ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Μπορεί να περάσει από το μυαλό οποιουδήποτε η εξής σκηνή; Να συνεδριάζει κάποιος ελληνικός κοινοβουλευτικός φορέας, με θέμα τις ρατσιστικές θηριωδίες των αμερικανικών κατασταλτικών μηχανισμών, όπως εκδηλώνονται άλλοτε εναντίον εγχρώμων στο Λος Αντζελες και άλλοτε εναντίον Μεξικανών λαθρομεταναστών; Οσο αδιανόητο είναι το παραπάνω, αδιανόητο... στο τετράγωνο θα ήταν να υποθέσει κανείς, πως η ελληνική κυβέρνηση - που με τόση ευκολία αποδέχτηκε τη δικαιοδοσία των Αμερικάνων να στήνουν "δίκες", για την κατάσταση της μειονότητας στη Θράκη - θα τολμούσε ποτέ να ψελλίσει έστω και ένα "κιχ", για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του "φίλου Μπιλ".

Κανείς λογικός άνθρωπος δε θα περίμενε, ούτε φυσικά θα ζητούσε, από την Ελλάδα και την κυβέρνησή της να παίξει ρόλο "ιεροεξεταστή" του ανθρωπισμού, που επιδεικνύουν άλλες χώρες στο εσωτερικό τους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η καταδίκη της καταπάτησής τους δεν είναι υπόθεση όλων μας. Υπόθεση που ξεπερνά τις διακρατικές σχέσεις και δεν καθορίζεται η αντίδραση εναντίον της ατομικής ή κρατικής αναλγησίας από τα διακυβερνητικά αλισβερίσια. Ομως, από εκεί έως το σημείο κάποιο κράτος - εν προκειμένω οι ΗΠΑ - να αυτοαναγορεύεται "νταηλίδικα", μέσω της εσωτερικής του νομοθεσίας, σε κριτή της ανθρωπιστικής ευαισθησίας ανά τον πλανήτη, υπάρχει απόσταση. Υπάρχει κατ' αρχήν η απόσταση που χωρίζει, από τη μια μεριά, το γνήσιο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την υποκρισία που, από την άλλη μεριά, επιδεικνύουν οι δυνάστες των λαών, στο όνομα του δήθεν ουμανισμού τους.

Το γεγονός ότι σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου και της Γερουσίας, με αντικείμενο την "ενημέρωσή" τους, για την κατάσταση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη - μόλις μερικούς μήνες μετά την αποκάλυψη των ΝΑΤΟικών σεναρίων περί "αυτονόμησης" της Δυτικής Θράκης - είναι διπλά ανησυχητικό. Πρώτον,διότι για μια ακόμα φορά οι Αμερικανοί, με πρόσχημα το "μη κυβερνητικό όργανο" που επιλαμβάνεται του θέματος για "ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς" του Κογκρέσου, επεμβαίνουν στα εσωτερικά πράγματα της χώρας, κάνοντας επίδειξη της επικυριαρχίας τους. Γιατί και πάλι θέτουν σε πρώτο πλάνο την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", δημιουργώντας και ενισχύοντας εστίες τριβών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να επιδοθούν στο γνωστό εμπρηστικό τους ρόλο. Δεύτερο,είναι εξοργιστική η εθελοδουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Πριν καλά καλά επιστρέψει ο Κ. Σημίτης από τις "εθνικές νίκες", που κατήγαγε στο "οβάλ γραφείο", η κυβέρνηση όχι μόνο δε βρήκε μια λέξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική επέμβαση, αλλά μετατρέποντας την ανάγκη σε φιλοτιμία - δηλαδή βαφτίζοντας την υποτέλειά της σε εθνικό "καθήκον" - πανηγυρίζει, επειδή, λέει, δε... φοβάται τίποτα και θα βρει ένα ακόμα βήμα, για να αποδείξει το ενδιαφέρον της για τη μειονότητα...

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση όχι μόνο νομιμοποιεί το "δικαστήριο", που στήνεται στην Ουάσιγκτον, αλλά παραδίδει εύσημα "ευποιίας" σε εκείνους που: Στα βόρεια σύνορα της χώρας, λίγο πιο πάνω από τη Θράκη, "εξανθρωπίζουν" τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μέσω των βομβών τους. Στα ανατολικά μας σύνορα, "εκπολιτίζουν", μέσω της συνεργίας τους στη γενοκτονία των Κούρδων και τις θηριωδίες του Ισραήλ. Στα νότια σύνορα της χώρας "εκδημοκρατίζουν", μέσω της στήριξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς και συντηρώντας για 22 χρόνια την κατοχή του 40% του εδάφους της Κύπρου. Σε αυτούς τους "σημαιοφόρους" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, στους ιμπεριαλιστές - σφαγείς και καταπατητές του Διεθνούς Δικαίου, θα πάει να απολογηθεί η ελληνική κυβέρνηση για τις επιδόσεις του ελληνικού κράτους στη Θράκη.

Είναι φανερό ότι το αμερικανικό "ενδιαφέρον" για τη μουσουλμανική μειονότητα μόνο ανησυχία μπορεί να δημιουργεί στον ελληνικό λαό. Η χρονική στιγμή που επιλέχτηκε για τη νέα αμερικανική παρέμβαση (κρίση στην Ιμια, ενίσχυση των αμερικανικών πιέσεων για "διευθέτηση" των ελληνοτουρκικών διαφορών και η "βήμα προς βήμα" επίδειξη των "ευχαριστιών" της αμερικανοφροσύνης από την κυβέρνηση), σε συνδυασμό με την ιστορική εμπειρία, που επιβεβαιώνει ότι το θέμα των μειονοτήτων αξιοποιήθηκε πάντα από τους ιμπεριαλιστές, ως επιπλέον αφορμή για τη γέννηση ολοκαυτωμάτων στη Βαλκανική, το μόνο που εγγυάται είναι νέα δεινά. Οι Αμερικανοί για το τελευταίο που ενδιαφέρονται είναι οι συνθήκες διαβίωσης των μουσουλμάνων στη Θράκη. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να αξιοποιήσουν τα όποια προβλήματα, ώστε να διευρύνουν την ομπρέλα της επιδιαιτησίας τους πάνω από την Αθήνα και την Αγκυρα. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί και η επερχόμενη "ενημερωτική συζήτηση".

Αυτή η αμερικανική τακτική θα εκδηλωνόταν και εκδηλώνεται είτε επί υπαρκτών είτε επί ανύπαρκτων θεμάτων. Ομως το θέμα της Θράκης έχει το δικό του ειδικό βάρος και οι κυβερνώντες το ελληνικό κράτος τις τεράστιες ευθύνες τους για την κατάσταση στην περιοχή. Τόσο για τα υπαρκτά προβλήματα της μειονότητας, όσο και για τα γενικότερα, που πλήττουν τουςμουσουλμάνους και χριστιανούς Ελληνες της Θράκης, με συνέπεια τα ποσοστά μετανάστευσης στην περιοχή να θυμίζουν εποχές της δεκαετίας του '50. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να αναζητά βήματα απολογίας στις ΗΠΑ για την πολιτική της στη Θράκη, ας απολογηθεί - όπως σημειώνει σε προχτεσινή του ανακοίνωση το ΚΚΕ - στους ίδιους τους κατοίκους της Δυτικής Θράκης. Ας απολογηθεί, η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στα θύματα της αδιαφορίας και της υπανάπτυξης που έχουν στοιβάξει στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας και ας προχωρήσει, επιτέλους, στην εφαρμογή του ομόφωνου πορίσματος της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η κυβέρνηση νομιμοποιεί αυτούς, που "εξανθρωπίζουν" τους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας, "εκπολιτίζουν" τους Κούρδους και τους Παλαιστίνιους και "εκδημοκρατίζουν" το καθεστώς του Ντενκτάς.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Συνέδριο - σταθμός για τη δράση των αντιστασιακών

- Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται το 7ο Συνέδριο της ΠΕΑΕΑ. Ποια θέματα θα εξετάσει;

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 27 και 28 του Απρίλη, πραγματοποιούμε το 7ο τακτικό μας Συνέδριο, που συμπίπτει με τα 32 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης. Στο συνέδριο θα γίνει απολογισμός δράσης του Γενικού Συμβουλίου, θα εξεταστεί κριτικά η εκπλήρωση των καθηκόντων που είχαν καθοριστεί από το προηγούμενο συνέδριο, θα κριθούν τα θετικά και τα αρνητικά που παρουσιάστηκαν στη δράση μας, ώστε να βελτιωθούν οι μελλοντικές μας ενέργειες. Επιδιώκουμε να έρθουν αντιπρόσωποι και από τα 240 Παραρτήματα της Ενωσής μας που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, για να πλουτίσουν με τις απόψεις τους τον προβληματισμό μας.

- Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τη δίχρονη δράση της Ενωσης;Τη διετία 1994 - 1995 γιορτάσαμε τα 50 χρόνια ιστορικών γεγονότων όπως: Τα 50 χρόνια ίδρυσης της Κυβέρνησης του Βουνού, της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, της απελευθέρωσης των ελληνικών πόλεων, της λειτουργίας της Σχολής Αξιωματικών του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα Καρδίτσας, της νίκης κατά του φασισμού και μια σειρά από εκδηλώσεις στη μνήμη ηρώων μας.

Επίσης, οργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και πορείες για τη διεκδίκηση των άλυτων προβλημάτων ηθικής και υλικής αποκατάστασης των αντιστασιακών, της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με υποβολή ψηφισμάτων διαμαρτυρίας. Από παλιά προβάλλουμε το αίτημα της επιστροφής του κατοχικού δανείου και της καταβολής των πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. Τελευταία, για το ζήτημα αυτό συντάχτηκαν υπομνήματα και στάλθηκαν στη γερμανική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις συμμαχικών κρατών. Προσπαθούμε να έχουμε θετική συνεργασία με τις άλλες ΕΑΜογενείς Ενώσεις: Των αξιωματικών, των τραυματιών, των πολιτικών προσφύγων.

Εχουμε επαφή με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR), ως μέλη του Γραφείου της, και με πολλές αντιφασιστικές οργανώσεις των χωρών της Βαλκανικής και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Τις εργασίες του 7ου Συνεδρίου μας θα παρακολουθήσουν αντιπρόσωποι από την Κύπρο, την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία. Προγραμματίζουμε στα πλαίσια του συνεδρίου να πραγματοποιήσουμε ειδική σύσκεψη μαζί τους, που θ' αφορά την ανταλλαγή απόψεων για την από κοινού οργάνωση της δράσης μας για την υπεράσπιση της ειρήνης, για την πάλη ενάντια στην εμφάνιση του νεοφασισμού, για την καλή γειτονία και επωφελή συνεργασία των βαλκανικών λαών.

- Αισιοδοξείτε για την έκβαση του συνεδρίου;

Πιστεύουμε ότι το 7ο Συνέδριο θα αποτελέσει ένα σταθμό για τη βελτίωση της δουλιάς μας. Θα βρούμε τις απαιτούμενες δυνάμεις για να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, στηριγμένοι στο δίκαιο του αγώνα μας που είναι το δίκαιο του λαού. Εμψυχωμένοι με τα ιδανικά του ΕΑΜ, προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες και σε συνεργασία με όλες τις προοδευτικές λαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, των οποίων πρωτοπορία είναι και σήμερα το ΚΚΕ, εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που θα πάρει το συνέδριο μας. Π. Ζ.

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ στον Αλμυρό λόγω ΑΔΕΛΚΑΝ. Τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης ζητάνε οι εργαζόμενοι (σελίδα 18).

ΤΗ ΔΙΩΞΗ όσων ευθύνονται για τη ζημιά που υπέστη ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, από ανάκληση της απαλλοτρίωσης έκτασης στη Θεσσαλονίκη, ζήτησαν με μηνυτήρια αναφορά τους η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (σελίδα 19. )

ΤΙΣ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΕΣ προθέσεις της κυβέρνησης να περικόψει τις συντάξεις των αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, επαναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης και Δήμος Κουμπούρης, με επίκαιρη ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή (σελίδα 21).

ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ της κυβέρνησης να επιβάλει δραστική αύξηση στις τιμές των διοδίων - που σταδιακά θα φτάσει μέχρι και τον τετραπλασιασμό τους - επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (σελίδες 16 - 17).

ΓΙΑ ΤΑ προβλήματα των 4.500 χονδρεμπορικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων, από τα μέτρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συζήτησαν χτες ο δήμαρχος Αθηναίων και το προεδρείο του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας (σελίδες 16 - 17).

ΣΕ ΑΡΕΝΑ παραλίγο έλειψε να μετατραπεί, χτες το απόγευμα, η αίθουσα όπου πραγματοποιείται το 7ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (σελίδα 22).

ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ καθορισμού των δρομολογίων ακτοπλοϊκών πλοίων "φωτογραφίζει" ως κύριο υπεύθυνο της βύθισης, μέσα στο λιμάνι της Πάρου, του "Ποσειδών Εξπρές", με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (σελίδα 22).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ