ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διήμερη περιοδεία στα Γιάννενα πραγματοποίησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Νοέμβρη. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη, ο Δ. Κουτσούμπας την πρώτη μέρα είχε συναντήσεις με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και απολυμένους εργαζόμενους των «Market In», ενώ το βράδυ μίλησε στη μαζική συνεστίαση που διοργάνωσε η ΤΟ Ιωαννίνων του Κόμματος.

Την Παρασκευή, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον δήμαρχο Ιωαννιτών, Μωυσή Ελισάφ και επισκέφτηκε τα εργοστάσια «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» και «ΔΩΔΩΝΗ» όπου συναντήθηκε με τις διοικήσεις και μίλησε στους εργαζόμενους.


Η εργατική τάξη να συνειδητοποιήσει τη δύναμή της για να ανοίξουμε το δρόμο για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο

Στο εργοστάσιο «Νιτσιάκος»
Στο εργοστάσιο «Νιτσιάκος»
Κατά την επίσκεψή του στα εργοστάσια «Νιτσιάκος» και «Δωδώνη» στα Γιάννενα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε πως οι εργαζόμενοι της χώρας μας, οι μισθωτοί, είναι αυτοί που ουσιαστικά παράγουν όλο τον πλούτο της οικονομίας. Γι' αυτό και χρειάζεται να οργανώσουμε καλύτερα την παρέμβασή μας - πρώτα ως ΚΚΕ - και μέσα στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, στα Σωματεία, στα Εργατικά Κέντρα, στις Ομοσπονδίες, παντού, στους δρόμους του αγώνα, έτσι ώστε να προωθηθούν και να επιλυθούν προβλήματα των εργαζομένων, γιατί η εργατική τάξη είναι η παραγωγική δύναμη που θα μας πάει μπροστά.

Η ανάπτυξή τους δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε βιώσιμη

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε πως «κρατάμε μικρό καλάθι γι' αυτή την "ανάπτυξη" που λέει και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση. Οπωσδήποτε περάσαμε από μια βαθιά οικονομική κρίση, όμως η ανάπτυξη δεν θα είναι ούτε δίκαιη, ούτε βιώσιμη, όπως μας λένε. Γιατί κυρίως τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα, και αυτά που έρχονται δυστυχώς ακόμα, είναι σε βάρος των πολλών, σε βάρος των εργαζομένων. Ευνοούν κυρίως κάποιους επιχειρηματικούς ομίλους, με νέες φοροαπαλλαγές, νέες φοροελαφρύνσεις, με δυνατότητα να έχουν κερδοφορία με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα. Ομως δυστυχώς στην τσέπη του εργαζόμενου μπαίνουν ή πολύ λίγα απ' όλα αυτά ή και καθόλου. Αντίθετα, και με τους νέους νόμους για το Φορολογικό, για το Ασφαλιστικό που έρχεται, και με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε και θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, πάλι μιλάμε για περιορισμό δικαιωμάτων και μια επισφάλεια για τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Με τους εργαζόμενους του εργοστασίου «Δωδώνη»
Με τους εργαζόμενους του εργοστασίου «Δωδώνη»
Απ' αυτήν την άποψη, θα κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα. Με δύναμη θα παλέψουμε μέσα στη Βουλή, με βάση τη μικρή δύναμη που μας έχει δώσει ο ελληνικός λαός, αλλά θα την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Δεν υποτιμάμε τίποτα. Το παραμικρό που μπορεί να γίνει και να είναι σε όφελος του ελληνικού εργαζόμενου λαού, εμείς θα το παλέψουμε. Παρά τη συνολική αντίθεσή μας με αυτό το άδικο σύστημα, με το σύστημα της εκμετάλλευσης και με αυτούς που κυβερνούν τη χώρα τόσα χρόνια τώρα.

Αρα, λοιπόν, δίκαιη ανάπτυξη, έτσι όπως θα πρέπει να είναι, δεν πρόκειται να υπάρξει. Λέμε ότι θα είναι επισφαλής ανάπτυξη, γιατί πυκνώνουν τα σύννεφα μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης. Οχι τόσο για τα μεγέθη της Ελλάδας, ή για τα προβλήματα μόνο της ελληνικής οικονομίας. Αλλά γιατί υπάρχουν προβλήματα σε ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες: Στις ΗΠΑ, στη Γερμανία που αποτελεί τη ναυαρχίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη Γαλλία, σε άλλες ισχυρές χώρες που οι οικονομίες τους βρίσκονται σε επιβράδυνση και υπάρχει κίνδυνος να πάνε σε ύφεση, σε κρίση. Κι αυτό λέμε ότι θα επηρεάσει δυστυχώς και την Ελλάδα, κυρίως τους τομείς και τους κλάδους που έχουν σχέση με την εξωστρέφεια, όπως είναι ο Τουρισμός, η Ναυτιλία, οι Μεταφορές. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Γιατί πάνω απ' όλα πρέπει να είναι ο εργαζόμενος λαός, τα δικά του συμφέροντα και τα δικά του δικαιώματα.

Η Ασφάλιση, ο μισθός, η σύνταξη δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν

Για το φορολογικό νομοσχέδιο, τον προϋπολογισμό και το Ασφαλιστικό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε: «Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, με πιο εντατικούς ρυθμούς σε μια σειρά ζητήματα. Για παράδειγμα, ο κρατικός προϋπολογισμός, που κατατέθηκε και θα συζητηθεί στη Βουλή, μας ανησυχεί ότι πάλι τα υποζύγια θα είναι οι εργαζόμενοι. Θα είναι ο λαός, θα είναι τα λαϊκά στρώματα αυτοί που θα πληρώνουν. Το φορολογικό νομοσχέδιο επίσης δίνει φοροαπαλλαγές σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για να κάνουν τις επενδύσεις τους, για να ανακουφιστούν. Ομως δεν κάνει το ίδιο για τον εργαζόμενο λαό, για τους μισθωτούς, για τους εργάτες, για τους αυτοαπασχολούμενους ή για τους φτωχούς αγρότες, τους κτηνοτρόφους κ.λπ., που εξακολουθούν να πληρώνουν. Αν δείτε την αναλογία, εξακολουθεί το 7% να πληρώνουν οι μεγάλοι, αυτοί που έχουν δηλαδή και τη δύναμη και το χρήμα, το κεφάλαιο, ενώ το 93% το πληρώνει αυτό που λέμε εργάτης, εργαζόμενος, μισθωτός.

Οπως και μια σειρά άλλα μέτρα, όπως είναι το κοινωνικοασφαλιστικό, όπου έρχεται να επιδεινώσει μια κατάσταση - η οποία φυσικά δεν είναι τωρινό πρόβλημα. Από το '92 έχει ξεκινήσει το πάρσιμο πίσω ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Πρόνοια, στην Περίθαλψη. Μείωση συντάξεων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ενώ ο συνταξιούχος πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο, να ανακουφίζεται από τη δουλειά μιας ζωής. Μας ανησυχεί κι αυτό το νομοσχέδιο και το έχουμε βάλει μπροστά να το παλέψουμε, και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, στους αγώνες, για να μην περάσει σε χειρότερη κατεύθυνση. Γιατί το κύριο είναι ότι τα δίνει όλα στους ιδιώτες ώστε την Ασφάλιση, τη σύνταξη για τον εργαζόμενο να την παίζουν στον τζόγο. Δηλαδή ο εργαζόμενος θα πληρώνει μια ζωή όσο εργάζεται, όσο διαρκεί ο εργασιακός του βίος, θα πληρώνει σε επενδυτές, σε ιδιώτες, για να έχει πιθανόν μια σύνταξη αύριο και για να έχει ασφάλιση όσον καιρό εργάζεται. Κι αυτά θα παίζονται στον τζόγο - γιατί θα τα δίνουν για επένδυση- και μετά δεν θα ξέρει αν θα πάρει και τι θα πάρει, εκτός από αυτό που λένε "εθνική σύνταξη", που θα είναι 280 ευρώ!

Αρα, λοιπόν, αυτά είναι προβλήματα που αφορούν όλους μας. Και τους εργάτες, και το τεχνικό προσωπικό, και τους υπάλληλους, και τους επιστήμονες, και τους επαγγελματίες των πόλεων, και τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Και όλοι μαζί είναι ανάγκη να φτιάξουμε μια Κοινωνική Συμμαχία και να παλεύουμε ενάντια σε όλα αυτά τα ζητήματα.

Ξέρετε τις απόψεις μας, ότι εμείς παλεύουμε και για ένα συνολικό διαφορετικό σχέδιο στην οικονομία, για μια άλλη κοινωνία. Το τι μισθό έχω, τι σύνταξη παίρνω, τι Υγεία έχω, αν μπορώ να πάρω τα φάρμακα ή να μην πληρώνω συνέχεια τον γιατρό για να με γιατροπορεύει, τι Παιδεία και τι μόρφωση χρειάζονται τα παιδιά μου, τι αθλητικές - πολιτιστικές δραστηριότητες, γιατί έτσι πρέπει να ζει ο άνθρωπος, είναι ανθρώπινη ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια. Οπως δεν είναι πολυτέλεια και το να πάω μερικές μέρες με την οικογένειά μου διακοπές. Ολα αυτά είναι σύγχρονες ανάγκες, τις οποίες ο άνθρωπος σήμερα δεν μπορεί να τις ικανοποιήσει. Γι' αυτό εκεί πρέπει να πάμε, σε μια τέτοια κοινωνία, που θα ικανοποιήσει αυτά τα ζητήματα».

Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος βάζει εμπόδια στη λειτουργία των σωματείων

Μιλώντας για την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στον συνδικαλιστικό νόμο και είπε χαρακτηριστικά: «Ο νέος συνδικαλιστικός νόμος, για παράδειγμα, βάζει εμπόδια στη λειτουργία των σωματείων. Καθορίζει πως αποφάσεις για Συμβάσεις ή για άλλα εργασιακά ζητήματα θα τις παίρνει τελικά ο υπουργός Εργασίας και θα επιβάλει τι πρέπει να γίνει. Δηλαδή ζητήματα που έχουν κατακτηθεί με αγώνες που υπήρχαν μέχρι τώρα, τα έπαιρναν βέβαια σιγά σιγά πίσω, αλλά υπήρχαν κάποια δικαιώματα, τώρα όλα πάνε να τα πάρουν πίσω.

Αλλο παράδειγμα είναι το μητρώο μελών, όπου το υπουργείο και το κράτος ουσιαστικά λες και δουλεύει για την Ασφάλεια, για την αστυνομία, να ξέρει ποιος ψηφίζει απεργία, ποιος ψηφίζει διεκδίκηση, ποιος ζητάει περισσότερα, δηλαδή αυτά που δικαιούται. Κι αυτό δεν αφορά μόνο το δικό σας κλάδο, αφορά όλους τους κλάδους, όλη την οικονομία, την κοινωνία».

Εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ για το Προσφυγικό

Για το ενδεχόμενο νέας κρίσης, αλλά και για την κατάσταση στην περιοχή μας και το Προσφυγικό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Εμείς δεν αποκλείουμε - και δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση αυτή, οι ίδιοι τα λένε - ότι έρχεται διεθνώς νέα κρίση. Δεν ξέρουμε αν θα πλήξει την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να μην την πλήξει αν για παράδειγμα ισχυρές οικονομίες βρεθούν σε οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή η Γερμανία, που θεωρείται η ναυαρχίδα της ανάπτυξης της Ευρώπης, της ΕΕ, έχει επιβράδυνση στην οικονομία της, που σημαίνει πως θα έχει επιπτώσεις και σε μια σειρά άλλες χώρες και εργαζόμενους, το ίδιο και η Γαλλία, άλλες χώρες.

Οι ΗΠΑ επίσης έχουν οικονομικά προβλήματα και ανταγωνίζονται οικονομικά την Κίνα και τη Ρωσία. Και εδώ η Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχει να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα. Μπορεί δηλαδή ο λαός μας, η χώρα μας, να γίνει θύμα αυτών των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων μεγάλων καπιταλιστικών κέντρων, ισχυρών δυνάμεων, που για τα δικά τους οικονομικά ή άλλα γεωστρατηγικά συμφέροντα τσακώνονται στην περιοχή μας. Και αυτά οδηγούν σε πολέμους, σε επεμβάσεις, σε συγκρούσεις, με θύματα πάντα τους λαούς.

Ετσι εξηγείται και η επιθετικότητα της Τουρκίας, της τουρκικής αστικής τάξης με τον Ερντογάν, και για το Κυπριακό και για το Αιγαίο, με τις απαράδεκτες διεκδικήσεις που έχει. Ετσι εξηγούνται οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, στη Συρία κ.α.

Ακούσαμε για παράδειγμα τον υπουργό Αμυνας να λέει σε Αμερικανό αξιωματούχο ότι η Ελλάδα, οι Ελληνες θα πολεμήσουν μαζί με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, όπως πολέμησαν άλλες φορές στην Κορέα, και θα ματώσουμε. Κι αυτό το λέει ο Ελληνας υπουργός Αμυνας. Αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι. Οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, ο λαός, πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και από την Ιστορία, σωστά συμπεράσματα, για να μη γίνουν και τα ίδια λάθη, να μην ακολουθούνται οι ίδιες πολιτικές, που τελικά πληρώνει ο λαός μας, η νεολαία μας.

Και επειδή οι αντιθέσεις μεγάλων δυνάμεων και οικονομικών συμφερόντων μεγαλώνουν, οι ανταγωνισμοί εντείνονται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, και με την επιθετικότητα της Τουρκίας και με τις παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, με τις νέες βάσεις που φτιάχνουν και δημιουργούν πολέμους στην περιοχή, μεγαλώνουν και οι κίνδυνοι να εμπλακεί και η Ελλάδα, ο λαός, η νεολαία σε τέτοιους πολέμους και τέτοιες επεμβάσεις και να διογκωθεί πάλι, όπως βλέπουμε να γίνεται, το προσφυγικό κύμα.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φεύγουν ξεριζωμένοι, λόγω των πολέμων και του κυνηγητού, έρχονται στην πατρίδα μας, που είναι η πρώτη χώρα υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κι εδώ - το ΚΚΕ το λέει από την πρώτη στιγμή - μιλάμε για τις εγκληματικές ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που υλοποιούν μια απαράδεκτη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, υλοποιούν τη Συμφωνία του Δουβλίνου, που δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τα νησιά μας έχουν βουλιάξει, η ηπειρωτική Ελλάδα παίρνει τώρα σειρά. Και η λύση είναι μία: Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots στα νησιά και στον Εβρο. Τα ανοιχτά κέντρα που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα θα πρέπει να κάνουν σύντομες διαδικασίες, έτσι ώστε όσοι έχουν τη δυνατότητα και το δικαιούνται να πάρουν γρήγορα άσυλο και οι υπόλοιποι να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους. Για το μικρό διάστημα που θα παραμένουν εδώ, να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, να υπάρχουν εμβόλια, υγειονομική περίθαλψη, να υπάρχει εκπαίδευση για τα παιδιά. Αυτό σημαίνει πρόσληψη προσωπικού, νοσηλευτών, γιατρών, εκπαιδευτικών, υπαλλήλων για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για να γίνεται γρήγορα η καταγραφή, η χορήγηση ασύλου, η μετακίνηση στον τελικό προορισμό τους. Ετσι δεν θα την πληρώνουν ούτε αυτοί οι αδικοχαμένοι - ξεριζωμένοι πρόσφυγες, ούτε οι Ελληνες εργαζόμενοι.

Να ανοίξουμε το δρόμο για μια νέα κοινωνία για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού

Ολα αυτά τα ζητήματα είναι ενιαία, είτε αφορούν μισθό, είτε εργασιακές σχέσεις, είτε αφορούν τη σύνταξη, την Υγεία και την Περίθαλψη, την Παιδεία, είτε το Προσφυγικό. Απ' αυτή τη σκοπιά λέμε ότι παλεύοντας τα καθημερινά προβλήματα να ανοίγουμε και το δρόμο ενάντια σε αυτό το άδικο σύστημα, για μια νέα κοινωνία, όπου χρειάζεται ένα κεντρικό σχέδιο για όλη την οικονομία, επιστημονικό, εθνικά καταρτισμένο, και βεβαίως να αφορά κυρίως τα συμφέροντα των πολλών, δηλαδή του εργαζόμενου λαού.

Φυσικά αυτό ακούγεται δύσκολο σήμερα, όμως εκεί πρέπει να πάμε. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Η εργατική τάξη άμα συνειδητοποιήσει τη δύναμή της, άμα εσείς οι ίδιοι συνειδητοποιήσετε τη δύναμη που έχετε ως τάξη πρωτοπόρα, γιατί η πρωτοπορία σήμερα, στις συνθήκες του καπιταλισμού, είναι μόνο οι εργάτες, μπορείτε να συσπειρώσετε και τους αγρότες και άλλους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, και να ηγηθείτε σε αυτόν τον αγώνα. Γιατί και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που ταλαντεύονται, συμβιβάζονται πολλές φορές, έχουν κι άλλους στόχους, μπορούν κάτω από την ηγεσία της εργατικής τάξης να ανοίξουν ένα δρόμο και για τα δικά τους συμφέροντα. Ολος ο ελληνικός λαός με καθαρό τέτοιο στόχο, και όχι να γυρίσουμε πίσω σε άλλες εποχές ή να βιώνουμε τα στοιχεία της εκμετάλλευσης, είτε λόγω κρίσης είτε λόγω ανάπτυξης, που - ξαναλέω - είναι για τους λίγους.

Το ΚΚΕ θα βρίσκεται μπροστά, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, με τις δυνάμεις που έχουμε. Δεν είμαστε και εμείς άμοιροι ευθυνών και λαθών αλλά και αδυναμιών που έχουμε, προσπαθούμε όμως να γίνουμε καλύτεροι, να υπηρετούμε τους εργάτες, τους αγρότες, τον λαϊκό παράγοντα, τον λαϊκό κόσμο, και να παίζουμε το ρόλο μας και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο με τους εκπροσώπους που έχουμε, και στα εργατικά σωματεία, στα Εργατικά Κέντρα, στις Ομοσπονδίες, και στους δρόμους του αγώνα με κινητοποίηση, με απεργία, με διαδήλωση. Στη Βουλή αποκαλύπτουμε τα ζητήματα και κυρίως βρισκόμαστε στο δρόμο του αγώνα για να επιλύσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητας, αλλά κυρίως για να ανοίξουμε το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.


Με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και τον δήμαρχο Ιωαννίνων

Από τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου
Από τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου
Το πρωί της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Ν. Τριάντης, Γραμματέας της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, ο Γιώργος Πρέντζας και η Ολυ Τσουμάνη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια και δήμο αντίστοιχα. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη για τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια, δήλωσε πως η Ηπειρος έχει μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Γι' αυτό το ΚΚΕ με τις θέσεις του θα παλέψει ώστε τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια να λυθούν σε όφελος των εργαζομένων, των μισθωτών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, των γυναικών, της νεολαίας της περιοχής. Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και στο τέλος της συνάντησης του πρόσφερε δύο βιβλία - εκδόσεις της Περιφέρειας, για τον ελληνισμό της Ρωσίας και την προσφορά του στην Ελλάδα, και για τους Σαρακατσαναίους, αλλά και μια ανατύπωση αρχαίου νομίσματος της Δωδώνης.

Αργότερα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ. Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα από πλευράς δημοτικής αρχής ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δ. Παπαγεωργίου. Συζητήθηκαν κρίσιμα θέματα λειτουργίας του δήμου, όπως η έλλειψη πόρων, προσωπικού και υποδομών, σχολικών ή προστασίας του λαού από φυσικές καταστροφές. Ξεχωριστά συζητήθηκε το Προσφυγικό, για την εξέλιξη του οποίου εκφράστηκε έντονη ανησυχία. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον Δ. Κουτσούμπα για την επίσκεψη και του πρόσφερε ως αναμνηστικό ένα ιστορικό λεύκωμα.

Με τον δήμαρχο Ιωαννίνων
Με τον δήμαρχο Ιωαννίνων
Μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο, ο Δ. Κουτσούμπας επεσήμανε πως στην Τοπική Διοίκηση έχουν δοθεί πολλές αρμοδιότητες από τις κυβερνήσεις χωρίς την ανάλογη χρηματοδότηση έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες των πολιτών. Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή, στους δήμους και στις Περιφέρειες, παλεύει ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση των πολιτών με ανταποδοτικά τέλη αλλά και να επιλύονται ζητήματα όπως είναι η σχολική στέγη, αλλά και τα ζητήματα πολιτικής προστασίας που αφορούν υποδομές, προσωπικό, χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχει η περιοχή.


Στο Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων

Η διήμερη επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Γιάννενα ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής με επίσκεψη στο Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Βρέλλη. Αφού ξεναγήθηκε στα εκθέματα, που αφορούν επί το πλείστον την περίοδο της Τουρκοκρατίας, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «Η ιστορική μνήμη, γνώση για το σήμερα και το αύριο». Απ' το προσωπικό του Μουσείου τού προσφέρθηκε το λεύκωμα για τα εκθέματά του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ