ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και με «τσουνάμι» ενεργειακής φτώχειας θα πληρώσει ο λαός τους ανταγωνισμούς
  • Τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου «υπόσχεται» η Ρωσία στην ΕΕ μετά και την απόφαση για «πάγωμα» του «Nord Stream 2»
  • Πλήρως εκτεθειμένη η χώρα, ελέω «απελευθέρωσης», με την κυβέρνηση να διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο

Με ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια και παραπέρα εκτίναξη της ακρίβειας, αλλά και μεγάλους κινδύνους για την ενεργειακή επάρκεια βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στους οποίους είναι «βουτηγμένη μέχρι τα μπούνια» η κυβέρνηση.

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο, όπως είναι φυσικό, και στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου αφού χτες το μπρεντ εκτινάχθηκε προς στιγμή στα 100 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή της τελευταίας 7ετίας, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 97 δολάρια, ενώ και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν στην αγορά της Ολλανδίας κατά 13%, αν και επίσης στη συνέχεια των συναλλαγών οι τιμές μειώθηκαν στα 80 ευρώ/Mwh παραμένοντας βέβαια αυξημένες κατά 10% σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Παράλληλα χτες ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε το «πάγωμα» της αδειοδοτικής διαδικασίας του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», ενώ ο υπουργός Οικονομικών, Ρ. Χάμπεκ, δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο και χωρίς τον εν λόγω αγωγό.

Σχεδόν άμεση ήταν η απάντηση της Ρωσίας στην παραπάνω απόφαση, με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και νυν αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντ. Μεντβέντεφ, να κάνει λόγο για τετραπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Τουίτερ ανέφερε: «Ο Γερμανός καγκελάριος εξέδωσε διαταγή για το πάγωμα της διαδικασίας αδειοδότησης του "Nord Stream 2". Λοιπόν, καλωσήρθατε στο γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν τιμή για το αέριο 2.000 ευρώ τα χίλια κυβικά μέτρα».

Στο μεταξύ, τα δυτικά διεθνή πρακτορεία επισημαίνουν όλο αυτό το διάστημα που η αντιπαράθεση είναι σε εξέλιξη τον κομβικό ρόλο της Ουκρανίας στη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά και το γεγονός ότι η ΕΕ ακόμη καλύπτει περίπου το 1/3 των αναγκών της σε φυσικό αέριο με εισαγωγές από τη Ρωσία.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία, για τον Φλεβάρη, του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την ΕΕ σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε δύο μήνες, αφού από τα 3,4 Bcf/d (δισ. κυβικά πόδια/μέρα) τον περασμένο Νοέμβρη έφτασαν τα 6,5 Bcf/d τον περασμένο Γενάρη.

Αντίστοιχα μείωση παρουσιάζουν οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 αφού κατά μέσο όρο κινήθηκαν σε 10,7 Bcf/d το 2021, από 14,1 Bcf/d in το 2019 παραμένοντας ωστόσο στην πρώτη θέση των προμηθευτών αφού στις παραπάνω ποσότητες θα πρέπει να υπολογιστούν και οι σημαντικές ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου που επίσης εξάγει η Ρωσία προς την ΕΕ, έχοντας την τρίτη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ και το Κατάρ.

Παρεμβάσεις «στα όρια των αντοχών» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Η κυβέρνηση, της οποίας οι διαβεβαιώσεις για την «πλήρη διασφάλιση» της ενεργειακής επάρκειας δεν αξίζουν «μια δεκάρα» στο πλαίσιο και της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού, παρουσιάζει τις εξελίξεις λίγο - πολύ ως «ευκαιρία» για να «τρέξει» ο ενεργειακός σχεδιασμός που προωθούν οι ΗΠΑ στην περιοχή για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο, όπως δείχνουν και τα όσα ειπώθηκαν και κατά τη χτεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία της Βουλγαρίας χτες (βλέπε και σελ. 4).

Οπως και να 'χει, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πολύ βαριά τους ανταγωνισμούς και τα σχέδια αυτά.

Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, χτες στον τ/σ «ΣΚΑΪ» μιλώντας για «μείζονες εξελίξεις» «ιδιαίτερα αρνητικές και ανησυχητικές», εξ ου και «οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, δεδομένου ότι εισάγουμε από τη Ρωσία ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φυσικού αερίου».

Για δε τις ογκούμενες ενεργειακές ανατιμήσεις έβαλε ξανά εκ μέρους της κυβέρνησης στόχο «να μη διαταραχθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η δυναμική ανάπτυξης που έχουμε» - να μη διαταραχθούν δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και τα «δημοσιονομικά περιθώρια» για την ενίσχυσή τους - ενώ για τα λαϊκά νοικοκυριά που οι προϋπολογισμοί τους έχουν τιναχτεί στον αέρα, παρέπεμψε σε «σώφρονες και λελογισμένες αποφάσεις», «στοχευμένες παρεμβάσεις (...) μέσα στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας», στη συνέχιση δηλαδή των περιορισμένου εύρους επιδοτήσεων - ψίχουλα, που εξανεμίζονται με το που δίνονται από τα ράλι της ακρίβειας.

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Υπό τις ευλογίες» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών φουντώνουν τα παζάρια

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ισραήλ - Τουρκίας, στο πλαίσιο και της επίσημης επίσκεψης που θα κάνει τον Μάρτη στην Τουρκία ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, στην πορεία αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στο δίκτυο «Aλ Μόνιτορ», ο Χέρτζογκ, ο οποίος αύριο Πέμπτη θα επισκεφτεί την Ελλάδα - όπου μεταξύ άλλων θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό αλλά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα - σχολίασε για τις προσπάθειες πλήρους εξομάλυνσης των σχέσεων Τελ Αβίβ - Αγκυρας ότι «οι φίλοι μας σε Ελλάδα και Κύπρο είναι ενήμεροι και έχουν δώσει την ευλογία τους (...) Ολοι αντιλαμβάνονται πως αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή ωφελεί όλες τις πλευρές».

Στο μεταξύ, εκτενή ρεπορτάζ σε μεσανατολικά ΜΜΕ καταγράφουν τη συνθετότητα του παζαριού Τουρκίας - Ισραήλ αλλά και το ισχυρό ενδιαφέρον αυτό να προχωρήσει.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο «Αλ Μόνιτορ», ανώτερα κυβερνητικά στελέχη αναγνώριζαν, ανώνυμα, πως «τα πράγματα προχωρούν σοβαρά» στην πορεία αναθέρμανσης των σχέσεων, ενώ έκαναν λόγο για «άνευ προηγουμένου» ανταπόκριση των Τούρκων σε κάθε πρόταση που το Ισραήλ παρουσίασε τον τελευταίο καιρό. «Οσο περίεργο κι αν ακούγεται, Ισραήλ και Τουρκία μοιράζονται κοινά συμφέροντα σε κρίσιμα στρατηγικά ζητήματα», πρόσθεσαν οι ίδιοι, επισημαίνοντας πως «αν το Ισραήλ θέλει να σφίξει τον κλοιό στο Ιράν, χρειάζεται τους Τούρκους» και πως «ένας καλός διπλωμάτης ονόματι Χέρτζογκ» θα δώσει τα ανταλλάγματα που χρειάζονται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αλλά και η «Τζερούσαλεμ Ποστ» υποστήριξε ότι το Τελ Αβίβ δεν θέτει κανέναν όρο στην Αγκυρα για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων. Ισχυρίστηκε δε ότι το Ισραήλ επανεξετάζει ακόμα και όρους που έως τώρα δεν διαπραγματευόταν, όπως τη διακοπή των σχέσεων της Τουρκίας με τη «Χαμάς».

Μάλιστα, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, συνέδεσε τις εξελίξεις στις τουρκο-ισραηλινές και με το Παλαιστινιακό, στο οποίο «πλευρές λύσεων μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο». Και εξέφρασε την ελπίδα με την επίσκεψη Χέρτζογκ «να κάνουμε βήματα για να δυναμώσει αυτή η προσπάθεια». Μίλησε ακόμη για «βήματα που γίνονται» στις διμερείς σχέσεις ήδη «από το φυσικό αέριο μέχρι πολλά άλλα θέματα».

Συνέχιση διεργασιών και προειδοποιήσεων

Την ίδια στιγμή, διεργασίες «τρέχουν» και με άξονα την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» στην Κύπρο. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, συζήτησε με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν λειτουργία του (παράνομου) αεροδρομίου στην περιοχή Τύμπου της κατεχόμενης Κύπρου αλλά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παράδοση της περίκλειστης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου στον ΟΗΕ (με λειτουργία του τελωνείου του λιμανιού υπό την εποπτεία της ΕΕ) κ.τ.λ., με όρους όπως άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών για πλοία υπό κυπριακή σημαία. Σημειωτέον, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κασουλίδης ανέφερε ότι «η συζήτηση περί κυρώσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει εξαντληθεί, καθώς υπάρχουν κράτη που δεν επιθυμούν» κυρώσεις γιατί τις θεωρούν αντιπαραγωγικές.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς (που προχτές ήταν στην Κύπρο και σύντομα αναμένεται στην Τουρκία), έσπευσε να δηλώσει ότι η Τουρκία «έχει πολλά να κερδίσει» αν συνεργαστεί με την ΕΕ και όσον αφορά την «αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» στην Κύπρο.

Μεγάλες ΝΑΤΟικές ασκήσεις με ελληνική εμπλοκή

Σε εξέλιξη «προσομοίωση» ναυτικής επιχείρησης από τη «δύναμη ταχείας αντίδρασης» που ενεργοποίησε χτες ο Στόλτενμπεργκ

Απλωμένες στην Κεντρική Μεσόγειο είναι μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο μεγάλης δραστηριότητας του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα στη «Dynamic Manta», μία από τις δύο μεγάλες ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου που διεξάγονται κάθε χρόνο από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (MARCOM). Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η Ελλάδα μετέχει στη δραστηριότητα με φρεγάτα, συν το οργανικό της ελικόπτερο, και υποβρύχιο, ενώ δεν αποκλείεται και συμμετοχή ελληνικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους P3, που θα απογειώνεται από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Σύμφωνα, δε, με τη MARCOM, στη δραστηριότητα μετέχουν υποβρύχια από Γαλλία, Ελλάδα και Ιταλία, πλοία από Καναδά, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Βρετανία και ΗΠΑ, συν αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας από Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ.

Κάθε πλοίο επιφανείας θα έχει την ευκαιρία να διεξάγει διάφορες επιχειρήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου. Τα, δε, υποβρύχια θα «κυνηγούν» και θα «κυνηγούνται» εκ περιτροπής, όλα σε προσομοίωση της δραστηριότητας μιας αρμάδας που θα δρούσε ως το ναυτικό σκέλος της Διακλαδικής Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ (VJTF - Very High Joint Readiness Task Force), όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Θυμίζουμε, η VJTF στήθηκε το 2014, μετά τα γεγονότα στην Κριμαία και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ως η «Αιχμή του Δόρατος» της NATO Response Force (NRF - Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ), η οποία θα μπορεί να ξεκινήσει να αναπτύσσεται και να επιχειρεί εντός ωρών όπου κι όποτε προκύψει μια κρίση στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Αυτήν τη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ έθεσε σε ετοιμότητα χτες ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας Στόλτενμπεργκ, για το ενδεχόμενο μιας επίθεσης ευρείας κλίμακας στην Ουκρανία από τη Ρωσία (βλέπε και σελ. 6-7).

Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, ότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, την εξέλιξη της δραστηριότητας παρακολουθεί ρωσικό πολεμικό πλοίο, ενώ άλλα ρωσικά (η δύναμη κρούσης του πανίσχυρου ρωσικού καταδρομικού «Ουστίνοφ») έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή νότια της Κρήτης.

Στην ίδια φάση συγκέντρωσης φονικών μέσων μια ανάσα κυριολεκτικά από την Ελλάδα, να καταγραφεί και η παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS Truman» και της αρμάδας συνοδείας του στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου.

Παράλληλα, χτες, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ρ/σ «ΣΚΑΪ», ανάμεσα στις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες «αναδιατάσσονται» προς τις χώρες της Βαλτικής και την Ανατ. Ευρώπη, μετά την σχετική απόφαση Μπάιντεν, βρίσκονται και επιθετικά ελικόπτερα των ΗΠΑ που σταθμεύουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των κατάπτυστων συμφωνιών Ελλάδας - ΗΠΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ