ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Περπατώντας στα χνάρια της Ιστορίας

Στη Μουργκάνα
Στη Μουργκάνα
Οι Τομεακές Οργανώσεις Ιωαννίνων της ΚΝΕ το Σάββατο 19 Ιούλη περπάτησαν στα χνάρια του ΔΣΕ στο βουνό της Μουργκάνας. Το βουνό αυτό αποτελεί τον ορεινό όγκο στο βορειότερο τμήμα του Νομού Θεσπρωτίας, εκτείνεται κατά μήκος των ελληνοαλβανικών συνόρων με υψηλότερη κορυφή αυτή του όρους Τσαμαντά (με υψόμετρο 1.806 μ.).

Η πρώτη στάση έγινε στο χωριό Λιας και έπειτα στο χωριό Τσαμαντάς. Οι κάτοικοι από τα συγκεκριμένα χωριά, κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης του ΔΣΕ στην περιοχή, συνέβαλαν αποφασιστικά στον ένοπλο αγώνα. Οι Λαϊκές Επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί αποτέλεσαν τα φύτρα της νέας εξουσίας, φανέρωσαν ταυτόχρονα τις δυνατότητες που προκύπτουν όταν ο λαός οργανώνει την οικονομία με βάση τις ανάγκες του, ασκεί ο ίδιος την εξουσία. Οταν, με άλλα λόγια, γίνεται αφέντης στον τόπο του. Καλλιεργήθηκε η γη με ρύζι και άλλα σιτηρά, καλαμπόκια, φτιάχτηκαν και λειτούργησαν ποτιστικά αυλάκια. Οι κάτοικοι των χωριών δόθηκαν ολότελα στον αγώνα. Λειτούργησαν συνεργεία όπως παρασκευής ψωμιού, ραφτάδων, τσαγκαράδων, αργαλειών και πλεκτομηχανών, σιδεράδων, ξυλουργών και άλλων εποχιακών αποστολών. Στα πλαίσια αυτά λειτούργησε και «η επιμελητεία του αντάρτη», όπου με ενθουσιασμό, οργανωμένα και συντονισμένα, αντάρτες μαζί με τους κατοίκους της περιοχής κατάφερναν πάντα γρηγορότερα από την προθεσμία να συγκεντρώνουν τη σοδειά.

Στη Ζάκυνθο
Στη Ζάκυνθο
Επειτα, οι Οργανώσεις περπάτησαν στην «πρώτη γραμμή άμυνας» του ΔΣΕ στη Μουργκάνα, βρέθηκαν απέναντι από το ύψωμα της Ταβέρας, όπου είχαν πέσει βόμβες «Ναπάλμ» στην περιοχή. Από εκεί, παρατήρησαν από πού ξεκινούσε και μέχρι πού έφτανε η «δεύτερη γραμμή άμυνας» του ΔΣΕ. Η περιήγηση συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Τσαμαντά και ολοκληρώθηκε με συζήτηση με τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην κουβέντα αναδείχθηκε ότι η γνώση των συμπερασμάτων, της Ιστορίας του Κόμματος και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, η αφομοίωση των προγραμματικών ντοκουμέντων είναι ακαταμάχητα όπλα στον αγώνα για τις μελλοντικές νίκες που έρχονται.

Η επίσκεψη των Οργανώσεων στη Μουργκάνα δεν έγινε τυχαία... Η Μουργκάνα και τα χωριά της φωτίζουν τον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ στα χρόνια 1946-1949. Η συμβολή των μαχητών του ΔΣΕ στην περιοχή είχε πολύτιμη συμβολή στον αγώνα του ΔΣΕ στην Ηπειρο, αλλά κυριότερα είχε στρατηγική σημασία για την πορεία της μάχης στο Γράμμο.

Σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Ιστορικό περίπατο έκαναν την περασμένη Κυριακή και οι Μαθητικές ΟΒ της Τομεακής Οργάνωσης Κέρκυρας της ΚΝΕ στην περιοχή της Λευκίμμης στο νότιο τμήμα του νησιού. Αφού δροσίστηκαν στην παραλία Μπούκα της περιοχής, επισκέφτηκαν μουσείο ευρημάτων από την περίοδο '40-'45. Οι μαθητές έμαθαν για την περίοδο της Αντίστασης και για τους αγώνες των μαχητών του ΕΛΑΣ, είδαν από κοντά όπλα και πολεμικό εξοπλισμό της εποχής, ενώ άκουσαν με ενδιαφέρον πρωτότυπες ιστορίες από ντόπιους αγωνιστές.

Στην Κέρκυρα
Στην Κέρκυρα
Στην Κεφαλονιά ιστορικό περίπατο οργάνωσαν το περασμένο Σάββατο η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο της ΚΝΕ και επισκέφτηκαν το μνημείο του ηρωικού αντάρτη του ΔΣΕ Γεράσιμου Γρηγοράτου (ή Αστραπόγιαννου) και το μαρτυρικό χωριό των Μουζακάτων όπου οι Γερμανοί ναζί, κατόπιν υποδείξεων των ντόπιων συνεργατών τους, έκαψαν μέχρι και το τελευταίο σπίτι. Πολύς κόσμος από τη γύρω περιοχή, αλλά και από όλο το νησί ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στη συγκέντρωση στον τάφο του Αστραπόγιαννου διαβάστηκε σύντομο ιστορικό για τη δράση του ΔΣΕ στην Κεφαλονιά και τη συμβολή του Αστραπόγιαννου, από μέλη της ΚΝΕ, ενώ στα Μουζακάτα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα που οδήγησαν τότε στο ολοκαύτωμα του χωριού, αναδεικνύοντας τις γενεσιουργούς αιτίες του φασισμού.

Αντίστοιχα, ιστορικό περίπατο διοργάνωσε την Κυριακή η ΚΝΕ και στη Ζάκυνθο. Τα μέλη και οι φίλοι της Οργάνωσης πέρασαν από χωριά στα οποία έδρασε το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ και κατέθεσαν γαρίφαλα στο μνημείο του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στο χωριό Αγιος Δημήτρης όπου έγινε μάχη με τους Γερμανούς το 1944.


Στην Κεφαλονιά
Στην Κεφαλονιά

Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές

Από τις προβολές στον Πειραιά
Από τις προβολές στον Πειραιά
Το καλοκαίρι θέλει και θερινό σινεμά! Συνεχίζονται λοιπόν οι δωρεάν προβολές κινηματογραφικών ταινιών που οργανώνει η ΚΝΕ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Οι προβολές απευθύνονται κυρίως σε νέους ανέργους και νέα ζευγάρια και είναι ενταγμένες στην προφεστιβαλική δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ, που φροντίζουν ανάλογα και την επιλογή των ταινιών, ώστε όχι μόνο να ψυχαγωγούν, αλλά και να προβληματίζουν.

Αναλυτικά οι προβολές αυτής της βδομάδας έχουν ως εξής:

Πειραιάς (9.30 μ.μ., στο «Σινέ Κατερίνα», Βύρωνος και Χιλής, Ευγένεια - Κερατσίνι): Σήμερα Τετάρτη «Εγώ, ο απαισιότατος» και την Παρασκευή 25/7 «Η μεγάλη απόδραση των 11».

Αιγάλεω: Σήμερα Τετάρτη, 9 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης (5ο Γυμνάσιο Αιγάλεω), «Η Ζωή Είναι Ωραία». Το Σάββατο 26/7, 9 μ.μ., στην πλατεία Λαμπράκη (Λιούμη), «Dangerous Minds».

Αγία Βαρβάρα: Αύριο Πέμπτη, 9 μ.μ., στην πλατεία 19ης Μαΐου (τέρμα Σίφνου), «Green Street Hooligans».

Χαϊδάρι: Την Κυριακή 27/7, 9 μ.μ., στο Θεατράκι Γρηγορούσας, «Η Ζωή Είναι Ωραία».

Πάτρα (9.30 μ.μ., στο Λαϊκό Δημοτικό Θέατρο, Γερμανού και Ηλείας): Σήμερα Τετάρτη «Ο επίμονος κηπουρός».

Κέρκυρα (9.30 μ.μ., στον «Κήπο του Λαού», στο «Cafe Art»): Σήμερα Τετάρτη «Οι αντάρτες του Μπρόντγουεϊ».

Γιάννενα (9.30 μ.μ., στο πάρκο Λιθαρίτσια): Σήμερα Τετάρτη «Children of Heaven» και αύριο Πέμπτη «Εγώ ο Απαισιότατος».

Αγρίνιο (9.30 μ.μ., στο Στέκι Νεολαίας του Εργατικού Κέντρου): Την Παρασκευή 25/7, «American History X».

Ρέθυμνο (στη Σαρακίνα, στις εργατικές κατοικίες, στο παρκάκι): Σήμερα Τετάρτη «Τα σταφύλια της οργής».

Kαλαμαριά (7 μ.μ., στην πλατεία Σκρα): Αύριο Πέμπτη «Green Street Hooligans».

Εύοσμος (9 μ.μ., στην πλατεία): Σήμερα Τετάρτη «City of God».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ