Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Παρασκευόπουλος, που είναι και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αντιμετωπίζει την κατηγορία της «παρεμπόδισης λειτουργίας κοινόχρηστων συγκοινωνιακών μέσων» με αφορμή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε πάνω από 4 χρόνια πριν, στις 21 Σεπτέμβρη 2020, όταν ο Σύλλογος μαζί με άλλα σωματεία του κλάδου Θεάματος - Ακροάματος διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών την περίοδο της πανδημίας οι οποίοι είχαν μείνει ουσιαστικά χωρίς εισόδημα.
Στο πλευρό του συνδικαλιστή, χτες, στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρέθηκαν από το πρωί πλήθος εργαζομένων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων και των φορέων για να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους. Μια συμπαράσταση που ξεδιπλώθηκε τις προηγούμενες βδομάδες, με δεκάδες σωματεία να καλούν στη συγκέντρωση, ενώ αντίστοιχη θέση πήραν και πολλοί καλλιτέχνες, τόσο με δηλώσεις τους όσο και με συγκέντρωση υπογραφών.
Σε δήλωσή του προς τους παρευρισκόμενους ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, ο οποίος δεν κατάφερε να παραβρεθεί στα δικαστήρια, λόγω ασθενείας, σημείωσε:
«Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπό μου, αλλά και την εναντίωσή τους στη δίωξη των αγώνων μας. Δυστυχώς μια αιφνίδια ασθένεια δεν μου επέτρεψε να βρίσκομαι μαζί σας.
Ασχετα από το αποτέλεσμα της δικαστικής δίωξης είμαστε νικητές γιατί η τεράστια συμπαράσταση, το μεγάλο ρεύμα εναντίωσης στην ποινικοποίηση των αγώνων μας έχει ακυρώσει στην πράξη τον φόβο που προσπάθησε να σπείρει στον κλάδο μας η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός.
Οπως και μέσα στην πανδημία, επέλεξαν τις μεγάλες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών για να επιβάλουν τον νόμο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, έτσι και τώρα, κάνουν πρόβα μέτρων καταστολής μπροστά στις δύσκολες μέρες που έρχονται και τις βλέπουμε όλοι.
Σε αυτήν την "πρόβα" ο κλάδος μας τα πήγε καλά. Εχουμε βέβαια μπροστά μας και άλλες "πρόβες". Ομως φαίνεται ότι την ώρα της "συναυλίας", μπορούμε να σταθούμε στο ύψος των αναγκών, όπως και στην πανδημία».
Στα δικαστήρια παραβρέθηκε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού.
Οι εργαζόμενοι, με τα πανό και τα συνθήματά τους αλλά και διαβάζοντας από τη μεγαφωνική την ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ, κατήγγειλαν την παράνομη και εκδικητική απόλυση από την εργοδοσία του ΟΤΕ και την εργολαβική «Εργονομία» σε βάρος της εργαζόμενης, η οποία ήταν μία από τις λίγες νοσηλεύτριες που έχουν απομείνει στον όμιλο και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη.
Ανέδειξαν ότι η απόλυσή της έγινε επειδή διεκδίκησε αύξηση μισθού και βελτίωση των όρων δουλειάς της, και επειδή γι' αυτές τις διεκδικήσεις συμμετείχε και στη μεγάλη πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη.
Τα σωματεία κατήγγειλαν ότι η εργοδοσία «περίμενε καρτερικά να περάσουν οι 18 μήνες που προστατεύεται ως νέα μητέρα από τον νόμο για να την απολύσουν τον 19ο μήνα» και καυτηριάζουν την υποκρισία κυβέρνησης και άλλων φορέων, που εμφανίζονται δήθεν να ανησυχούν για την «υπογεννητικότητα» και το «δημογραφικό πρόβλημα».
Το ΣΕΤΗΠ αναδεικνύει επίσης τη χρόνια υποβάθμιση του παρεχόμενου ιατρικού έργου για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στον όμιλο, τονίζοντας ότι «έχει οδηγήσει ακόμα και το ιατρείο στο διοικητικό μέγαρο της Ερμού στη Θεσσαλονίκη να είναι κλειστό, με άμεσο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, οι οποίοι όχι μόνο δεν μπορούν να απευθυνθούν για φάρμακα αλλά είναι αβοήθητοι σε περιπτώσεις σοβαρότερων περιστατικών, όπως λιποθυμίες, κρίσεις πανικού, ταχυκαρδίες λόγω άγχους κ.ά.».
Ολοι μαζί απαίτησαν να ανακληθεί η απόλυση, και παράλληλα η εργοδοσία του ΟΤΕ να προσλάβει όλο το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάζεται για να στελεχωθούν επαρκώς όλα τα ιατρεία σε κάθε κτίριο.
Επίσης πρόβαλαν διεκδικήσεις για αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη - σταθερή εργασία, με κατάργηση του αίσχους της επινοικιαζόμενης εργασίας, και μεταφορά όλων των εργαζομένων από τρίτες εταιρείες στην εταιρεία όπου προσφέρουν έργο.
Εργατικό «ατύχημα», με τραυματισμό δύο εργαζομένων στο κεφάλι, σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία στην Τανάγρα Βοιωτίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε στα υπόστεγα όπου επισκευάζονται τα αεροσκάφη C-130, όταν αντικείμενο στήριξης αεροσκάφους έπεσε και τραυμάτισε τους δύο εργαζόμενους, οι οποίοι διακομίστηκαν στο ΓΝ Χαλκίδας, έχοντας τις αισθήσεις τους.
Αμεση παρέμβαση στο αρμόδιο Τμήμα Ασφάλειας και Υγείας της Επιθεώρησης Εργασίας Εύβοιας πραγματοποίησε ο Γιάννης Θαλασσινός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΕΑΒ και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Βοιωτίας.
Σε έναν ακόμα μεγάλο χώρο δουλειάς, την ΕΥΔΑΠ στην Αττική, οι εργαζόμενοι παραμένουν εκτεθειμένοι σε ανυπολόγιστους κινδύνους λόγω της ύπαρξης αμιάντου, γεγονός που είχε αναδείξει η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ. Το γεγονός μάλιστα επιβεβαιώνεται από το ότι σε έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης διαπιστώθηκαν μια σειρά παραλείψεις. «Αναδείχθηκε πως η ΕΥΔΑΠ δεν διαθέτει την κατάλληλη άδεια, δεν παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση και τα κατάλληλα εργαλεία στους εργαζόμενους, δεν τηρεί το απαιτούμενο μητρώο υγείας για την διαχείριση αμιάντου. Αυτή η αδιαφορία οφείλεται στη στρατηγική όλων των κυβερνήσεων και της ΕΥΔΑΠ, η οποία θέτει το κόστος πάνω από την υγεία των εργαζομένων», σημειώνει η ΕΣΚ. Παράλληλα καταγγέλλει τη στάση του γενικού διευθυντή Υδρευσης, ο οποίος δήλωσε ότι «εμείς δουλεύουμε έτσι 40 χρόνια» και ότι οι καταγγέλλοντες «θέλουν να κάνουν συνδικαλισμό».
Πιο αναλυτικά, η ΕΣΚ απαριθμεί σε ανακοίνωσή της τις παραλείψεις που εντοπίστηκαν, όπως ότι η επιχείρηση δεν παρέχει στους εργαζόμενους πιστοποιημένα εργαλεία για την κοπή σωλήνων από αμίαντο, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προκειμένου να μην προκαλείται εξάπλωση επικίνδυνων ινών αμιάντου. Η νομοθεσία απαιτεί μια σειρά εργασίες (π.χ. περισυλλογή αμιαντοσωλήνων) να γίνονται μόνο από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό, ωστόσο οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ δεν διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση ή πιστοποίηση. Επίσης δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση του αμιάντου, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία, ούτε τηρεί ιατρικούς φακέλους για τους εργαζόμενους που εκτίθενται στον αμίαντο, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να παρακολουθήσει την υγεία τους και να εντοπίσει πιθανούς επαγγελματικούς κινδύνους εγκαίρως.
«Η πολιτική της ΕΥΔΑΠ στη διαχείριση του αμιάντου δείχνει μια σαφή προτεραιότητα: Τη μείωση του κόστους εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων. Αν και υπάρχουν ασφαλέστερες μέθοδοι και πιστοποιημένα εργαλεία, η εταιρεία τα αποφεύγει, για λόγους κόστους», αναφέρει η ΕΣΚ, προβάλλοντας όλες τις σχετικές διεκδικήσεις για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Στο επίκεντρο η πάλη για ΣΣΕ και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς
Πρωτοβουλίες με στόχο τον συντονισμό της δράσης για ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους καθώς και για την ενίσχυση σωματείων - μελών του σχεδιάζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση δύο συσκέψεων, την Τετάρτη 5 Φλεβάρη, με θέμα τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, και την Τετάρτη 26 Φλεβάρη για την αναγκαιότητα υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. «Μέσα από τις συσκέψεις αυτές επιδιώκουμε να έρθει πείρα από διάφορους χώρους δουλειάς, να αναδειχθούν δυσκολίες που υπάρχουν, ώστε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Οι συσκέψεις στόχο έχουν τον καλύτερο συντονισμό της δράσης μας για ζητήματα που μας αφορούν όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», αναφέρει το Εργατικό Κέντρο.
Στον σχεδιασμό της δράσης του, επίσης, περιλαμβάνεται η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης, «την ώρα που στο όνομα της δήθεν εκεχειρίας οι κατασκευαστικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους, ενώ το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ συνεχίζει τα χτυπήματα στην περιοχή».
Τέλος, το Εργατικό Κέντρο στηρίζει με κάθε τρόπο τις πρωτοβουλίες συνδικάτων - μελών του: Τη δράση των Συνδικάτων Μετάλλου και Ναυπηγοξυλουργών για την κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης ως υποχρεωτικής, την αύξηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και για την απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης των σωματείων από εργοδότες και κυβέρνηση. Τις κινητοποιήσεις του Σωματείου Εργαζομένων την «Teleperformance» (ΣΕΤΕΠ) μπροστά στις συνδικαλιστικές διώξεις που εξαπολύει η εργοδοσία. Το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Η Τρίαινα», για την ενίσχυση του οποίου διενεργεί λαχειοφόρο αγορά.