ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ακυρη η απόλυση για συνδικαλιστική δράση

Η απόλυση συνδικαλιστή είναι άκυρη, όταν γίνεται λόγω έντονης και νόμιμης συνδικαλιστικής δραστηριότητας, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο απέρριψε αίτηση του "Ελληνικού Νηογνώμονα ΑΕ" και επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε κρίνει άκυρη απόλυση συνδικαλιστή, επειδή έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους, και σύμφωνα με το νόμο 1264/82 είναι άκυρη κάθε τέτοια καταγγελία σύμβασης.

Σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο η νόμιμη συνδικαλιστική δράση έχει σκοπό την προαγωγή και διαφύλαξη των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, δηλαδή ασκείται από κοινού με άλλους εργαζόμενους, για σκοπούς του κύκλου δραστηριότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο Χ. Σταυρουλάκης (επιθεωρητής πλοίων) είχε δραστηριοποιηθεί έντονα στο συνδικαλιστικό του χώρο, αφού εκλέχτηκε στο ΔΣ του σωματείου του και ήταν αντιπρόσωπος στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το 1992. Χωρίς να μειωθεί η επαγγελματική του απόδοση, με τη συνδικαλιστική του δραστηριότητα, υπέβαλε σωρεία εργασιακών αιτημάτων. Παράλληλα, απέδωσε ευθύνες για αδράνεια στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ότι δεν προωθούν τα εργασιακά συμφέροντα και παραιτήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα. Οταν επανήλθε, έβαλε εργασιακά και μισθολογικά αιτήματα στην Επιθεώρηση Εργασίας, πράγμα που ενόχλησε τη διοίκηση, με αποτέλεσμα σταδιακά να του περιορίσει τις υπερωρίες, δεν του διένειμε ποσοστό από τα κέρδη, ενώ λίγο αργότερα (την 1-10-1993) τον απέλυσε.

  • Με μια άλλη απόφαση, ο Αρειος Πάγος, με τη λογική "το μη χείρον βέλτιστον", απέρριψε αίτηση αναίρεσης μιας υπαλλήλου, η οποία απολύθηκε από την εταιρία "Αζωτούχων Λιπασμάτων ΑΕ". Ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου που έκρινε πως σωστά είχε προτιμηθεί να απολυθεί η συγκεκριμένη υπάλληλος, αφού δεν είχε οικογενειακές υποχρεώσεις, αντί μιας άλλης συναδέλφου της ίδιας ειδικότητας, η οποία είχε δύο παιδιά.
ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ
Προετοιμάζεται και ψάχνει η κυβέρνηση!

Νέα παράταση μέχρι το τέλος του Ιούλη η πληρωμή με προκαταβολές, για να "γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και η συγκέντρωση των στοιχείων"

Πέντε Υπουργικές Αποφάσεις και τρεις νόμοι μέσα σε ένα εξάμηνο δε στάθηκαν αρκετά για να μάθουν οι νοσοκομειακοί γιατροί ποιες τελικά θα είναι οι συνολικές τους αποδοχές! Ετσι μέχρι τέλος του Ιούλη 1998 οι νοσοκομειακοί γιατροί θα πληρώνονται με προκαταβολές, όπως προβλέπει τελευταία νομοθετική ρύθμιση που έγινε στα μουλωχτά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης!!!

Το "εκσυγχρονιστικό" τούτο κατόρθωμα δεν αποτελεί απλή απόδειξη αλλά ομολογία τού πόσο πρόχειρη ήταν η σύνταξη του Ιατρικού Μισθολογίου (νόμος 2606/22.4.1998). Επιπλέον, αποδεικνύει πόσο απροετοίμαστη είναι η κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο για το Ιατρικό Μισθολόγιο (ΙΜ).

Ταυτόχρονα όμως κρούει και τον κώδωνα για ορισμένους γιατρούς ως προς το ποιες θα είναι τελικά οι αποδοχές τους μετά τις εκκαθαρίσεις των προκαταβολών που παίρνουν απ' την 1.1.1998.

Η νέα τροπολογία Την Πέμπτη το βράδυ οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και Υγείας Κ. Γείτονας έφεραν στο νομοσχέδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους μια τροπολογία που προβλέπει την "καταβολή αποζημίωσης για εφημεριακή απασχόληση των γιατρών" με προκαταβολές μέχρι τις 31.7.1998, όπως ίσχυε μέχρι την 30.4.1998.

Μάλιστα στην εισηγητική έκθεση αναφέρει επί λέξει: "Προκειμένου να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και η συγκέντρωση των στοιχείων που απαιτούνται και λόγω του μεγάλου αριθμού των υπηρετούντων χρειάζεται για την πλήρη εφαρμογή του μισθολογίου ένα χρονικό περιθώριο μέχρι την 31.7.1998".

Η προϊστορία
  • Στις 23.12.1997 - επειδή καθυστερούσε το ΙΜ - με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη πληρώθηκαν οι εφημερίες των γιατρών όπως οι υπερωρίες, τα νυχτερινά και τα εξαιρέσιμα των υπόλοιπων εργαζομένων.
  • Στις 23.1.1998 με κοινή Υπουργική Απόφαση των Ν. Χριστοδουλάκη και Κ. Γείτονα οι γιατροί πληρώθηκαν με το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών που έπαιρναν μέχρι το τέλος του 1997 και με την πρόβλεψη ότι η οριστική εκκαθάριση θα γίνει απ' την 1.1.1998.
  • Στις 17.2.1998 ο Ν. Χριστοδουλάκης και ο Κ. Γείτονας εξέδωσαν νέα Υπουργική Απόφαση που έλεγαν ότι οι προκαταβολές που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση θα ισχύσει μέχρι την 30.4.1998, οπότε και θα γίνει εκκαθάριση με βάση το ΙΜ.
  • Ακολούθησαν ο νόμος 2592/98 με τον οποίο κυρώθηκε η παραπάνω Υπουργική Απόφαση και ο νόμος 2606/98 (ΙΜ), με τον οποίο συμπληρώθηκε η παραπάνω απόφαση.
  • Στη συνέχεια εκδόθηκαν δυο ακόμα ερμηνευτικές εγκύκλιοι του υπουργείου Υγείας: Με την πρώτη κόπηκε το επίδομα των γιατρών στις άδειες και με την επόμενη αποκαταστάθηκε...
Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Προς απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης για να καταγγείλουν την υποβάθμιση, συρρίκνωση και απαξίωση των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, προς όφελος της άναρχης και χωρίς όρους και όρια ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) δήλωσαν ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί ευτελίζονται και απαξιώνεται η εργασία τους, παραμένοντας στην ουσία από 1/1/98 χωρίς μισθό και υπερωριακή αμοιβή με μηνιαίες καταβολές "έναντι".

Οπως επίσης επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης, Θ. Βεντούρης,η ΕΝΙΘ μετά από Συνέλευση αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις για να ευαισθητοποιηθούν οι υπεύθυνοι και να γίνει αντιληπτό σ' αυτούς ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί πράγματι επιθυμούν ένα σύγχρονο και πλήρες Δημόσιο Σύστημα Υγείας, στο οποίο ο πολίτης θα έχει ελεύθερη πρόσβαση και θα είναι πλήρως ενημερωμένος για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του.

Οι εκπρόσωποι της ΕΝΙΘ προειδοποίησαν ότι αν μέχρι τις 25.6.1998 δεν υπάρξουν απαντήσεις, οι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης θα κατέβουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 29.6.1998

  • Χτες στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έγινε σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Φ. Πετσάλνικου και προέδρων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όπου εξετάστηκε το θέμα της έλλειψης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας για παιδιά στην περιοχή. Οπως έγινε γνωστό μετά τη σύσκεψη, η ΜΕΘ για παιδιά στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης είναι έτοιμη και θα λειτουργήσει το φθινόπωρο.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μόνο 1.450 προσλήψεις το 1998

Ακόμα εκκρεμούν 1.500 προσλήψεις από το 1997

Λιγότερες από 1.000 είναι οι προσλήψεις νοσηλευτικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού, στα δημόσια νοσοκομεία, για το 1998, καθώς από τις 1.450 που εγκρίθηκαν, οι 500 θα γίνουν στο νεόκτιστο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε νοσοκομείο (128 είναι στο ΕΣΥ) αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο, 7,4 προσλήψεις - αριθμός, φυσικά, που ούτε στο ελάχιστο δεν επαρκεί, καθώς μόνο στον "Ευαγγελισμό" είναι κενές 826 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Την απόφαση αυτή πήρε η τριμελής εξ υπουργών επιτροπή, όταν οι κενές θέσεις στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας αγγίζουν τις 25.000 και το αίτημα του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας ήταν η κάλυψη 4.000 θέσεων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), υπενθυμίζει ότι από τις 3.500 προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν το 1997, μόνο οι 2.000 υλοποιήθηκαν, δηλαδή 1.500 προσλήψεις εκκρεμούν. Επαναφέρει το θέμα των καλοκαιρινών αδειών και των λειτουργικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων, όπως είναι τα χειρουργεία, οι μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ) και τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Βέβαια, προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, καθώς θα δυσκολευτούν να πάρουν τις άδειές τους.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμάει ότι με τέτοιους ρυθμούς υλοποίησης των προσλήψεων, αριθμητικά, αλλά και χρονικά (απαιτείται ένας χρόνος από τη στιγμή της προκήρυξής τους μέχρι την πρόληψη), όχι μόνο δεν καλύπτονται τα τεράστια κενά που υπάρχουν στην υγεία και την πρόνοια, αλλά διευρύνονται.

"Ολα τα παραπάνω - σημειώνει η Ομοσπονδία - σε συνδυασμό με την εγκύκλιο(Χριστοδουλάκη - Γείτονα) για περιστολή των δαπανών κατά 10% στο χώρο των νοσοκομείων, οδηγούν στην υποβάθμιση και συρρίκνωση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας".

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει έκκληση στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς να εξαιρέσουν το χώρο της υγείας και της πρόνοιας από ταμειακές λογικές και να δείξουν στην πράξη ότι εννοούν την αναγκαιότητα ύπαρξης του κράτους πρόνοιας.

Συγκέντρωση κατά των ναρκωτικών

Παναττική συγκέντρωση και πορεία οργανώνει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών την ερχόμενη Παρασκευή, ανήμερα δηλαδή της Παγκόσμιας Μέρας κατά των Ναρκωτικών. Η συγκέντρωση θα γίνει μπροστά στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), στις 6.30 το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και από εκεί στα γραφεία του ΟΗΕ (Λ. Αμαλίας 36). Στον πρόεδρο της Βουλής, τα κόμματα και στον ΟΗΕ θα επιδοθεί το ψήφισμα που θα εγκριθεί από τη συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση θα διαβαστεί η τελευταία απόφαση της Ειδικής Συνόδου του ΟΗΕ, που έγινε 8-10/6/1998, για το θέμα των ναρκωτικών.

Το ΕΣΥΝ καλεί τα μέλη του και όλους όσοι συμφωνούν με τις θέσεις του, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, για να αποτραπεί ο κίνδυνος, που τις μέρες αυτές προβάλλει απειλητικότερος από ποτέ άλλοτε. "Η συμμετοχή όλων είναι καθήκον για τον εαυτό μας και τη νεολαία μας, που είναι ο στόχος της επίθεσης των εμπόρων του θανάτου, για την ίδια την ποιότητα της ζωής μας".

Από την κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ στις 28.5.1998



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ