ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Αμεση, πλήρη, δημόσια και δωρεάν επαναλειτουργία διεκδικούν οι κάτοικοι

Συγκέντρωση προχτές βράδυ από σωματεία και μαζικούς φορείς των όμορων περιοχών

Από την προχτεσινή κινητοποίηση
Από την προχτεσινή κινητοποίηση
«Δεν δεχόμαστε άλλο ένα "κουφάρι" νοσοκομείου. Τι θα γίνει αν αργά το βράδυ συμβεί κάτι στα παιδιά μας; Δεν υπάρχει άλλο νοσοκομείο στην περιοχή. Οπότε είμαστε αναγκασμένοι να τρέχουμε σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, π.χ. στου Γουδή ή στην Πεντέλη».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Αγγελική Μπακιρτζή, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Μοσχάτου - Ταύρου, στην πλατεία Δαβάκη. Εκεί όπου προχτές το βράδυ ένωσαν τη φωνή τους εργατικά σωματεία, κάτοικοι και φορείς, στη συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που συνδιοργάνωσαν Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ στα νότια προάστια.

Αιτία είναι το επικείμενο κλείσιμο του παραρτήματος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐας Κυριακού» στην Καλλιθέα, μετά και τη συνταξιοδότηση της τελευταίας παιδιάτρου που είχε απομείνει στην Παιδιατρική Κλινική και μόνο το 2019 εξετάστηκαν 7.000 παιδιά. Οι κάτοικοι διεκδικούν αγωνιστικά την πλήρη και ολοκληρωμένη λειτουργία του παραρτήματος.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Ενώ για το θέμα το ΚΚΕ έχει καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή απαιτώντας από το υπουργείο Υγείας την «άμεση, πλήρη, δημόσια και δωρεάν επαναλειτουργία του παραρτήματος του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην Καλλιθέα, με προσλήψεις μόνιμου επαρκούς ιατρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, επαρκή χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποδομή».

Στην πρέσα οι λαϊκές ανάγκες

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμη η Λία Σαλτού, εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Καλλιθέας: «Το νοσοκομείο μέχρι τη δεκαετία του '90 λειτουργούσε ως ολοκληρωμένο παιδιατρικό νοσοκομείο, με όλες τις ειδικότητες, εργαστήρια και θαλάμους νοσηλείας σε 24ωρη βάση και το 2011 έφτασε να λειτουργούν μόνο τα εξωτερικά ιατρεία με δύο παιδίατρους». «Και οδηγήθηκε σε υπολειτουργία εξαιτίας της μη πλήρωσης των κενών θέσεων», σημείωσε η Κατερίνα Γιαννούλη, εκ μέρους της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Σμύρνης.

«Την ίδια στιγμή, στα Επείγοντα των δύο μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων Παίδων "Αγία Σοφία" και "Αγ. Κυριακού" η αναμονή φτάνει τις 8 και 9 ώρες, ενώ είναι προ των πυλών η αναστολή λειτουργίας του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Παίδων Πεντέλης, λόγω έλλειψης προσωπικού (4 κενές θέσεις γιατρών, 6 κενές θέσεις νοσηλευτών, κανένας ψυχολόγος!). Κι ενώ περισσεύει η υποκρισία για τα "δικαιώματα του αγέννητου παιδιού", στην πράξη η κυβέρνηση αδιαφορεί για την υγεία των γεννημένων παιδιών», υπογράμμισε η Μαίρη Αγρογιάννη, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (η Ενωση πήρε απόφαση στήριξης της συγκέντρωσης μετά από παρέμβαση της ΔΗΠΑΚ Ιατρών).

«Πόσοι γονείς φτάνουν στα όριά τους για το μηνιαίο εμβόλιο, τον ιατρικό έλεγχο για κάποιο άθλημα, τρέμουμε στην ιδέα μην αρρωστήσει το παιδί γιατί δεν βγαίνει ο μήνας για τα 40 ευρώ στον ιδιώτη γιατρό; Οι δύο κεντρικοί άξονες της ζωής μας, η Παιδεία και η Υγεία, λόγω των πολιτικών υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης οδηγούνται ξεκάθαρα στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα», σημειώνει η Στέλλα Βαλαβάνη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής και περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η Βούλα Κυριαζοπούλου, εκ μέρους της Σωματειακής Επιτροπής Eurobank Καλλιθέας του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, μίλησε για «τον διαρκή πόθο των μεγάλων επιχειρηματιών της Υγείας για την αποχώρηση του κράτους σηματοδοτώντας την έναρξη για χρυσές δουλειές». Ο Ηλίας Κατζιώτης, εκ μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας και όμορων δήμων, επισήμανε ότι «η πολιτική αυτή επιλογή να πάρει ανάλογη απάντηση. Πληρώσαμε σ' όλο τον εργασιακό βίο αλλά και σαν συνταξιούχοι για δημόσια και δωρεάν Υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Συνολική υποβάθμιση

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο παράρτημα στην Καλλιθέα, μεταξύ άλλων, λειτουργεί το Κέντρο Πρώιμης Παρέμβασης - Αποκατάστασης Παιδιών, το μοναδικό δημόσιο κέντρο του είδους του στη χώρα, που εξυπηρετεί παιδιά απ' όλη την Ελλάδα.

Οι θάλαμοι νοσηλείας παραμένουν κλειστοί, βάζοντας σε ταλαιπωρία τους μικρούς ασθενείς και αναγκάζοντας τις οικογένειές τους να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα έξοδα διαμονής και μετακίνησής τους. Επιπλέον, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, τμήματα όπως το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό κρατούνται σε αχρηστία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τεχνικής φύσεως προβλήματα μεριμνούν οι νοσηλευτές, αφού δεν υπάρχει τεχνική υπηρεσία σε μόνιμη βάση.

Αργά χτες το απόγευμα, ο υπουργός Υγείας με διαδικτυακή ανάρτησή του επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο για όλη αυτήν την κατάσταση, ισχυριζόμενος ότι «το παιδιατρικό ιατρείο του παραρτήματος του Παίδων "Π. & Α. Κυριακού" στην Καλλιθέα λειτουργεί κανονικά»!

Η... «κανονική λειτουργία» βέβαια αφορά στη γνωστή τακτική των προσωρινών και πλήρως ανεπαρκών μπαλωμάτων με μετακινήσεις και προσωρινές συμβάσεις, αφού όπως αναφέρει ο υπουργός χτες - μετά τις αντιδράσεις σωματείων και φορέων - «μετακινήθηκαν από άλλες δομές δύο παιδίατροι οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες μέχρι την πρόσληψη επικουρικού παιδιάτρου που έχει ήδη δρομολογηθεί»...

ΠΡΕΒΕΖΑ
Απεργία την Κυριακή στο κατάστημα της επιχείρησης «Jumbo»

Ενάντια στην απόφαση Περιφέρειας και εργοδοσίας να λειτουργήσει το κατάστημα, κάνοντας χρήση της νομοθεσίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Σε απεργία την Κυριακή 26/1 και συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. έξω από το κατάστημα καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Jumbo» το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας.«Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία» είναι το σύνθημα που προτάσσει το Σωματείο, απαντώντας στην απόφαση της εργοδοσίας να λειτουργεί το κατάστημά της στην Πρέβεζα επτά μέρες τη βδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

«Αγαπητοί μας πελάτες, σας ενημερώνουμε ότι από τον Ιανουάριο όλες τις Κυριακές το κατάστημά μας θα είναι ανοιχτό, με ωράριο λειτουργίας 11.00 - 18.00», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία στην ιστοσελίδα της όσον αφορά τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος, ενώ αντίστοιχο ωράριο έχει επιβάλει και στο κατάστημα στην Κατερίνη. Ηδη το Σωματείο έχει οργανώσει μαζική παρέμβαση - εξόρμηση σε εργαζόμενους και καταναλωτές, ενώ οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ πρότειναν στο Εργατικό Κέντρο την προκήρυξη απεργίας την Κυριακή, πρόταση που έγινε δεκτή.

Χτες, αντιπροσωπεία σωματείων πραγματοποίησε παρέμβαση στον αντιπεριφερειάρχη, καθώς η επιχείρηση αξιοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο που φέρει τη σφραγίδα τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο επιτρέπει την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όταν υπάρχει σχετική απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, όπως έχει γίνει στην Πρέβεζα.

Στη διαμαρτυρία των σωματείων, ο αντιπεριφερειάρχης αντέτεινε πως θα καλέσει το επόμενο διάστημα τους φορείς σε «διαβούλευση». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν συνδικαλιστές, η αρνητική στάση σωματείων και φορέων στη διαβούλευση που είχε γίνει το 2013 δεν εμπόδισε την αντιπεριφέρεια να βάλει το λιθαράκι της στο ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας με την απόφασή της.

«Ολα αυτά που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση "Jumbo", αλλά και σε όλα τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με τις λευκές νύχτες, με την ημιαπασχόληση, με την ένταση της εκμετάλλευσης», σημειώνει το Σωματείο, «είναι τρανταχτά παραδείγματα της "ανάπτυξης" που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις οι κυβερνώντες. Δηλαδή ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων από τη μια και μεγαλύτερο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας από την άλλη».

Υπογραμμίζει πως «το νομοθετικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις και υλοποιεί μέχρι κεραίας η ΝΔ έχει ανοίξει την όρεξη των επιχειρηματικών ομίλων για την οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας». Από την εξέλιξη αυτή κερδισμένοι είναι «οι μεγαλέμποροι και τα πολυκαταστήματα», ενώ οι χιλιάδες εργαζόμενοι «βλέπουν, πέρα από το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους, την ξεκούραση και τον προσωπικό τους χρόνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να συρρικνώνονται».

«Η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας μάς αφορά όλους», καταλήγει το Σωματείο και καλεί στην απεργιακή κινητοποίηση έξω από το κατάστημα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Ζητούν μόνιμο προσωπικό, τους τάζουν επικουρικούς

Νέα κινητοποίηση αύριο το πρωί

Συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό. Στο πλευρό τους στάθηκαν φορείς της περιοχής, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, η ΟΓΕ, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κι άλλων παρατάξεων, η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη διοίκηση του νοσοκομείου ενημερώθηκαν ότι έχουν ζητηθεί οι προσλήψεις 4 μόνιμων αναισθησιολόγων και 4 επικουρικών ακτινολόγων. Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι μένουν αταλάντευτοι στη θέση τους για κάλυψη των κενών με μόνιμο προσωπικό, τόσων όσων χρειάζονται, καθώς στο Αναισθησιολογικό έχουν απομείνει μόλις έξι γιατροί (από τους 14 που προβλέπονται). Ετσι οι αυξημένες ανάγκες χειρουργείων και εφημεριών μένουν ακάλυπτες, εβδομαδιαίως αναβάλλονται μέχρι και 40 χειρουργεία, ενώ στο Ακτινολογικό οι εναπομείναντες γιατροί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα αιτήματα για διενέργεια απαραίτητων απεικονιστικών εξετάσεων.

Οι εργαζόμενοι προχωρούν αύριο στις 10 το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 1η ΥΠΕ, ενώ την Τρίτη 28/1 θα συμμετάσχουν στη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών.

Πανελλαδική απεργία των τραυματιοφορέων

Σε πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας προχωρούν σήμερα οι τραυματιοφορείς των δημόσιων νοσοκομείων, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμων τραυματιοφορέων και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων που απασχολούνται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Τη στήριξή τους στον αγώνα των τραυματιοφορέων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους, μεταξύ άλλων, τα Σωματεία Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου και ΠΑΓΝΗ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ