ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατάληψη στον "Ευαγγελισμό"

Αρχίζει σήμερα η 48ωρη απεργία της ΕΙΝΑΠ, η οποία κάνει Γενική Συνέλευση στο Δώμα του "Ευαγγελισμού", στις 11 π.μ.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν σήμερα και αύριο τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, εξαιτίας της 48ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΕΙΝΑΠ, ενώ συνεχίζονται οι τετράωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ. ) των νοσοκομειακών γιατρών στην επαρχία, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΟΕΝΓΕ. Από χτες το μεσημέρι οι γιατροί του "Ευαγγελισμού" ξεκίνησαν κατάληψη- που θα λήξει σήμερα στις 11π.μ. - εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου Υγείας.

Σήμερα στο Δώμα του Ευαγγελισμού θα γίνει η Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, ώρα 11 π.μ. Ως γνωστόν το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την απόσυρση του νομοσχέδιου. Στη σημερινή συνέλευση, όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Χρ. Παπανικολάου, η πρόταση θα είναι για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πενθήμερη απεργία την ερχόμενη βδομάδα.

Στην κατάληψη του "Ευαγγελισμού" συμμετέχουν η ΟΕΝΓΕ με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Χ. Ζαχαρόγιαννη και τον γενικό γραμματέα Π. Κοντολέων,η ΕΙΝΑΠ με την πρόεδρο της Ενωσης Χρ. Παπανικολάου,μέλη της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου, το προεδρείο της Επιστημονικής Επιτροπής και ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου Φ. Καρδαράς.

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Δ. Κιτζονίδης,σημείωσε πως το νομοσχέδιο ασχολείται ξανά με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και όχι με την αντιμετώπιση του προβλήματος της περίθαλψης. "Υπάρχουν στο νοσοκομείο πολλά που πρέπει να βελτιωθούν από πλευράς οργάνωσης, απόδοσης και αύξησης της παραγωγικότητας και όχι εάν πρέπει οι γιατροί κάθε λίγο να αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις τους - επισήμανε. Ιδιαίτερα για τους νεοεισερχόμενους, όπου δεν προβλέπεται μονιμότητα, αυτό ενδεχομένως να σημαίνει με την αλλαγή κάθε κυβέρνησης ότι φεύγουν οι μεν και έρχονται οι δε".

Ο Δ. Κιτζονίδης θεωρεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα της κατανομής των νοσοκομείων στον ελλαδικό χώρο."Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 172 νοσοκομειάκια διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα - συνέχισε. Δε χρειάζονται τόσα νοσοκομεία. Χρειάζονται 56, ένα στην έδρα κάθε νομού, ίσως πέντε επιπλέον στην Αθήνα και άλλα τόσα στη Θεσσαλονίκη. Τα νομαρχιακά νοσοκομεία πρέπει να είναι πλήρη ούτως ώστε να μην είναι αναγκαία η μετακίνηση του ασθενή από την επαρχία στο κέντρο. Αυτό θα δώσει θέσεις εργασίας σε νεότερους γιατρούς, θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία του κέντρου από πλευράς φορείων (σ. σ. έτσι ονομάζονται πλέον τα ράντζα) και θα μειώσει στο ελάχιστο την παρέμβαση κάποιων διοικητικών ή γιατρών στο να εξασφαλίσει κάποιος ασθενής κρεβάτι σε κεντρικό νοσοκομείο".

Ο χειρουργός Σ. Μπαράτσης διαπίστωσε πως το νομοσχέδιο δε λύνει τα προβλήματα των νοσοκομείων, της περίθαλψης, και των νοσοκομειακών γιατρών. Αναφερόμενος στο θέμα των μάνατζερς που προβάλλεται από την κυβέρνηση σαν πανάκεια επίλυσης των προβλημάτων των νοσοκομείων, είπε: "Οι μάνατζερς με την υπερεξουσία και τους παχυλούς μισθούς, με πενταετή σύμβαση εργασίας, οι οποίοι λέγεται ότι θα είναι από τον ιδιωτικό τομέα, θα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πήραν τις προβληματικές επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα και τις έκαναν ακόμη πιο προβληματικές".

Ο Π. Κοντολέων επέρριψε ευθύνες στην πολιτεία για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δημόσια νοσοκομεία. Εκτιμά πως τα προβλήματα που "προκαλούν" οι νοσοκομειακοί γιατροί είναι ότι προσπαθούν να κάνουν να λειτουργήσει αυτό το σύστημα που η πολιτεία έχει εγκαταλείψει. "Γι' αυτό τους καταδικάζουν - κατέληξε - με το να τους βγάλουν από το σύστημα. Η μονιμότητα καταργείται ουσιαστικά για να φέρουν τα άτομα εκείνα πουθα είναι υπήκοοι σε ένα νέο σύστημα αξιών που μας γυρνάει πίσω στη δεκαετία του 1960".

Στην κατάληψη ήταν παρών και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ του σωματείουΒ. Γκατζής που δήλωσε ότι συμφωνεί με τις θέσεις των γιατρών. Πιστεύει ότι τα δημόσια νοσοκομεία επιβάλλεται να χρηματοδοτούνται επαρκώς από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μην καταφεύγουν σε τραπεζικά δάνεια. Ακόμη, τάχθηκε κατά της άρσης της μονιμότητας των γιατρών.

Επιπτώσεις στα Ταμεία

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας προσπαθεί να πείσει - ματαίως βέβαια - ότι η καθιέρωση του κλειστού νοσήλιου κατά κατηγορία των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών δε θα έχει καμιά επίπτωση στα Ταμεία. Μάλιστα υποστηρίζει ότι θα έχουν και οφέλη σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τον ισχυρισμό αυτό ανέτρεψε χτες και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος δηλώνοντας - μετά από σχετική ερώτηση - ότι με τις ρυθμίσεις αυτές τα νοσήλια θα αυξηθούν και θα έχουν επιπτώσεις στα Ταμεία. Το νομοσχέδιο, πρόσθεσε ο υπουργός, το μελετά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Φαρμάκης. Ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι μετά την αναμόρφωση που θα κάνει ο Αν. Πεπονής το υπουργείο του θα εκφράσει τις απόψεις του.

Η κλίνη

Ηταν το 7ο περιστατικό σε σειρά κλήσης για ανεύρεση κλίνης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη διάρκεια του διαρρεύσαντος 24ώρου.

Τα παραπάνω αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΕΚΑΒ με αφορμή το περιστατικό της τραυματισμένης Σοφίας Μουρίκη, που τελικά νοσηλεύτηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του ΚΑΤ. Βέβαια και εκεί οι γιατροί της προσέφεραν εκείνη τη θεραπεία που θα της προσέφεραν και στη ΜΕΘ.

Ανεξάρτητα όμως από αυτό, η ασθενής δικαιούνταν ένα κρεβάτι στη ΜΕΘ και το ΕΚΑΒ δε θα έπρεπε καθημερινά να αποδύεται στην κυριολεξία σε έναν αγώνα δρόμου να βρει το πολυπόθητο κρεβάτι και να κάνει "σκάντζες" - λόγω έλλειψης ασθενοφόρων - για τη μεταφορά ασθενών.

***

Για το πρόβλημα αυτό είναι ενημερωμένο εδώ και χρόνια το υπουργείο Υγείας.

Πριν ένα χρόνο η Εταιρεία Εντατικής Ιατρικής (15.3.1995) σε έγγραφό της προς τον, τότε, υπουργό Υγείας επισήμανε: Στην Ελλάδα υπάρχουν 25 ΜΕΘ με 231 κρεβάτια (161 στην Αθήνα και 70 στην επαρχία). Οι εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες που υπηρετούσαν ήταν 562 και η Εταιρεία έκρινε ότι έπρεπε να προσληφθούν άλλες 626, ώστε να αναπτυχθούν άλλα 66 κρεβάτια - και να φτάσουν στα 297.

Υπάρχουν κρεβάτια έτοιμα που δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομής. (Κάπου 35 στον "Ευαγγελισμό" - που έχει το μεγάλο προϋπολογισμό - και 7 στο "Κρατικό Αθήνας").

***

Πέρα απ' αυτά υπάρχει και μια άλλη πλευρά που μας την αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Χ. Ζαχαρόγιαννης, που εργάστηκε ως Επιμελητής Β στη ΜΕΘ του "Ασκληπιείου" Βούλας.

Οταν δεν υπάρχει κρεβάτι στα δημόσια νοσοκομεία, τότε αναζητείται κρεβάτι σε ΜΕΘ των ιδιωτικών κέντρων - το αναφέρει άλλωστε και η χτεσινή ανακοίνωση του ΕΚΑΒ. Αν βεβαιωθεί ότι την κρίσιμη ώρα δεν υπήρχε κενό κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο, τότε τα έξοδα - μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ημερησίως - τα πληρώνει το ασφαλιστικό ταμείο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις μη κάλυψης, οπότε τα έξοδα τα πληρώνει η οικογένεια, με αποτέλεσμα μέσα σε μια βδομάδα να εξανεμίζονται περιουσίες ανυποψίαστων πολιτών.

Τέλος, όπως επισήμανε, δεν υπάρχει έλεγχος της πολιτείας για την ποιότητα των υπηρεσιών στις ιδιωτικές ΜΕΘ.

Ιδού λοιπόν, κύριοι του υπουργείου, πεδίον λαμπρό για νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να μπορεί ο πολίτης να έχει στη διάθεσή του ένα κρεβάτι στην κρίσιμη ώρα.

Γ. Μ.

ΑΔΕΔΥ
Πολιτική επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα

Συμπαραστέκεται στους αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών

Τα προσχέδια νόμου της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ, σε συνδυασμό με τη λογιστική αντίληψη για τις κοινωνικές παροχές, συγκροτούν μια πολιτική επίθεσης και αναίρεσης θεμελιακών κοινωνικών δικαιωμάτων, τονίζει, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

"Τα οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα του Δημόσιου Τομέα Υγείας, επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, και η ανεξέλεγκτη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα παραμένουν στο απυρόβλητο της κυβερνητικής πολιτικής, που για άλλη μια φορά αναδεικνύει ως κυρίαρχο θέμα τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και επιχειρεί νέους αδιέξοδους πειραματισμούς. Η άρση της μονιμότητας του ιατρικού δυναμικού σε συνδυασμό με την άδικη πολιτική αμοιβών και την απουσία του κράτους από τη συνεχή μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση, συνιστούν μια καταστροφική στάση για το Σύστημα Υγείας. Παράλληλα, η αύξηση των νοσηλίων οδηγεί στην αφαίμαξη των πόρων των ήδη ελλειμματικών κλάδων υγείας, προμηνύει την αύξηση των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων και οδηγεί στην πλήρη αποδέσμευση του κράτους από τις δαπάνες υγείας, παρά τις συνταγματικές επιταγές".

Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την υποστήριξή της στους αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών, δηλώνει ότι θα είναι αντίθετη σε ένα Σύστημα Υγείας πολλών ταχυτήτων, ακριβό και απαγορευτικό για τους πολλούς και ευνοϊκό για τους λίγους. Τέλος, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας να αποσαφηνίσει τις προθέσεις και τη στάση της, να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο και να σεβαστεί το περιεχόμενο ενός τέτοιου διαλόγου, όπως επιβάλλεται από τα οξυμένα σημερινά προβλήματα.

ΤΡΙΚΑΛΑ
"Κοινός αντίπαλος" η "Δημοκρατική Ενότητα"

Στο ίδιο ψηφοδέλτιο, οι συνδικαλιστές της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης

Με κοινό ψηφοδέλτιο "κατεβαίνουν" στις εκλογές, για τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων, οι παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η τοπική οργάνωση επιστημόνων της ΝΔ αποφάσισε να "πριμοδοτήσει" στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, για να εκλεγούν συνδικαλιστές της αρεσκείας της στο ΔΣ. Αντίπαλος του κοινού ψηφοδελτίου ΠΑΣΟΚ - ΝΔ θα είναι το ψηφοδέλτιο της παράταξης "Δημοκρατική Ενότητα",η οποία ιδρύθηκε πρόσφατα.

Στην ιδρυτική διακήρυξή της και ενόψει των εκλογών, η "Δημοκρατική Ενότητα" παρουσιάζει τις προτάσεις της για την υγεία και τη λύση των προβλημάτων των γιατρών.

Στη διακήρυξη, αναφέρονται οι θέσεις της παράταξης για την πρωτοβάθμια φροντίδα, το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία.

Για την αναβάθμιση του ρόλου του νοσοκομειακού γιατρού, μεταξύ των άλλων, προτείνει:

Προάσπιση του θεσμού πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης και της μονιμότητας του γιατρού στο δημόσιο τομέα. Μέτρα για την εξέλιξη, με λειτουργικές ανακατατάξεις, δημιουργία νέων θέσεων, αξιοκρατικές κρίσεις. Στο ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Ενότητας" για το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων συμμετέχουν οι Ευθ. Ζιανός, Γεωργία Μαντέλη - Σακκά, Αρετή Μαρκούδη - Λάζου, Εύη Παπαθανασίου, Βάιος Πολύζος, Ολυμπία Ωτα - Πάνοβ,για το Πειθαρχικό Συμβούλιο υποψήφιος είναι ο Κ. Σακκάς και για τον ΠΙΣ οιΕυθ. Ζιανός, Γεωργία Μαντέλη - Σακκά, Αρετή Μαρκούδη - Λάζου.

Η χτεσινή κατάληψη στον "Ευαγγελισμό", που θα διαρκέσει μέχρι σήμερα



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ