ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 1999
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Μας δώσατε αρκετά, θέλουμε κι άλλα...

Η ηγεσία του ΣΕΒ, παράλληλα με το "ευχαριστώ" για την πολιτική των κυβερνήσεων της τελευταίας 7ετίας - που εξασφάλισαν αύξηση κερδών 2.424,2% από το 1991 μέχρι το 1997 - απαίτησε και νέα αντιλαϊκά μέτρα

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που ακούσαμε - την επομένη των ευρωεκλογών - από επίσημα χείλη της κυβέρνησης του "νέου" ΠΑΣΟΚ, αλλά και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να δεσμεύονται ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να υπηρετούν, στο όνομα της ΟΝΕ, την εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που είχε σαν συνέπεια να εξασφαλίσει στην περίοδο από το 1991 μέχρι το 1997 αύξηση 2.424,2% στα καθαρά κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων μορφής ΑΕ και ΕΠΕ. Αυτό είναι, σε ελεύθερη μετάφραση, το μήνυμα που έστειλε η ηγεσία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσής τους που έγινε χτες στο ξενοδοχείο "Χίλτον", αφού είχαν ακούσει νωρίτερα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να επαναλαμβάνουν δημόσια - από το ίδιο βήμα - τις δεσμεύσεις τους ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει αταλάντευτα και χωρίς παρεκκλίσεις την πολιτική που θα οδηγήσει τη χώρα στην ΟΝΕ το 2001.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τα όσα είπε στην απογευματινή συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος,ο οποίος, διαδεχόμενος στο βήμα τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Παπαντωνίου, ξεκίνησε την ομιλία του, ως εξής: "Ακούσαμε με ιδιαίτερη προσοχή τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και σημειώνουμε τις διαβεβαιώσεις τους για εμμονή στην πολιτική που θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Και δεν μπορώ παρά να επισημάνω και τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά τις εκλογές, ότι το κόμμα του θα στηρίξει κάθε ενέργεια που θα διασφαλίζει αυτή την πορεία".

Αυτή η πορεία και αυτή η πολιτική του λεγόμενου μονόδρομου προς την ΟΝΕ, για την οποία εκφράζει την ικανοποίησή της η ηγεσία του ΣΕΒ - όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ειδικής έκδοσης "Η Ελληνική Βιομηχανία κατά το 1998" - είχε ως αποτέλεσμα να εξασφαλίσει μια αύξηση των καθαρών κερδών για τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις κατά 2.424,2%. Βέβαια, επιβεβαιώνοντας τη λαϊκή παροιμία που λέει "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη", η ηγεσία του ΣΕΒ, παράλληλα με τις ευχαριστίες για την πολιτική που εφάρμοσε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Σημίτη, δεν παρέλειψε να αξιώσει μεγιστοποίηση των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων με νέα αντιλαϊκά μέτρα - που θα επιβάλουν το "λιγότερο κράτος και περισσότερη ιδιωτική πρωτοβουλία" - με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την παραπέρα περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, το ξήλωμα των ασφαλιστικών και άλλων κατακτήσεων των εργαζομένων κλπ.

Η ΟΝΕ απαιτεί νέες θυσίες και όχι ... παροχές!

Η ηγεσία του ΣΕΒ ξεκαθάρισαν προς την κυβέρνηση ότι μόνο με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την περικοπή των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, το ξήλωμα του ασφαλιστικού συστήματος και άλλα αντιλαϊκά μέτρα θα φτάσουμε στο "νέο κράτος" της ΟΝΕ

Τη σκλήρυνση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής, με ταυτόχρονη την προειδοποίηση προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι η ΟΝΕ είναι "μονόδρομος" και πως η πορεία της χώρας προς αυτήν πρέπει να είναι σταθερά απαρέγκλιτη και χωρίς ταλαντεύσεις, απαίτησε και χτες η ηγεσία του ΣΕΒ από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσής του, στην οποία παραβρέθηκε ολόκληρο σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και ηγετικά στελέχη των κομμάτων της ΝΔ, που έχουν προσυπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στα ίδια πλαίσια, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ι. Στράτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις και του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή το βράδυ των εκλογών ότι θα ακολουθήσει πιστά το δρόμο για την ΟΝΕ. Από το ίδιο βήμα η διοίκηση του ΣΕΒ βρήκε το εφαλτήριο να δώσει συγκρατημένα συγχαρητήρια στην κυβερνητική πολιτική, αλλά δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει την κυβέρνηση του Σημίτη, ότι παροχολογίες και "φιλολαϊκό στιλ" εν όψει των βουλευτικών εκλογών, θα αποτελέσουν το αφετηριακό σημείο δοκιμασίας των σχέσεων βιομηχάνων - κυβέρνησης.

Συγκεκριμενοποιώντας τη "συνταγή" για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, οι βιομήχανοι επανέλαβαν για μια ακόμη φορά τις γνωστές προτάσεις του Συνδέσμου που λίγο έως πολύ τις χαρακτηρίζουν ως τη "λυδία λίθο" για την εκτόξευση στα ύψη της κερδοσκοπικής τους δραστηριότητας.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, με ακροατήριο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προσυπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και βλέπουν σαν πανάκεια την ΟΝΕ, απαίτησε για λογαριασμό των βιομηχάνων:

  • Τη ριζική αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους με την κατάργηση κάθε κοινωνικής παροχής, υποστηρίζοντας ότι "είναι ανάγκη να εγκαταλείψουμε οριστικά τη λογική της αύξησης των δημοσίων δαπανών, ως μέσου άσκησης κοινωνικής πολιτικής.
  • Απεμπλοκή του κράτους, από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, που σημαίνει άμεση ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα.Η αποκρατικοποίηση πρέπει να ενταθεί και να επεκταθεί σε όλους τους τομείς που καθυστερεί, διατυπώνοντας την πρόταση - αξίως πως οι υπηρεσίες που σήμερα παράγονται από το κράτος να περάσουν ολοκληρωτικά στα χέρια των ιδιωτών, σημείωσε πως από αυτό το μέτρο "δεν πρέπει να εξαιρεθούν ούτε οι τομείς της υγείας και της παιδείας".
  • Να ιδιωτικοποιηθεί στο σύνολό του ο τραπεζικός τομέας, άρα και η Εθνική και η Εμπορική και η Αγροτική Τράπεζα.
  • Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση - διάλυση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που στην ουσία σημαίνει "εδώ και τώρα" ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.
  • Οι ΟΤΑ να αναδειχτούν σε αυτοτελείς οντότητες με συγκεκριμένους στόχους και πόρους, έναντι των οποίων παράγουν συγκεκριμένη ποσότητα και ποιότητα αγαθών, με ανταγωνιστικό κόστος, που στην πράξη - κατά τους βιομήχανους - θα πρέπει να μετατραπούν σε "φοροεισπράκτορες" του κράτους.
  • Αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος, δηλαδή, κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και των μέχρι σήμερα κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων.
  • Εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και αύξηση του αφορολόγητου ορίου, με παράλληλα μέτρα για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και αύξηση - ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων με τη μείωση των φόρων επί του κεφαλαίου.
  • Διασφάλιση των επενδυτικών δαπανών στην εκπαίδευση και την υποδομή, που θα αποφέρουν τη μέγιστη αναπτυξιακή επίπτωση και θα προωθήσουν και τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταβολές.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε ανάγκη την άμεση αλλαγή σε κρίσιμους τομείς του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Ο έτερος πρόεδρος του ΣΕΒ Ανδ. Κανελλόπουλος,στην πρωινή κλειστή συνεδρίαση του Συνδέσμου, έκανε λόγο για την αλλαγή του κράτους, ώστε να είναι απαλλαγμένο από τη λογική των παροχών και των παρεμβάσεων και σαφώς περιορισμένο. Χαρακτηρίζοντας την ένταξη της χώρας ως το σημαντικότερο βήμα της χώρας μετά από την ένταξη στην ΕΟΚ, σημείωσε ότι ο "εθνικός αυτός στόχος μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υποπέσουμε σε λάθη την τελευταία στιγμή".

Το πρώτο βήμα για την επιτυχή πορεία προς την ΟΝΕ, κατά το κ. Κανελλόπουλο, είναι ο περιορισμός του δημόσιου τομέα. Δεύτερο, η ουσιαστική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, τρίτον, η δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει την αποδοτική λειτουργία όσων τομέων πρέπει να παραμείνουν στο δημόσιο.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Ανδ. Κανελλόπουλος σημείωσε ότι "στους λίγους μήνες που απομένουν, η προσπάθεια για την επίτευξη των κριτηρίων σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαλαρώσει". Σ' αυτό, όμως, το σημείο, αποκάλυψε τη δραματική αλήθεια, δηλαδή ότι μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, τα πράγματα σε καμία περίπτωση δε θα είναι όπως επιχειρεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση. Ετσι επί λέξει ανέφερε: "Είναι ανάγκη όμως να υπάρξουν και απτές ενδείξεις, αλλά και σαφείς αποδείξεις ότι έχουν κατανοηθεί οι δυσκολίες και τα προβλήματα που μας αναμένουν μετά την ένταξη και ότι η πολιτική προσανατολίζεται επιτέλους προς τη ριζική αντιμετώπισή τους"...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαβεβαιώσεις ότι η λιτότητα συνεχίζεται

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεσμεύτηκαν δημόσια ότι θα ικανοποιηθούν οι αξιώσεις των βιομηχάνων, γιατί αυτό επιτάσσει ο "εθνικός στόχος" της ΟΝΕ!

Ορκους τυφλής πίστης και υποταγής στη συνέχιση της οικονομικής πολιτικής ενίσχυσης των μεγαλοβιομηχάνων και σύνθλιψης των λαϊκών εισοδημάτων, η οποία απορρέει από την υλοποίηση του "εθνικού" στόχου ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ο επί των "οικονομικών" υπουργός του Γ. Παπαντωνίου,"κωφεύοντας" ουσιαστικά απέναντι στο μήνυμα - "ράπισμα" κατά της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής - που έλαβε η κυβέρνηση από τις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η πολιτική που θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια, είπε ο πρωθυπουργός, "θα συνεχιστεί με σταθερότητα και με διορατικότητα στην ίδια πορεία" και δεσμεύτηκε δημόσια ότι η κυβέρνησή του "δε θα θέσει σε κίνδυνο τους στρατηγικούς στόχους της χώρας, τις θυσίες του λαού (...), την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην οικονομία". Εκφράζοντας την αδυναμία της κυβέρνησής του να περιορίσει την άνοδο του πληθωρισμού, απηύθυνε γοερή έκκληση για αυτοσυγκράτηση στην... κερδοσκοπία και κάλεσε τους επιχειρηματίες να στηρίξουν την κυβερνητική προσπάθεια στη "μάχη που δίνουμε για τον πληθωρισμό", γιατί όπως είπε "για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, χρειάζονται τη δική σας συμβολή. Η αγορά δεν μπορεί να χειραγωγηθεί με διοικητικές παρεμβάσεις"! Τέλος, αξίωσε κοινωνική συναίνεση σε όλα τα οικονομικά και πολιτικά επίπεδα, επισημαίνοντας πως είναι ανάγκη "να συστρατευτούμε όλοι οι Ελληνες με όραμα και πίστη. Ενα όραμα που ξεπερνάει τους πολιτικούς διαχωρισμούς και πρέπει να αγκαλιάζεται απ' όλους τους Ελληνες"...

Ο Γ. Παπαντωνίου, εξειδικεύοντας την οικονομική πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, για όσο διάστημα θα είναι στην κυβέρνηση, είπε:

  • Η πρώτη κατεύθυνση "είναι η διατήρηση συνθηκών δημοσιονομικής εξυγίανσης", η οποία όπως υποστήριξε "αποτέλεσε το σημαντικότερο επίτευγμα της οικονομικής πολιτικής της τελευταίας πενταετίας", αποσιωπώντας βέβαια το γεγονός ότι το "επίτευγμα" αυτό προήλθε μέσα από μία συνεχή και αδυσώπητη αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων και από έναν ανελέητο σφαγιασμό των κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα.
  • Δεύτερος άξονας πολιτικής "είναι η προώθηση και ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και προγραμμάτων", με τους πόρους του τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης της περιόδου 2000-2006. Ο τομέας αυτός προσέφερε μία πρώτη αφορμή στον υπουργό για να επιδοθεί σε υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα, κάνοντας λόγο για δημιουργία νέων έργων όπως "η Ιόνια οδός" καθώς και για ενίσχυση της προσπάθειας "εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης κρίσιμων τομέων, όπως η εκπαίδευση, η πολιτική απασχόλησης, η δημόσια διοίκηση και η κοινωνία της πληροφορίας".
  • Τρίτος άξονας "είναι η συνέχιση της διαρθρωτικής προσαρμογής της οικονομίας στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες", διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται στη συνέχιση με εντατικότερους ρυθμούς της πολιτικής ιδιωτικοποίησης κερδοφόρων οργανισμών και επιχειρήσεων που ανήκουν στο δημόσιο τομέα και δεν έκρυψε πως "τις επόμενες βδομάδες πραγματοποιείται η τέταρτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, η ιδιωτικοποίηση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών και η μετοχοποίηση της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης". Προανήγγειλε επίσης για τους επόμενους μήνες την ιδιωτικοποίηση των Εταιριών Υδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και της ΔΕΗ!
  • Τέλος, ο Γ. Παπαντωνίου, εξυπηρετώντας τις "ανάγκες" εντυπωσιασμού και εξαπάτησης της κοινής γνώμης που απαιτούν οι επερχόμενες εθνικές εκλογές, θυμήθηκε ξανά την "αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, που θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου για να ισχύσει από το Γενάρη 2000, στοχεύει... στην ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων"!
Δηλώσεις

"Πολύ καλά" δήλωσε η Β. Παπανδρέου ότι πάει η οικονομία, συμπληρώνοντας, στο πλαίσιο του φιλολαϊκού προφίλ που επιχειρεί να καλλιεργήσει, ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει δίνοντας βαρύτητα "σε κάποια ζητήματα κοινωνικής πολιτικής". Η ίδια, δε, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει ότι στο κυβερνητικό κόμμα δεν υπάρχει πρόβλημα συνοχής.

Από τη μεριά του ο Κ. Σημίτης δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το "εάν είναι ικανοποιημένος από τη λειτουργία της κυβέρνησης" ούτε στο εάν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Τέλος, ο Κ. Μητσοτάκης με δήλωσή του συνέστησε στην κυβέρνηση να μη "χαλαρώσει" την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική με προεκλογικές παροχές. Αντίθετα, την κάλεσε να προχωρήσει δραστικά στις "διαρθρωτικές αλλαγές" και τις ιδιωτικοποιήσεις, για να μη "μαυριστεί" στις εκλογές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ