ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ ΣΤΟ 43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνάντηση και συζήτηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συνάντηση με τους εκπροσώπους 30 Κομμουνιστικών και Αντιιμπεριαλιστικών Νεολαιών, που συμμετέχουν στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», είχε χτες το πρωί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, που εξελίχτηκε σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση για τις Αποφάσεις του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ και τις εκτιμήσεις του Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και διεθνώς, ενώ έγινε εκτενής αναφορά στη μεγάλη σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης στην εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Ο Δ. Κουτσούμπας, αρχικά σε δήλωσή του προς τον Τύπο, σημείωσε για τη συνάντηση αυτή: «Καλωσορίζουμε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ τις 30 Κομμουνιστικές και Αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις Νεολαίας απ' όλο τον κόσμο, που βρίσκονται στην Ελλάδα λόγω του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή". Σε μια εποχή όπου δυναμώνουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις, που πάντα τις πληρώνουν οι λαοί και η νεολαία των χωρών, σε μια περίοδο όπου δυναμώνουν οι οικονομικές καπιταλιστικές κρίσεις, η φτώχεια, η ανεργία, η προσφυγιά, είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ η ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης, της κοινής πάλης των λαών και της νεολαίας τους, ο συντονισμός της δράσης, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ν' ανοίξουμε έναν δρόμο για το σοσιαλιστικό αύριο των χωρών μας. Αυτό το καθήκον, στα πλαίσια του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, προσπαθούμε να υλοποιήσουμε ανταλλάσσοντας γνώμες, απόψεις, κάνοντας συζητήσεις και οργανώνοντας την κοινή μας πάλη».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο βήμα της συνάντησης
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο βήμα της συνάντησης
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε εισαγωγικά την προτεραιότητα που δίνει το Κόμμα στην προώθηση της αλληλεγγύης και φιλίας των λαών και των νέων, του προλεταριακού διεθνισμού, σημειώνοντας ότι ο μαρξισμός - λενινισμός, η επαναστατική θεωρία των κομμουνιστών, είναι άρρηκτα δεμένος με τον προλεταριακό διεθνισμό. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του Κόμματος για το συντονισμό της δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με διεθνείς και περιφερειακές συναντήσεις, όπως και στις συνεργασίες στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Κομμάτων και της Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης. Υπογράμμισε την ανάγκη το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα να διαμορφώσει κοινή στρατηγική απέναντι στην καπιταλιστική εξουσία.

Εγινε, επίσης, εκτενής αναφορά στις εξελίξεις στην Ελλάδα, στο ρόλο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει τη βρώμικη δουλειά με αντεργατικούς νόμους και μνημόνια, γι' αυτό στηρίζεται από το κεφάλαιο, καθώς και στη δράση που αναπτύσσουν το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, οι μαζικές οργανώσεις και συσπειρώσεις των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων. Υπογράμμισε το κομβικής σημασίας ζήτημα της ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού, στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές στις πόλεις και τα χωριά και της εδραίωσης και ανάπτυξης της Κοινωνικής Συμμαχίας, με προοπτική την πάλη για τη ρήξη με την καπιταλιστική εξουσία, για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Εξήγησε ότι το ΚΚΕ δεν παλεύει για συμμαχίες κορυφών, αλλά για συμμαχία κοινωνικών δυνάμεων, οι οποίες από τη θέση τους στην καπιταλιστική οικονομία είναι αντίπαλοι του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Οτι το ΚΚΕ συμμετέχει στη Συμμαχία όχι ως κόμμα αλλά με τη δράση των μελών και στελεχών του μέσα στο εργατικό κίνημα, αλλά και στα κινήματα των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών, των νέων που σπουδάζουν. Εκεί, μέσα στο κίνημα, μπορεί να εκφράζονται η όποια κοινή δράση σε γραμμή ρήξης με το κεφάλαιο και η διαπάλη.

Κρατάμε ζωντανή την επαναστατική φλόγα

Αποψη από τη συνάντηση
Αποψη από τη συνάντηση
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην προσπάθεια που κάνει το Κόμμα οι νέοι να γνωρίσουν την Ιστορία του ΚΚΕ, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, να αντλήσουν συμπεράσματα από τα θετικά και τα αρνητικά. Σημείωσε την πολύμορφη δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα μπροστά στα 100χρονα του Κόμματος το 2018 και με αφορμή τα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Με τη φετινή εκατοντάχρονη επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, μας δίνεται η δυνατότητα να συζητήσουμε για τα συμπεράσματα από αυτήν την πρώτη απόπειρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης και να κρατάμε ζωντανή την επαναστατική φλόγα. Εχουμε περάσει από το 1917 στην εποχή που, όπως έλεγε ο Λένιν, έσπασε ο πάγος, χαράχτηκε ο δρόμος. Εχουμε περάσει στην περίοδο του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της εποχής μας. Οι αντεπαναστατικές ανατροπές που συνέβησαν το 1991 δεν αναιρούν αυτόν τον χαρακτήρα. Η ανατροπή του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες είναι ένα προσωρινό -ιστορικά- πισωγύρισμα. Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων εξεγέρσεων, νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Οι τεράστιες κατακτήσεις των λαών της ΕΣΣΔ και των άλλων χωρών πρέπει να προβάλλονται και πρέπει να μελετηθεί παραπέρα η θετική πείρα αλλά και η αρνητική - αυτό προσπαθούμε να κάνουμε εμείς ως Κόμμα - της πρώτης απόπειρας οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και τις άλλες χώρες».

Η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού πηγάζει από την ανάγκη ανατροπής της βαρβαρότητας του καπιταλισμού

Οι διεθνείς αντιπροσωπείες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην αυλή της έδρας της ΚΕ
Οι διεθνείς αντιπροσωπείες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην αυλή της έδρας της ΚΕ
Καταλήγοντας πρόσθεσε: «Πολύτιμο συμπέρασμα είναι ότι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι επίκαιρος όσο ποτέ, και από την αναγκαιότητα αυτός να αντικαταστήσει τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού απορρέει και ο στρατηγικός μας στόχος. Και όχι με βάση το συσχετισμό δυνάμεων, όπως λένε κάποια κόμματα. Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος για το λαό της Ελλάδας και για τους λαούς όλου του κόσμου. Από αυτό ξεκινάμε και σε αυτήν τη βάση θεωρούμε ότι πρέπει να δουλεύουμε ως Κομμουνιστικό Κόμμα. Η επαναστατική κατάσταση δημιουργείται αντικειμενικά, κάτω από την όξυνση των αντιθέσεων, των ανταγωνισμών, των αντιφάσεων του ίδιου του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και τα αδιέξοδα του αστικού πολιτικού συστήματος. Είναι στιγμές, το ξέρουμε και αυτό ιστορικά, που οι μέρες, οι βδομάδες, οι μήνες μετράνε ως χρόνια, φτάνουν δηλαδή κάποιες στιγμές που γίνονται πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Μπορεί να φαίνεται ότι τίποτε δεν αλλάζει, ότι εδραιώνεται η βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Ομως, σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, και με τη δράση του υποκειμενικού παράγοντα, του Κομμουνιστικού Κόμματος, της εργατικής τάξης, αλλάζουν συνειδήσεις, πλατιές λαϊκές συνειδήσεις που μέχρι τότε έβλεπαν τα πάντα στατικά. Κρατάμε ως αναντικατάστατο το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, του μαρξισμού - λενινισμού, την ανάπτυξη και αξιοποίηση της θεωρίας, την τήρηση των κανόνων λειτουργίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, ως της πρωτοπορίας στην καθοδήγηση της εργατικής τάξης για την επαναστατική ανατροπή. Ιδιαίτερα πολύτιμο επίσης ιστορικό και πρακτικό συμπέρασμα του ΚΚΕ είναι ότι δεν υπάρχει άλλο πολιτικοοικονομικό σύστημα, ενδιάμεσο, ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό. `Η καπιταλισμός θα υπάρχει ή σοσιαλισμός. Δεν υπάρχει ενδιάμεση εξουσία. Δεν μπορεί να συνυπάρχουν σε ένα σύστημα δύο συστήματα μαζί, σοσιαλισμός με "ελεύθερη αγορά" - και δεν λέμε καν για μια πρώτη προσωρινή φάση - και μάλιστα να γίνεται και ιδεολογική θέση κάποιων κομμάτων μια τέτοια κατεύθυνση: Και ολίγον καπιταλισμός, και ολίγον σοσιαλισμός. 'Η θα πας μπροστά την οικοδόμηση με εμβάθυνση του σοσιαλισμού, ή θα πας πίσω και θα επικρατήσει ο καπιταλισμός. Είναι βασικά συμπεράσματα αυτά και βεβαίως κρατάμε ως κόρη οφθαλμού την αναγκαιότητα του προλεταριακού διεθνισμού, είναι απαραίτητος όρος για τη χάραξη της κοινής στρατηγικής, όσο φυσικά αυτό είναι εφικτό λόγω των δυσκολιών που έχει σήμερα το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Πρέπει ενιαία να παλεύουμε τους στόχους μας γιατί διεθνές είναι το καπιταλιστικό σύστημα, ο ιμπεριαλισμός, που επιτίθεται με τις αστικές τάξεις ενάντια στην εργατική τάξη κάθε χώρας, επομένως δεν μπορεί παρά και ενιαία να είναι η στόχευση της κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των Νεολαιών, του εργατικού κινήματος».

Ακολούθησε μια πολύ πλούσια συζήτηση, με τους εκπροσώπους των Κομμουνιστικών Νεολαιών να εκφράζουν την εκτίμησή τους για τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ η κουβέντα εστίασε στο ζήτημα της Κοινωνικής Συμμαχίας και του ρόλου των κομμουνιστών, στην πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό, με βάση την πείρα του ΚΚΕ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ καθώς και στελέχη της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ Ν. Αμπατιέλο. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Σεμινάριο που διοργάνωσε η ΚΝΕ, με θέμα «Ανταλλαγή πείρας από την πάλη των Νεολαιών στις χώρες τους: Οι κομμουνιστές από όλο τον κόσμο παίρνουμε τα μέτρα μας για να κατακτήσουμε το μέλλον, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», όπου έγινε αλληλοενημέρωση για τους αγώνες που διεξάγουν οι νέοι κομμουνιστές και τα συμπεράσματα που προκύπτουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ