ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Ιούνη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Ρ. ΔΟΥΡΟΥ
Με αντικομμουνισμό απάντησε στο αίτημα σωματείων και φορέων να κλείσει η χωματερή στη Φυλή

  • Τον αντιλαϊκό σχεδιασμό «ξεδίπλωσε» χτες η περιφερειάρχης, κάνοντας λόγο για συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλή και για άλλους έξι χώρους που θα φτιαχτούν
  • Με νέα κινητοποίηση στις 5 Ιούλη στο υπουργείο Εσωτερικών απαντούν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής

Eurokinissi

Τον αντιλαϊκό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ομολόγησε χτες η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου και στο πλαίσιο συζήτησης που προκάλεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή.

Ετσι, η περιφερειάρχης, σε ένα ξέσπασμα που περιελάμβανε και αντικομμουνισμό, στην ουσία παραδέχτηκε τα εξής: Ο χώρος στη Φυλή θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, ενώ σε άλλους έξι χώρους, μεταξύ των οποίων στο Γραμματικό, στο Μαρκόπουλο, στα λατομεία Μουσαμά (150 μέτρα από το Θέατρο Πέτρας) και στον Ελαιώνα, θα κατασκευαστούν χώροι διαχείρισης απορριμμάτων. Προφανώς κάτω από την πίεση των σωματείων και των φορέων που κινητοποιήθηκαν και βρέθηκαν χτες στο Συμβούλιο, αλλά και με αφορμή την παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Ρ. Δούρου αναγκάστηκε να «ανοίξει» για πρώτη φορά τα χαρτιά της σχετικά με την υπόθεση.

Αλλωστε, μέχρι τώρα κυβέρνηση και Περιφέρεια όχι μόνο «έπαιζαν τις κουμπάρες», λέγοντας διάφορα μεγαλεπήβολα περί Περιφερειακού Σχεδιασμού και χώρων που πρόκειται να εξευρεθούν, αλλά πολύ περισσότερο κορόιδευαν ωμά τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και όχι μόνο, ισχυριζόμενοι ότι η χωματερή στη Φυλή θα κλείσει. Ποιος δεν θυμάται τις προεκλογικές εξαγγελίες κυβέρνησης και Περιφέρειας για το θέμα, ποιος δεν θυμάται την ορκωμοσία της Ρένας Δούρου στα Ανω Λιόσια, όπου «αλά μπρατσέτα» με τον Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ότι «θα κλείσει το αίσχος της χωματερής», μέχρι και ότι θα γίνουν δημότες ...Φυλής.

Από την κινητοποίηση σωματείων και φορέων χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Από την κινητοποίηση σωματείων και φορέων χτες στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Ομως, η πλειοψηφία της Περιφέρειας προχωρά στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ και ΧΥΤ«Υ» σε συγκεκριμένες περιοχές, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα των απορριμμάτων και απορρίπτοντας επιδεικτικά τα αιτήματα και τις προτάσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που διεκδικεί την αναβάθμιση της ζωής των λαϊκών οικογενειών στη Δυτική Αττική.

Η χτεσινή ομολογία λοιπόν της Ρ. Δούρου συνοδεύτηκε και από ωμό αντικομμουνισμό. Οπως προκλητικά ισχυρίστηκε, «το ΚΚΕ, που συμπληρώνει 100 χρόνια, δεν έχει μία θέση για τη διαχείριση των απορριμμάτων!» «Δεν έχετε το ανάστημα να πιάνετε στο στόμα σας το ΚΚΕ. Δεν βλέπετε τη θέση του Κόμματος επειδή δεν βολεύει τα αφεντικά σας», ανταπάντησε στην περιφερειάρχη Αττικής ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Κινητοποίηση σωματείων και φορέων

Από νωρίς το μεσημέρι, κάτοικοι και φορείς της περιοχής έκαναν δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση, όπου κατήγγειλαν τη στάση της Περιφέρειας για το θέμα της χωματερής, αλλά και την πολιτική που επιβάλλει στα λαϊκά στρώματα να ζουν στην ανεργία και τη φτώχεια, σε γειτονιές αθωράκιστες από πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές, με τεράστιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές.

Με πανό που ανέγραφε το σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό - Φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό», αλλά και με συνθήματα όπως «Ούτε στα Λιόσια, ούτε στη Φυλή, έξω από το Θριάσιο η χωματερή», καθώς και κατά της ασκούμενης πολιτικής, απαίτησαν: Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής, να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Φυλής, αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των κατοίκων Γραμματικού - Φυλής με αίτημα να κλείσουν οι χωματερές. Κατήγγειλε τον εμπαιγμό των κατοίκων, που κρατά από το 1965, ενώ σημείωσε πως από το 2014, οπότε και κλήθηκαν οι δήμοι να κάνουν τα σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, «φτάσαμε σήμερα να υπάρχει μία μείωση 4% στα σκουπίδια, αλλά να έχουν φτάσει και στα 49 ευρώ τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνει ο δημότης».

Ο Δημήτρης Τσιουμπρής, δημοτικός σύμβουλος Φυλής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κατήγγειλε την υποκρισία της πλειοψηφίας της περιφερειακής αρχής, που προεκλογικά υποσχόταν το κλείσιμο της χωματερής, επίσης τις δηλώσεις της τότε υποψήφιας Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου ότι θα γίνει δημότης Φυλής, σε μια προσπάθεια να «ψαρέψει» ψήφους, όπως και τη φιέστα της ορκωμοσίας της στα Ανω Λιόσια.

Ο Χάρης Κωστόπουλος, από την Ενωση Γονέων Φυλής, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «δεν βρισκόμαστε εδώ για να ακούσουμε διαπιστώσεις, συμπόνιες και υποσχέσεις για το μέλλον, ζητούμε οριστική λύση στο καρκίνωμα της χωματερής». Το πρόβλημα, σημείωσε, δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη κινητοποίηση 40 και πλέον φορέων, που αγκάλιασαν τον αγώνα για το κλείσιμο της χωματερής.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι και φορείς αποχώρησαν από τη διαδικασία, ανακοινώνοντας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, καλώντας την Πέμπτη 5 Ιούλη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης στην τοποθέτησή του επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚΕ και η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεν θυμήθηκαν, όπως αρκετοί άλλοι, το πρόβλημα σήμερα, στην όξυνσή του, και μετά να το ξεχάσουν, και πολύ περισσότερο δεν ήμασταν θιασώτες αυτής της πολιτικής, αλλά πάντα την αντιπαλεύαμε. Διαχρονικά στηρίζουμε τους αγώνες του λαού και των φορέων της περιοχής και συνολικότερα, για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ στη Φυλή. Εχουμε καταθέσει και άλλες φορές και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα:

Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη, χωρίς άλλες καθυστερήσεις. Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ στα παλαιά λατομεία Μουσαμά και Μελατάνι. Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού. Δεν πρέπει να αποκλείεται η αναζήτηση χώρου και σε εκτός Αττικής περιοχές, στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να σταματήσουν τώρα τα έργα για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού. Να αξιοποιηθεί ο χώρος των εγκαταστάσεων προς όφελος των κατοίκων της περιοχής και να καλυφθούν ανάγκες άθλησης και ψυχαγωγίας. Οχι στην καύση των απορριμμάτων. Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Προϋπόθεση για την οριστική λύση του ζητήματος είναι ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, σε όφελος του λαού. Για να υπάρξει ουσιαστική, μόνιμη και φιλολαϊκή λύση, είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που γεννούν και οξύνουν το σύνολο των σημερινών προβλημάτων. Μόνο έτσι μπορούν να διαμορφωθούν στέρεες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της χώρας προς το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αυτών που δημιουργούν τον κοινωνικό πλούτο.

Μια τέτοια λύση μπορεί να εξασφαλιστεί με έναν επιστημονικά διαμορφωμένο κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος μέσω ενός ενιαίου κρατικού φορέα κατασκευών θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου προϋποθέτει την απαλλαγή της κοινωνίας από τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις που προκαλεί η υποταγή της παραγωγής στο νόμο του κέρδους. Προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία στη γη και στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, ώστε στο επίκεντρο να βρίσκονται οι ανθρώπινες ανάγκες και η προστασία του περιβάλλοντος».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ