ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούνη 2018 - Κυριακή 24 Ιούνη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Να σφυρηλατηθεί η ενότητα των εργαζομένων στην πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που απειλεί με απόλυση εκατοντάδες επικουρικούς εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), για τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης, για τις ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και για τις διάφορες εξαγγελίες της, αλλά και για την πραγματική λύση για τους εργαζόμενους και την πάλη με αυτό το περιεχόμενο.

***

-- Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το επικουρικό προσωπικό, αλλά και για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων;

-- Το Ελεγκτικό Συνέδριο, βασιζόμενο στο σύνολο των αντεργατικών διατάξεων, που και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει - όπως Οδηγίες της ΕΕ, Προεδρικά Διατάγματα, διατάξεις στο Σύνταγμα κ.ά. - θεωρεί ότι οι διαδοχικές συμβάσεις που υπερβαίνουν το 24μηνο είναι αυτοδίκαια άκυρες, δηλαδή παράνομες. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν άμεσα με απόλυση συνάδελφοι επικουρικοί που είχε παραταθεί η θητεία τους για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2017 έως τις 31/12/2018.

Οι συνάδελφοι, για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες, βρίσκονται στα πρόθυρα της απόλυσης και μάλιστα πολλοί απ' αυτούς κινδυνεύουν να μην πληρωθούν. Ηδη υπάρχουν συνάδελφοι που είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συναδέλφου επικουρικού, ρευματολόγου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που είναι απλήρωτος και για την τακτική μισθοδοσία και για τις εφημερίες από το Φλεβάρη!

Η Αφροδίτη Ρέτζιου
Η Αφροδίτη Ρέτζιου
Πέρα από τους ίδιους τους συναδέλφους, απειλείται η ίδια η λειτουργία δεκάδων κλινικών και τμημάτων πανελλαδικά. Υπάρχουν τμήματα που η λειτουργία τους στηρίζεται στους επικουρικούς και κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτούς. Εκτός των άλλων, αν απολυθούν οι συνάδελφοι δεν θα μπορέσουν ούτε να δοθούν καλοκαιρινές άδειες στο υπόλοιπο προσωπικό.

-- Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ισχυρίζονται ότι «δίνουν την ψυχή τους για να ισορροπήσει το σύστημα Υγείας» αλλά τους υπονομεύει «μια μερίδα δικαστών». Πώς το σχολιάζετε;

-- Η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει το γεγονός ότι έχει στο ακέραιο την ευθύνη για την εξέλιξη αυτή. Γνώριζε πολύ καλά ποιο θα είναι το περιεχόμενο των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του οποίου άλλωστε το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται στο υπάρχον αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο η κυβέρνηση όχι μόνο έχει διατηρήσει αλλά και έχει ενισχύσει.

Η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, επικαλούμενη άρθρα του Συντάγματος, ενώ και ο νόμος που ψήφισε στις 15 Γενάρη απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Αντί να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες, τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν και να εξασφαλιστεί ότι οι συνάδελφοι επικουρικοί θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση διαιωνίζει αυτό το άθλιο καθεστώς ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ανακύκλωσης της ανεργίας, της δουλειάς με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα.

Από παλαιότερη κινητοποίηση
Από παλαιότερη κινητοποίηση
Εκτός των άλλων απαξιώνεται με αυτόν τον τρόπο ένα αξιόλογο, αξιόμαχο επιστημονικό δυναμικό, που έχει αποκτήσει εμπειρία δουλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Η κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει ότι οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μόνο ένα τμήμα των κενών που υπάρχουν, προκηρύσσει θέσεις που είναι πολύ λιγότερες και δεν αντιστοιχούν στους υπηρετούντες επικουρικούς που υπάρχουν στις ειδικότητες, στα τμήματα και στις κλινικές.

Επικαλείται την τήρηση του μνημονιακού περιορισμού του 1 προς 2 - μία πρόσληψη για 2 αποχωρήσεις/συνταξιοδοτήσεις - και υπόσχεται ότι το 2019 θα γίνει ένα προς ένα. Δηλαδή, μας λέει ότι το περισσότερο που έχουμε να περιμένουμε είναι ότι θα καλύπτονται μόνο οι συνταξιοδοτήσεις, που κι αυτό ακόμα είναι υπό αίρεση. Τι θα γίνει με τις υπόλοιπες 6.500 κενές οργανικές θέσεις γιατρών;

-- Με βάση και τα παραπάνω, πώς σχολιάζετε τις κινήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, με την εγκύκλιο που εξέδωσε την Πέμπτη και τις υποσχέσεις για κάποια μοριοδότηση των επικουρικών σε μελλοντικές προσλήψεις προσωπικού;

-- Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο η κυβέρνηση καλεί τους διοικητές των νοσοκομείων να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τη μισθοδοσία, χωρίς να έχει προηγηθεί η θεώρηση των αντίστοιχων ενταλμάτων πληρωμής. Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι οι διοικητές των νοσοκομείων θα δεχτούν να το κάνουν, από τη στιγμή μάλιστα που η παράβαση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου τιμωρείται με φυλάκιση και θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα; Εξασφαλίζεται η πληρωμή; Με ποιον τρόπο; Οι ίδιοι ομολογούν σε ό,τι αφορά τις εφημερίες των γιατρών ότι θα υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή τους.

Αν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που θα μπορούσε να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα γιατί δεν την έφερναν νωρίτερα, από τη στιγμή μάλιστα που γνώριζαν ποια είναι η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είχε συνεδριάσει 6 μήνες νωρίτερα;

Οσο για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τις θέσεις που καλύπτει σήμερα το επικουρικό προσωπικό εκτός των γιατρών και τις υποσχέσεις ότι θα υπάρξει αυξημένη μοριοδότηση, υπάρχει και το παράδειγμα της πρόσφατης προκήρυξης για τους εργαζόμενους στους δήμους, όπου η πλειοψηφία των συμβασιούχων, παρά τη μοριοδότηση, έμειναν εκτός.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας πριν από λίγους μήνες διαβεβαίωναν τους επικουρικούς ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι τάχα κινδυνολογούμε όταν κάνουμε λόγο για απολύσεις. Σήμερα επιβεβαιώνεται ποια ήταν η αλήθεια. Δεν τους εμπιστευόμαστε!

-- Ποια είναι η πραγματική λύση στο πρόβλημα και ποιες πρωτοβουλίες σχεδιάζετε για τη διεκδίκησή της;

-- Μοναδική λύση είναι η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση όλων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να μην ξεχνάμε ότι ακόμη κι αν μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι που υπηρετούν σήμερα, πάλι θα υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, που κι αυτές - με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς - είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες.

Για την αγωνιστική διεκδίκηση όλων των παραπάνω γίνονται ήδη βήματα, δημιουργούνται Επιτροπές Αγώνα, επικουρικών, συμβασιούχων. Χρειάζεται να σφυρηλατηθούν η ενότητα των μόνιμων και των συμβασιούχων σε κάθε χώρο δουλειάς, ο συντονισμός και η κοινή δράση των υγειονομικών μαζί με όλο το λαό, με σωματεία και μαζικούς φορείς, για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ταυτόχρονα με την πάλη για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας υψηλού επιπέδου, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.


Στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας

Με κινητοποιήσεις, συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες απαντούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία τόσο στον κίνδυνο απόλυσης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επικουρικοί, μετά και την τελευταία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όσο και στην προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να συνεχίσει τον εμπαιγμό ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και να κουκουλώσει την πολιτική διαιώνισης της «ευελιξίας» και της ανασφάλειας.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή 22/6 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, με παναττική στάση εργασίας όλων των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία και πανελλαδική στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, και να μονιμοποιηθούν όλοι οι υγειονομικοί χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ συνέχισε στη γραμμή της προκλητικότητας και του αποπροσανατολισμού. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε... «σόου που δεν θα περάσει» την αγωνία εκατοντάδων επικουρικών για το αν θα εξακολουθήσουν να έχουν δουλειά ή αν θα πληρώνονται! Για το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό, εξήγγειλε νέα κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση, που θα δώσει στους σημερινούς υπηρετούντες παράταση με ημερομηνία λήξης στις 30/5/2019, ώστε να υπογραφεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις, τις οποίες θα διεκδικήσουν με αυξημένη μοριοδότηση. Πρόκειται για τις ίδιες υποσχέσεις που έδινε η κυβέρνηση και στους συμβασιούχους των δήμων, μέχρι να προχωρήσει τελικά σε χιλιάδες απολύσεις. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τους επικουρικούς γιατρούς, ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση θα προκηρύξει 750 μόνιμες θέσεις, δηλαδή μόλις το 1/2 των επικουρικών γιατρών των οποίων η θητεία λήγει στις 31/12/2018. Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημα πώς με τη ρύθμιση που εξαγγέλλει η κυβέρνηση θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πληρωμή των επικουρικών, από τη στιγμή που η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου κρίνει τις συμβάσεις αυτοδίκαια άκυρες.

«Είναι μονόδρομος ο αγώνας μέχρι την οριστική δικαίωση για την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, της εργασιακής ομηρίας και της ανακύκλωσης της ανεργίας», δήλωσε μετά τη συνάντηση η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου.

Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται τα εξής:

Το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο θα πραγματοποιήσει έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 25/6 στις 12 μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Σε έκτακτη ΓΣ καλεί τη Δευτέρα και το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, στις 2 μ.μ. Την Τρίτη 26/6 έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει την Τρίτη 26/6, στις 10 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, για τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Λάρισας και στα Κέντρα Υγείας, συνολικά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ