ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Ασφαλιστικό σύστημα: «Γενναιόδωρο» μόνο για την εργοδοσία και το κράτος της

Με αλχημείες και μέσους όρους, ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός κρύβει τις άθλιες συντάξεις και τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης, για να προετοιμάσει τις επόμενες ανατροπές

Από το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη
Από το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη
Ο ρόλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής είναι γνωστός και δεν χρειάζεται συστάσεις. Ειδικά στα χρόνια της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης, οι εργαζόμενοι και ο λαός γνώρισαν τον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό από την καλή και την ανάποδη.

Τα τρία μνημόνια, που φορτώθηκαν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνοδοιπόρους τους, έχουν και τη δική του σφραγίδα. Οπως και η περίφημη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», που αποτέλεσε οδηγό για να κλιμακώσουν την επίθεση σε εργασιακά και άλλα δικαιώματα οι κατοπινές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ξανά της ΝΔ.

Ως εκ τούτου, η Εκθεση για τις συντάξεις («Pensions at a Glance 2023»), που παρουσίασε πρόσφατα ο Οργανισμός, δεν αποτελεί έκπληξη. Τα «ευρήματά» της - όπως πάντα - ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές για τις επόμενες ανατροπές στην Ασφάλιση και στις συντάξεις, που αντιμετωπίζονται ως «κόστος» από το κεφάλαιο και το κράτος του.

Γι' αυτό, άλλωστε, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις προσπαθούν να απαλλάξουν την εργοδοσία και το κράτος από την ευθύνη και τη συμμετοχή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση, με μείωση των δημόσιων συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και, βέβαια, με την προώθηση των ιδιωτικών συστημάτων.

Αυτούς ακριβώς τους στόχους έρχονται να υπηρετήσουν και οι εξωφρενικές διαπιστώσεις που κάνει η Εκθεση του ΟΟΣΑ, ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας είναι τάχα «γενναιόδωρο»! Πού στηρίζει αυτόν τον χαρακτηρισμό; Στον υπολογισμό ότι το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων αντιστοιχεί στο 80,8% του μέσου μισθού, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 50,4%.

Αλλά και σε ό,τι αφορά τη συνταξιοδοτική δαπάνη, το κράτος εμφανίζεται να ξοδεύει το 15,7% του ΑΕΠ, έναντι 8,9% που είναι ο μέσος όρος στις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ και 8,5% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με πρόσχημα, τέλος, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τη γήρανση του πληθυσμού, ο ΟΟΣΑ ορίζει ρητά ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθούν σε όλες τις χώρες. Στην Ελλάδα θα φτάσουν στα 66 έτη, από τα 62 που είναι σήμερα το κατώτερο όριο με 40 έτη εργασίας και ασφάλισης.

Η πραγματικότητα πίσω από την κουρτίνα

Αραδιάζοντας ποσοστά και «μέσους όρους», ο ΟΟΣΑ στρώνει με αλχημείες το έδαφος για τις επόμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Γιατί τα στοιχεία που παραθέτει ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός παρουσιάζουν αντεστραμμένη την άθλια πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι στην Ελλάδα. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Οι συντάξεις στη χώρα μας κόπηκαν 14 φορές με τα τρία μνημόνια. Πάνω από 90 δισ. ευρώ αφαιρέθηκαν από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.
  • Εχουν καταργηθεί η 13η και η 14η σύνταξη, για τις οποίες οι συνταξιούχοι κατέβαλλαν εισφορές, ενώ σε ετήσια βάση χάνουν 4,5 δισ. ευρώ.
  • Η μέση κύρια σύνταξη σήμερα (10/2023, σύστημα «Ηλιος») είναι μόλις 792,8 ευρώ μεικτά και η μέση αναπηρική σύνταξη ανέρχεται στα 621,8 ευρώ μεικτά! Μάλιστα, στις νέες συντάξεις που αποδίδει ο ΕΦΚΑ με τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, η μέση κύρια σύνταξη είναι μόλις 697,26 ευρώ μεικτά.
  • Ακόμα και πάνω σε αυτές τις άθλιες συντάξεις, πέραν της φορολογίας εισοδήματος, το κράτος επιβάλλει και τις κρατήσεις Υγείας 6% σε όλους, ακόμα και στους πεθαμένους (συντάξεις χηρείας), ενώ στους πιο ...«πλούσιους» συνταξιούχους επιβάλλει και το χαράτσι της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, που τους αφαιρεί κάθε χρόνο πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
  • Μιλάνε προκλητικά για νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όταν με τις ανατροπές που έχουν προηγηθεί, αυτά έχουν ήδη αυξηθεί στα 67 έτη, ενώ σε ορισμένες ομάδες ασφαλισμένων (π.χ. εργαζόμενες μητέρες ανηλίκων) η αύξηση έφτασε και τα 17 χρόνια!

Αυτήν την πραγματικότητα ο ΟΟΣΑ προσπαθεί μάταια να την εξωραΐσει και να παρουσιάσει ως «αναγκαίες» τις ανατροπές που ήδη σχεδιάζονται. Σκόπιμα «χάνεται», για παράδειγμα, μέσα στο πλήθος των στοιχείων η πρόβλεψη ότι μετά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ήδη στην Κοινωνική Ασφάλιση, η δαπάνη για τις συντάξεις το 2060 θα μειωθεί στο 12% του ΑΕΠ, όταν στην ΕΕ την ίδια περίοδο θα βρίσκεται στο 13,9% και στον ΟΟΣΑ στο 10,3%.

Σε όλες τις περιπτώσεις, βέβαια, μιλάμε για συντάξεις που ξύνουν τον πάτο του βαρελιού και απέχουν μίλια από τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, ακόμα και από τις εισφορές που έχουν καταβάλει μια ζωή!

Ο πραγματικός κίνδυνος για τις συντάξεις

Οι «ειδικοί» του ΟΟΣΑ που συντάσσουν αυτές τις εκθέσεις, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και όλων των άλλων «ευαγών ιδρυμάτων» του κεφαλαίου, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα πραγματικά δεδομένα για τα ασφαλιστικά συστήματα και σκόπιμα τα διαστρεβλώνουν.

Ξέρουν καλά ότι στη χώρα μας και παντού, το σύστημα είναι γενναιόδωρο για τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, που επωφελούνται κατά βάση από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι ασφαλισμένοι χρεώνονται προληπτικά τις μελλοντικές «τρύπες» των Ταμείων, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων ψηφίστηκε και ο πρόσφατος νόμος, που διευκολύνει τη σύσταση και επέκταση των επαγγελματικών ταμείων. Η Ασφάλιση μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε ατομική υπόθεση. Το τι σύνταξη θα πάρει ο ασφαλισμένος αφήνεται στην τύχη. Ο τζόγος διευρύνεται στο Ασφαλιστικό και οι εισφορές μιας ζωής γίνονται καύσιμη ύλη σε χρηματιστηριακά παιχνίδια και κεφάλαιο για επενδύσεις από οικονομικούς γίγαντες, με αμφίβολα αποτελέσματα.

Αυτό που τελικά δεν κρύβεται με τίποτα, είναι πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι ούτε οι «υψηλές» συντάξεις ούτε η μικρή ηλικία συνταξιοδότησης, όπως ψευδώς ισχυρίζονται.

Ο πραγματικός κίνδυνος ήταν και είναι το αδηφάγο και καταστροφικό σύστημα της εκμετάλλευσης, που στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, ενταφιάζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες, προκαλώντας σε κάθε του βήμα όλο και πιο μεγάλα αδιέξοδα.


ΕΥΑΘ ΑΕ
Το ... γιορτάζει με ανατιμήσεις σε ύδρευση - αποχέτευση

ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ: Οσο κι αν προσπαθούν να περάσουν το χαράτσι μέσα στο κλίμα χαλάρωσης των γιορτών, δεν θα τους περάσει

Την απόφαση του ΔΣ της ΕΥΑΘ ΑΕ στην τελευταία συνεδρίασή του για το 2023 να προτείνει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ύδρευσης - αποχέτευσης, χαρατσώνοντας τον λαό της Θεσσαλονίκης και συμβάλλοντας περαιτέρω στο τσάκισμα του εισοδήματός του, καταγγέλλει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε αύξηση 30% στο πάγιο, συν αυξήσεις στις τρεις πρώτες κλίμακες (αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών) για τα οικιακά τιμολόγια, της τάξης των 3%, 4% και 5% αντίστοιχα (λογικά η μία πάνω στην άλλη). Επιπλέον, αύξηση στην αποχέτευση από το 80% επί της ύδρευσης που είναι σήμερα στο 93%.

«Αντί για νεράκι, κέρασε φαρμάκι τον λαό της πόλης», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και προσθέτει: «Εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση των πάντων, δεν γλιτώνει και το νερό από την "ανάκτηση του κόστους από τον χρήστη", που εισάγει η Οδηγία 2000/60 και οδηγεί τον λαό μετά την ενεργειακή φτώχεια και στην υδατική φτώχεια, στο μαρτύριο της σταγόνας.

Τα τελευταία επεισόδια στην πορεία εμπορευματοποίησης του νερού έχουν τη ματωμένη υπογραφή του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, του νέου υπερμνημονίου που αποδέχονται και υποκλίνονται σ' αυτό τα υπόλοιπα κόμματα (...) Αποκαλύπτεται το βάρβαρο πρόσωπο της ανάπτυξης που επιφυλάσσουν οι πολιτικές τους, όσους επιθετικούς προσδιορισμούς ωραιοποίησης κι αν βάζουν, ότι θα είναι δήθεν "δίκαιη", δήθεν "για όλους".

Καταρρέει με πάταγο η αυταπάτη που σπέρνουν πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις, ότι αν η ταμπέλα απέξω γράφει "δημόσιο", "υπό δημόσιο έλεγχο", "δημοτικό", το νερό δεν θα είναι εμπόρευμα. Ο λαός καλείται να διπλοπληρώσει και να χρυσοπληρώσει, και μέσω των λογαριασμών του νερού, τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων και των εργολάβων.

Ο λαός που αγωνίστηκε και συσπειρώθηκε το προηγούμενο διάστημα στα κάλπικα συνθήματά τους να μην απογοητευτεί! Να δυναμώσει τον αγώνα, στοχεύοντας τον πραγματικό ένοχο, τις πολιτικές εμπορευματοποίησης της ΕΕ και το πρόθυμο πολιτικό προσωπικό από όλο το πολιτικό φάσμα που τις εφαρμόζει. Να ενώσει τις δυνάμεις του με το ΚΚΕ για την πραγματική κατοχύρωση του νερού ως κοινωνικού αγαθού και δικαιώματος.

Οσο κι αν η διοίκηση της ΕΥΑΘ ΑΕ προσπάθησε να περάσει το λαϊκό χαράτσι στα ψιλά της επικαιρότητας, μέσα στο κλίμα χαλάρωσης των γιορτών, δεν θα τους περάσει!».

Ο,τι τους βολεύει, όπως τους βολεύει

Ακόμα και τα στοιχεία που επιλέγει να προβάλει ο Οργανισμός, όπως και οι διαπιστώσεις που γίνονται, «χωράνε πολύ νερό»...

Αναφέρεται, για παράδειγμα, η Εκθεση του ΟΟΣΑ στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ομως, η σύγκριση αυτή μόνο αντικειμενική δεν είναι, καθώς σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ δεν υπάρχει επικουρική σύνταξη που να κατατάσσεται στις δημόσιες συντάξεις, αφού δίνεται συνήθως από επαγγελματικά ταμεία, ασφαλιστικά συμβόλαια και άλλα ασφαλιστικά/χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Επιπλέον, η σύγκριση συγκαλύπτει την κατάρρευση του ΑΕΠ μετά το 2010 στη χώρα μας, που αύξησε τεχνικά το ποσοστό της δαπάνης, ενώ αυτή μειώθηκε σε απόλυτους αριθμούς. Ακόμα και σήμερα, η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις είναι τουλάχιστον 10% μικρότερη σε σχέση με το 2009, χωρίς να υπολογίσουμε τον πληθωρισμό! Γι' αυτό οι συνταξιούχοι ζουν κάθε χρόνο και χειρότερα.

Το ίδιο ισχύει και για τα δήθεν «υψηλά» ποσοστά αναπλήρωσης στη χώρα μας. Αν κάτι δείχνουν αυτοί οι αριθμοί δεν είναι οι «υψηλές» συντάξεις σε σχέση με τον μέσο μισθό των εργαζομένων, αλλά η τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι μισθοί στη χώρα μας. Δεν είναι λοιπόν υψηλές οι συντάξεις των 700 ευρώ μεικτά. Οι μισθοί έχουν πέσει στα Τάρταρα και αυτό επιβεβαιώνουν οι αριθμοί του ΟΟΣΑ, καθώς ο μέσος μισθός βρίσκεται ακόμα 25% χαμηλότερα από τον μέσο μισθό του 2012!

Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, όπως καταγράφει και η Εκθεση, οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι εργαζόμενοι είναι 30% πιο πολλές από τον μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ. Βρίσκεται δηλαδή στο 27% του μισθού για κύριες και επικουρικές συντάξεις, όταν είναι στο 18,2% του μισθού για τις χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ.

Οχι χωρίς σκοπιμότητα είναι και η αξιοποίηση του δείκτη «εξάρτησης ηλικιωμένων» (αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους), που είναι ο ...αγαπημένος όσων επισείουν τον κίνδυνο της «βιωσιμότητας» του ασφαλιστικού συστήματος και επιχειρηματολογούν υπέρ της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ