ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2024
Σελ. /28
Αγγελίες...

«Ζητούνται παρένθετες μητέρες (ηλικία 25-45) (...) ζητούνται δότριες ωαρίων (ηλικία 18-30)». «Αμοιβή δότριας 1.900 - 2.200 ευρώ, αμοιβή παρένθετης 26.000 - 28.000 ευρώ». «Υπάρχει άμεση ζήτηση για παρένθετες κυρίως από περιοχή της Αθήνας»... Οι παραπάνω είναι μερικές από τις αγγελίες που κυκλοφορούν σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από συγκεκριμένη ομάδα, που φαίνεται ότι αναπτύσσει τις σχετικές μπίζνες. Αγγελίες που θυμίζουν παζάρι, με όλα τα παρελκόμενα: Από μεσάζοντες μέχρι διαφόρων ειδών ρήτρες, που αν αφαιρεθεί κανείς από το γεγονός ότι μιλάμε για τον ερχομό ενός παιδιού στη ζωή, θα νομίζει ότι αφορούν κάνα ...τσουβάλι πατάτες. Μάλιστα, η ίδια σελίδα μόλις προχθές δημοσίευσε ένα κατεβατό με όλο το νομικό πλαίσιο, για να ξεκαθαρίσει ότι «δεν ξεκίνησε τώρα ο θεσμός της παρένθετης» και ότι «γονείς διά μέσου της παρένθετης μητρότητας μπορούν να γίνουν όχι μόνο έγγαμα ζευγάρια, αλλά και σύντροφοι σε ελεύθερη ένωση, ακόμα και μια μοναχική γυναίκα».

... για παιδομηχανές

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μόνο δείγμα της επιχειρηματικής δράσης των λεγόμενων «παιδομηχανών», με τζίρους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση γυναικών, τις οποίες το ίδιο το σύστημα βγάζει στο περιθώριο, και από την άλλη τους δίνει την «ευκαιρία» της παρένθετης κύησης ως μια «οικονομική ανάσα» στη ζωή τους. Με δεδομένο λοιπόν ότι μόλις μερικές δεκάδες παιδιά διατίθενται σε ιδρύματα προς τεκνοθεσία για χιλιάδες ζευγάρια, είναι σαφές ότι το προωθούμενο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τη νομική κατοχύρωση της γονεϊκής μέριμνας θα αποτελέσει το επόμενο «βήμα» και σε ό,τι αφορά την επέκταση του εμπορίου της παρένθετης κύησης. Τόση «ισότητα» στις «ευκαιρίες» και τόση «ελευθερία» από την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα άλλα αστικά κόμματα...

ΥΓ. Πριν μερικούς μήνες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η είδηση που αναπαράχθηκε και σε ελληνικά ΜΜΕ, ότι υπάρχει η «ιδέα» σε διάφορους «επιστημονικούς κύκλους» για την αξιοποίηση των «εγκεφαλικά νεκρών» γυναικών ως «παρένθετες μητέρες». Με το επιχείρημα «γιατί να πάνε χαμένες οι μήτρες τους αφού υπάρχει η δυνατότητα να διατηρηθούν μηχανικά ζωντανές;». Αυτή η φρίκη προβάλλεται ως ...πρόοδος!!

Αντισυστημικοί

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στη Γερμανία οι αποκαλύψεις για την πρόσφατη μυστική συνάντηση της ακροδεξιάς «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), κατά την οποία έκανε προγραφές για μαζικές απελάσεις μεταναστών, αλλά και ντόπιων που δεν συμβαδίζουν με τις ρατσιστικές και άλλες «αξίες» της. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι στη συνάντηση συμμετείχαν και στελέχη της «Ενωσης Αξιών», μιας πρόσφατης πολιτικής διάσπασης από το μέχρι πρότινος κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU). Σ' αυτό το πολιτικό σχήμα συμμετέχουν μάλιστα και εν ενεργεία βουλευτές των δύο κομμάτων, ενώ στην ηγεσία του είναι ο ίδιος ο πρώην επικεφαλής της «Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος», Χ. Γ. Μάασεν, ο οποίος - μ' αυτήν την ιδιότητα - ήταν υπεύθυνος και για την «προστασία»... από την ακροδεξιά. Με δυο λόγια, ακριβώς όπως αποδείχθηκε και στη χώρα μας με τις «υψηλές διασυνδέσεις» της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής και των πολιτικών απογόνων της με υψηλόβαθμα στελέχη και θύλακες του κρατικού μηχανισμού, παντού και πάντα ...πιο σύστημα πεθαίνεις για όλα αυτά τα «φυντάνια», που οι καπιταλιστές αμολάνε και μαζεύουν κατά το δοκούν, όλως τυχαίως κάθε φορά που αρχίζουν - όπως σήμερα στη Γερμανία - τα ζόρια και η κρίση. Οχι βέβαια ότι ανακαλύπτουμε την Αμερική, αλλά καλό είναι όλα αυτά να τα θυμάται κανείς ενόψει και των ευρωεκλογών, όπου από τη μια αρχίζει η «ρεκλάμα» των δήθεν ...αντισυστημικών ακροδεξιών και άλλων, και από την άλλη διαφημίζονται ως τάχα απάντηση τα δήθεν «δημοκρατικά μέτωπα» υπεράσπισης του σάπιου συστήματος με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Γερμανό καγκελάριο Σολτς, των πολέμων και της φτώχειας.

Κοροϊδία

Η κοροϊδία πάει σύννεφο από την κυβέρνηση για τα ζητήματα της ακρίβειας. Ετσι, χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής τα αποδεικτικά πληρωμής προστίμων που έχουν επιβληθεί σε διάφορες εταιρείες για ...αθέμιτη κερδοφορία. Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις το 2023 ανέρχονται σε 12,8 εκατ. ευρώ και από αυτά έχουν εισπραχθεί τα 10,1 εκατ. ευρώ. Και αυτό, πρόσθεσε, «είναι αποτρεπτικό για να επαναλάβουν αυτή την τακτική». Μόνο που τα πρόστιμα αυτά είναι μόλις το 0,1% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που «τιμωρήθηκαν»! Δηλαδή, μια «παρωνυχίδα» των όσων έχουν κερδίσει γδέρνοντας τον λαό. Βέβαια, η κυβέρνηση έχει και εδώ συμπαραστάτη τη σοσιαλδημοκρατία, αφού το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που κατέθεσε τη «βολική» Ερώτηση για το εάν εισπράττονται ή όχι τα πρόστιμα, δίνοντας την καλύτερη πάσα στη ΝΔ να ξετυλίξει την προπαγάνδα της και ταυτόχρονα να αποπροσανατολίσει τον λαό από τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας. Γιατί το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην (υπαρκτή) αισχροκέρδεια ορισμένων εταιρειών, αλλά στη λειτουργία της ίδιας της καπιταλιστικής αγοράς, που γίνεται με κριτήριο το μεγαλύτερο κέρδος, με τη στήριξη του κράτους και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, που στενάζουν από τα πανάκριβα αγαθά και τους εξοντωτικούς έμμεσους φόρους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1783 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Μαρί Ανρί Μπέιλ (Σαντάλ).

1898 Γεννιέται ο μεγάλος Σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν. Εργα του η «Απεργία», «Θωρηκτό Ποτέμκιν», «Οκτώβρης», «Ιβάν ο Τρομερός» κ.ά.

1912 Γεννιέται ο Σοβιετικός διευθυντής όπερας Μπόρις Ποκρόφσκι, διευθυντής του θεάτρου Μπολσόι από το 1943 έως το 1982.

1933 Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ κατά των 3.000 εργατών που πέταξε ο Λαναράς στους δρόμους και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν μπροστά στο δημαρχείο. Ως αποτέλεσμα 4 εργάτες έπεσαν νεκροί και 20 τραυματίστηκαν. Τα γεγονότα ξεσήκωσαν κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα.

1943 Οι δυνάμεις της 8ης Στρατιάς του Μοντγκόμερι καταλαμβάνουν την Τρίπολη της Λιβύης που κατείχαν οι δυνάμεις του Αξονα.

1968 Το αμερικανικό κατασκοπευτικό σκάφος «Πουέμπλο» με 83μελές πλήρωμα καταλαμβάνεται από περιπολικά σκάφη της ΛΔ της Κορέας.

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης.

...και σαν χτες

1561 Γεννιέται ο Αγγλος φιλόσοφος και συγγραφέας Φράνσις Μπέικον, βασικός θεμελιωτής του υλισμού στον σύγχρονο κόσμο. Ο υλισμός του Μπέικον, ωστόσο, προϊόν της εποχής του, ήταν μηχανιστικός. Ο δρόμος ήταν ακόμα μακρύς έως τον διαλεκτικό υλισμό των Μαρξ και Ενγκελς.

1788 Γεννιέται ο Αγγλος φιλέλληνας ποιητής Λόρδος Βύρωνας.

1830 Η Διάσκεψη του Λονδίνου διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Ελλάδας (Πρωτόκολλο του Λονδίνου).

1849 Πεθαίνει ο κοτζαμπάση Πανούτσος Νοταράς, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821.

1905 Χιλιάδες εργάτες της Πετρούπολης, με επικεφαλής τους έναν παπά, τον Γκαπόν, που ήταν πράκτορας της Ασφάλειας, ξεκινούν από τις εργατικές συνοικίες για τα Χειμερινά Ανάκτορα, προκειμένου να υποβάλλουν υπόμνημα στον Τσάρο με τα αιτήματά τους. Η πομπή ήταν απολύτως ειρηνική. Ωστόσο, τα τσαρικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ, δολοφονώντας δεκάδες διαδηλωτές. Η Κυριακή αυτή θα μείνει στην ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή». Απευθυνόμενοι στους εργάτες, οι Μπολσεβίκοι θα τονίσουν τότε σε προκήρυξή τους: «Δεν πρέπει να παρακαλούμε τον τσάρο, δεν πρέπει να ταπεινωνόμαστε μπροστά στον άσπονδο εχθρό μας, αλλά να τον γκρεμίσουμε από τον θρόνο... Η απελευθέρωση των εργατών μπορεί να είναι έργο μόνο των ίδιων των εργατών. Μην περιμένετε την ελευθερία ούτε από τους παπάδες, ούτε από τους τσάρους». Μετά τη «Ματωμένη Κυριακή», η επανάσταση απλώθηκε σε ολόκληρη τη Ρωσία, με αποκορύφωση την ένοπλη δεκεμβριανή εξέγερση των εργατών της Μόσχας.

1951 Εκτελούνται στου Γουδή οι στρατιώτες Σταύρος Κασσάνδρας και Νίκος Πιτσίκας, καταδικασμένοι από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών επί εσχάτη προδοσία, επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Κορέα.

1960 Η Βουλή απορρίπτει ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου, την οποία υπέβαλε η ΕΔΑ, για τη χορήγηση σύνταξης σε όλους τους αγρότες.

1977 Πεθαίνει ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Βαλασιάδης). Βασικά έργα του: «Οδός Αβύσσου αριθμός 0», «Οι κερασιές θα ανθήσουν και φέτος», «Ενα παιδί μετράει τα άστρα» και πολλά άλλα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ