ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
Τι συμφώνησαν;

Σε «ευρωπαϊκή περιοδεία» βρισκόταν ο Ουκρανός Πρόεδρος πριν καταφτάσει χτες στην Ελλάδα και συναντηθεί με τον πρωθυπουργό. Νωρίτερα είχε επισκεφτεί τη Σουηδία, την Ολλανδία και τη Δανία. Βέβαια, οι επισκέψεις αυτές μόνο τυπικές δεν ήταν, αν σκεφτεί κανείς ότι η Σουηδία είναι εν αναμονή μέλος του ΝΑΤΟ (εκκρεμεί να συμφωνήσει η Τουρκία), ενώ σε Ολλανδία και Δανία επισημοποιήθηκε η πρόθεσή τους να εφοδιάσουν την Ουκρανία με πολεμικά αεροσκάφη F-16, κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, με κίνδυνο αυτή να γενικευτεί. Με την ευρωπαϊκή του περιοδεία, λοιπόν, φαίνεται ότι ο Ζελένσκι κλείνει «δουλίτσες» στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί στο ΝΑΤΟ για ακόμα μεγαλύτερη στήριξη της κυβέρνησης και του στρατού του με χρήμα και πολεμικό υλικό. Αναρωτιόμαστε λοιπόν: Τι ακριβώς συζήτησαν με τον Ελληνα πρωθυπουργό πίσω από τις κλειστές πόρτες; Τι άλλο ζήτησε και τι πήρε ο Ζελένσκι, πέρα απ' όσα επικίνδυνα ανακοίνωσε ο ίδιος με τις δηλώσεις του; 'Η μήπως η επίσκεψη ήταν μια καλή αφορμή να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες στο διμερές «συμβόλαιο πολέμου» που έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και Ουκρανία, με βάση τις κατευθύνσεις της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ;

Κάθε άλλο

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλων ενεργειακών, στρατιωτικών, γεωπολιτικών και άλλων σχεδιασμών, μετά τις φωτιές στη Μαγνησία και τώρα στην Αλεξανδρούπολη. Από τις εκρήξεις πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο έγιναν μεγάλες ζημιές και κινδύνευσε κόσμος. Στον Βόλο, μετά τη φωτιά μεγαλώνει η ανησυχία για τον σταθμό LNG που σχεδιάζεται στο λιμάνι, το ίδιο και στην Αλεξανδρούπολη, που καιγόταν χτες για τρίτη μέρα. Ο λαός βλέπει δεκάδες εκατ. ευρώ να δαπανιούνται για αγωγούς, αποθήκες, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο που εξυπηρετούν τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αλλά ούτε ένα σεντ για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου. Αντίθετα, οι φωτιές και οι καταστροφές αξιοποιούνται για να «τρέξουν» πιο γρήγορα αντιλαϊκοί σχεδιασμοί, σε βάρος και του περιβάλλοντος. Κυβερνήσεις και τοπικές αρχές, που πρωταγωνιστούν σε «παράτες» και διαφημίζουν την «ασφάλεια» της περιοχής, μαζί με διάφορα «οφέλη» που θα προκύψουν τάχα από την «αναβάθμιση» στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, διαψεύδονται οικτρά. Οπως για παράδειγμα στην Αλεξανδρούπολη, όπου η ύπαρξη ενός τόσο στρατηγικού - για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ - λιμανιού, πέρα από όλους τους άλλους κινδύνους, δεν έκανε πιο «ασφαλή» την περιοχή απέναντι στον κίνδυνο της πυρκαγιάς. Κάθε άλλο μάλιστα...

Κανονικότητα

Προετοιμασία εδάφους κάνουν κυβέρνηση και αστικά επιτελεία για τον νέο γύρο αντιλαϊκής επέλασης, ενόψει και της ΔΕΘ. Βλέπουν λοιπόν να έρχονται «ανηφοριές», ξορκίζουν τους «κινδύνους από την επιστροφή σε χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και το ξήλωμα μεταρρυθμίσεων», βάζουν τους επόμενους στόχους «μετά την επενδυτική βαθμίδα», ανησυχούν για τα «μαύρα σύννεφα» στη διεθνή οικονομία και προειδοποιούν ότι δεν επιτρέπεται καμία «χαλάρωση» στο αντιλαϊκό έργο. Αρα, και ο λαός θα πρέπει να σφίξει κι άλλο το ζωνάρι, για να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία και να μη διαταραχθεί η «κανονικότητα». Τι σημαίνει όμως αυτή η «κανονικότητα» για τον λαό; Για να πάρουμε μόνο μερικά παραδείγματα από την επικαιρότητα, σημαίνει θυσίες χωρίς τέλος και ματωμένα πλεονάσματα πάνω από 4 δισ. κάθε χρόνο, φοροληστεία, αντεργατικά τερατουργήματα όπως αυτό που ετοιμάζεται να παρουσιάσει η κυβέρνηση, «επέλαση» πλειστηριασμών σε βάρος επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων για χρέη, κ.ά. Τον δρόμο των θυσιών για να σωθεί το κεφάλαιο και τα κέρδη του ο λαός τον έχει δοκιμάσει πολλές φορές. Οδηγεί σε νέες, ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση και κινδύνους για πολεμική εμπλοκή. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει τον δρόμο της σύγκρουσης. Με οργανωμένο αγώνα και διεκδικήσεις που βάζουν μπροστά τις δικές του σύγχρονες ανάγκες, με δυνάμωμα του ΚΚΕ και στις επερχόμενες εκλογές, για να παλεύει από ακόμα καλύτερες θέσεις την επόμενη μέρα.

Από άλλο πλανήτη

«Αυτά γίνονταν στη Σοβιετική Ενωση, όχι στη σημερινή Ρωσία. Αλλων εποχών αυτές οι εκκαθαρίσεις». Δημοσιογράφος της ΕΡΤ σχολίασε μ' αυτόν τον χυδαίο τρόπο την αποτυχία της ρωσικής «κάψουλας» να προσεδαφιστεί στη Σελήνη και τους υπαινιγμούς που ακούστηκαν για την «τύχη» των επιστημόνων που εργάστηκαν στην αποστολή. Οταν τους βολεύει, βέβαια, με μεγάλη ευκολία παρουσιάζουν τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία ως «συνέχεια» της Σοβιετικής Ενωσης, για να συκοφαντήσουν την ΕΣΣΔ και τον σοσιαλισμό. Τώρα κάνουν το ανάποδο, για τον ίδιο ακριβώς λόγο... Εχουν όμως η ΕΡΤ και οι δημοσιογράφοι της τέτοια άγνοια για το διαστημικό πρόγραμμα της πρώην ΕΣΣΔ; Δεν έχουν ακούσει τίποτα για τα τεράστια επιτεύγματα του σοσιαλισμού, για την αναγνώριση που είχαν από το κράτος και τον σοβιετικό λαό όλοι όσοι συμμετείχαν στον άθλο της εξερεύνησης του Διαστήματος; Κομματάκι δύσκολο... Απλά ο συγκεκριμένος βρήκε ευκαιρία να στάξει αντικομμουνισμό. Υπενθυμίζουμε πάντως - και σ' αυτόν και στην ΕΡΤ - ότι οι πρωτοπόροι Σοβιετικοί επιστήμονες, τεχνικοί και κοσμοναύτες απολάμβαναν τις μεγαλύτερες κρατικές τιμές στην πρώην ΕΣΣΔ. Την ίδια εποχή, για να ανταγωνιστούν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού και στο Διάστημα, οι καπιταλιστικές ΗΠΑ επιστράτευαν επιστήμονες των ηττημένων ναζί, οι οποίοι με άκρα μυστικότητα μεταφέρονταν στην Αμερική και τίθεντο επικεφαλής των διαστημικών προγραμμάτων («Επιχείρηση Συνδετήρας»), όπως αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια μετά, και ενώ πολλοί από αυτούς είχαν τιμηθεί με τις ανώτατες διακρίσεις. Ο καθένας δηλαδή με τις «αξίες» και τα «όπλα» του στην κατάκτηση του Διαστήματος, και από ...άλλο πλανήτη οι αντικομμουνιστικές εξυπνάδες της ΕΡΤ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1864 Υπογράφεται από 12 κράτη η Συνθήκη της Γενεύης, με την οποία συγκροτείται ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός.

1882 Γεννιέται στη Σμύρνη ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός.

1921 Γεννιέται η τραγουδίστρια Σωτηρία Μπέλλου.

1925 Ξεκινά τις εργασίες του το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Εργατικής Διεθνούς στη Μασσαλία (22/8-27/8/1925). Ανάμεσα σε άλλα, το συνέδριο διακήρυξε ότι η συμμετοχή των σοσιαλιστών σε αστικές κυβερνήσεις και συνασπισμούς με αστικά κόμματα δεν αποτελούσε παρά τον «φυσικό» δρόμο προς τον σοσιαλισμό. Οι σοσιαλδημοκράτες ισχυρίζονταν ότι ο καπιταλισμός ήταν δυνατό να απορροφηθεί σταδιακά και με ειρηνικό τρόπο από τον «σοσιαλισμό» (αξιοποιώντας συν τοις άλλοις και διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως π.χ. η Κοινωνία των Εθνών).

1927 Τα μεσάνυχτα της 22 προς 23 Αυγούστου 1927 οι Ιταλοί μετανάστες εργάτες Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βαντσέτι, που είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν δύο υπαλλήλους κατά τη διάρκεια ληστείας ενός καταστήματος υποδημάτων στη Μασαχουσέτη, δολοφονούνται στην ηλεκτρική καρέκλα.

1985 Αεροσκάφος που εκτελεί πτήση τσάρτερ αναφλέγεται κατά την απογείωσή του στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 55 άτομα και να τραυματιστούν 82.

...και σαν χτες

1866 Η «Επαναστατική Συνέλευση» της Κρήτης κηρύσσει την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η Κρητική Επανάσταση έληξε το 1869, χωρίς όμως να πετύχει τους σκοπούς της.

1940 Ο Λέον Μπρονστάιν (Τρότσκι) πεθαίνει στο Μεξικό, έπειτα από θανάσιμο χτύπημα που του κατάφερε ο Ισπανός κομμουνιστής και μαχητής του Ισπανικού Εμφυλίου, Ραμόν Μερκαντέρ.

1944 Σε συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ου. Τσόρτσιλ, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», Γ. Παπανδρέου, ζητά την ένοπλη συνδρομή της Μ. Βρετανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ΕΑΜ και να διασφαλιστεί η αστική εξουσία μετά την Απελευθέρωση.

1951 Εκδίδεται η απόφαση του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου Αθηνών για τους 16 ΕΠΟΝίτες που το 1949 είχαν καταδικαστεί σε θάνατο. Τελικά καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Δημήτρης Αυγερινός, Νικήτας Μαραγκός, Φάνης Πασπαλιάρης και Μάνθος Τσιμπουκίδης. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν σε ισόβια. Η θανατική ποινή δεν εφαρμόστηκε τελικά.

1952 Ξεκινά η εκδίκαση της αίτησης αναθεώρησης της δίκης της ΟΕΝΟ (18/10-4/11/1948), στην οποία είχαν καταδικαστεί σε θάνατο τα στελέχη του ΚΚΕ Αντώνης Αμπατιέλος, Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, Δημήτρης Γαλάτης, Διονύσης Διακρούσης, Βασίλης Μπεκάκος και Μήτσος Κολιαράκης. Η αίτηση απορρίφθηκε.

1964 Πεθαίνει ο Παλμίρο Τολιάτι, ΓΓ της ΚΕ του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και ένας από τους Γραμματείς της Κομμουνιστικής Διεθνούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ