ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 1996
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Κορυφαίο πρόβλημα η ανεργία

Του Θεόδωρου ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*

Το πρόβλημα της ανεργίας, πρόβλημα βαθιά ταξικό και πολιτικό, αποτελεί σήμερα το κορυφαίο μέτωπο πάλης των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πράγματι, η σπουδαιότητα της ανάπτυξης της πάλης ενάντια στην ανεργία βρίσκεται στο ότι η επίλυση του προβλήματος προϋποθέτει, καθαρά, την ανατροπή του σημερινού κοινωνικοπολιτικού συστήματος, που γεννάει την ανεργία, η επίλυση του προβλήματος θέτει, έτσι κι αλλιώς, επί τάπητος την εγκαθίδρυση ενός άλλου συστήματος, που δεν μπορεί παρά να είναι η πολιτική εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Αν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορέσει να δει συνολικά το πρόβλημα της ανεργίας σαν πρόβλημα ανατροπής της καπιταλιστικής τάξης πραγμάτων - και εδώ χρειάζεται ακόμα προσπάθεια και ένταση της ιδεολογικής προπαγάνδας των κομμουνιστών - τότε θα υπάρχουν αμυντικές αγωνιστικές εξάρσεις, γενικά, θα κυριαρχεί η αμυντική θεώρηση του προβλήματος. Για παράδειγμα: Πώς θα πρέπει να αντιδράσει το Εργατικό Κέντρο στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανεργία; Να "φωνάξει" για την κατάργηση των επιδομάτων ανεργίας, ενάντια στην επιδότηση των εργοδοτών, με τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας, με την επέκταση της μερικής απασχόλησης, ζητήματα, που, βέβαια, καθιερώνει το απαράδεκτο νομοσχέδιο ή να συγκεντρώσει δυνάμεις, προβάλλοντας την αναγκαιότητα της πάλης των εργαζομένων και του λαού για μείωση των ωρών εργασίας σε 35, με 5ήμερο, 7ωρο, χωρίς μείωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, με αύξηση του εισοδήματός τους, για καθιέρωση γνήσιας ΑΤΑ, για παραγωγικές επενδύσεις στη βάση κλαδικών πολιτικών σε παραδοσιακούς και νέους τομείς, για δημόσιους εθνικούς φορείς σε βασικούς κλάδους, για μέτρα κατά της ανεργίας, μέτρα άμεσα για την ουσιαστική ανακούφιση των ανέργων με επιδότηση στο 80% αόριστης διάρκειας κλπ. Ασφαλώς, η δεύτερη επιλογή τακτικής δίνει προοπτική ανάπτυξης της πάλης, βοηθάει στη συγκέντρωση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, θέτει τις βάσεις αυτού που λέμε αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο πάλης.

Η πάλη του Κόμματος και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την ανεργία σημαίνει συνολική αμφισβήτηση, αντίσταση και προβολή μιας άλλης πολιτικής, που να έχει τρεις άξονες:

1) Παραγωγική ανασυγκρότηση

2) Ανατροπή των κατευθύνσεων της "Λευκής Βίβλου", στήριξη και ανάπτυξη της θέσης των εργαζομένων

3) Αμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων

Στην κατεύθυνση αυτή, θα βρίσκεται σε άμυνα η συνολική πολιτική των δυνάμεων της συναίνεσης, του κοινωνικού εταιρισμού, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και των παραγώγων τους (Πολιτική Ανοιξη, "ΣΥΝ", ΔΗΚΚΙ), που έχουν ανάγει σε μεγάλη ιδέα την περιθωριακή θέση της χώρας σε εργολάβο φτηνών υπηρεσιών και διαμετακομιστικού εμπορίου. Η πολιτική του Κόμματος απαντάει και στη σπέκουλα των δυνάμεων του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων πάνω στο εκρηκτικό πρόβλημα, με τα δισεκατομμύρια για τα σεμινάρια, την επαγγελματική κατάρτιση, με τις επιδοτήσεις προς τους βιομήχανους, με τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας, με τις πολιτικές της μερικής απασχόλησης, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τα μέτρα λιτότητας.

Ενα ολόκληρο ιδεολογικό "πυρηνικό" οπλοστάσιο έχει κατασκευαστεί από το κεφάλαιο για να δικαιολογήσει, για να αφαιρέσει ιδεολογικά την ανεργία από τη γόνιμη μήτρα, που τη γεννά συνέχεια, το καπιταλιστικό σύστημα. Ενα ιδεολογικό οπλοστάσιο, για να καθιερώσει την ανεργία στα μυαλά της εργατικής τάξης σαν "φυσικό φαινόμενο" της τεχνολογίας, να αποτελέσει η ανεργία άλλοθι των πολιτικών λιτότητας, αποβιομηχάνισης, έντασης της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης με τις μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις. Στη Θεσσαλονίκη, της ανεργίας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης ανοίγει το πρόβλημα στις πολιτικές του διαστάσεις. Απαιτεί, διεκδικεί επιθετικά. Γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους και τους άνεργους σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την ανεργία, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Θεσσαλονίκης στις 20 Ιούνη.

*Ο Θεόδωρος Κυριακίδης είναι γραμματέας της ΤΕ Θεσσαλονίκης της ΕΣΑΚ

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μαχητική υπεράσπιση του καμποτάζ

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ναυτεργατών και συνταξιούχων του Πειραιά για την υπεράσπιση του καμποτάζ

Ανυποχώρητοι δηλώνουν οι ναυτεργάτες στην υπεράσπιση του καμποτάζ και αποφασισμένοι να χτυπήσουν το καθεστώς των σημαιών ευκαιρίας και την εφοπλιστική ασυδοσία, με νέα συγκέντρωση που θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 25 Μάη στο λιμάνι του Πειραιά. Στόχος τους είναι να μην προσεγγίσει στην ακτή Ξαβέρη το υπό σημαία Μπαχάμες κρουαζιερόπλοιο "Μάρκο Πόλο" της αμερικάνικης εταιρίας "Οριεντ Λάινς",που παραβιάζει την ελληνική νομοθεσία, "σπάζοντας" το καμποτάζ. Επίσης, οι ναυτεργάτες καλούνται να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση που διοργανώνουν από κοινού τα σωματεία των εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτεργατών, καθώς και των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ στις 30 του Μάη και 10 το πρωί στην Ακτή Μιαούλη.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κατήγγειλε χτες νέο κρούσμα παραβίασης του καμποτάζ από το υπό σημαία Μάλτας πλοίο "Θεσσαλονίκη",που αρχίζει την Πέμπτη 30 του Μάη τακτικά εβδομαδιαία δρομολόγια, συνδέοντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τα λιμάνια της Λεμεσού και της Χάιφα,με παράλληλες περιηγήσεις των επιβατών σε ελληνικά νησιά.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του Πειραιά να στηρίξουν με την παρουσία τους τον αγώνα για την αποτροπή της συνέχισης της παραβίασης της ελληνικής νομοθεσίας από το "Μάρκο Πόλο".Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στην οποία θα πάρουν μέρος η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,η ΓΣΕΕ,το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,η Ενωση πλοιοκτητών,καθώς και ο ΕΟΤ,προκειμένου να συζητήσουν για το "Μάρκο Πόλο".Πάντως στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου δεν απάντησε σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση του υπουργείου απέναντι στις δηλώσεις της πλοιοκτήτριας εταιρίας και τις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι ναυτεργάτες, επικαλούμενος τη σύσκεψη.

Επίσης χτες ο υπουργός αναφέρθηκε σε επιστολή του Κοινοτικού εκπροσώπου Κίνογκ προς όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με την αναθεώρηση της ναυτιλιακής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως είπε ο Κ. Σφυρίου,με μια πρώτη επεξεργασία της ανακοίνωσης υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία το υπουργείο δε συμφωνεί. Χαρακτηριστικά, στην επιστολή αναφέρεται η δυνατότητα παροχής οικονομικών ενισχύσεων σε πλοιοκτήτριες εταιρίες που είναι απλά εγκαταστημένες σε κάποιο κράτος - μέλος της ΕΕ, ακόμα και αν τα πλοία τους έχουν σημαίες τρίτων χωρών (!) ούτε καν ευρωπαϊκών κρατών!

Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι σε ερώτηση για το πώς θα διαμορφωθούν τα ευρωπαϊκά μισθολόγια, στα πλαίσια της κοινής ναυτιλιακής πολιτικής, ο υπουργός απάντησε ότι δεν αναφέρεται πουθενά στην επιστολή η λέξη μισθολόγιο!

Υπόλογο το ΙΚΑ για τα ΚΕΚ!

Τις υπηρεσίες του ΙΚΑ "μάλωσε" ο Ε. Γιαννόπουλος, επειδή ζήτησαν την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τους ιδιοκτήτες των ΚΕΚ

Εντονη "παρατήρηση" στο ΙΚΑ έκανε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλος - παρουσία του διοικητή του Ιδρύματος Γρ. Σολωμού - κατά την τακτική συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο, επειδή οι υπηρεσίες του έστειλαν εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να εισπραχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές από τους ιδιοκτήτες των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης,όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος. Ο Ε. Γιαννόπουλος όμως, είπε χαρακτηριστικά ότι "οι υπηρεσίες του ΙΚΑ δεν παρακολουθούν τον υπουργό",μια και έχει δηλώσει ότι εξετάζεται η κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης στο ΙΚΑ των εκπαιδευτών και των εκπαιδευομένων στα ΚΕΚ,επειδή έχει αντιρρήσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν επικρατήσει η άποψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα χαθούν δισεκατομμύρια δραχμές από τα ταμεία του ΙΚΑ, για να καταλήξουν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες!

Στο μεταξύ, ο ΣΕΒ κλωστοϋφαντουργών ζητήσε, με επιστολή του προς τον Ε. Γιαννόπουλο,κατάργηση του ορίου απολύσεων και "πάγωμα" της καταβολής εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για δυο χρόνια,επικαλούμενος την κρίση στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας! Ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το όριο απολύσεων, ενώ για τις εισφορές θα ακολουθήσει γενικότερη ρύθμιση, που θα περιλαμβάνει και τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το νομοσχέδιο για τη δήθεν ενίσχυση της απασχόλησης θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι καταρτίζονται δυο νομοσχέδια, ένα για τον ΟΓΑ και ένα για ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα, όχι όμως τα Ταμεία και τις συντάξεις. Πιθανόν να ρυθμίζεται και η διαδικασία είσπραξης των οφειλών προς το ΙΚΑ.

Σχετικά με την απόφαση του ΟΑΕΔ για αύξηση κατά 10% του επιδόματος ανεργίας από την 1η του Ιούλη - το οποίο θα δοθεί μόνο για όσους ενταχθούν στην επιδότηση από εκείνη την ημερομηνία και όχι αναδρομικά - ο υπουργός Εργασίας είπε ότι θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα αν πρόκειται για 3-4 μήνες επιδότησης.

Εκδρομές Εργατικής Εστίας

Στις 2 του Ιούνη αρχίζει το χερσαίο πρόγραμμα εκδρομών της Εργατικής Εστίας και στις 25 του Ιούνη το θαλάσσιο

Από τις 2 του Ιούνη αρχίζει το εκδρομικό πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας για το Νομό Αττικής,το οποίο περιλαμβάνει χερσαίες - θαλάσσιες εκδρομές και κρουαζιέρες σε νησιά του Ιονίου, του Αιγαίου, την Κρήτη και την Κύπρο.

Το χερσαίο εκδρομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εφταήμερες, πενθήμερες και τετραήμερες εκδρομές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με παροχή δωρεάν μεταφοράς και διαμονή σε επιλεγμένα από τον οργανισμό ξενοδοχεία. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη και θα καλύψει 25.600 εκδρομείς - δικαιούχους, με προϋπολογισμό 1,5 δισ. δραχμές.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι εργαζόμενοι είναι αστυνομική ταυτότητα, ασφαλιστικό βιβλιάριο με 50 ένσημα το 1996, βιβλιάριο ασθενείας, κάρτα ενσήμων του ΟΑΕΔ, σε περίπτωση επιδοτούμενης ανεργίας, απολυτήριο στρατού και βιβλιάριο ασθενείας για όσους έχουν απολυθεί μέχρι 6 μήνες από το στρατό, αντίγραφο διαζυγίου για διαζευγμένους γονείς και κάρτα παροχών, εφόσον έχει χορηγηθεί. Οι συνταξιούχοι πρέπει να προσκομίσουν απόκομμα σύνταξης, αρχική απόφαση συνταξιοδότησης, το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική ταυτότητα.

Τα εισιτήρια θα διανέμονται κάθε Δευτέρα από τα γραφεία του οργανισμού μέχρι να εξαντληθούν. Από το κέντρο διανομής Αγ. Μάρκου 11 θα διανέμονται μόνο εισιτήρια θαλάσσιων εκδρομών για Κρήτη, Χίο, Σάμο, Μυτιλήνη.Ειδικά για την πρώτη εκδρομή η διανομή θα γίνει την Τετάρτη 29 του Μάη.

Το θαλάσσιο εκδρομικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μονοήμερες και τριήμερες εκδρομές σε νησιά του Αργοσαρωνικού και τις Κυκλάδες. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 26 του Ιούνη και τελειώνει στις 31 του Οκτώβρη.

Καταγγελία για υπερωρίες

Την ανάκληση της άδειας υπερωριακής απασχόλησης 2 ωρών τη μέρα για 40 οικοδόμους, που δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας στην εταιρία "ΚΕΡΑΜΟΣ ΑΤΟΕΕ" στη Λήμνο, ζητάει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Οικοδόμων του νησιού, καταγγέλλοντας ότι η απόφαση για την παραχώρηση της άδειας στηρίζεται σε στοιχεία που δεν ευσταθούν, όπως ότι δεν υπάρχουν άνεργοι οικοδόμοι στο νησί και ότι υπάρχει συσσώρευση εργασίας. Το σωματείο καταγγέλλει επίσης ότι την ίδια στιγμή που η εταιρία δουλεύει υπερωρίες, απολύει επειδή δεν έχει δουλιά. Ανάλογη καταγγελία έκανε πρόσφατα για το ίδιο θέμα και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Αποκλεισμός του "Μάρκο Πόλο" από ναυτεργάτες



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ