ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΜΟΝΤΙ ΣΤΗ ΡΩΜΗ
Κοινός τόπος το τσάκισμα του λαού για να σωθεί το κεφάλαιο

Αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις για την αποφασιστικότητα με την οποία ξεκληρίζουν μισθούς και δικαιώματα σε Ελλάδα και Ιταλία

Περίσσεψαν οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις για το πόσο αποφασιστικά σαρώνουν τα λαϊκά δικαιώματα, στη χτεσινή συνάντηση Μόντι - Σαμαρά

Associated Press

Περίσσεψαν οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις για το πόσο αποφασιστικά σαρώνουν τα λαϊκά δικαιώματα, στη χτεσινή συνάντηση Μόντι - Σαμαρά
Τα εύσημα και τη στήριξη του Μ. Μόντι στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων που εξοντώνουν το λαό και τα οποία άλλωστε είναι ταυτόσημα με αυτά που εφαρμόζει η ιταλική κυβέρνηση, εξασφάλισε - όπως αναμενόταν - ο Αντ. Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες στη Ρώμη με τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Η συνάντηση έγινε προσπάθεια να προβληθεί προπαγανδιστικά σαν πρωτοβουλία για τη σύσταση «μετώπου» ανάμεσα στις λεγόμενες «χώρες του Νότου», στο όνομα της διεκδίκησης μιας άλλης διαχείρισης της κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Ο πρωθυπουργός Μόντι εκθείασε το έργο που επιτελεί ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, σταθεροποιώντας τα δημοσιονομικά της και πραγματοποιώντας όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να εκκινήσει ξανά η οικονομική ανάπτυξη και να ενισχυθεί η απασχόληση», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού, επαληθεύοντας ότι η «λιτότητα με ανάπτυξη» που πτωχεύει το λαό σε Ιταλία και Ελλάδα, είναι για το κεφάλαιο στρατηγική επιλογή και μονόδρομος για έξοδο από την κρίση.

Επιβεβαιώνεται ακόμα η στοχοπροσήλωση των δύο κυβερνήσεων στο μονόδρομο της ΕΕ και τη διαδικασία της αντιδραστικής ευρω-ολοκλήρωσης, που δρομολογείται από τις κυβερνήσεις στα κράτη μέλη και τα θεσμικά της όργανα. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι δύο πρωθυπουργοί «επανέλαβαν την πεποίθησή τους για την απόλυτη αναγκαιότητα να προστατευθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης, να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να συνεχισθεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της έκθεσης του προέδρου Βαν Ρομπάι».

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τον διαβεβαίωσε για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας (διάβαζε άγριας λιτότητας) και τις αντιδραστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μετά τη συνάντηση με τον Μόντι, ο Α. Σαμαράς παρακάθισε σε γεύμα όπου συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, Μ. Ραχόι, της Ιρλανδίας Ε. Κένι, της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και της Ουγγαρίας, Β. Ορμπαν. Αργότερα, συμμετείχε στη σύνοδο ηγετών του CDI («Διεθνής» Κεντροδεξιών Κομμάτων), ενώ θα είναι και υποψήφιος για τη θέση του αντιπροέδρου.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΛΛΑΔΑ
Ζεσταίνουν το σενάριο για νέο «κούρεμα» του χρέους

Στα πρόθυρα των μηχανισμών στήριξης η Ισπανία, καθώς μεγαλώνουν η κρίση και τα ζόρια των αστών στη διαχείριση

Στο προσκήνιο επανέρχεται το σενάριο για δεύτερο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, σαν μέτρο διαχείρισης της κρίσης. Σύμφωνα με τους γερμανικούς «Financial Times», ΕΚΤ και ΔΝΤ αντιδρούν προς το παρόν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με συνέπεια οι έως τώρα συζητήσεις να αφορούν το «κούρεμα» των διμερών δανείων που δόθηκαν στην Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης, με το πρώτο πακέτο, αφού τότε δεν υπήρχε ακόμη ο EFSF. Το σενάριο διέψευσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, η ισπανική κυβέρνηση προωθεί το πάγωμα των συντάξεων και την επίσπευση της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης, από τα 65 στα 67, με πρόσχημα την εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ ετησίως. Η αύξηση του ορίου, που σχεδιάζονταν να γίνει σε 15 χρόνια, είναι προειλημμένη απόφαση, ανέφεραν πηγές στο «Ρόιτερ», δείχνοντας ότι η κυβέρνηση Ραχόι -την οποία εκθειάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχειριστική της δεινότητα- δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επισπεύδει την εφαρμογή προαποφασισμένων μέτρων, που προβλέπονται από τις στρατηγικές και τις συνθήκες της ΕΕ.

Δημοσίευμα των «Financial Times» έγραφε χτες ότι η ΕΕ εργάζεται στο παρασκήνιο για να ανοίξει το δρόμο για ένα «πρόγραμμα διάσωσης της Ισπανίας και την αγορά των ομολόγων της από την ΕΚΤ, βοηθώντας τη Μαδρίτη να διαμορφώσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου».

Ομολογείται δηλαδή, ότι τα δάνεια θα συνοδευτούν από νέα μέτρα και αυτά βρίσκονται στο επίκεντρο των παζαριών μεταξύ Ισπανίας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα εξάλλου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ισπανικών τραπεζών δεν θα εξαντλήσουν το πακέτο των 100 δισ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η Ευρωζώνη και θα κυμαίνονται τελικά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, μεταξύ των 40 και 80 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης είναι το γεγονός ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2012, η Ισπανία βυθίστηκε πιο βαθιά στην κρίση, με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%. Στο σύνολο του έτους, η κυβέρνηση αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 1,5%. Το ισπανικό δημόσιο χρέος έχει φτάσει επίσης στο τέλος του Ιουνίου σε νέο επίπεδο ρεκόρ, στο 75,9% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό ανεργίας κοντεύει να αγγίξει το 25%.

ΣΥΡΙΖΑ
Αγωνιά να «ξελασπώσει» τους αστούς από την κρίση

Συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα είχε χτες το οικονομικό επιτελείο τους

Την κατοχύρωσή του ως αξιόπιστου να διαχειριστεί την αστική εξουσία αποζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, που χτες ορθά κοφτά διευκρίνισε ότι η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, που θέτει ως στόχο, δεν αποσκοπεί παρά στο «να εξοικονομηθούν πόροι για την ανάπτυξη», ζεστό χρήμα δηλαδή για την ντόπια πλουτοκρατία. Την πρόταση αυτή μάλιστα τη λανσάρει σαν φιλολαϊκή, θέτοντας στο λαό το κίβδηλο δίλημμα «μνημόνιο ή κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».

Ζητά επιπλέον απ' το λαό να υποτάξει τους αγώνες του στο στόχο για αλλαγή στο επίπεδο της διακυβέρνησης, προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ίδιος στη διαχείριση. Οπως αναφέρει σε «non paper» που διακίνησε, «η μαζική, αγωνιστική κινητοποίησή του, στις 26 Σεπτεμβρίου και όχι μόνον, μπορεί να έχει, πρέπει να έχει και θα έχει αποτέλεσμα. Οπως είχε με την ανατροπή των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου»!

Στο μεταξύ χτες, αντιπροσωπεία του κόμματος, αποτελούμενη απ' τους Γ. Δραγασάκη και Ε. Τσακαλώτο, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Σύμφωνα με τους ίδιους, η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και εξέφρασε την αγωνία της για «το βάθεμα της ύφεσης που πλήττει την οικονομία». Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, «οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν και πήραν αναλυτική ενημέρωση για τις δυσκολίες, αλλά και τις δυνατότητες που έχουμε μέσα από το νέο πρόγραμμα».

Το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ για τα κέρδη της πλουτοκρατίας εξέφρασε και ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο «Μέγκα» χτες, όπου επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύονται οι ιδιωτικοποιήσεις, διερωτώμενος: «Τι θα αφήσουν στη θέση τους; Θα έχουμε κάποιον επενδυτή ο οποίος θα έρθει εδώ, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας; Θα έχουμε μια ανάπτυξη; (...) Είναι ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες εξυπηρετούν συμφέροντα αυτών που θα τα αγοράσουν, χωρίς να προσθέτουν τίποτα στην οικονομία».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Σύσκεψη διοργανώνει αύριο Κυριακή 23 Σεπτέμβρη στις 10.30 π.μ. η ΚΟ Οδηγών Φορτηγών του ΚΚΕ σε αίθουσα της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος (πλατεία Κοραή), με θέμα την οργάνωση της απεργίας και τις πολιτικές εξελίξεις.

-- Περιοδεία στην υαλουργική βιομηχανία «ΓΙΟΥΛΑ» θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 25/9, στις 10.30 π.μ., ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

-- Περιοδεία στη φαρμακοβιομηχανία «ELPEN AE», από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, την Τρίτη 25/9, στις 12 μ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ίδιο αντιλαϊκοί Σαμαράς και Μόντι

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τη συνάντηση Σαμαρά - Μόντι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σε σχόλιό του: «Πώς να μην στηρίζει και να μην εκθειάζει ο ένας τον άλλον, όταν τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις τους κατά των εργαζομένων είναι το ίδιο άγρια και έχουν τον ίδιο σκοπό;».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ