ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Ανταγωνισμοί και αντιφάσεις στο προσκήνιο

Τα σχέδια του κεφαλαίου εμφανίζονται ως λύσεις για τους εργαζόμενους, ενώ είναι οι αιτίες των δεινών τους

Η πρόεδρος της Κομισιόν στο βήμα του Φόρουμ
Η πρόεδρος της Κομισιόν στο βήμα του Φόρουμ
Κατά τη δεύτερη μέρα χτες των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, της σύναξης των αστών πολιτικών και των διευθυντικών στελεχών μονοπωλιακών ομίλων και διαφόρων «μαϊντανών», συνεχίστηκε η προσπάθεια εξωραϊσμού της καπιταλιστικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, μέσα από μπόλικη υποκρισία περί «ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης» ή «προστασίας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος». Ολα αυτά τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο τα καπιταλιστικά κράτη, η εξουσία του κεφαλαίου μαζί με τις επεμβάσεις σε μια σειρά χώρες για το μοίρασμα ενεργειακών πόρων, δρόμων μεταφοράς τους, νέων αγορών και σφαιρών επιρροής εξαπολύουν τη γενικευμένη επίθεσή τους ενάντια στα εναπομείναντα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης, παρά τα μεγάλα λόγια, οι νέες γενιές, την ίδια ώρα που υπάρχουν απίστευτα τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής να βελτιώσουν τη ζωή τους, ζουν στην ανασφάλεια και σε πολλές χώρες σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.

Χτες κεντρικές παρεμβάσεις στο Φόρουμ έκαναν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο πρόεδρος της δήθεν αριστερής κυβέρνησης της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. Ολοι τους έκαναν αναφορές για την «πράσινη ανάπτυξη που θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή», πεδίο φυσικά όπου εξελίσσεται ένας σφοδρός ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για το ποιος θα κερδίσει πλεονεκτήματα έναντι αντιπάλων, αλλά και για μια δήθεν «κοινωνική πολιτική χωρίς αποκλεισμούς» ή «για ένα δίκαιο εμπόριο».

Η φον ντερ Λάιεν επικεντρώθηκε στην κλιματική αλλαγή και τη γεωπολιτική, δηλαδή στις δύο προτεραιότητες της πενταετούς θητείας της που άρχισε τον περασμένο μήνα. «Το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει» για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το περιβάλλον, αλλά «πρέπει να δράσουμε τώρα», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει «δικαιοσύνη» όσο μιλάμε για το κλίμα, και αυτό περιλαμβάνει την «προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και εργαζομένων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό», μια σαφής «μπηχτή» απέναντι στην Κίνα, αλλά και επικρίσεις και εκκλήσεις και προς τις ΗΠΑ, για να υπάρξει γρήγορα διάλογος για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία.

Κατέληξε απευθυνόμενη στους εκπροσώπους επιχειρήσεων: «Εάν συνεργαστείτε με την Ευρώπη, θα βρείτε έναν αξιόπιστο εταίρο, που εργάζεται για έναν κόσμο με περισσότερη αειφορία, αλλά ζητάμε δικαιοσύνη σε αντάλλαγμα».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ευελπιστεί ότι θα υπογράψει ψηφιακό φορολογικό συμβόλαιο με τις ΗΠΑ. Η Γαλλία συμφώνησε να θέσει τη φορολογία των ψηφιακών εταιρειών σε προσωρινή αναστολή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς επιδιώκει να αποτρέψει έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς κανόνες για την ψηφιακή φορολογία θα είναι «πολύ πιο αποδοτικοί» και «πιο δίκαιοι» και ελπίζει να συμφωνήσει με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ «σε λίγες ώρες» μετά από συναντήσεις τους που θα γίνουν στο Νταβός.

«Η έναρξη εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα ήταν ανόητη», δήλωσε ο Λεμέρ. «Και αν είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με τον τρόπο που εμείς προκρίνουμε, θα έχουμε μια ενιαία φορολόγηση όλων των ψηφιακών δραστηριοτήτων, αντί να έχουμε πολλές εθνικές φορολογίες σε όλο τον κόσμο».

Ο Ισπανός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός εμφανίστηκε υπέρμαχος μιας διαχείρισης που δήθεν δεν θα αφήνει κανέναν πίσω και θα προστατεύει το περιβάλλον.

Ανάπτυξη υπέρ του κεφαλαίου

Κατά τ' άλλα, τα διάφορα τραπέζια συζητήσεων στο Φόρουμ απασχόλησε το υπαρκτό πρόβλημα της ανεργίας και της μη δυνατότητας προσαρμογής που δημιουργεί η εισαγωγή των νέων μέσων παραγωγής σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Ακόμα και η κόρη και σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ, αναφέρθηκε στην ανάγκη επανακατάρτισης των εργαζομένων με τις δεξιότητες που απαιτούν τα νέα μέσα παραγωγής και σημείωσε ότι ήδη στις ΗΠΑ αυτό πραγματοποιείται, με επιδότηση των εργοδοτών ώστε να εναλλάσσουν τον επανακαταρτιζόμενο με έναν νέο εργαζόμενο όσο διαρκεί η επανακατάρτιση.

Επί της ουσίας, το κεφάλαιο στις ΗΠΑ και άλλες χώρες θα επιδοτείται από τη γενική φορολογία, που πέφτει κυρίως στις πλάτες των μισθωτών και των συνταξιούχων. Οπως και να έχει, η υπαρκτή ανάγκη επανακατάρτισης - που μπαίνει ως στόχος να φτάσει τους 1 δισ. εργαζομένους έως το 2030 - θα γίνεται με κριτήριο την κερδοφορία των λίγων καπιταλιστών, ενώ οι δυνατότητες που δίνουν τα νέα μέσα παραγωγής (η 4η λεγόμενη βιομηχανική επανάσταση, με την αυτοματοποίηση, τη ρομποτική, την ψηφιοποίηση κ.λπ.) θα μπορούσαν αν ήταν στα χέρια των εργατών, με τη δική τους λαϊκή εξουσία, να αξιοποιηθούν για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου και τη βελτίωση της ζωής τους.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι «περατζάδα» από το Νταβός κάνουν και διάφοροι αντιδραστικοί πολιτικοί, όπως ο Κολομβιανός Πρόεδρος Ιβάν Ντούκε, που βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, ή το φερέφωνο των ΗΠΑ και της ΕΕ στη Βενεζουέλα, ο πραξικοπηματίας Χουάν Γκουαϊδό, που έχει αυτοανακηρυχθεί Πρόεδρος της χώρας και τον οποίο έχει ανακοινωθεί ότι θα συναντήσει και ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, αφού χαρακτήρισε «τρομερό το διήμερο στο Νταβός», αναχώρησε χτες βράδυ για τις ΗΠΑ, εξαπολύοντας απειλές κατά των αντιπάλων Δημοκρατικών, που τον έχουν παραπέμψει σε δίκη, ενώ στην κόντρα του με την 17χρονη Σουηδή «ακτιβίστρια» Γκρέτα Τούνμπεργκ χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικά τα αιτήματα των υποστηρικτών του περιβάλλοντος». Επίσης, το «σόου» του έκανε και ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας, που συναντήθηκε με την Σουηδή μαθήτρια και υπερθεμάτισε ...για την προστασία του πλανήτη.


ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΡΝΤΙΦ
Ελπίδες από προκαταρκτικά ευρήματα για θεραπεία όλων των καρκίνων

Ενδεχομένως πολύ σημαντική ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ της Βρετανίας, που αν επιβεβαιωθεί και διαπιστωθεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει «όλες τις μορφές καρκίνου». Σύμφωνα με τη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Immunology», ανακάλυψαν ένα Τ-λεμφοκύτταρο στο αίμα του ανθρώπινου οργανισμού το οποίο φέρεται να έχει την ικανότητα να επιτίθεται σε όλους τους καρκινικούς όγκους.

Οι Βρετανοί επιστήμονες, που ερευνούσαν «μη συμβατικούς» τρόπους με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στον καρκίνο, πιστεύουν ότι η αξιοποίηση αυτού του νέου Τ-λεμφοκυττάρου θα μπορούσε να συνιστά στο μέλλον μέθοδο θεραπείας του καρκίνου του προστάτη, του στήθους, του πνεύμονα και κάθε άλλης μορφής της νόσου. Η έρευνά τους είναι σε αρχικό στάδιο και δεν έχει δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους.

Με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, τα Τ-λεμφοκύτταρα ενός ασθενούς εξάγονται, τροποποιούνται γενετικά ώστε να επιτίθενται σε καρκινικά κύτταρα, που εκφράζουν έναν συγκεκριμένο υποδοχέα (μόριο στην επιφάνειά τους), το αντιγόνο των ανθρώπινων λευκοκυττάρων (HLA), και στη συνέχεια επανεισάγονται στον οργανισμό του ασθενούς. Αυτά τα τροποποιημένα Τ-λευκοκύτταρα χρησιμοποιούνται στη θεραπεία συγκεκριμένων μορφών καρκίνου και ειδικά καρκίνων του αίματος, αλλά όχι καρκίνων που εκδηλώνονται με συμπαγείς όγκους. Οι σχετικές θεραπείες είναι προσωποποιημένες και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλον ασθενή πέρα από εκείνον για τον οποίο προετοιμάστηκαν.

Οπως δηλώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Αντριου Σιούελ, «υπάρχει μια πιθανότητα (σ.σ. με τη νέα ανακάλυψη) να μπορεί να θεραπευτεί ο κάθε ασθενής. Προηγουμένως κανείς δεν πίστευε πως κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό (...) Εγείρεται η προοπτική μιας κοινής θεραπείας για όλους τους καρκίνους, όπου ένας μόνος τύπος Τ-λεμφοκυττάρου θα μπορούσε να είναι ικανός να καταστρέφει πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου».

Με βάση τη δημοσίευση των ερευνητών, Τ-λεμφοκύτταρα με τον νεοανακαλυφθέντα υποδοχέα συνδέονται με το μόριο MR1 που εμφανίζεται στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, καταστρέφοντάς τα και αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα. Το μόριο MR1 είναι ίδιο σε όλους τους ανθρώπους και δεν παρουσιάζει τις ατομικές διαφοροποιήσεις του αντιγόνου των ανθρώπινων λευκοκυττάρων. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο γίνεται αυτή η διαδικασία απαιτεί ακόμα περαιτέρω μελέτη. Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές του Κάρντιφ δηλώνουν ότι επιβεβαίωσαν σε πειράματα με ποντίκια στο εργαστήριο πως το συγκεκριμένο Τ-λεμφοκύτταρο καταπολεμά αποτελεσματικά όλα τα είδη καρκίνου που δοκίμασαν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ