τη μη καταβολή από το υπουργείο των συνδρομών τους, που οι ίδιοι οικειοθελώς καταβάλλουν στο ύψος των 20 λεπτών μηνιαίως, για τις λειτουργικές ανάγκες των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων και το ποσό αυτό παρακρατείται από τον ΕΦΚΑ.

Ομως, για μια φορά ακόμα ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, δεν καταδέχτηκε να συναντηθεί με την αντιπροσωπεία των συνταξιούχων, στάση που κατήγγειλε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και υπογράμμισε: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε απάντηση στο ερώτημα γιατί για υφιστάμενη, νομοθετημένη διάταξη περί κατανομής της κράτησης 0,20 ευρώ, που οι ίδιοι οι συνταξιούχοι πληρώνουν, για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σωματείων τους, δεν υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση για την υλοποίησή της. Ετσι οι δικαιούχες συνταξιουχικές οργανώσεις δεν έχουν λάβει τα χρήματα που προβλέπονται, δικαιούνται και αντιστοιχούν στα έτη από το 2018, για τις λειτουργικές τους δαπάνες και κινδυνεύουν με εξώσεις από τα γραφεία τους, αλλά και να μη δύνανται να ανταποκριθούν στις λοιπές σοβαρές και κύριες υποχρεώσεις τους (λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, μισθοί, εκδηλώσεις και δράσεις για τα μέλη μας κ.λπ.)».

«Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι», κατήγγειλαν οι συνταξιούχοι και απαίτησαν την άμεση καταβολή των εισφορών τους προς τις οργανώσεις τους.

Τριήμερο δράσης από τους αυτοαπασχολούμενους

Τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη σχεδιάζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής μαζί με Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών. Στο φόντο της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που στραγγαλίζουν το εισόδημα, συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών εντείνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουν τριήμερο δράσης, με πολύμορφες πρωτοβουλίες σε κλάδους και συνοικίες, που θα κορυφωθούν στις 5 Οκτώβρη με απογευματινό συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.

«Βάζουμε τέρμα στην κοροϊδία, δεν ανεχόμαστε να μας εμπαίζουν!», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που διεκδικούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ενέργεια, μείωση και κατάργηση φόρων, διαγραφή χρεών και προστασία από κατασχέσεις, άμεσα μέτρα για τη λαϊκή στέγη κ.ά.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org