ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2005
Στρώνουν το χαλί για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Οι χτεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, που χαρακτήρισε αναρμόδιο τον υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα, δεν αναιρούν τις φοροεισπρακτικές προθέσεις της κυβέρνησης

Στον αστερισμό της λογικής «πες πες, στο τέλος κάτι θα μείνει», φαίνεται ότι κινείται και η κυβέρνηση, που προετοιμάζει πυρετωδώς το έδαφος για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία αξιώνουν συστηματικά τόσο το Διευθυντήριο των Βρυξελλών όσο και τα παραρτήματά του που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χτεσινή προσπάθεια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου να θολώσει τα νερά (βλέπε στο διάλογο), σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή φοροεισπρακτικών και άλλων αντιλαϊκών μέτρων, για τη... σωτηρία της οικονομίας, όπως προανήγγειλε προχτές δημόσια ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας.

Υπενθυμίζουμε πως προχτές την ώρα που ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης κατέθετε στις Βρυξέλλες το «Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» (ΑΠΣΑ), ο Π. Δούκας δημοσιοποιούσε στην Αθήνα την πρώτη δόση από τη «λυπητερή» των νέων αντιλαϊκών μέτρων που είχαν ενσωματωθεί στο ΑΠΣΑ. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός αποκάλυψε - προφανώς σε συνεννόηση με τον πολιτικό του προϊστάμενο Γ. Αλογοσκούφη - ότι η κυβέρνηση συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις της Κομισιόν και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα διογκωμένα δημοσιονομικά ελλείμματα, με δέσμη μέτρων (αύξηση των φόρων σε τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα κλπ.). Οπως μάλιστα αποκάλυψε ο υφυπουργός, τα μέτρα αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τον ερχόμενο μήνα.

Αρχικά, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε πως δε γνώριζε τίποτε για τις δηλώσεις του υφυπουργού, που είχε αποκαλύψει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στη λήψη νέων φοροεισπρακτικών και άλλων αντιλαϊκών μέτρων, αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Καθώς δεν μπόρεσε να αποφύγει την ουσία της ερώτησης, στη συνέχεια «άδειασε» τον υφυπουργό, λέγοντας πως την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης την καθορίζει «αυθεντικά» ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, χωρίς όμως και να διαψεύσει το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

Οπως προκύπτει και από το σχετικό διάλογο, πέρα από το φραστικό «άδειασμα» που έκανε ο Ε. Αντώναρος στον Π. Δούκα (δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση τον αφήνει ακάλυπτο), ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να διαψεύσει ότι η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει νέα μέτρα - όπως ζητούν οι Βρυξέλλες και οι συνεταίροι της στην Ελλάδα - για τη μείωση των ελλειμμάτων. Αντίθετα, η επίκληση του Ε. Αντώναρου στα όσα είπε ο Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ το περασμένο Σάββατο, δεν αναιρεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα φοροεισπρακτικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, στα οποία αναφέρθηκε και ο Π. Δούκας. Για την ιστορία, θυμίζουμε πως ο Κ. Καραμανλής εγκατέλειψε επίσημα τη μέχρι τώρα κατηγορηματική δέσμευσή του ότι η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων «δε θα γίνει σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων», προσθέτοντας στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ τον όρο «κατά το δυνατό»! Και αυτό το «κατά το δυνατό», τα λέει όλα...

ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πλήρης επικράτηση του ιμπεριαλιστικού δικαίου

Κατά το δοκούν θα κρίνει το ΕΚΟΦΙΝ ποιες χώρες θα εμφανίζουν «υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα» και ποιες όχι, ενώ αυστηροποιείται το κριτήριο του χρέους

Υπέρ των αλλαγών του Συμφώνου Σταθερότητας, που επεξεργάστηκε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών και αποφασίστηκαν στο πρόσφατο έκτακτο ΕΚΟΦΙΝ, τάχθηκε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στους Ελληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Η θετική στάση του υπουργού στις αλλαγές του Συμφώνου - κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών είναι η εισαγωγή υποκειμενικών κριτηρίων στο ερώτημα αν μια χώρα βρίσκεται ή όχι σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος - μόνο πολιτικά μπορεί να εξηγηθεί. Απλώς, η ελληνική κυβέρνηση, όπως και στο παρελθόν, επέλεξε να στοιχιστεί πίσω από τους ισχυρούς, τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ, πρώτα και κύρια τη Γερμανία, με την ελπίδα ότι οι χώρες αυτές θα αντιμετωπίσουν ευνοϊκά τα προβλήματα που έχει σήμερα η κυβέρνηση στις σχέσεις της με την ΕΕ. Είτε αυτά αφορούν στον «βασικό μέτοχο», είτε στις υπερβάσεις στις δαπάνες των συγχρηματοδοτούμενων έργων, είτε στην τελωνειακή αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία, κλπ.

Η νέα ερμηνεία-«λάστιχο» του Σύμφωνου (που θα επιτρέπει στις ισχυρές χώρες να ξεπερνούν το σκόπελο του ελλείμματος του 3%, ενώ στις μικρές θα εξαντλείται η αυστηρή ερμηνεία των διατάξεων) μόνο ευνοϊκή δεν μπορεί να είναι για την Ελλάδα. Για τη χώρα μας η νέα ερμηνεία του Συμφώνου συνεπάγεται την εφαρμογή πολιτικών σκληρότερης δημοσιονομικής λιτότητας, καθώς, όπως δήλωσε και ο Γ. Αλογοσκούφης, ενισχύεται και αυστηροποιείται το κριτήριο του χρέους.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «για χώρες που έχουν υψηλότερο δημόσιο χρέος είναι πιο επιτακτική η ανάγκη να βρίσκονται σε χαμηλότερα ελλείμματα, διότι είναι πιο ευάλωτες σε οικονομικές διαταραχές». Ο Γ. Αλογοσκούφης επιβεβαίωσε στη συνέντευξή του, με έμμεσο τρόπο, την ύπαρξη αμφιλεγόμενων όρων και ερμηνειών του αναθεωρημένου Συμφώνου, το οποίο προσαρμόζεται πλέον αυστηρά στις ανάγκες και στις επιδιώξεις των ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ.

Αν και απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν υπάρχουν εξαιρούμενες δαπάνες στη νέα ερμηνεία του Συμφώνου, στη συνέχεια ανέφερε πως «βασικό στοιχείο της αναθεώρησης είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καμιά δικαιολογία για χώρες οι οποίες βρίσκονται μακριά από το κριτήριο αναφοράς του 3%». Ο ίδιος όμως δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τη θέση «κοντά» ή «μακριά» από το κριτήριο αναφοράς, καθώς, όπως είπε, αυτό δεν ορίζεται ποσοτικά... Η ερμηνεία αυτή, σύμφωνα με τον Γ. Αλογοσκούφη, συναρτάται με τον οικονομικό κύκλο, δηλαδή αν μια χώρα βρίσκεται κάτω από τους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης... Δήλωσε επίσης ότι «αναγνωρίζεται ο ρόλος των επενδύσεων υποδομής, οι δαπάνες που γίνονται για γενικότερους ευρωπαϊκούς στόχους, για έρευνα και τεχνολογία, αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, στα πλαίσια όμως της διακριτικής ευχέρειας του Συμβουλίου να λαμβάνει υπόψη του αυτούς τους παράγοντες για μια χώρα που βρίσκεται κοντά στο όριο του Συμφώνου και όπου θεωρείται ότι η υπέρβαση του ορίου είναι προσωρινή...».

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γ. Αλογοσκούφη, το Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ΕΕ θα είναι σε θέση - με υποκειμενικά κριτήρια - να εξαιρεί ή όχι μια χώρα από τη νομική παραπομπή για «υπερβολικό έλλειμμα» αν στη μια περίπτωση θα αποδέχεται να εκπίπτουν δαπάνες από το έλλειμμα και στην άλλη περίπτωση όχι. Θα έχουμε δηλαδή πλήρη επικράτηση του ιμπεριαλιστικού δικαίου. Το ίδιο υποκειμενικά ερμηνεύονται και οι όροι «περίοδοι οικονομικής ανάπτυξης», όπου υποχρεώνονται οι χώρες να ακολουθούν συσταλτική δημοσιονομική πολιτική, καθώς, όπως ομολόγησε και ο Γ. Αλογοσκούφης, «ρυθμός ανάπτυξης 3% για την Ελλάδα μπορεί να είναι χαμηλός, αλλά για τη Γερμανία είναι υπερβολικά υψηλός...».

Ναι μεν... αλλά

«Αναρμόδιο» για την οικονομική πολιτική, χαρακτήρισε ο Ε. Αντώναρος τον Π. Δούκα

Η προσπάθεια του Ε. Αντώναρου να «θολώσει τα νερά» φαίνεται και από τον παρακάτω διάλογο που είχαν χτες οι πολιτικοί συντάκτες με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο:

Ερώτηση. Ο κ. Δούκας χθες είπε ότι θα μπει φόρος στα τσιγάρα, στα ποτά, φόρος από εδώ, από εκεί, ακρίβεια. Δεν πηγαίνετε στο super market να ψωνίσετε;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Δεν ξέρω τι σας είπε δήθεν ο κ. Δούκας και αν τα είπε αυτά ο κ. Δούκας. Εκείνο που ξέρω είναι ότι την οικονομική πολιτική αυθεντικά την παρουσιάζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης».

Ερώτηση: Υπάρχει ακρίβεια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Η ακρίβεια καταγράφεται στις εξελίξεις του τιμαρίθμου. Καλό είναι να μελετήσει κανείς τα επίσημα στοιχεία».

Ερώτηση: Ο κ. Σιούφας έχει πει ότι υπάρχει ακρίβεια. Εσείς λέτε διαφορετικό πράγμα;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Σας απάντησα όπως έκρινα ό,τι θέλω να απαντήσω».

Ερώτηση: Και οι φόροι που ακούγονται σε ποτά, τσιγάρα, άρα δε θα μπουν;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Σας είπα: Την οικονομική πολιτική στο σύνολό της την παρουσιάζει αυθεντικά και με ευθύνη ο υπουργός Οικονομίας. Παρακαλώ να απευθυνθείτε σε εκείνον».

Ερώτηση: Μήπως η οικονομική πολιτική θα αρχίσει να είναι λιγότερο ήπια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: «Ισχύουν όσα ακριβώς είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο. Εχουν περάσει τρεις ημέρες και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Εκείνο που μετράει και έχει μεγάλη σημασία είναι ότι ο φετινός προϋπολογισμός πρέπει να εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί με ακρίβεια και χωρίς παρεκκλίσεις».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ