ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2024 - Κυριακή 24 Μάρτη 2024
Σελ. /40
Είναι κλοπή!

Είναι κλοπή. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η πολιτική της κυβέρνησης για τους μισθούς, την ώρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει την περιβόητη «προσαρμογή του κατώτατου μισθού» με Υπουργική Απόφαση και σύμφωνα με τις «αντοχές της οικονομίας». Είναι κλοπή, γιατί την ίδια στιγμή αφαιρούνται οι τριετίες δεδουλευμένης προϋπηρεσίας για όσους π.χ. πήραν τον πρώτο μισθό από το 2012 και μετά. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα έπρεπε να παίρνουν 10% αύξηση επί του κατώτατου μισθού για κάθε τρία χρόνια δουλειάς από τότε μέχρι σήμερα. Αν λοιπόν ο κατώτατος μισθός διαμορφωθεί στα 830 ευρώ, αυτοί θα έπρεπε να πάρουν επιπλέον 250 ευρώ κάθε μήνα, ενσωματώνοντας το ανώτατο που δικαιούται ένας μισθωτός, δηλαδή τρεις τριετίες! Η κυβέρνηση, όμως, με το μούφα «ξεπάγωμα» των τριετιών που νομοθέτησε, διαγράφει για λογαριασμό των εργοδοτών όλα αυτά τα χρόνια προϋπηρεσίας, μηδενίζει το «κοντέρ» και βάζει χιλιάδες εργαζόμενους να μετράνε τριετίες από το 2024, περιμένοντας την πρώτη αύξηση το 2027! Αντί δηλαδή να δώσει - ως όφειλε - αυτά τα 250 ευρώ τον μήνα, πετάει ένα ξεροκόμματο 50 ευρώ αύξηση και απαιτεί να της πουν και «ευχαριστώ»... Η απάντηση σ' αυτήν την πρόκληση δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αγώνα για γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 900 ευρώ, κατάργηση του αντεργατικού νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου και καθολική επαναφορά των τριετιών, ενσωματώνοντας όλα τα χρόνια από το 2012 μέχρι σήμερα.

Συμφωνίες

Για όποιον νομίζει ακόμα ότι η φρεγάτα «Υδρα» πολεμάει στα επικίνδυνα νερά της Ερυθράς Θάλασσας για τα ...«εθνικά συμφέροντα», δεν έχει παρά να διαβάσει τις ανταποκρίσεις των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων σχετικά με τη συμφωνία στην οποία φέρονται πως κατέληξαν η Ρωσία και η Κίνα με τους Χούθι της Υεμένης, για να μη γίνονται τα καράβια τους στόχος επιθέσεων, όπως των Δυτικών. Ετσι κι αλλιώς, όλες οι επιθέσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα αφορούν σε εμπορικά πλοία «δυτικών» συμφερόντων (ΗΠΑ - ΕΕ και των συμμάχων τους), σε μια περιοχή που αποτελεί βασική δίοδο για το εμπόριο ανάμεσα στην Ευρώπη και τις χώρες της Ασίας. Αυτό έφερε σε πλεονεκτικότερη θέση τα πλοία ρωσικών και κινεζικών συμφερόντων, που περνούσαν χωρίς εμπόδια από την εμπόλεμη περιοχή. Τώρα, η κατάσταση αυτή φαίνεται πως παίρνει τα χαρακτηριστικά άτυπης συμφωνίας, με αντάλλαγμα - όπως γράφεται - την πολιτική (και όχι μόνο) υποστήριξη των Χούθι σε διεθνείς οργανισμούς. Αν κάτι επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις, είναι το χοντρό γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην Ερυθρά ανάμεσα στο ευρωατλαντικό και το ευρασιατικό στρατόπεδο, με επίδικο τον έλεγχο παγκόσμιων εμπορικών και ενεργειακών δρόμων, όπως αυτός της Ερυθράς - Σουέζ, που είναι από τους σημαντικότερους. Σε αυτήν τη σύγκρουση συμμετέχει ενεργά η χώρα μας με τη φρεγάτα «Υδρα», που περιφρουρεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των συμμάχων της, κι όχι βέβαια του λαού, που πληρώνει τις συνέπειες της πολεμικής εμπλοκής, είτε μιλάμε για την Ουκρανία, είτε για τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα.

Ξάστερα

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ συκοφαντεί και επιτίθεται στον δίκαιο αγώνα των φοιτητών, επικαλούμενη μέχρι και «πυρηνικά ριφιφί», ο ΣΥΡΙΖΑ της ζεσταίνει την πλάτη για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Πέτρου Παππά ότι «δεν υπάρχουν νόμιμες καταλήψεις» και ότι δεν χρειάζεται η πανεπιστημιακή αστυνομία, επειδή η ...κανονική μπορεί να μπαίνει μια χαρά στα πανεπιστήμια για να επιβάλλει την τάξη. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος ψέλλιζε πριν λίγες μέρες κάτι περί «δύο άκρων» που τροφοδοτούν τον φασισμό. Οπως έχει αποδειχθεί, βέβαια, η χρησιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων έχει ως πρωτεύον υλικό την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, αλλά όποτε χρειάστηκε προστέθηκε στο μείγμα και η καταστολή. Και για να μην πέφτουν από τα σύννεφα οι της Νέας Αριστεράς - όπως κάνουν τάχα με τις παραπάνω δηλώσεις - τους θυμίζουμε ότι πριν αλλάξουν στέγη ήταν που ο ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε με τα ΜΑΤ τους φοιτητές, προστατεύοντας το άγαλμα του μακελάρη Τρούμαν, μην τυχόν και δυσαρεστηθεί η πρεσβεία. Από τέτοιους «φίλους» έχουν πραγματικά χορτάσει οι φοιτητές. Και είναι ώρα να τους το δείξουν καθαρά και ξάστερα, τόσο στην κάλπη των φοιτητικών εκλογών, με ψήφο στην «Πανσπουδαστική», όσο και στις ευρωεκλογές, με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που στήριξε και στηρίζει αταλάντευτα τον δίκαιο αγώνα τους.

Πρωτοψάλτης

Ο κονφερασιέ της κυβέρνησης στον ΣΚΑΪ χαρακτήρισε «γελοιότητα» την προσπάθεια που κάνουν οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη να μαζέψουν υπογραφές, με τις οποίες ζητάνε να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται. Τι είπε ο ραδιοκήρυκας της κυβερνητικής προπαγάνδας; «Αυτό που βάζουν τώρα την κοινωνία και μαζεύει υπογραφές είναι γελοιότητες. Είναι γελοιότητες πραγματικά. Είναι σαν να ζούμε σε μια δημοκρατία την οποία οι ίδιοι θέλουν να την κάνουν μπανανία...». Δεν προκαλεί βέβαια εντύπωση, μιας και πρόκειται για τον ίδιο που, λίγες μέρες μετά το δυστύχημα, είχε χαρακτηρίσει «θυσία» το έγκλημα και ευχόταν «να πιάσει τόπο»! Βέβαια, αυτά που λέει ο πρωτοψάλτης της κυβέρνησης είναι εκείνα που θέλει να πει η ίδια αλλά δεν μπορεί, ούσα ήδη πολύ εκτεθειμένη για τα ψέματα και τις αστείες δικαιολογίες που χρησιμοποιεί για να κρύψει κάτω από το χαλί τα πραγματικά στοιχεία και τους ενόχους. Κι επειδή οι συγγενείς των θυμάτων και το εργατικό - λαϊκό κίνημα κάνουν πράξη την υπόσχεση ότι «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», κάποια παπαγαλάκια ξεπερνούν ακόμα και τον εαυτό τους στην προσπάθεια να συνδράμουν στη συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβέρνηση. Μόνο που θα μείνουν (ξανά) με την όρεξη...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 23 Μάρτη

1821 Το Πατριαρχείο, επιφορτισμένο από το οθωμανικό καθεστώς με το καθήκον του τοποτηρητή της ευταξίας στους υπ' ευθύνη του πληθυσμούς και εχθρικό προς τα φιλελεύθερα - αστικά ιδεώδη που έφερε η Επανάσταση του 1821, επιστρατεύει το όπλο του αφορισμού.

1903 Οι αδερφοί Ράιτ καταθέτουν αίτηση ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή τους, «Ιπτάμενη Μηχανή», δηλαδή το αεροπλάνο.

1910 Γεννιέται ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα.

1918 Το γερμανικό κανόνι «Βέρθα», τελευταίο επίτευγμα του μονοπωλιακού κολοσσού «Κρουπ», αρχίζει να βομβαρδίζει το Παρίσι από απόσταση 75 μιλίων.

1929 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» τηλεγράφημα του Αλμπερτ Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο μεγάλος επιστήμονας διαμαρτυρόταν για την αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο για πολιτικούς λόγους.

1937 Επειτα από 15 μέρες σκληρών μαχών, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Ισπανίας συντρίβουν τις υπέρτερες δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο και της φασιστικής Ιταλίας στην Γκουανταλαχάρα (Ισπανικός Εμφύλιος).

1948 Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση αποφασίζει να πάρει μέτρα για την προστασία των παιδιών. Απευθύνθηκε για τη διάσωσή τους στις Λαϊκές Δημοκρατίες, οι οποίες δέχτηκαν και φιλοξένησαν περίπου 25.000 παιδιά, όλα με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Τον Μάη του 1948 συστάθηκε και ειδική Επιτροπή Βοήθειας στο Παιδί (ΕΒΟΠ) με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη και μέλη την Ελλη Αλεξίου, τον Γιώργη Αθανασιάδη, τον Γιώργη Ζωίδη κ.ά.

Κυριακή 24 Μάρτη

1905 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας Ιούλιος Βερν.

1934 Πεθαίνει ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος.

1944 Αποδρούν από το γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Στάλαγκ Λουφτ 3 στην κατεχόμενη Πολωνία 76 κρατούμενοι. Μόλις 3 από αυτούς καταφέρνουν να φτάσουν στην ουδέτερη Ελβετία, ενώ οι υπόλοιποι 73 συλλαμβάνονται.

1999 Λίγο πριν τις 9 το βράδυ ηχούν οι σειρήνες στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι, στην Ποντγκόριτσα, στο Νόβισαντ. Το έγκλημα αρχίζει. Η επιδρομή του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας θα διαρκέσει 78 μέρες (βλ. αναλυτικά σελ. 20 - 22).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ