ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2022 - Κυριακή 24 Ιούλη 2022
Σελ. /32
«Ευθύνη»

«Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι». Αυτό θυμίζει το προπαγανδιστικό κρεσέντο με γενικό τίτλο «ατομική ευθύνη», που ξεκίνησε πριν καλά καλά σβήσει η φωτιά στην Ανατολική Αττική. Η πρόληψη; Δεν είναι που οι κυβερνήσεις δίνουν 0,04% του προϋπολογισμού στη δασοπυρόσβεση, περίπου όσο... μισό φτερό ενός F-35, ούτε οι ελλείψεις στα δασαρχεία, η αποσύνδεση από την πυρόσβεση και όλα τα άλλα, αλλά οι «ασυνείδητοι» κάτοικοι που πετάνε όπου βρουν τα ξερόκλαδα και τα μπάζα τους κι από πάνω δεν δέχονται να τους χαρατσώνουν ξανά οι δήμοι για την αποκομιδή. Η καταστολή; «Δεν υπάρχει ένα πυροσβεστικό για κάθε σπίτι», και γι' αυτό ας συνηθίσει ο λαός στην ιδέα ότι μόλις πιάνει φωτιά θα καίγεται το βιος του ή ότι θα πρέπει να ξαναπληρώνει διπλά και τρίδιπλα για ατομικά συστήματα πυρόσβεσης και στην πορεία και για ιδιωτική πυρόσβεση. Η αποκατάσταση; Δεν είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για τα μούτρα των καμένων που «έχτιζαν» όπου έβρισκαν, και γι' αυτό πρέπει να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση των σπιτιών για πυρκαγιά, να πέσει και κανένα χρήμα παραπάνω στις ιδιωτικές ασφαλιστικές. Οσο πιο πολύ και πιο ξεδιάντροπα σκούζουν όμως, τόσο αποκαλύπτεται και η αλήθεια, ότι δηλαδή η «ατομική ευθύνη» για την οποία μιλάνε δεν είναι η λύση, αλλά κρίκος της πολιτικής τους που έχει φέρει τον λαό εδώ, της πολιτικής που έχει στην καρδιά της το κέρδος και όσα προκύπτουν από αυτό: Η εμπορευματοποίηση της γης, η άναρχη δόμηση με κριτήριο το κέρδος, αυτή η ίδια που δημιούργησε τις «μπαρουταποθήκες» των μεικτών ζωνών για τις οποίες καμώνονται ότι δεν ξέρουν τίποτα όσοι κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια, μαζί και οι εργολάβοι, οι οικοπεδούχοι και οι λοιποί, της υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης κρίσιμων υπηρεσιών για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού. Ε, λοιπόν, ευθύνη κάθε εργαζόμενου είναι να παλέψει ενάντια σε αυτήν τη βάρβαρη πολιτική.

Πεδίο δοκιμών

«Η Ουκρανία είναι τώρα ουσιαστικά ένα πεδίο δοκιμών», ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολ. Ρέζνικοφ, μιλώντας σε εκδήλωση του αμερικανικού think tank «Atlantic Council» πριν λίγες μέρες. «Πολλά όπλα δοκιμάζονται τώρα στο πεδίο σε πραγματικές συνθήκες μάχης απέναντι στον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε, «και μοιραζόμαστε όλες τις πληροφορίες και τις εμπειρίες μας με τους εταίρους μας». Εξίσου χαρακτηριστικά τόνισε ότι «ενδιαφερόμαστε να δοκιμάσουμε μοντέρνα συστήματα στη μάχη εναντίον του εχθρού και προσκαλούμε τους κατασκευαστές όπλων να δοκιμάσουν τα νέα προϊόντα τους εδώ (...) Δώστε μας τα εργαλεία, εμείς θα τελειώσουμε τη δουλειά και εσείς θα έχετε νέες πληροφορίες»... Με έναν ιδιαίτερα κυνικά τρόπο, χαρακτηριστικό για τον πραγματικό χαρακτήρα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρέζνικοφ αποτύπωσε την οδυνηρή για τους λαούς πραγματικότητα: Από τις «πρόβες πολέμου» με τις αλλεπάλληλες τεράστιες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών οδήγησε στον πραγματικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος με τη σειρά του - εκτός όλων των άλλων - αποτελεί «πρόβα» και προετοιμασία για ακόμα πιο γενικευμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία. Και οι δύο πλευρές δοκιμάζουν στο πεδίο οπλικά συστήματα, τεστάρουν τις άμυνες και τις αντοχές του αντίπαλου στρατού, με τη διαφορά ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν για την ώρα την «πολυτέλεια» να κάνουν τις δοκιμές των δικών τους όπλων χωρίς να βάζουν στο πεδίο τους δικούς τους στρατιώτες. Και στη μέση... «πειραματόζωο» ο ουκρανικός λαός - που και οι δύο πλευρές ορκίζονται ότι πολεμούν για να τον «σώσουν» - να δέχεται ρωσικούς πυραύλους στις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο και ΝΑΤΟικούς - ουκρανικούς στις περιοχές που ελέγχονται πλέον από τη Ρωσία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 23 Ιούλη

1821 Οι Ελληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν το κάστρο της Μονεμβασιάς.

1833 Η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη με Βασιλικό Διάταγμα. Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης αρνείται να αναγνωρίσει την ενέργεια αυτή του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1905 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αρτιόμ Μικογιάν, σχεδιαστής, μεταξύ άλλων, των αεροσκαφών τύπου MIG. Ανάμεσα στις πολλές του διακρίσεις, τιμήθηκε δύο φορές με τον τίτλο του «Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης» καθώς και με το «Βραβείο Στάλιν» (Κρατικό Βραβείο). Αναδείχθηκε 6 φορές βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1908 Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1914 Η Αυστροουγγαρία επιδίδει τελεσίγραφο στη Σερβία με αφορμή τη δολοφονία του αρχιδούκα Φερδινάνδου στο Σεράγεβο. Ο Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος είναι προ των πυλών.

1936 Η κυβέρνηση του Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία απαγορεύει την εξαγωγή όπλων και άλλου πολεμικού υλικού προς τη Δημοκρατική Ισπανία, που μάχεται κατά του Φράνκο.

1943 Στο χωριό Περτούλι Θεσσαλίας υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ και της ΕΚΚΑ για την ίδρυση κοινού Στρατηγείου Ανταρτών.

1952 Πραξικόπημα με πυρήνα το «Κίνημα των Ελεύθερων Αξιωματικών» πραγματοποιείται με επιτυχία στην Αίγυπτο, με σκοπό την απομάκρυνση του βασιλιά Φαρούκ, την εγκαθίδρυση αστικής δημοκρατίας και τον τερματισμό της κυριαρχίας του βρετανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

1974 Η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο. Σε σύσκεψη που πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, ο διορισμένος από τη χούντα Νίκος Σαμψών παραιτείται από την προεδρία και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

2018 Ξεσπούν οι μεγάλες πυρκαγιές στην Κινέτα και αργότερα την ίδια μέρα στο Μάτι Αττικής. Η καταστροφή είναι μεγάλη και ο απολογισμός τραγικός: 102 νεκροί, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη πυρκαγιά στην πρόσφατη ελληνική Ιστορία.

Κυριακή 24 Ιούλη

1783 Γεννιέται ο Βενεζουελάνος στρατιωτικός και πολιτικός ηγέτης Σιμόν Ντε Μπολιβάρ, που έγινε σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Λατινικής Αμερικής κατά των Ισπανών.

1879 Πεθαίνει ο ποιητής και πολιτικός Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

1923 Υπογράφεται στη Λοζάνη η ομώνυμη Συνθήκη μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων της Αντάντ. Η νέα συνθήκη κατάργησε ουσιαστικά την προηγούμενη των Σεβρών (1920). Η Τουρκία ανέκτησε μια σειρά εδαφών (την Ανατολική Θράκη, τη ζώνη της Σμύρνης, τη διεθνοποιημένη ζώνη των Στενών κ.ά.), ενώ συμφωνήθηκε και ανταλλαγή πληθυσμών με την Ελλάδα.

1934 Δημοσιεύεται ο πεντάχρονος απολογισμός του «Ιδιώνυμου»: Επί κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου δολοφονήθηκαν 27 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 13.050, από τους οποίους οι 2.400 καταδικάστηκαν συνολικά σε 2.054 χρόνια φυλακής και 884 χρόνια εξορίας.

1943 Οντας στα πρόθυρα της στρατιωτικής και οικονομικής κατάρρευσης, το Μεγάλο Συμβούλιο της φασιστικής Ιταλίας ψηφίζει την απομάκρυνση του Μπενίτο Μουσολίνι από την εξουσία και τη μεταφορά ορισμένων από τις εξουσίες του στον βασιλιά Βίκτορα Εμμανουήλ. Την επομένη, ο ίδιος ο Μουσολίνι θα συλληφθεί.

1944 Στις 23 και 24 Ιούλη, δυνάμεις του Ι Συντάγματος του ΕΛΑΣ αντιμετωπίζουν το μηχανοκίνητο τάγμα του Μπουραντά και ταγματασφαλίτες που έκαναν επιδρομή στην Καλλιθέα και τους απωθούν. Στις 24 Ιούλη, 1.000 περίπου Γερμανοί και ταγματασφαλίτες κυκλώνουν την Καλλιθέα και τους γύρω συνοικισμούς για να πιάσουν ομήρους. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τον ΕΛΑΣ, μια ομάδα 8 ΕΛΑΣιτών περικυκλώθηκαν στο σπίτι αρ. 10 της οδού Μπιζανίου και επί 5 ώρες απέκρουαν τις επιθέσεις του εχθρού, απορρίπτοντας κάθε πρόταση για παράδοση. Ολοι προτίμησαν να πέσουν νεκροί. Την επομένη, πάνω από 3.000 λαού πήραν μέρος στην κηδεία των ηρώων της οδού Μπιζανίου. Ο κόσμος, που στην πορεία πολλαπλασιάστηκε, στάθηκε γονατιστός και έψαλε το Πένθιμο Εμβατήριο.

1953 Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Νίκου Πλουμπίδη. Μαζί του δικάστηκε ερήμην σύσσωμη σχεδόν η ηγεσία του ΚΚΕ και μια σειρά άλλα στελέχη. Παρά την προσπάθεια των αρχών να εκμεταλλευτούν την άδικη κατηγορία του Κόμματος και να αξιοποιήσουν τη δίκη εναντίον του, ο Πλουμπίδης παρέμεινε αταλάντευτος, υπερασπιζόμενος το ΚΚΕ και δίνοντας ένα υπέροχο παράδειγμα ήθους, αρετής και αυτοθυσίας.

1985 Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Ρ. Ρίγκαν, και της Κίνας, Λι Ξινγιάν, υπογράφουν συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας.

Οι «εμβληματικές επενδύσεις»...

Εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να πείσει τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας πως η «πράσινη» και «δίκαιη» μετάβαση, όπως αποκαλεί την απολιγνιτοποίηση, είναι ιστορική ευκαιρία για να αλλάξει «παραγωγικό μοντέλο» η περιοχή. Μάλιστα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωνε σε επίσκεψή του στην Κοζάνη το 2021 πως η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής έγκειται στο ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, που εξασφαλίζει πάνω από 7 δισ. για τις επενδύσεις των «πράσινων» μονοπωλιακών ομίλων, «δεν έχει ακόμα πλήρως επικοινωνηθεί» και πως οι «εμβληματικές επενδύσεις» που χρηματοδοτούνται από το κράτος και την ΕΕ έχουν «στο επίκεντρο τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας μέσω της δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης των εισοδημάτων στο σύνολο της περιοχής». Στο άλλο άκρο της χώρας, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, ο πρωθυπουργός υποσχόταν πρόσφατα μια «κοσμογονία ανάπτυξης» που έρχεται για τον λαό από τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον ενεργειακό τομέα. Αυτό που ακολούθησε, ήταν η πρόσφατη «κλούβια προπαγάνδα» των αστικών ΜΜΕ για την Αλεξανδρούπολη που έγινε περίγελος σε μια προσπάθεια να πείσει πως οι «αποβάσεις» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών συνιστούν «ευλογία διά τον τόπον» καθώς ...τρώνε πολλά αυγά.

... και ο «παράδρομος»

Ωστόσο, όπως λένε ορισμένοι, «οι αριθμοί δεν ψεύδονται», και στην περίπτωση των δύο αυτών Περιφερειών της χώρας σίγουρα έχουν ενδιαφέρον. Στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής της χώρας, καταγράφεται μια συνολική μείωση του πληθυσμού κατά 3,5%. Στο «βάθρο» βρίσκονται τόσο η Δυτική Μακεδονία, που σημείωσε σε μια δεκαετία τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού της χώρας, με ποσοστό 10,1%, όσο και η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, με -7,6%. Μάλιστα, ο νομός του Εβρου σημειώνει τη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού της Περιφέρειας, με ποσοστό 9,5%. Σίγουρα πρόκειται για ένα φαινόμενο με πολλές αιτίες, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι στις δύο Περιφέρειες, όπου «τρέχουν» βασικές πτυχές της στρατηγικής της αστικής τάξης, δηλαδή η «πράσινη μετάβαση», η ενεργειακή και η γεωστρατηγική αναβάθμιση, ο «δρόμος» δεν χωράει τις λαϊκές ανάγκες, τις οποίες σπρώχνει προς τον «παράδρομο» της εσωτερικής και της εξωτερικής μετανάστευσης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ