ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2023
Σελ. /28
Κυνικοί...

«Μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα. Δεν θα γίνει αυτό. Μπορεί ο ρυθμός ανόδου να μειωθεί και θα μειωθεί, αλλά να πέσουν δεν υπάρχει περίπτωση». Αυτά δήλωσε τις προάλλες κυνικά ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θ. Πελαγίδης, εξηγώντας ότι η διαμόρφωση των τιμών συνδέεται με παράγοντες διεθνούς εμβέλειας σε μια διεθνοποιημένη - ούτως ή άλλως - οικονομία. Επιβεβαίωσε έτσι ότι η ακρίβεια σε βασικά αγαθά δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά δομικό στοιχείο στη λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς, την οποία με πολλούς τρόπους πληρώνει ο λαός. Ανεξάρτητα λοιπόν από την πορεία του πληθωρισμού, τα προϊόντα που είναι αναγκαία για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας θα συνεχίσουν να πουλιούνται πανάκριβα, πάνω κι από το ύψος που βρίσκονται σήμερα, βάζοντας μπουρλότο στο λαϊκό εισόδημα. Το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας σωστά συμπληρώνει στην ίδια συνέντευξη ότι «η ακρίβεια έχει δύο πόδια, τους μισθούς από τη μια και τις τιμές από την άλλη», που σημαίνει ότι «είναι πρόβλημα και των μισθών». Στο διά ταύτα, όμως, παρουσιάζει ως «λύση» την αιτία που γεννάει το πρόβλημα, τη θωράκιση δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με στήριξη των επενδύσεων και αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, που σημαίνει ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους.

... και ξεδιάντροποι

Τι λέει λοιπόν ο υποδιοικητής της ΤτΕ; Εχεις πρόβλημα με την ακρίβεια; Στήριξε τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης «για την αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας», αν θέλεις να αυξηθούν οι μισθοί και να σου φαίνονται φθηνότερα τα προϊόντα στα ράφια. Μη διαμαρτύρεσαι - για παράδειγμα - για τον νόμο Γεωργιάδη και τα άλλα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, μην βογκάς για την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, που ρίχνει ακόμα πιο κάτω τον μέσο μισθό, αλλά βάλε πλάτη, με τη φρούδα προσδοκία ότι θα πέσει κάνα μεγαλύτερο ψίχουλο από το πλουσιοπάροχο τραπέζι που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με τη στήριξη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Καμιά ανοχή σε τέτοιες ξεδιάντροπες «υποδείξεις». Διέξοδος για τον λαό απέναντι στην ακρίβεια είναι τα μέτρα που προτείνουν σωματεία και φορείς, όπως η κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Απάντηση είναι να δυναμώσει ο αγώνας για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, που καθηλώνουν το εισόδημα και οδηγούν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία να κόβει ακόμα και από τα πιο αναγκαία για να βγάλει τον μήνα.

Ειλικρίνεια

«Η κυβέρνηση δεν ανακάλυψε σήμερα ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μικροεπιχειρηματίες και οι μαγαζάτορες είναι μια πηγή φοροδιαφυγής που πρέπει να χτυπηθεί. Το ήξερε και πριν τις εκλογές. Αλλά φρόντισε να μην πει τίποτα πάνω στο θέμα και να κρύψει τις προθέσεις της. Αυτό είναι εξαπάτηση. Και αυτή η εξαπάτηση είναι που θα κατεβάσει σήμερα τον κόσμο στους δρόμους». Κάτι τέτοια έγραφε χτες η «Αυγή», σκορπίζοντας κάθε αμφιβολία για το τι σημαίνει το «κάλεσμα στους νοικοκυραίους» που κάνει ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για το «ποιόν» της «αντιπολίτευσης» στη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης. Φοροφυγάδες εξ ορισμού λοιπόν αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει πολύτιμο «χέρι βοήθειας» στην κυβέρνηση, σιγοντάροντας το πιο αισχρό από τα προσχήματα με τα οποία ξεδιπλώνει τη φοροληστεία σε βάρος τους. Το μόνο πρόβλημα που βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτόν τον νέο γύρο της επίθεσης από την κυβέρνηση είναι ότι δεν αποκάλυψε τις προθέσεις της πριν τις εκλογές! Ποιος ξέρει... Αν η ΝΔ ήταν λίγο πιο ειλικρινής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε μέχρι και να στηρίξει το νομοσχέδιο - έκτρωμα που οι μικροί ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες απαιτούν να πάει στον κουβά των αχρήστων.

Φανέλα

«Παράδειγμα για όλη την ΕΕ» είναι η ελληνική οικονομία, που έγινε «υπόδειγμα» από «μαύρο πρόβατο», σύμφωνα με την κυβέρνηση. Δεν λέει βέβαια για ποιον, αλλά τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. Αποτυπώνονται για παράδειγμα στους ισολογισμούς των επιχειρηματικών ομίλων, που ανακοινώνονται αυτές τις μέρες και σπάνε πάλι νέα ρεκόρ κερδοφορίας. Αποτυπώνονται όμως και σε όσα έλεγε χτες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ντομπρόβσκις, για το πώς η χώρα μας έγινε «υπόδειγμα»: «Το σχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας είναι σύμφωνο με τις δημοσιονομικές κατευθύνσεις», «η αύξηση πρωτογενών δαπανών σέβεται τις συστάσεις για το 2024» και οι «μεταρρυθμίσεις» των προηγούμενων χρόνων έχουν αρχίσει και «αποδίδουν». Κοινώς, σφίγγεις κι άλλο το ζωνάρι του λαού με νέα ματωμένα πλεονάσματα, βάζεις πάνω από 60 δισ. ευρώ φόρους, πετσοκόβεις ακόμα περισσότερο τις λεγόμενες «κοινωνικές δαπάνες», βαθαίνεις την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας και έτσι κερδίζεις με το σπαθί σου τον τίτλο «χώρα - υπόδειγμα». Το ίδιο επιβεβαιώνει και η έγκριση που έδωσε η ΕΕ στο αναθεωρημένο «υπερμνημόνιο» για το Ταμείο Ανάκαμψης, με επιπλέον 70 αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», όπως το νομοσχέδιο της άγριας φοροληστείας των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, για να μοιράσει πάνω από 5 δισ. ευρώ επιπλέον «ζεστό» χρήμα στους ομίλους. Με δυο λόγια, οι πρωτιές δεν κερδίζονται έτσι. Πρέπει να την «ιδρώσεις τη φανέλα» ...του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή εκδίδει διάταγμα για την κατάργηση των καστών και της ταξικής διαβάθμισης των πολιτών.

1918 Αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται σε Νοβοροσίσκ, Σεβαστούπολη και Οδησσό, κλιμακώνοντας την επέμβαση κατά του νεαρού σοβιετικού κράτους.

1920 Γεννιέται ο Ρουμάνος ποιητής Πάουλ Τσελάν.

1923 Λίγες μέρες μετά την κατάλυση των εργατικών κυβερνήσεων (κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών) στη Θουριγγία και τη Σαξονία και την καταστολή της εργατικής εξέγερσης στο Αμβούργο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1929 Περίπου 3.500 φοιτητές της Αθήνας δέχονται επίθεση από την αστυνομία καθ' οδόν για να παρουσιάσουν στις αρχές τα αιτήματά τους. Πολλοί τραυματίζονται, ενώ 15 συλλαμβάνονται. Σε απάντηση οι φοιτητές κηρύσσουν απεργία, η οποία διαρκεί πολλές μέρες και παίρνει μεγάλη οξύτητα, με καθημερινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, καθώς και συγκρούσεις με την αστυνομία.

1934 Περίπου 20.000 εργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επιδρομή της Αστυνομίας και των φασιστών στα γραφεία του «Ριζοσπάστη».

1940 Η Ρουμανία προσχωρεί στις δυνάμεις του Αξονα.

1940 Λαϊκή εξέγερση πραγματοποιείται στο Νότιο Βιετνάμ κατά των Γάλλων αποικιοκρατών.

1942 Ο Κόκκινος Στρατός ολοκληρώνει την περικύκλωση των δυνάμεων του Αξονα (περίπου 300.000 άνδρες), που απειλούσαν την ηρωική πόλη του Στάλινγκραντ.

1945 Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός παραιτείται από αντιβασιλέας αρνούμενος να ορκίσει την κυβέρνηση Θ. Σοφούλη.

1946 Οι διήμερες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του αστικού στρατού στα ορεινά της Λαμίας καταλήγουν σε «ολοκληρωτικήν αποτυχίαν».

1946 Γεννιέται ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γιώργος Κούδας.

1947 Δολοφονείται ο Σπύρος Καλοδίκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

1948 Τμήματα πεζικού του ΔΣΕ από το Βέρμιο και ιππικού από τη Θεσσαλία συντρίβουν επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Σινιάτσικο. Οι Α' και Β' Μοίρες των ΛΟΚ του κυβερνητικού στρατού αποδεκατίστηκαν.

1956 Πεθαίνει ο Αντρέ Μαρτί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1976 Ελικοφόρο αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» συντρίβεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Κοζάνη, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο και οι 46 επιβάτες του, καθώς και το τετραμελές πλήρωμα.

1976 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρό.

1980 Σεισμός μεγέθους 6,89 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Νότια Ιταλία, σκοτώνοντας 2.914 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 10.000.

1989 Σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) υπό τον Ξενοφών Ζολώτα.

1990 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ρόαλντ Νταλ.

1995 Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Λουί Μαλ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ