ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2022
Σελ. /28
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Απαιτούν ουσιαστικές απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά τους

Αποτέλεσμα της αγωνιστικής πίεσης των μπλόκων η αυριανή συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο

Μπλόκο στη Μακρακώμη
Μπλόκο στη Μακρακώμη
Για τρίτη συνεχή βδομάδα συνεχίζουν τη σκληρή μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους οι βιοπαλαιστές αγρότες, παραμένοντας σε θέσεις μάχης στα δεκάδες μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα και πραγματοποιώντας καθημερινά συντονισμένες, πολύμορφες δράσεις, με εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα να τους στηρίζουν.

Αποτέλεσμα αυτής της αγωνιστικής πίεσης είναι και η χτεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι αποδέχεται την πρόταση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για συνάντηση με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ενέργειας. Η συνάντηση θα γίνει αύριο Πέμπτη στην Αθήνα, στις 8.30 π.μ. στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η αντιπροσωπεία των αγροτών θα πάει στη συνάντηση «κουβαλώντας» μαζί της τη δύναμη που της δίνουν ο πολυήμερος σκληρός αγώνας της αγροτιάς στα μπλόκα και η συμπαράσταση και αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Από τις απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που θα πάρουν και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί η πορεία της κινητοποίησης, η οποία έτσι κι αλλιώς θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί από τους ίδιους τους αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα.

Αιτήματα επιβίωσης

ΗΛΕΙΑ
ΗΛΕΙΑ
Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι παλεύουν για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, που συρρικνώνεται εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Τα αιτήματα που προβάλλουν, και τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι αυτά που θα τους δώσουν μια ανάσα ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.α.) και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Στη βάση αυτού του πλαισίου αγωνιστικών διεκδικήσεων ζητάνε ουσιαστικές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το κυβερνητικό κλιμάκιο.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Οπως σημειώνουν οι αγρότες, ιδιαίτερα τα αιτήματα που σχετίζονται με το υπέρογκο κόστος παραγωγής απαιτείται να ικανοποιηθούν άμεσα, αλλιώς οι αγρότες θα δυσκολευτούν πολύ στη νέα καλλιεργητική περίοδο, που αρχίζει σε λίγες μέρες.

Αιτήματα που αφορούν όλο το λαό

Τα αιτήματα αυτά αφορούν όλο τον λαό. Αλλωστε, πίσω από τα κοινά εργατικά - λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, ενώ την ίδια ώρα που ο αγροτοκτηνοτρόφος αναγκάζεται να δώσει την παραγωγή του για ψίχουλα, ο εργαζόμενος και ο αυτοαπασχολούμενος έρχονται αντιμέτωποι με πανάκριβες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Χαρακτηριστική γι' αυτό είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε από την πρώτη μέρα των μπλόκων το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «τα αιτήματα αυτά δεν αφορούν μόνο εσάς τους αγρότες, αλλά και όλους εμάς: Τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους νέους των σπουδών, τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών. Γιατί από τα προϊόντα που εσείς με πολύ κόπο παράγετε τρεφόμαστε όλοι και εξασφαλίζουν πρώτη ύλη οι μεταποιητικές βιομηχανίες... Αν χάσετε τα χωράφια αυτά θα περάσουν σε χέρια μεγαλοχωραφάδων - καπιταλιστών, που θα στοχεύουν αποκλειστικά στο κέρδος, χωρίς καθόλου να νοιάζονται για την ποιότητα και την υγιεινή των προϊόντων που καταναλώνουμε. Γιατί κι εμείς, όπως εσείς, απαιτούμε να σταματήσει το κύμα της ακρίβειας που πνίγει τα λαϊκά νοικοκυριά».

Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις σε όλη τη χώρα

Παράλληλα, με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, συνεχίζονται οι πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις.

Στη Θεσσαλία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» διοργανώνει κινητοποίηση σήμερα στις 10.30 π.μ., με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα, και πορεία στη ΔΕΗ.

Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν από τις θέσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δηλώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ηλείας, που βρίσκονται στο μπλόκο της Μαραθιάς, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα, από κοινού με την Ομοσπονδία τους, δράσεις σε όλο τον νομό.

Μετά τη συγκέντρωση στη διασταύρωση Καράτουλα Πύργου, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε άλλη μια στη Μαραθιά, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η Ομοσπονδία και η Επιτροπή του μπλόκου αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στον Πύργο το Σάββατο στις 11.30 π.μ., όπου καλεί συνολικά για τα προβλήματα του λαού το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας από κοινού με τα ΕΚ Πάτρας, Αγρινίου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Στο Αίγιο, το μπλόκο των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων στη γέφυρα Μεγανίτη επισκέφτηκε χτες αντιπροσωπεία φοιτητικών συλλόγων σχολών των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου.

Αντίστοιχα, στο «πόστο» τους παραμένουν οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας στο μπλόκο στο Χαλίκι.

Στη Μεσσηνία, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού καλούν τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση που οργανώνουν στο μπλόκο του Σουληναρίου αύριο Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι.

Προγραμματίζουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και οχήματα από το μπλόκο του πρώην σταθμού του ΟΣΕ στη Μεσσήνη, και όπως τονίζουν θα προχωρήσουν και σε αποκλεισμό της οδού Πύλου - Καλαμάτας στο Σουληνάρι. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση, για να αποφασιστούν οι επόμενες δράσεις τους.

Αντίστοιχα, ανοιχτή συνέλευση στο μπλόκο των Ξηροκαμπίων σήμερα Τετάρτη στις 6 μ.μ. οργανώνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας, σημειώνοντας: «Δεν πρέπει να μείνουμε άλλο θεατές, πρέπει να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στις πολιτικές που μας γονατίζουν!».

Σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο

Στην Κεφαλονιά «Αγωνιζόμαστε και τραγουδάμε»: Με το σύνθημα αυτό οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συμμετείχαν στην προχτεσινή μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στο μπλόκο της Κολόνας στο Ληξούρι, με τη συμμετοχή πλήθους εργατικών και άλλων μαζικών λαϊκών φορέων.

«Παίρνουμε δύναμη από την παρουσία στο μπλόκο εργατικών - λαϊκών φορέων του νησιού, που έχουν αγκαλιάσει τον αγώνα μας, βοηθάνε με όλους τους τρόπους, και συνεχίζουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Παναγής Σωτήρας, ενώ στάθηκε και στο «ταμείο αλληλεγγύης» που έχει στηθεί στο μπλόκο, όπου συγκεντρώνονται χρήματα για την καθημερινή λειτουργία και δράση του, αλλά και για τυπωθούν σημαίες του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου. «Τέτοιες ενέργειες δείχνουν τι μπορεί να πετύχει ο λαός όταν παλεύει για την επιβίωση και τα δίκια του», πρόσθεσε ο Π. Σωτήρας.

Αποφασίστηκε επίσης ο Σύλλογος να πάρει μέρος στα συλλαλητήρια που οργανώνουν τα πέντε Εργατικά Κέντρα στη Δυτική Ελλάδα το Σάββατο 26 Φλεβάρη, για την Κεφαλονιά στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου στις 11.30 π.μ.

Αντίστοιχα, «παρών» στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στη Ζάκυνθο το Σάββατο, στην παλιά νομαρχία στις 11.30 π.μ., θα είναι και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος του νησιού.

Συνεχίζουν τις πολύμορφες δράσεις οι αγρότες των μπλόκων σε Στερεά και Εύβοια

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι βιοπαλαιστές αγρότες των μπλόκων σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, απαιτώντας την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Χτες το πρωί αγρότες από το μπλόκο των Βαγίων στη Βοιωτία προχώρησαν σε πορεία με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στο κέντρο της Θήβας, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Συγκέντρωση στην πλατεία της Αταλάντης προγραμματίζουν για το πρωί της Παρασκευής 25 Φλεβάρη αγρότες από την περιοχή της Λοκρίδας, που εκτός από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τις αυξήσεις στο ρεύμα και στο πετρέλαιο, τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τις ζημιές που προκλήθηκαν στα ελαιόδεντρα από την κακοκαιρία.

Στα Χανιά, παραμένει το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών, ενώ σήμερα θα γίνει νέο κλείσιμο της Εθνικής Οδού στις 6 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ