ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν πάει διακοπές ο "κοινωνικός διάλογος"...

Απορύθμιση του χρόνου εργασίας, μερική απασχόληση, Τοπικά Σύμφωνα στο χτεσινό "τραπέζι". Απολογισμός... σήμερα εν ολομελεία. Τις θέσεις του ΣΕΒ συναγωνίζεται κείμενο που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία των Εμπόρων

Η κυβέρνηση όχι μόνο δε στέλνει "διακοπές" τον, τόσο αναγκαίο για τους σχεδιασμούς της, "κοινωνικό διάλογο", αλλά και τον εντατικοποιεί, με σκοπό - όπως δήλωσε χτες, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της 3ης... ενότητας, ο επικεφαλής της Ρ. Σπυρόπουλος - να "έχει τη δυνατότητα μέσα στο Σεπτέμβρη να έχει τον πρώτο κύκλο των πορισμάτων... ".

Η χτεσινή συνεδρίαση είχε "καυτό" θέμα, αυτό των εργασιακών σχέσεων, αλλά περιορίστηκε - σύμφωνα με τις δηλώσεις - σε διαδικαστικού τύπου θέματα, όπως η σύσταση των υποομάδων που θα ασχοληθούν:

α.Με την (απο)ρύθμιση του χρόνου εργασίας, όπου ήδη η κυβέρνηση έχει καταθέσει τις θέσεις της για τη λεγόμενη "συνολική διευθέτηση του χρόνου εργασίας" σε εννιάμηνη ή ετήσια βάση!

β.Την επέκταση της μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό, αλλά και στο δημόσιο τομέα και τα υποτιθέμενα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στις άτυπες μορφές απασχόλησης.

γ.Την προώθηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,τα οποία έρχονται να γκετοποιήσουν τους εργαζόμενους σε περιοχές που πλήττονται από ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, καταργώντας στην πράξη συλλογικές συμβάσεις, ωράρια εργασίας κλπ.

δ.Τους όρους απασχόλησης των συνταξιούχων.Κεφάλαιο, μέσα από το οποίο η κυβέρνηση προωθεί πλευρές των γενικότερων αντιασφαλιστικών της σχεδιασμών ή προϊδεάζει για πολλούς από αυτούς, όπως η "εξατομίκευση" των ορίων συνταξιοδότησης...

Ο θίασος του "κοινωνικού διαλόγου" δίνει σήμερα νέα παράσταση και μάλιστα "εν ολομελεία", όπου θα απασχοληθεί με το... τρίπτυχο: Ανάπτυξη - ανταγωνιστικότητα - απασχόληση,ενώ θα επιχειρήσει και έναν απολογισμό των μέχρι τώρα εργασιών του. Η συνεδρίαση θα γίνει στη 1μμ στο Γενικό Λογιστήριο.

Η ΕΣΕΕ, όπως ο ΣΕΒ...

Κείμενο, που συναγωνίζεται σε αντεργατικότητα τις θέσεις του ΣΕΒ, έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.Οι βασικές θέσεις του κειμένου είναι:

- Οχι στη μείωση του χρόνου απασχόλησης, αλλά και αν αυτό γίνει να συνοδευτεί από μείωση αποδοχών και "επανεξέταση" του θέματος της υπερεργασίας και των υπερωριών.

- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

- Αυστηρότεροι όροι συνταξιοδότησης λόγω ανικανότητας προς εργασία.

- Μείωση του κόστους άδειας ασθενείας που βαραίνει τους εργοδότες στο 80%.

- Να κατοχυρωθεί το "δικαίωμα" (!) της μερικής απασχόλησης σε δυο ή περισσότερες θέσεις εργασίας.

- Να τροποποιηθεί προς το χειρότερο ο νόμος 1892/90 (θεσμοθετεί τη μερική απασχόληση) ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές, την αποζημίωση της απόλυσης κτλ.

- Να προσδιοριστεί το ωρομίσθιο και να θεσμοθετηθεί ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας απασχόλησης από 3 έως 4 ώρες και ο εβδομαδιαίος με κατώτερο όριο τις 15 ώρες τη βδομάδα.

- Θέσπιση κι άλλων κινήτρων (!) για τους εργοδότες που προσλαμβάνουν εργαζόμενους με μερική απασχόληση, όπως μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλες φορολογικές απαλλαγές.

- Να κατοχυρωθεί το "δικαίωμα" (!) του πλήρως απασχολουμένου να γίνει μερικά απασχολούμενος...

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Αφαίρεση χρημάτων από τραπεζικό λογαριασμό!

Αμφισβητούσε τη... νομιμότητα της απόδοσης του οικογενειακού επιδόματος σε εργαζόμενη και πήρε πίσω αναδρομικά το επίδομα, βάζοντας "χέρι" στον τραπεζικό λογαριασμό της!

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Πολλές φορές ακούμε πως "ο εργοδότης βάζει το χέρι στην τσέπη του εργαζόμενου", εννοώντας έτσι πως του παρακρατεί χρήματα που δικαιούται ή αρνείται να του παραχωρήσει κεκτημένα δικαιώματα. Ομως, για τη Δήμητρα Σακελαροπούλου,η οποία εργάζεται στο χώρο των μαγειρείων του Πανεπιστημιακού Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Πάτρας,η φράση αυτή απέκτησε το πραγματικό της νόημα.

Στην πρόσφατη πληρωμή της η εργαζόμενη ανακάλυψε πως έλειπαν από το λογαριασμό της στην Αγροτική Τράπεζα 72.000 δραχμές.Η πρώτη της σκέψη ήταν πως πρόκειται για "κάποιο λάθος της μηχανοργάνωσης" και ζήτησε εξηγήσεις από την Τράπεζα, η οποία έχει συμβληθεί με το ΠΠΓΝΠ για να πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων. Ομως, όπως πληροφορήθηκε, δεν υπήρχε κανένα λάθος, "απλώς" η υπηρεσία, δηλαδή η διοίκηση του ΠΠΓΝΠ, αφαίρεσε τα χρήματα, παίρνοντας πίσω αναδρομικά τα χρήματα που από 1/1/97 της είχε καταβάλλει για το οικογενειακό επίδομα!

Μετά από περιφορές από γραφείο σε γραφείο, η Δ. Σακελαροπούλου έμαθε πως η διοίκηση του ΠΠΓΝΠ αμφισβητεί τη βεβαίωση της επιχείρησης που εργάζεται ο άντρας της, ότι αυτός δεν παίρνει τα οικογενειακά επιδόματα και αρνείται να της τα καταβάλλει!

Η περίπτωση της Δ. Σακελαροπούλου δε φαίνεται να είναι η μόνη, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες η διοίκηση, εφαρμόζοντας την κυβερνητική πολιτική, θέτει μια σειρά εμπόδια στους εργαζόμενους να πάρουν το οικογενειακό επίδομα.

Η υπεξαίρεση που, στην ουσία, διέπραξε η διοίκηση του Νοσοκομείου, έχει το μανδύα της... νομιμότητας, καθώς σε επικοινωνία του "Ρ" με την ΑΤΕ, έγινε γνωστό πως οι εργαζόμενοι που προσλαμβάνονται στο ΠΠΓΝΠ είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν μια βεβαίωση που μέσα στα άλλα περιέχει τον όρο: "Αποδέχομαι ανεπιφύλακτα κάθε χρέωση του λογαριασμού κατάθεσής μου όταν εκ των υστέρων και μετά από ειδική έγγραφη εντολή του ΠΠΓΝΠ ζητείται επιστροφή προϊόντος μισθοδοσίας μου, μερικό ή ολικό, ως αχρεωθήτως καταχωρηθέντος, απαλλασσομένης της τράπεζας από κάθε ευθύνη".

Το περιστατικό καταγγέλλει η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" του ΠΠΓΝΠ,η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Η διοίκηση του Νοσοκομείου ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους αυθαιρεσίας σε βάρος των εργαζομένων. Θεωρούμε ανεπίτρεπτο και αντιδραστικό τον αποικιακού χαρακτήρα περιοριστικό όρο που θέτει η διοίκηση στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται, να της εκχωρούν το "δικαίωμα" να επεμβαίνει στον προσωπικό τραπεζιτικό λογαριασμό τους. Η ΔΕ είχε από παλιά προειδοποιήσει για τις συνέπειες των όρων της ένταξης της μισθοδοσίας στην τράπεζα, όταν οι άλλες παρατάξεις πανηγύριζαν για τον "εκσυγχρονισμό του συστήματος"...".

Ενα χρόνο "παγωμένο" το ΜΕΤΡΟ!

Στάση εργασίας, συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι, απαιτώντας να προχωρήσει το έργο, χωρίς άλλα πανωπροίκια και να επαναπροσληφθούν οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που απολύθηκαν

Την πλήρη επανέναρξη των εργασιών, χωρίς άλλα πανωπροίκια, καθώς και την άμεση επαναπρόσληψη των 700 εργαζομένων που απολύθηκαν από την αρχή του χρόνου,απαίτησαν χτες οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας,στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας, συγκέντρωσης και πορείας που πραγματοποίησαν, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από το "πάγωμα" των εργασιών του έργου.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων στο μετρό, Γιάννης Συνοδινός,κατάγγειλε την απραξία και την αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. "Μια απραξία, τόνισε, που έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση του ελληνικού λαού με δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές". Επίσης, επισήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει αυτή η κατάσταση στο κυκλοφοριακό, τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την ταλαιπωρία του αθηναϊκού λαού. Συνεχίζοντας, τόνισε ότι χρειάζεται "να παρθούν αποφάσεις τώρα που θα διαφυλάξουν την ομαλή λειτουργία και ανάπτυξη του έργου".

Το "πάγωμα" των εργασιών έχει ως αποτέλεσμα και την απόλυση από τις αρχές του χρόνου 700 εργαζομένων, αρκετοί σταθμοί να υπολειτουργούν και δύο από αυτούς - το Μοναστηράκι και ο Κεραμεικός - να έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Εκτός αυτών, η κοινοπραξία εταιριών, που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου, ζητά επιπλέον χρήματα για τη μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Με το τέλος της συγκέντρωσης, οι εργαζόμενοι με πορεία και με συνθήματα "Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι" και "Γάλλοι - Γερμανοί, εδώ δεν είναι Αφρική", έφτασαν στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στη Χαριλάου Τρικούπη.

Εκεί συνδικαλιστές συναντήθηκαν με το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιάννη Χρυσικόπουλο και τον ειδικό γραμματέα Εργων, Γιώργο Γανωτή,επέδωσαν ψήφισμα και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την έναρξη των εργασιών στο μετρό χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση.

Οι γραμματείς του υπουργείου ισχυρίστηκαν ότι το υπουργείο κινείται στο πλαίσιο εξεύρεσης λύσης για την έναρξη των εργασιών και δεσμεύτηκαν ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχει παρθεί η απόφαση για τη συνέχιση του έργου. Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους ο Γ. Συνοδινός, τους κάλεσε να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής. "Δεν εφησυχάζουμε, τόνισε. Οι κινητοποιήσεις μας δε θα σταματήσουν, αλλά θα συνεχιστούν με πολλές μορφές. Μία από αυτές θα είναι η καμπάνια ενημέρωσης του ελληνικού λαού για την πορεία του έργου".

Στην κινητοποίηση των εργαζομένων στο μέτρο παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πάσουλας,γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, καθώς και ο Δημήτρης Κυπραίος από το ΕΚΑ.

Από την χθεσινή πορεία των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ

Από τη χτεσινή πορεία των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ

Συντονίζονται για τις επικουρικές

Οι επιπτώσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων στα επικουρικά ταμεία από την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού Νόμου 2084/92, ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποίησαν η Ομοσπονδία Φαρμάκου, η Ενωση Συνταξιούχων υπαλλήλων φαρμακευτικών εργασιών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου, τα Σωματεία του "ΜΙΝΙΟΝ", του "ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ", του "Κωνσταντακάτου ΑΕ", του "Ελευθερουδάκη" και της "Siemens".

Μετά την κοινή διαπίστωση ότι οι επιπτώσεις αυτές είναι τραγικές, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συμμετείχαν αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους για την κατάργηση του νόμου. Στην κατεύθυνση αυτή συγκροτήθηκε και Συντονιστική Επιτροπή, η οποία θα επιδιώξει τη συμμετοχή κι άλλων σωματείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα επικουρικά τους ταμεία, ενώ θα καθορίσει και πρόγραμμα δράσης που θα αρχίσει το Σεπτέμβρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ