ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ποινή φυλάκισης στην πρόεδρο των Εμποροϋπαλλήλων

Καταδικάστηκε, μετά από μήνυση προϊσταμένης των σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»

Motion Team

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης»
Σε 5 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου, μετά από μήνυση της εργοδοσίας για κινητοποίηση που έγινε στις 13 Φλεβάρη του 2010 έξω από το κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση είχε γίνει με αίτημα την ανάκληση των απολύσεων που είχε κάνει η εργοδοσία δύο μέρες πριν.

Τη μήνυσε σε βάρος της Σοφίας Καλαντίδου κατέθεσε η προϊσταμένη του καταστήματος, κατηγορώντας τη συνδικαλίστρια ότι δήθεν της επιτέθηκε, ότι πήρε τη φωτογραφική μηχανή με την οποία φωτογράφιζε τους εργαζόμενους διαδηλωτές και έσβησε τις φωτογραφίες. Τόσο αυτή η κατηγορία όσο και άλλες με τις οποίες διώκονταν (άσκηση βίας, παρακώλυση λειτουργίας της επιχείρησης κ.λπ.) καταρρίφθηκαν.

Ωστόσο, το μονομελές πλημμελειοδικείο την καταδίκασε για φθορά ατομικής ιδιοκτησίας με το πρωτοφανές σκεπτικό ότι ψυχολογικά επηρέασε και δεν σταμάτησε αυτούς που έσβησαν τις φωτογραφίες! Οπως και στην περίπτωση του κατηγορητηρίου με το οποίο σέρνονται σε δίκη αγροτοσυνδικαλιστές για κινητοποιήσεις στα μπλόκα, παρεισφρέει η κατηγορία της «ηθικής αυτουργίας» για τους συνδικαλιστές που συμμετέχουν σε εργατικές διαδηλώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται σαν «αδίκημα» από τη Δικαιοσύνη. Αυτή καθ' αυτή η απόφαση δίνει συνέχεια στο μπαράζ των διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών, με στόχο την τρομοκράτηση του κινήματος.

Σε ανακοίνωσή του, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Δεν περιμένουμε καμία απόφαση δικαστηρίου να μας δικαιώσει ή να μας τρομάξει. Η συνεπής στάση και δράση του σωματείου έχει αναγνωριστεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους της εταιρείας "Αρβανιτίδη". Από το διάστημα εκείνο, το 2010, με οργανωμένη δουλειά χτίστηκε το πανελλαδικό σωματείο στην επιχείρηση.

Αυτός ήταν και ο στόχος μας, αυτό ήταν που είχε τρομάξει τότε τη διοίκηση της εταιρείας και πήρε το μέτρο των μηνύσεων. Δεν τα κατάφερε, οι εργαζόμενοι συσπειρώθηκαν και έχτισαν το δικό τους σωματείο, που έδωσε τις μάχες για να μην περάσουν οι αλλαγές των ατομικών τους συμβάσεων, να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα τους, σήμερα οργανώνουν την πάλη τους απέναντι στις απολύσεις».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
Σοβαρές ανατροπές στο όνομα της «διαφάνειας»

Παραδίδει κρατικά έγγραφα στους ιδιώτες και διευκολύνει τις απολύσεις υπαλλήλων, κυρίως από τους ΟΤΑ

Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης εγκρίθηκε χτες το απόγευμα επί της αρχής από την Ολομέλεια το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Με πρόσχημα τη «διαφάνεια» και την «εξυπηρέτηση του πολίτη», το νομοσχέδιο θέτει πληροφορίες και δεδομένα του Δημοσίου στη διάθεση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ με άλλες αντιδραστικές διατάξεις ανοίγει ο δρόμος για νέες απολύσεις σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων.

«Το νομοσχέδιο έρχεται να υλοποιήσει πλευρές της εθνικής στρατηγικής για τη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική "Ευρώπη 2020" και προωθεί μεταρρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις του κεφαλαίου», σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Σε άλλο σημείο, έκανε συνοπτική αναφορά στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι στο κεφάλαιο Α' προωθούνται οι ρυθμίσεις που καθιερώνουν «την αρχή της ελεύθερης διάθεσης και περαιτέρω χρήσης των εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου τομέα και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά και σε μορφή πλήρως προσβάσιμη και αξιοποιήσιμη από τους επιχειρηματίες». Δείχνοντας τι σημαίνει αυτό πρακτικά, ανέφερε ως παράδειγμα την καλύτερη πρόσβαση που θα έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σε φακέλους ασφαλισμένων.

Με τα άρθρα 17 έως 19 του κεφαλαίου Γ', «υπονομεύεται η Σχολή Δημόσιας Διοίκησης» καθώς αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της και εξέτασης των σπουδαστών, προκειμένου «να βγαίνουν από εκεί στελέχη που θα προκρίνει η αστική τάξη».

Σε ό,τι αφορά τα άρθρα που αφορούν τον επανέλεγχο των δικαιολογητικών των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου σε βάθος 20ετίας, σημείωσε: «Θεωρεί πλαστές τις βεβαιώσεις των υπηρεσιών που χορηγήθηκαν στους συμβασιούχους όταν αυτές δε συνοδεύονται από ασφαλιστική κάλυψη (...) συγκαλύπτει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί δούλευαν για κάποια χρονικά διαστήματα ανασφάλιστοι με την προτροπή και ανοχή της κυβέρνησης (...) ρίχνει τις ευθύνες στους εργαζόμενους», οι οποίοι θα «πληρώσουν» με απόλυση, ακόμα και με διακοπή της σύνταξης, ενώ «δίνει συγχωροχάρτι στους αξιωματούχους που εκμεταλλεύτηκαν για χρόνια βάναυσα τους συμβασιούχους, τους οποίους χρησιμοποίησαν σαν όμηρους, ρουσφετολογικό μηχανισμό και εκλογική πελατεία».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, για να δικαιολογήσει τη νέα «σφαγή» σε βάρος των υπαλλήλων κυρίως στους ΟΤΑ, έκανε προκλητικά λόγο για «απαράδεκτη φάμπρικα που είχε στηθεί μεταξύ μεταξύ δημοτικών αρχών και υπαλλήλων», αναφέροντας μάλιστα ως «κατόρθωμα» ότι εντοπίστηκαν από τον Σύμβουλο Επιθεωρητή του ΑΣΕΠ 27 «τέτοιοι» υπάλληλοι στο δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, οι οποίοι να σημειωθεί στην πλειοψηφία τους είναι και ΑμΕΑ.

Η αναφορά του υπουργού στους συγκεκριμένους υπαλλήλους έδωσε «πάσα» στον ΣΥΡΙΖΑ για νέα αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση, καθώς όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε στην «κακή» κυβέρνηση, αποκρύβοντας ότι το νομοσχέδιο είναι η προσαρμογή στις οδηγίες ΕΕ. Μάλιστα, παρά τους οξείς τόνους, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλα κόμματα, βρήκαν θετικές τις ρυθμίσεις που αφορούν την παράδοση των δεδομένων του Δημοσίου στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ «ΑΤΤΙΚΟΝ»
Να τερματιστεί η απάνθρωπη τακτική για τις εγχειρήσεις

Τον τερματισμό της απαράδεκτης και εγκληματικής απόφασης της διοίκησης του Νοσοκομείου «Αττικόν» να μη γίνονται εγχειρήσεις που χρειάζονται ακριβά υλικά, απαίτησαν χτες με παράστασή τους το ΠΑΜΕ Υγείας και Πρόνοιας, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και νήσων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και οι Λαϊκές Επιτροπές Αγίου Δημητρίου και Αλίμου, απ' όπου αποκλείστηκε ασθενής από επέμβαση.

Για να πιαστούν οι οικονομικοί στόχοι, η διοίκηση αποφάσισε να μη γίνονται εγχειρήσεις που χρειάζονται ακριβά υλικά, όπως είναι τα ογκολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά. 'Η για να γίνει η εγχείρηση, ακολουθείται μια δαιδαλώδης διαδικασία, η οποία οδηγεί σε πολύμηνη ταλαιπωρία ή στην αναζήτηση θεραπείας στο εξωτερικό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση 32χρονου καρκινοπαθούς που αναγκάστηκε να κάνει αντικατάσταση του μηριαίου οστού και τώρα χρειάζεται νέα αντικατάσταση, γιατί αλλιώς κινδυνεύει να πεθάνει από λοιμώξεις. Ομως, παρά την κατάστασή του, υποχρεώθηκε σε πολύμηνη αναμονή. Συνολικά το «Αττικόν» - σύμφωνα με επίσημη αναφορά - αντιμετωπίζει 40 τέτοια περιστατικά, αλλά δεν μπορεί να προμηθευτεί τα απαραίτητα υλικά γιατί «λόγω του μεγάλου κόστους» πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την επιτροπή υλικών και φαρμάκων του νοσοκομείου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων είχαν συνάντηση με την υποδιοικήτρια του νοσοκομείου και απαίτησαν «εδώ και τώρα να δοθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις για να γίνουν τα χειρουργεία που χρειάζονται ακριβά υλικά σε σοβαρά πάσχοντες ασθενείς. Είναι δικαίωμά τους και για το κράτος υποχρέωση να τις καλύψει». Απαντήσεις θα δοθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Κωλύματα στη νοσηλεία ανασφάλιστων

Σοβαρά κωλύματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων παρά την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, διαπιστώνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ). Οπως σημειώνει, «ενώ σε πολλά νοσοκομεία λειτουργούν συστηματικά και λαμβάνουν αποφάσεις οι τριμελείς επιτροπές που προβλέπει η απόφαση, σε άλλα δεν υπάρχει καμία ενεργοποίησή τους. Επίσης, σε πολλά νοσοκομεία οι προσερχόμενοι ανασφάλιστοι ασθενείς, δικαιούχοι της ανωτέρω ρύθμισης, δεν εξυπηρετούνται από άγνοια ενδεχομένως του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού και αφήνονται στη μοίρα τους».

Ποιος αμφιβάλλει για τις «μελέτες»;

Μέχρι χτες, το υπουργείο Εργασίας διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, ούτε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Χτες, ο υπουργός Εργασίας άλλαξε το τροπάρι. Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε πως «αν η αναλογιστική μελέτη δείξει ότι τα στοιχεία είναι θετικά, δεν θα αυξηθούν αυτή τη στιγμή ούτε τα όρια ηλικίας ούτε θα μειωθούν οι συντάξεις». Που σημαίνει ότι εάν οι μελέτες δείξουν «αρνητικά στοιχεία» - το πιθανότερο ενδεχόμενο, αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση στην οποία έχουν φέρει σήμερα τα Ταμεία κυβέρνηση και εργοδοσία - προφανώς η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα νέα μέτρα, που ούτως ή άλλως υπάρχουν στα συρτάρια τους. Μετά από αυτή τη δήλωση, ποιος έχει αμφιβολία για το τι θα δείχνουν οι «μελέτες»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ