ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 24 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την Υγεία

Νέο συλλαλητήριο για το Νοσοκομείο Ζακύνθου στις 2 Μάρτη

Τον αγώνα για να λειτουργήσουν άμεσα η ΜΕΘ και η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου του νησιού, καθώς και για να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία του ΕΚΑΒ, συνεχίζει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου μαζί με σωματεία και φορείς του νησιού.

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του ΕΚΖ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, σε συντονισμό με τους συλλόγους εργαζομένων του Δημοσίου, συλλόγους επαγγελματιών και συλλόγους γονέων, αποφασίστηκε να διοργανωθεί μηχανοκίνητο συλλαλητήριο το Σάββατο 2 Μάρτη στην πόλη και τα χωριά της Ζακύνθου, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο γήπεδο Ζακυνθίων Ολυμπιονικών.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η συλλογή υπογραφών με κείμενο των αιτημάτων, το οποίο θα επιδοθεί στον υπουργό Υγείας και στα κόμματα της Βουλής, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

«Δεν κάνουμε πίσω από το αυτονόητο δικαίωμά μας στην Υγεία. Μόνο ο μαζικός, αποφασιστικός αγώνας στην κατεύθυνση της υπεράσπισης της απρόσκοπτης λειτουργίας του Νοσοκομείου ως δημόσιου και δωρεάν μπορεί να έχει αποτελέσματα, απέναντι στην υποβάθμιση και απαξίωση που επέβαλαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις», σημειώνεται στο κείμενο.

«Η επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και τη ζωή του λαού της Ζακύνθου και των παιδιών του, η οποία έχει διαμορφωθεί από τις κυβερνήσεις που διαχρονικά περικόπτουν τα κονδύλια για την Υγεία και τελευταία οδηγούν γιατρούς σε παραιτήσεις, πρέπει να σταματήσει. Στις υπηρεσίες Υγείας πρέπει να έχουν όλοι δικαίωμα και πρόσβαση. Δεν μπορεί να χάνονται ανθρώπινες ζωές και να μη δίνεται λύση, δεν πρέπει να παραμένουν παιδιά χωρίς νοσοκομειακή φροντίδα, αλλά ούτε και να αντιμετωπίζεται το σοβαρό αυτό ζήτημα της λειτουργίας και στελέχωσης του Νοσοκομείου με ημίμετρα», αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο υπογραφών.

Σύσκεψη φορέων και κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα

Σύσκεψη σωματείων και φορέων για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Καρδίτσας - ιδιαίτερα η Παιδιατρική Κλινική, η οποία εξαιτίας της έλλειψης εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα τα άρρωστα παιδιά να μεταφέρονται στα νοσοκομεία των Τρικάλων και της Λάρισας - πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας (μέλος ΟΓΕ).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εξής φορείς: Ομάδες Γυναικών Σέκλιζας και Ταμασίου. Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών. Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου. Ιατρικός Σύλλογος. Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Συνδικάτο Οικοδόμων. Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. ΕΛΜΕ Καρδίτσας. Εμπορικός Σύλλογος. Σύλλογος Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας. Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Πολιτικών Υπαλλήλων, ΟΑΕΕ. Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Καλλιθήρου. Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ενωση Γυναικών Ελλάδας - Παράρτημα Καρδίτσας. Πρωτοβουλία Γυναικών Καρδίτσας.

Μετά την ομιλία της Κλεοπάτρας Ζούκα, προέδρου του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας, και τη συζήτηση που ακολούθησε, αποφασίστηκαν τα εξής:

-- Να δοθεί συνέντευξη Τύπου, το Σάββατο 23/2, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο.

-- Να πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στο νοσοκομείο την Τετάρτη 27/2, στις 10 π.μ., να κατατεθεί το κοινό ψήφισμα των φορέων που αποφασίστηκε στη σύσκεψη στον διοικητή του νοσοκομείου και να σταλεί στα κόμματα της Βουλής, εκτός της ναζιστικής ΧΑ.

-- Ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Υγείας στην Καρδίτσα, στις 5/3 να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και την επομένη μέρα, 6/3, να οργανωθεί αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό.

Πρωτοβουλίες από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας

Ημερίδα - εκδήλωση για την Υγεία θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, την Παρασκευή 1 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΠ.

Το Σάββατο 2 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - κινητοποίηση για την Υγεία, που θα ξεκινήσει στις 10 π.μ.

Το Εργατικό Κέντρο καλεί σωματεία και φορείς της πόλης να πάρουν θέση στον αγώνα για το ζήτημα της Υγείας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Στην περιοχή μας και ειδικά εδώ στην Πάτρα είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα δύο μεγάλα νοσοκομεία, υπάρχουν ολόκληρα τμήματα που δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων, οδηγείται σε κλείσιμο το νοσοκομείο Καραμανδάνειο. Μην ξεχνάμε ότι ήδη έκλεισαν τα νοσοκομεία Θώρακος και 409, που κάλυπταν μεγάλες ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. (...) Η προάσπιση της υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν μπορούν να μένουν άλλο στην αδράνεια. Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαία ούτε απέξω δεν μπορούν να περάσουν από τα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας και τις μεγάλες διαγνωστικές αλυσίδες».

Κινητοποίηση συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση με αιχμή τα προβλήματα στην Υγεία διοργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 27/2, στις 10.30 π.μ., μπροστά στην 3η - 4η ΥΠΕ, στην οδό Αριστοτέλους.


ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Κάλεσμα ενίσχυσής της στις αρχαιρεσίες της ΕΙΝΑΠ

Κάλεσμα ενίσχυσής της, συμπόρευσης στην κάλπη και στους αγώνες, απευθύνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών μπροστά στις εκλογές που διεξάγονται την Τρίτη 26/2 (7.30 π.μ. - 4.30 μ.μ.) για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να ανακτήσουμε τις απώλειες που είχαμε, να ζούμε με αξιοπρέπεια, να έχουμε ανθρώπινα ωράρια. Να απολαμβάνει ο λαός σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, απολύτως δωρεάν. (...) Ορθώνουμε το ανάστημά μας. Εχουμε χρέος απέναντι στον εαυτό μας, ως γιατροί απέναντι στους ασθενείς μας. Ο μαχητικός, αποφασιστικός αγώνας, η συλλογική διεκδίκηση και δράση, σε ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική που συνθλίβει τα δικαιώματά μας, είναι τα δικά μας όπλα. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό», τονίζει μεταξύ άλλων στη Διακήρυξή της η ΔΗΠΑΚ.

«Ημασταν εκεί, σε κάθε διεκδίκηση του κλάδου αλλά και των ασθενών» προσθέτει. «Είχαμε καθοριστική συμβολή στον αγωνιστικό προσανατολισμό της Ομοσπονδίας, η οποία έπαψε να είναι σκονισμένο έπιπλο του υπουργείου Υγείας. Τιμήσαμε την ψήφο των συναδέλφων από τη θέση που μας εμπιστεύτηκαν στην ΕΙΝΑΠ και στην ΟΕΝΓΕ. Πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση του αγώνα».

Και καταλήγει: «Σε καλούμε να συμπορευτείς μαζί μας στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑΚ, στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, για τη ζωή που μας αξίζει, για να μην είναι η Υγεία του λαού εμπόρευμα, αλλά κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org