ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Με στόχο το "διάλογο" και την "κοινωνική συναίνεση"

Με "όραμα" την Ευρώπη της κοινωνικής ανισότητας, της αποδυνάμωσης και της υποταγής των τοπικών και περιφερειακών αρχών στις αντιλαϊκές εντολές του υπερεθνικού κέντρου των Βρυξελλών, ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη η 20ή Γενική Συνέλευση των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CCRE). Μια συνέλευση που παραβλέπει την Ευρώπη της φτώχειας και της ανεργίας και προσπαθεί να αποδείξει ότι υπάρχουν δυνατότητες "διαλόγου" και "κοινωνικής συναίνεσης" για την προώθηση ακόμα πιο σκληρών πολιτικών, μέσα από μια "Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Κρατών", που θα βασίζεται στην "αυτονομία" των τοπικών αρχών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σε μια πρώτη συζήτηση χτες περί Διακυβερνητικής Διάσκεψης και αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ο δήμαρχος Βαρκελώνης και πρόεδρος των Ευρωπαίων δημάρχων, Π. Μαραγκάλ, ανέφερε πως στη μελλοντική συνθήκη είναι βασικό να προβλεφτεί η ενίσχυση των τοπικών αρχών, αλλά δεν είπε λέξη για τα οξύτατα οικονομικά και άλλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λαοί της Ευρώπης, και την ανάγκη επίλυσή τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Α. Τσοχατζόπουλος,αναγνώρισε ότι ο Ευρωπαίος πολίτης σήμερα έχει να αντιμετωπίσει την ανεργία και την αβεβαιότητα για το μέλλον, όμως δε μίλησε για συγκεκριμένες λύσεις. Απλώς περιορίστηκε σε ένα ευχολόγιο, η Διακυβερνητική Διάσκεψη να δώσει διέξοδο στα αδιέξοδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ,αναφέρθηκε στην Ευρώπη των 18 εκατομμυρίων ανέργων και της αμφιβολίας. Στη συνέχεια όμως φανέρωσε για άλλη μια φορά το "κοινωνικό" πρόσωπο της ΕΕ, παραθέτοντας τους στόχους της: Συνέχιση της ίδιας μακροοικονομικής στρατηγικής, "εκσυγχρονισμός" της αγοράς εργασίας, "προσαρμογή προτύπων - συμφωνιών και πρακτικών στις νέες μορφές εργασίας".

Τη συνέχιση δηλαδή της πολιτικής που θέλει να ευημερούν τα νούμερα και να δυστυχούν οι άνθρωποι, οι οποίοι καλούνται να "ισορροπήσουν" ανάμεσα στην ανεργία και την ημιαπασχόληση.

Μήνυμα της Αλ. Παπαρήγα

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και των πολιτικών σύγκλισης οικοδομεί μια Ευρώπη διαίρεσης και διχασμού ανάμεσα σε φτωχούς και αδύναμους. Δημιουργούνται νέες τεράστιες ζώνες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Τα οικονομικά βάρη ρίχνονται ολοκληρωτικά στους εργαζόμενους με πολιτικές διαρκούς λιτότητας, για την αντιμετώπιση της κρίσης και τον πλουτισμό των μονοπωλίων. Πολιτικές που οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες παράγουν μαζική ανεργία και κοινωνική περιθωριοποίηση". Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στο χαιρετιστήριο μήνυμα που έστειλε στη συνέλευση.

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια, περιφερειακές και τοπικές αρχές να απομακρυνθούν από τα κέντρα εξουσίας και διαμόρφωσης πολιτικών επιλογών, να μετατραπούν σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, να χάσουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα και να έρθουν στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Προειδοποίησε ότι ο αυταρχισμός και ο αντιδημοκρατικός χαρακτήρας των θεσμών της ΕΕ θα ενταθεί, αν πραγματοποιηθούν οι συντηρητικές επιλογές που προβλέπονται για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Σημείωσε ότι η Διακυβερνητική Διάσκεψη, που ασχολείται με την αναθεώρηση, δεν ασχολείται με τις αντιρρήσεις των λαών για τις ευρωπαϊκές επιλογές, αλλά με τις συστάσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ηγετικών χωρών, σε ομάδες πολυεθνικών, και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι στην αντίσταση των λαών μπορεί να συμβάλει και η Αυτοδιοίκηση. Η συμπαράταξή της στο αίτημα για δημοψηφίσματα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα είναι συγκεκριμένη προσφορά στην υποστήριξη του δημοκρατικού αιτήματος, που απαιτεί για την εκπλήρωσή του την ενημέρωση των ευρωπαϊκών λαών για τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τις συνέπειες της σημερινής καπιταλιστικής ευρωπαϊκής οικοδόμησης.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Υπονομεύουν τον αγώνα για τη λειτουργία του

Η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου διοργανώνει διασπαστική συγκέντρωση σήμερα

"Καραμπινάτη" διασπαστική κίνηση συνιστά η συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει για σήμερα το απόγευμα η φιλοκυβερνητική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας (ΕΚΕ) για την καθυστέρηση στη λειτουργία του Νοσοκομείου της Ελευσίνας.

Στόχος των εμπνευστών της είναι η διάσπαση του λαού του Θριάσιου, που αξιώνει να δοθούν άμεσα τα 15 δισ. δραχμές, που απαιτούνται για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Θριάσιου και οι δήμοι της περιοχής έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση και πορεία προς το νοσοκομείο, την ερχόμενη Τρίτη, 28 του Μάη. Ενδεικτική της διασπαστικής κίνησης του ΕΚΕ είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε. Σ' αυτήν προβάλλονται πέντε αόριστα αιτήματα, αλλά σκόπιμα παρακάμπτεται το βασικό, που είναι η άμεση καταβολή των 15 δισ. δραχμών, για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Παράλληλα, η διοίκηση του ΕΚΕ εξυμνεί την κυβερνητική πολιτική, προβάλλοντας στην ανακοίνωση ορισμένες ενέργειες (προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, υπαλλήλων κλπ.) που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Τα αόριστα αιτήματα, που προβάλλει το ΕΚΕ, είναι: Αριστη και ποιοτική παροχή υγείας, πλήρης ανάπτυξη και συνολική λειτουργία του νοσοκομείου, αλλαγή του οργανισμού με προσθήκη τμημάτων, ίδρυση τομέα ιατρικής της εργασίας και τέλος αλλαγή θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση των εσόδων του νοσοκομείου από τη χρήση των κυλικείων. Στην ανακοίνωση του ΕΚΕ δεν αναφέρεται λέξη για την άμεση καταβολή των 15 δισ. δρχ., που απαιτούνται για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Απαραίτητη, άλλωστε, προϋπόθεση για να υλοποιηθούν όσα ζητά το ΕΚΕ.

Ο Αντώνης Χοροζάνης,μέλος της διοίκησης του ΕΚΕ και στέλεχος της ΕΣΑΚ, καταψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΕ, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή έχει στόχο τη διάσπαση του λαού της περιοχής, αλλά και την απαλλαγή της κυβέρνησης, που δεν έχει διαθέσει μέχρι σήμερα τα απαιτούμενα κονδύλια για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Ο Α. Χοροζάνης τονίζει ότι στην ενημέρωση που κάνει το ΕΚΕ, στην ουσία αφήνει τη λειτουργία του νοσοκομείου στο άδηλο μέλλον και επιχειρεί να συγκαλύψει την κυβερνητική επιλογή για περικοπή των κοινωνικών κονδυλίων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
4ωρες στάσεις εργασίας από σήμερα

Στην αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους, με επαναλαμβανόμενες 4ωρες στάσεις εργασίας από σήμερα Πέμπτη έως την Τετάρτη 29 Μάη και ταυτόχρονη αποχή από την υπερωριακή και απογευματινή εργασία, προχωρούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Καισαριανής. Με τον τρόπο αυτό απαντούν στις συνεχείς υποσχέσεις του δημάρχου για ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την άμεση καταβολή της πρώτης δόσης και εξόφληση μέχρι το τέλος του '96 του υπόλοιπου ποσού των 18.000 δρχ. (σε πολλούς εργαζόμενους οφείλεται πάνω από δύο χρόνια), τη βελτίωση συνθηκών δουλιάς τους, την οικονομική και ιεραρχική αναβάθμιση όσων είναι απόφοιτοι των ΤΕΙ και τη χορήγηση των καθυστερούμενων παροχών σε είδος που αποτελεί εκκρεμότητα μισθοδοσίας.

Σε ψήφισμά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων σημειώνει πως "οι αντιλήψεις για δημοτικές επιχειρήσεις που δήθεν θα παρέχουν υπηρεσίες "οικονομικές", "αποδοτικές" και "ανώτερης" ποιότητας, οδηγούν στην πράξη σε νέους φόρους, ανοίγουν δρόμους για συνολική ανατροπή και του κοινωνικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργασιακών σχέσεων και καταλήγουν στο ξεπούλημα του "κουτσουρεμένου" κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ καθώς και στον εθισμό του δημότη ότι πρέπει να πληρώνει για κάθε συλλογικό - κοινωνικό αγαθό". Ενώ, κάνουν γνωστό, ότι δε δέχονται σε καμιά περίπτωση "τετελεσμένα γεγονότα" και πως θα αντιπαλέψουν αγωνιστικά αποφάσεις που ξεπουλούν το δημόσιο χαρακτήρα της ΤΑ, όπως αυτή που πήρε πρόσφατα η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καισαριανής, να μετατρέψει, δηλαδή, το Πνευματικό Κέντρο σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Τέλος, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, στους εργαζόμενους του Δήμου Αγ. Αναργύρων, που δίνουν τη δική τους ενεργητική και μαχητική απάντηση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Συγκέντρωση εργαζομένων σήμερα

Συμμετέχουν και εργαζόμενοι από άλλους 30 δήμους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων έξω από το Δημαρχείο, ενώ συνεχίζουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που ξεκίνησαν τη Δευτέρα, αντιδρώντας στην απόφαση της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου να ιδιωτικοποιήσει την υπηρεσία καθαριότητας. Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν εργαζόμενοι και από άλλους 30 δήμους της Αττικής, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν και τρίωρη στάση εργασίας από τις 8 π.μ.-11 π.μ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν ακύρωση της απόφασης και προτείνουν την εφαρμογή του προγράμματος του δήμου από τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας, με την ταυτόχρονη πρόσληψη μονίμων εργαζομένων.

Η δημοτική αρχή, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων και των σκουπιδιών που έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται, προσπαθεί με διάφορους παράνομους τρόπους να σπάσει τον αγώνα των εργαζομένων. Προχτές το βράδυ, όπως άλλωστε είχε πράξει και το Σαββατοκύριακό, ανέθεσε την αποκομιδή των απορριμμάτων στην ιδιωτική εταιρεία Κωστούλα,ζητώντας μάλιστα αστυνομική συνοδεία. Οι εργαζόμενοι εμπόδισαν τα φορτηγά, τα οποία μάλιστα - όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι - δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας. Τελικά η εταιρία μάζεψε σκουπίδια μόνο από ένα μικρό κομμάτι της πόλης.

Χτες το πρωί η διοίκηση του δήμου κάλεσε νομίατρο, για να διαπιστώσει εάν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Ο νομίατρος μετά το τέλος του ελέγχου διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα πρόβλημα υγείας και έδωσε διορία δύο ημερών για να μαζευτούν τα σκουπίδια. Ο νομίατρος, μιλώντας όμως στους εργαζόμενους, αποκάλυψε ότι δέχτηκε πιέσεις από τη δημοτική αρχή για να δώσει μικρότερη διορία αποκομιδής.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ