ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Λάμπει ο ήλιος στα Δωδεκάνησα;

Λάμπει ο ήλιος στο Αιγαίο. Ειδικά στη νοτιοανατολική πλευρά του Αιγαίου Πελάγους, όπου και βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, τα οποία διοικητικά υπάγονται στην Περιφέρεια του Νότιου Αιγαίου, μαζί με τα νησιά των Κυκλάδων.

Λάμπει ο ήλιος στο Αιγαίο. Και λάμπει περισσότερο όταν έχουν ανάψει και όλα τα φώτα και οι προβολείς του τουρισμού, καθώς αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς. Οι τουρίστες έρχονται για 7 - 15 μέρες σε ξενοδοχεία 5+ αστέρων, κλείνονται μέσα εκεί και απολαμβάνουν μόνο τον ήλιο. Η τουριστική περίοδος ξεκινά από την 1η του Απρίλη και ολοκληρώνεται το πρώτο 15ήμερο του Νοέμβρη.

Είναι η περίοδος που πραγματικά λάμπει ο ήλιος στο Αιγαίο.

Παραμονές του Πάσχα, ο αστικός Τύπος έδειξε το ενδιαφέρον του για τα Δωδεκάνησα, καθώς με πηχυαίο τίτλο στο πρωτοσέλιδό του επισήμανε την έλλειψη γιατρών ειδικότητας παθολόγου και ακτινολόγου στα νησιά αυτά και με μικρά γράμματα από κάτω, «ενόψει έναρξης της τουριστικής περιόδου».

Επρόκειτο να ανάψουν τα φώτα και οι προβολείς και δεν έπρεπε να φανεί στους ξένους επισκέπτες μας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την υποστελέχωση των νοσοκομείων, των Πρωτοβάθμιων ΚΥ και των ΚΥ των νησιών. Επρόκειτο να ανάψουν τα φώτα...

Είναι η περίοδος που τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια πυκνώνουν, οι πτήσεις των αεροπλάνων πυκνώνουν και θέλουν όλα να φαίνεται ότι λειτουργούν σχεδόν υποδειγματικά.

Και φυσικά είναι η περίοδος που κατά εκατοντάδες οι νέοι πηγαίνουν στα νησιά αυτά για να εργαστούν σεζόν, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Πηγαίνουν να εργαστούν από τον Μάη μέχρι τον Οκτώβρη, είτε στις παραλίες είτε σε διάφορα καφέ που μαζεύουν μεγάλο αριθμό τουριστών. Φυσικά, οι εργαζόμενοι σεζόν σε όλους τους χώρους, ξενοδοχεία, εστιατόρια, beach bar, καφετέριες, εργάζονται με συνθήκες γαλέρας. Ωράριο εξαντλητικό, χωρίς ρεπό, χωρίς δικαιώματα. Μόνο δουλειά, δουλειά, δουλειά. Και οι ξενοδόχοι αυγαταίνουν τα κέρδη τους, ασφαλώς και δεν αυξάνεται η φορολόγησή τους, όμως, αν συμβεί κάποια πανδημία, το κράτος σπεύδει να τους χρηματοδοτήσει, καθώς «δεν πρέπει να μείνει πίσω και στενοχωρημένη η βαριά βιομηχανία της χώρας»...

Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καλύπτουν σχεδόν όλα τα νησιά. Είναι η περίοδος που ενεργοποιούνται και οι εσωτερικές συνδέσεις που την υπόλοιπη περίοδο καλύπτουν τα πλοία της «άγονης γραμμής». Και εδώ, για μια ακόμη φορά, αξίζει να τονιστεί πως μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, με την πρώτη ναυτιλία στον κόσμο, έχει «άγονες γραμμές»! Για τις οποίες επιδοτούνται αδρά οι εφοπλιστές, που έχουν 43 φοροαπαλλαγές και φορολογούνται εθελοντικά!

Μόλις σβήσουν τα φώτα και οι προβολείς του τουρισμού, προβάλλει αμείλικτη η πραγματικότητα. Αυτή που βιώνουν οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών, καθώς και οι στρατιωτικοί, φαντάροι, υπαξιωματικοί και αξιωματικοί. Είναι η ώρα που αποκαλύπτονται η γύμνια και η επιλεκτική αδιαφορία της εκάστοτε κυβέρνησης.

Τα προβλήματα κάθε χρόνο γίνονται και μεγαλύτερα, καθώς σε αυτά των προηγούμενων ετών προστίθενται και του τρέχοντος έτους. Με δεδομένη τη θέση της κυβέρνησης και των λοιπών αστικών κομμάτων, για υποστελέχωση όλων των υπηρεσιών και συνεχή υποβάθμιση του δημόσιου τομέα.

Στα Δωδεκάνησα υπάρχουν νοσοκομεία σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο, Κάλυμνο, Λέρο και Κέντρα Υγείας στα υπόλοιπα νησιά. Οπως προαναφέρθηκε, η υποστελέχωση αποτελεί το τεράστιο πρόβλημα των δομών Υγείας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να υποχρεώνονται να μεταβαίνουν από νησί σε νησί ή ακόμη και στην Αθήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα. Δεδομένης της ακρίβειας που μαστίζει τα νοικοκυριά, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως οι νησιώτες βρίσκονται σε ολοένα και δυσχερέστερη θέση.

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων και των ΚΥ έχει οδηγήσει στην οριακή λειτουργία τους. Ιατροί και νοσηλευτές δίνουν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του λαού, όμως αυτό δεν αρκεί.

Στο Νοσοκομείο της Κω, πατρίδας του Ιπποκράτη και πατέρα της Ιατρικής, δεν υπάρχει παθολόγος. Στο Βόρειο Συγκρότημα των Δωδεκανήσων (Κως, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί), δεν υπάρχουν Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)!

Επίσης δεν υπάρχει αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), κάτι που οι γιατροί ζητούν επιμόνως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σφυρίζει αδιάφορα. Οι ίδιοι οι ιατροί έχουν προτείνει να λειτουργήσουν άμεσα ΜΑΦ σε Κάλυμνο και Λέρο και ΜΕΘ στην Κω.

Το κράτος φορτώνει με δυσβάσταχτους φόρους τον λαό και ο λαός απαιτεί από αυτό το κράτος να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Σε κάθε αίτημα του λαού η απάντηση είναι πως «δεν υπάρχουν χρήματα». Ο λαός των Δωδεκανήσων γνωρίζει πως αυτό δεν ισχύει αφού από πρώτο χέρι ξέρει τι πλούτος και τι κέρδη βγαίνουν στις πλάτες του, κάθε τουριστική σεζόν, για λογαριασμό των λίγων.

Είναι γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης να παραδώσει την Υγεία ολοκληρωτικά στους λίγους, για να βγάζουν αμύθητα κέρδη πάνω στην υγεία του λαού. Είναι αδιανόητο στη Ρόδο να υπάρχει Κέντρο Αποκατάστασης και αυτό να έχει ρημάξει γιατί έχει αφεθεί στην τύχη του, αντί να ανακαινιστεί και να επανέλθει στην πρότερη μορφή του και να λειτουργήσει ως δημόσιο κέντρο Φυσικής Αποκατάστασης, με πλήρη στελέχωση. Στο Ν. Αιγαίο δεν υπάρχει ούτε ένα κέντρο αποκατάστασης, με σοβαρές συνέπειες για ανθρώπους οι οποίοι παραμένουν ανάπηροι, γιατί δεν αντέχουν το κόστος επίσκεψης σε ένα απομακρυσμένο ιδιωτικό κέντρο.

Σε δημοσίευμα εφημερίδας την Πέμπτη 14/12/2023 αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση φρόντισε να διαμορφώσει ένα νέο καθεστώς στις αποδοχές των νέων διοικητών νοσοκομείων, με αυξήσεις - πρόκληση 74%, χωρίς προηγουμένως να ενισχύσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κάτι που για πολλοστή φορά αποδεικνύει πως χρήματα υπάρχουν μόνο για τα golden boys και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το πρόβλημα των σχολείων είναι επίσης σημαντικό. Ουδέποτε έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των μαθητών και των διδασκόντων. Υπάρχουν σχολεία άνω των 100 ετών και μέσα σε αυτά καλούνται δάσκαλοι και καθηγητές να διδάξουν! Από την άλλη, οποιουδήποτε ελέγχου, προτιμάται η εύκολη λύση του κοντέινερ! Τοποθετούν κοντέινερ στους χώρους που οι μαθητές στα διαλείμματα παίζουν ή αθλούνται, περιορίζοντας αυτούς τους χώρους! Σημαντικό είναι το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε δασκάλους και καθηγητές. Με τον θεσμό των αναπληρωτών καλύπτονται μερικώς τα κενά, αλλά και πάλι οι ελλείψεις είναι εξαιρετικά σημαντικές. Η επιλεκτική αδιαφορία των κυβερνήσεων διαχρονικά και στην Παιδεία αποδεικνύεται καθημερινά.

Τα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ), που βρίσκονται σε Ρόδο, Κω και Κάλυμνο και καλύπτουν τις ανάγκες όλων των νησιών της Δωδεκανήσου, είναι και αυτά υποστελεχωμένα. Οι γονείς, δε, υποχρεώνονται σε δαπανηρά ταξίδια για την αξιολόγηση των παιδιών τους, αφού τρία νησιά καλύπτουν τις ανάγκες δεκαέξι. Δεδομένης και της επικρατούσας κατάστασης στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, το κόστος των μετακινήσεων και διαμονής καθιστά ακόμη και την αξιολόγηση των παιδιών τους δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος.

Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τον λαό. Πετσοκομμένο εισόδημα, άθλιοι μισθοί και συντάξεις, αβάσταχτη ακρίβεια και φοροληστεία, εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας. Οξυμένα προβλήματα, από τη μια, και κέρδη για τα μονοπώλια, από την άλλη, αφού το πρόβλημα είναι χρόνιο, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της «Νέας Αριστεράς» ως κυβέρνησης και ως αντιπολίτευσης.

Τα Δωδεκάνησα αποτελούν το σύνορο της πατρίδας μας με την Τουρκία. Ως εκ τούτου στα νησιά και μικρονήσια υπηρετεί σοβαρός αριθμός αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατευμένων. Στη Ρόδο υπήρχε στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο πλέον δεν υφίσταται, αλλά έχει αντικατασταθεί από το 227 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (227 ΚΙΧΝΕ), ενώ στα άλλα νησιά ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται από τα Τάγματα Υποστήριξης (ΤΥΠ). Οπως γίνεται αντιληπτό, για σοβαρά ζητήματα το στρατιωτικό προσωπικό καταφεύγει στα ήδη επιβαρυμένα δημόσια νοσοκομεία και τα ΚΥ των νησιών. Σε ακόμη σοβαρότερα ζητήματα υποχρεούται σε πολυδάπανα ταξίδια στο 401 ΓΣΝ στην Αθήνα.

Η οικονομική κρίση επηρεάζει πολύ το στρατιωτικό προσωπικό. Στα νησιά το κόστος ζωής είναι αυξημένο κατά 35 - 40%, λόγω της τεράστιας αύξησης των καυσίμων. Ανάλογα πανάκριβα έχουν γίνει τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ τα αεροπορικά έχουν πλέον γίνει όνειρο θερινής νυκτός για τους στρατευμένους. Ο μισθός του οπλίτη θητείας είναι για τον στρατιώτη 8,70 ευρώ, για τον δεκανέα 9,98 και για τον λοχία 11,15 ευρώ. Οταν μια έξοδος στο πιο απομακρυσμένο νησί για έναν καφέ έχει κόστος από 2 έως 3,5 ευρώ. Θητεία με γονική επιδότηση, εάν και εφόσον το αντέχουν τα οικονομικά των γονέων. Διαφορετικά... Ανάλογη είναι και η κατάσταση για το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πολιτεία δείχνει σταθερά την αδιαφορία της, παραπέμποντας στο απώτερο μέλλον οτιδήποτε θα βελτίωνε τις συνθήκες ζωής τους. Αναφερόμαστε σε εργαζόμενους υπό ειδικό καθεστώς, που δεν υπάρχει καθημερινή και σκόλη. Υπηρεσίες, ασκήσεις, ωράριο που τις περισσότερες φορές παραβιάζεται. Και συνθήκες διαβίωσης δύσκολες, λόγω των πανάκριβων ενοικίων και της έλλειψης στρατιωτικών κατοικιών.

Σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το μόνο κόμμα που βρίσκεται σταθερά, διαχρονικά στο πλευρό τους, είναι το ΚΚΕ. Και θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους, σε αυτούς που βρίσκονται στην εσχατιά της πατρίδας και προστατεύουν την εδαφική ακεραιότητά της.

Το Μεταναστευτικό και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας αποτελούν ένα ακόμη αγκάθι για τα νησιά μας. Ηδη σε δυο νησιά, Λέρο και Κω, όπου υπάρχουν Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), η κατάσταση είναι τραγική. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, στη Λέρο διαμένουν 3.000 άτομα, ενώ η δυναμικότητα της δομής είναι 2.100 ατόμων και στην Κω φιλοξενούνται 3.750 άτομα σε χώρο 1.500 ατόμων, σε ακατάλληλες συνθήκες, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των προσφύγων και των εργαζομένων σε αυτές. Σημειώνεται ότι από τα 3.750 άτομα που διαμένουν στη δομή, 120 είναι οικογένειες. Σε 250 ανέρχεται ο αριθμός των παιδιών ηλικίας έως 12 ετών, ενώ στα 83 υπολογίζονται τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Ανάλογος είναι ο αριθμός των παιδιών από 12 και πάνω για τα οποία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τα μαθήματα στις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), ενώ τελειώνει και ο Δεκέμβρης.

Κρίσιμο ζήτημα είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως υπαγορεύονται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούλη, συμφωνήθηκε μεταξύ Μητσοτάκη - Ερντογάν ο λεγόμενος οδικός χάρτης για πάση θυσία διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, προκειμένου να ενισχυθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να προχωρήσει η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, κάτι που συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Για την υλοποίηση αυτού του στόχου αξιοποιούνται η κοινή διακήρυξη ως μπούσουλας συμβιβασμού και οι επιχειρηματικές συμφωνίες, από τις οποίες δεν έχουν να κερδίσουν κάτι οι λαοί, όπως ουδέποτε κέρδισαν οτιδήποτε από τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Προωθείται εφ' όλης της ύλης παζάρι, στο οποίο η τουρκική ηγεσία θέτει απαράδεκτες διεκδικήσεις για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων τους. Κατακαλόκαιρο το Κογκρέσο ψήφισε αναθεώρηση 1.264 σελίδων του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, στον οποίο περιλαμβανόταν η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στα ελληνικά νησιά. Το θέμα ανέδειξε το ΚΚΕ ενώ όλα τα αστικά κόμματα, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν πει το παραμικρό για το θέμα, καθησυχάζοντας τον λαό των νησιών. Ομως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Κανένας εφησυχασμός! Για οποιοδήποτε θέμα ο λαός να είναι σε ετοιμότητα.

Λάμπει ο ήλιος στο ΝΑ Αιγαίο; Οταν τα φώτα και οι προβολείς του τουρισμού είναι αναμμένα, ναι. Μόλις σβήσουν, τότε ο λαός των νησιών βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με τη σκληρή πραγματικότητα του αστικού κράτους και της επιλεκτικής αδιαφορίας του. Τότε αποδεικνύεται περίτρανα πως στη λογική του κόστους - οφέλους, ο λαός θα είναι πάντα ριγμένος.

Η λύση είναι μία! Να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης και της ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής και της εξουσίας του κεφαλαίου. Ο λαός να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες, γιατί «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό». Γιατί είναι το μόνο κόμμα που παλεύει για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων.


Γιάννης ΑΓΓΕΛΟΥ
Σχης (ΜΧ) ε.α., επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νότιου Αιγαίου, περιφερειακός σύμβουλος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ