ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 24 Φλεβάρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα τρίζουν κόκαλα...

Eurokinissi

Η θέση του ΚΚΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών απ' ό,τι φαίνεται έχει «μπει στο μάτι» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς των ατλαντικών συμμάχων της.

Δεν εξηγείται αλλιώς το πόσο μελάνι έχει χυθεί προκειμένου να συκοφαντηθεί αυτή η θέση. Δηλαδή η μόνη κρυστάλλινη θέση από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού της Ελλάδας, του λαού της γειτονικής χώρας και όλων των λαών της περιοχής των Βαλκανίων. Οτι η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι μια συμφωνία ειρήνης, αλλά μια επικίνδυνη ιμπεριαλιστική συμφωνία που έχει ως στόχο τη διεύρυνση της επιρροής των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία, και γι' αυτό άλλωστε είναι μια συμφωνία που δεν αντιμετωπίζει τους αλυτρωτισμούς, αφήνοντας ισχυρά σπέρματά τους που μπορούν στο μέλλον να αξιοποιηθούν στο ξαναμοίρασμα συνόρων, στο αιματοκύλισμα των λαών. Εξάλλου, η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας ακόμα κρίκος της ενεργού εμπλοκής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει την παραχώρηση βάσεων, λιμανιών, μεταφορικών δικτύων για τη στήριξη της δολοφονικής στρατιωτικής μηχανής, ακόμα και με το ενδεχόμενο «φιλοξενίας» πυρηνικών όπλων! Τόσος «αντιιμπεριαλισμός»!

Σε αυτήν την προσπάθεια στράτευσης στη συκοφάντηση του ΚΚΕ ανέλαβε ρόλο και ο υπουργός Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι αυτά γράφτηκαν σε ΣΥΡΙΖΑίικες ιστοσελίδες μια - δυο μέρες μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε προσωπικά ο Ντόναλντ Τραμπ (γνωστός άλλωστε για την προοδευτικότητα, τον φιλειρηνισμό και τον αντιιμπεριαλισμό του!) σε Τσίπρα και Ζάεφ για την «ιστορική» συμφωνία των Πρεσπών. Είναι σίγουρο ότι η επίθεση στο ΚΚΕ αποτελεί προπέτασμα καπνού και προσπάθεια να πείσει καλοπροαίρετους ανθρώπους που ψήφισαν ή ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στα κάγκελα» με το ΝΑΤΟικό ξεβράκωμα της κυβέρνησης, ενώ θεωρούν σωστή και συνεπή την τοποθέτηση του ΚΚΕ.

Η προσπάθεια του υπουργού δεν προσφέρει κάτι καινούργιο. Ολα αυτά που θίγει είναι απαντημένα. Το ΚΚΕ εδώ και 25 χρόνια που προέκυψε το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ - νυν Βόρεια Μακεδονία - είχε ξεκάθαρη θέση. Οτι λύση δεν μπορεί να δοθεί προς όφελος των λαών στο πλαίσιο των ΝΑΤΟ - ΕΕ και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Οτι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εθνικισμοί και αλυτρωτισμοί, τα ανιστόρητα από την ελληνική πλευρά, που επικεντρώνουν στην ονοματολογία και υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία είναι «μία και ελληνική», αλλά και της άλλης πλευράς, που υποστηρίζει την ύπαρξη μακεδονικού έθνους και γλώσσας, και η αναζήτηση μειονοτικών ζητημάτων σε γειτονικές χώρες. Οτι όπως και στη Βοσνία, στο Κόσοβο και αλλού, τα Βαλκάνια είναι γεμάτα από κράτη ή ακόμα και προτεκτοράτα που αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται για αλλαγές συνόρων και ξαναμοίρασμα της ιμπεριαλιστικής «λείας». Οτι οποιαδήποτε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» θα πρέπει να εξασφαλίζει τον γεωγραφικό και όχι εθνικό προσδιορισμό του όρου. Οτι η διεύρυνση και ενίσχυση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια είναι επικίνδυνη για τους λαούς της περιοχής. Αυτά είναι γνωστά εδώ και 25 χρόνια και δεν έχουν αλλάξει. Με αυτό το κριτήριο τοποθετήθηκε το ΚΚΕ και το 1992 και το 1995 και το 2008 και σήμερα.

Ο υπουργός δεν πρωτοτυπεί καθόλου. Προσπαθεί αποσπασματικά να χρησιμοποιήσει φράσεις και διατυπώσεις στελεχών του ΚΚΕ, χωρίς όμως να αξιοποιεί τα ντοκουμέντα του Κόμματος όλα αυτά τα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα επιδίδεται σε μια γελοία επιχειρηματολογία του στυλ «και άμα θέλουν αυτοί να μπουν στο ΝΑΤΟ εσείς τι ζόρι τραβάτε; Δική τους υπόθεση δεν είναι;». Πραγματικό ρεσιτάλ «αριστερής λογικής». Λες και δεν ξέρουμε πώς εξαπατούνται, εκβιάζονται ή επιβάλλονται σε λαούς τέτοιες επιλογές. Κατά τ' άλλα, οι κύριοι αυτοί μιλάνε για διεθνισμό και αντιιμπεριαλισμό.

Αυτό όμως που ξεπερνάει τα όρια είναι τα «μαθήματα λενινισμού» που κάνει στο ΚΚΕ. Δεν ξέρουμε αν οι υπουργοί της κυβέρνησης στους συγχρωτισμούς τους με τον Τραμπ, τον Πομπέο, τον Πάιατ, την Μέρκελ και όλη την παρέα των «μεγάλων φίλων τους» λένε και κάνα τσιτάτο του Λένιν για να φανούν κάπως... Φανταζόμαστε πάντως ότι με κάτι τέτοια θα τρίζουν κόκαλα....


Τ.


Η πάλη της αγροτιάς αφορά την επιβίωση αλλά και το «αύριο»

Μιλούν στον «Ριζοσπάστη» ο Ρ. Μαρούδας και ο Γ. Τσιούτρας, στελέχη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Με την πανελλαδικά συντονισμένη 20ήμερη κινητοποίησή τους με το στήσιμο μπλόκων σε όλη τη χώρα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κλιμάκωσαν την πάλη τους για τα δίκαια αιτήματά τους.

Για την πείρα από αυτόν τον σημαντικό αγώνα, το περιεχόμενό του και τη συνέχεια, αλλά και για τα συμπεράσματα που μπορούν να βγουν από τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην αγωνιζόμενη αγροτιά, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τα στελέχη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, και Γιάννη Τσιούτρα, οργανωτικό γραμματέα του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας.

***

-- Με την πολυήμερη πανελλαδική κινητοποίηση των αγροτών στα μπλόκα, έκλεισε ένα κύκλος αγωνιστικής δράσης. Ποια είναι η πείρα που βγαίνει, ποιες οι δυσκολίες που υπήρχαν και πώς αντιμετωπίστηκαν από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων;

Ρίζος Μαρούδας: Από το ξεκίνημα αντιμετωπίζαμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και όλων των στρατηγικών εταίρων της στην αντιπολίτευση, που φοβούνται το ριζοσπαστικό οργανωμένο αγροτικό κίνημα «όπως ο διάολος το λιβάνι».


INTIME NEWS

Ετσι, με τα πρώτα αγωνιστικά βήματα άρχισε η επίθεση: Με προτροπές προς τους αγρότες να μη συμμετάσχουν στον αγώνα αλλά να περιμένουν λύσεις μέσω του «διαλόγου», τώρα που - όπως λένε - «τα μνημόνια τέλειωσαν» και γυρίζουμε στην «κανονικότητα». Με «ουδετερότητα» απέναντι στους αγώνες. Δεμένα με τα περί «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», «ξεπερασμένων μορφών πάλης», «παλαιοκομματικών επιδιώξεων». Αυτά καλλιεργούσαν η κυβέρνηση και η ΝΔ, μαζί και με υπονομευτικές ενέργειες, με συκοφαντίες περί «αγροτοσυνδικαλιστών που πουλάνε τους αγώνες», κυρίως από την εγκληματική - φασιστική ΧΑ. Ολα αυτά συνυπήρχαν με αυταπάτες περί ανάπτυξης που θα βελτιώσει τάχα τη θέση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και με μοιρολατρία.

Δυσκολίες υπήρχαν βέβαια. Δεν είναι απλό να οργανώσεις πολύμορφες δραστηριότητες, όπως συγκεντρώσεις σε χωριά, τοπικές κινητοποιήσεις σε Εφορίες, Περιφέρειες και άλλους κρατικούς φορείς, συγκεντρώσεις με τρακτέρ σε πλατείες χωριών, και να σχεδιάζεις την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό, με πολυήμερα μπλόκα στους δρόμους. Απαιτούνται θυσίες και κόπος.

Οι δυσκολίες αυτές, και άλλες που μπορούν να προκύψουν, πάντα θα υπάρχουν. Χρέος μας όμως, ως αγροτικό κίνημα, είναι να αγωνιζόμαστε για να ξεπεραστούν. Ετσι έγινε διαχρονικά στις κινητοποιήσεις μας.

Γιάννης Τσιούτρας: Εκεί που υπάρχουν αγροτικοί σύλλογοι με δράση, ήταν πιο αποτελεσματική η οργάνωση και η συμμετοχή των αγροτών και των κτηνοτρόφων στις κινητοποιήσεις. Αξιοποιώντας την πολύχρονη πείρα, οργανώσαμε ανοιχτές συζητήσεις στα χωριά, όπου αναδείχθηκαν τα προβλήματα, τα αιτήματα και καταγράφηκαν οι αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών. Στις συνεδριάσεις των Συλλόγων, των Ομοσπονδιών, ανταλλάξαμε απόψεις για την οργάνωση της πάλης, οι οποίες μεταφέρθηκαν στις συσκέψεις αγροτικών συλλόγων σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο.

Στις συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μεταφέρθηκε αυτή η πανελλαδική πείρα. Συζητήσαμε και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με τοπικές πολύμορφες αγροτικές κινητοποιήσεις και στη συνέχεια με πανελλαδικό συντονισμό και κλιμάκωση με τη μορφή των μπλόκων.

Εχοντας άμεση καθημερινή επαφή και διάλογο με τους αγροτοκτηνοτρόφους και μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, διαμορφώσαμε την αναγκαία αγωνιστική πρωτοπορία. Καταφέραμε έτσι να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, διαψεύδοντας και όσους είχαν υποτιμήσει τις δυνάμεις μας και τις δυνατότητές μας για ένα μεγάλο μπλόκο στη Νίκαια και για περισσότερα από 20 μπλόκα πανελλαδικά.

Οσο κλιμακώνουμε την πάλη μας, κλιμακώνει τον πόλεμο ο αντίπαλος

-- Μας μιλήσατε για την κλιμάκωση και τις διαφορετικές μορφές πάλης στον αγώνα σας. Από την κυβέρνηση και τις άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο, από τον αστικό Τύπο και αστικά ΜΜΕ, εστίασαν για άλλη μια φορά την αντίθεσή τους στη μορφή των μπλόκων, για την οποία υποστηρίζουν πως είναι «ξεπερασμένη» και «αναποτελεσματική»...

Γ. Τ.: Επιλέξαμε διάφορες μορφές πάλης, που στην πορεία κλιμακώθηκαν και συντονίστηκαν περιφερειακά και πανελλαδικά. Υπήρξαν εναλλαγές στις μορφές και φτάσαμε στα μπλόκα, σε πρώτη φάση περιφερειακά και στη συνέχεια με πανελλαδικό συντονισμό.

Στην πραγματικότητα, πολεμήθηκε κάθε αγωνιστική παρέμβαση και όπως εμείς κλιμακώναμε τον αγώνα έτσι και ο αντίπαλος κλιμάκωνε την αντιπαράθεση. Τα μπλόκα πολεμήθηκαν πολύ και από πολλούς. Είναι φυσικό, γιατί το κλείσιμο των βασικών εθνικών δρόμων έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στη μετακίνηση των εμπορευμάτων, στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση η οποία υποχρεώνεται να πάρει μέτρα. Αλλοτε με το καρότο, άλλοτε με το μαστίγιο...

Ξέρουμε όμως καλά από την πείρα μας πως η οργάνωση της πάλης μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ο σχεδιασμός, ο συντονισμός και η εναλλαγή των μορφών πάλης οδηγούν σε αποτελέσματα. Ο πανελλαδικός συντονισμός με τη μορφή των μπλόκων μπορεί να είναι το αποκορύφωμα. Ομως όχι μόνο δεν έχουν ξεπεραστεί, αλλά έχουν φέρει αποτελέσματα. Αλλωστε, με ανάλογες μορφές πάλης και με κορύφωση τα μπλόκα κερδίσαμε ως αγροτικό κίνημα π.χ. το αφορολόγητο, το ακατάσχετο κ.ά.

Τα μπλόκα είναι μια ανεβασμένη μορφή πάλης στην κλιμάκωση ενός αγώνα και με αποτελέσματα, στο βαθμό που το μέγεθός τους είναι σε αντιστοιχία με το μέγεθος των οξυμένων προβλημάτων μας.

Ρ. Μ.: Οι κυβερνήσεις φοβούνται το οργανωμένο, μαζικό κίνημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, γιατί αυτό μπορεί με την ανάπτυξη των μορφών της πάλης του και με τα μπλόκα να έχει επιμέρους κατακτήσεις. Γι' αυτό προσπαθούν να τα υπονομεύσουν και να τα διαβάλουν, υποκινώντας τον «κοινωνικό αυτοματισμό» εναντίον μας.

Ομως, η εργατική - λαϊκή συμπαράσταση που εκδηλώνεται, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος με την κάθοδό μας στην Αθήνα, όπως και με την παρουσία εκπροσώπων πάνω από 100 μαζικών φορέων της Θεσσαλίας στη συγκέντρωση συμπαράστασης φέτος στο μπλόκο της Νίκαιας, χαλάει αυτά τα σχέδια, δίνει απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό, δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα.

Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης έδειξε ξανά ότι υπηρετεί με κάθε τρόπο το κεφάλαιο

-- Ναι, αλλά θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς ότι τούτη τη φορά κανένα από τα αιτήματά σας δεν ικανοποιήθηκε. Από όσα έγιναν στις 5 ώρες σχεδόν που κράτησε η συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο, τι συμπεράσματα βγαίνουν;

Ρ. Μ.: Ο αγώνας μας είναι μακρόχρονος. Απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας κύκλος κινητοποιήσεων κλείνει χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα. Η συνάντηση με το κυβερνητικό κλιμάκιο επιβλήθηκε στην κυβέρνηση κάτω από την αποφασιστικότητά μας. Αλλωστε, είχαμε απορρίψει όλες τις προσχηματικές προσκλήσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων μας. Επαληθευτήκαμε, αφού αποκαλύψαμε και μέσα από τη συνάντηση ότι η κυβέρνηση είναι αντίπαλός μας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την αδιάλλακτη στάση της, έδειξε για άλλη μια φορά πως είναι μια κυβέρνηση του κεφαλαίου, όπως ήταν και οι προηγούμενες, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την εφαρμογή της αντιλαϊκής της πολιτικής και της ΚΑΠ της ΕΕ.

Η στάση της αυτή συνδυάστηκε με εμπαιγμό, προκλητικότητα και εκδικητικότητα σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών. Δεν ικανοποίησε ούτε ένα από τα αιτήματά μας και για έναν ακόμα λόγο: Για να μη φανεί ότι κάποια ψίχουλα που δίνει από δω κι από κει είναι αποτέλεσμα των αγώνων των δικών μας και του λαού γενικότερα.

Αρνήθηκε την ικανοποίηση των δίκαιων, ζωτικής σημασίας αιτημάτων εκατοντάδων χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων - όπως αντίστοιχα απορρίπτει και τα αιτήματα εκατομμυρίων εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων - επικαλούμενη τα «δημοσιονομικά δεδομένα» που τάχα δεν της το επιτρέπουν. Την ίδια ώρα, όμως, στο κεφάλαιο δίνει πακτωλούς χρημάτων. Αρνείται το αίτημά μας για αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά κόβει κονδύλι 1,1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό για να παίρνουν πάμφθηνα καύσιμα εφοπλιστές, ιδιοκτήτες αεροπορικών εταιρειών, μεγαλοξενοδόχοι, κλινικάρχες. Αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους φτωχούς αγρότες και τις μειώνει για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Εχει στόχο το ξεπάστρεμα της αγροτιάς. Χαρακτηριστικά, λίγες μέρες μετά τα μπλόκα, θέτει σε εφαρμογή την περιβόητη Οδηγία - Πλαίσιο της ΕΕ 2000/60 για τα νερά, με την οποία επιβάλλεται το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος» στο νερό άρδευσης και ύδρευσης. Ιδιαίτερα για τους Θεσσαλούς αγρότες, σημαίνει επιβάρυνση για το πότισμα από 11 έως και 14 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με τις καλλιέργειες.

-- Το «μήνυμα» για αυτήν την αδιάλλακτη στάση είναι αλήθεια ότι σας το έστειλε η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που βγήκατε στα μπλόκα...

Γ. Τ.: Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης πάει χέρι - χέρι με τον αυταρχισμό και την ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων. Πράγματι, στις 29 Γενάρη, την επομένη από τη μέρα που ξεκινήσαμε να στήνουμε μπλόκα, στα σπίτια 8 μελών των ΔΣ των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας και άλλων δύο αγροτών στάλθηκαν κλητήρια θεσπίσματα από την Εισαγγελία της Λάρισας, με τα οποία μας καλούν να δικαστούμε την 1η Μάρτη 2019, με την κατηγορία ότι παροτρύναμε τους αγρότες να στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας.

Η μεθόδευση της δικαστικής δίωξης ήταν πρωτοφανής στα συνδικαλιστικά χρονικά. Δεν είναι μόνο ότι ασκήθηκε άμεσα - μάλιστα το κατηγορητήριο γράφτηκε πριν από την εκτέλεση του «εγκλήματος», στηριζόμενο σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας πέντε μέρες πριν στηθεί το μπλόκο - ούτε μόνο ότι οι διαδικασίες παράδοσης των κλήσεων ολοκληρώθηκαν εν ριπή οφθαλμού. Είναι κυρίως το γεγονός ότι θα δικαστούμε χωρίς καν να έχουμε κληθεί να καταθέσουμε στις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές.

Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Ομως δώσαμε κι εμείς το μήνυμά μας. Στον αυταρχισμό απαντήσαμε με κλιμάκωση του αγώνα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τα μπλόκα πανελλαδικά, ιδιαίτερα της Νίκαιας. Δεν μείναμε μόνο στις καταγγελίες. Δεν κάναμε πίσω, όπως επεδίωκε η κυβέρνηση.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων κατήγγειλε ότι η δικαστική δίωξη είναι σε βάρος του ίδιου του συνδικαλιστικού δικαιώματος. Την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση, που δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από αποφάσεις δικαστικών. Αποφασίσαμε, την ημέρα της δίκης στα δικαστήρια της Λάρισας, να οργανώσουμε μεγάλο συλλαλητήριο συμπαράστασης στους διωκόμενους αγροτοσυνδικαλιστές και καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού.

Πάλη για άμεσα και ζωτικά αιτήματα, αλλά και για την προοπτική της ανατροπής

-- Εχετε χαρακτηρίσει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εχθρική προς τους αγρότες. Ποιοι είναι οι αντίπαλοι της αγροτιάς;

Γ. Τ.: Αντίπαλοί μας είναι οι κυβερνήσεις, οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια, οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος μας, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του αγροκτηνοτροφικού τομέα που καρπώνονται το μεγαλύτερο τμήμα των επιδοτήσεων, μπαίνουν στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης και καιροφυλακτούν ν' αρπάξουν τα χωράφια και το βιος μας.

Το ότι η κυβερνητική πολιτική είναι εχθρική προς τους αγρότες φάνηκε καθαρά από την ολική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αιτήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και από την αλαζονική και αυταρχική κυβερνητική συμπεριφορά προς τους αγωνιζόμενους αγρότες.

Απέναντί μας, όμως, στάθηκε και η ΝΔ - το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θέλει να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη». Στις 20 μέρες που βρισκόμαστε στα μπλόκα, δεν είπε λέξη υπέρ των δίκαιων αιτημάτων και του αγώνα μας, ούτε καν για να καταδικάσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό σε βάρος μας. Μακριά μας στάθηκαν και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τις πολιτικές και τα μνημονιακά μέτρα υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου, την ΚΑΠ της ΕΕ, τις βαριές επιπτώσεις της οποίας πληρώνουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Από τα νύχια όλων αυτών παλεύουμε να γλιτώσουμε.

-- Υπάρχει δυνατότητα ο αυτοαπασχολούμενος αγρότης και κτηνοτρόφος να γλυτώσουν από αυτά τα νύχια, ή τελικά είναι μάταιος ο αγώνας;

Ρ. Μ.: Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, έχει ξεκαθαρίσει πως η πάλη της αγροτιάς αφορά και το «σήμερα» αλλά και το «αύριο».

Η πολιτική που υπηρετεί τον ανταγωνισμό, την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, τελικά την καπιταλιστική οργάνωση και της αγροτικής παραγωγής, η πολιτική που εφαρμόζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, ευνοεί τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, με συνέπεια να πετιούνται εκτός οι αυτοαπασχολούμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Γι' αυτό η πάλη μας, εκτός από την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αιτημάτων μας, στόχο και προοπτική έχει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων. Αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής συμμαχίας της αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Για να συμβάλουμε ως αγροτικό κίνημα αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται να δυναμώσουν οι υπάρχοντες Αγροτικοί Σύλλογοι και να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν, να ισχυροποιηθούν οι Ομοσπονδίες και να ενισχυθεί παραπέρα ο ρόλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, γενικότερα να αναπτυχθεί ένα μαζικό και πανίσχυρο αγροτικό κίνημα, που θα αποτελέσει πραγματικό φόβητρο για την αντιλαϊκή πολιτική, θα στοχεύει χωρίς ταλαντεύσεις τους αντιπάλους μας.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει σωτηρία και βρίσκεται σε μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, κόντρα στα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, στηριγμένη στις καθετοποιημένες κρατικές επιχειρήσεις και τον παραγωγικό συνεταιρισμό, που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες για την παραγωγή επαρκών, φτηνών και ποιοτικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


67 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ
Εκδηλώσεις για την επέτειο της θρυλικής ΕΠΟΝ

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 76 χρόνων από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες.

-- Το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί σε εκδήλωση το Σάββατο 23 Φλεβάρη, στις 10.30 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

-- Εκδήλωση αφιερωμένη στην ίδρυση της ΕΠΟΝ διοργανώνει η Πολιτική Σκηνή της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 24 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ., στο στέκι της (Ολύμπου 51). Θα ακολουθήσει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

-- «ΕΠΟΝίτικο γλέντι» διοργανώνει το Παράρτημα Βύρωνα Αττικής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 24 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος (Κορυτσάς 2 και Κωνσταντιλιέρη).

-- Tο Παράρτημα Ζωγράφου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι ΟΒ Ζωγράφου της ΚΝΕ διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:

Το Σάββατο 23 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ΕΠΟΝίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου, στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Την Κυριακή 24 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για την ΕΠΟΝ, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60). Θα μιλήσει ο ΕΠΟΝίτης Κώστας Μαραγκουδάκης και θα προβληθεί σχετικό video.

-- Η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Το ΚΚΕ το πιο νέο Κόμμα, 100 χρόνια δίπλα στη νέα γενιά», την Τρίτη 26 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ., στην ισόγεια αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας (Παπακυριαζή 44). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ «Ο Δρόμος μας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ