ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
Σελ. /48
ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ 1.000 ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα» απέναντι σε γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς

Ξεπέρασαν τα 1.000 τα σχολεία που είτε ολόκληρα είτε τμήματά τους έκλεισαν λόγω κρουσμάτων στις δύο πρώτες βδομάδες της διά ζώσης λειτουργίας τους, καθώς η κυβέρνηση επιμένει να μην παίρνει κανένα μέτρο αραίωσης των μαθητών μέσα στις τάξεις, ενίσχυσης του εκπαιδευτικού προσωπικού και του προσωπικού καθαριότητας, μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλα τα σχολεία. Αντίθετα, ακόμα κι αυτά τα πολυδιαφημισμένα δωρεάν self tests τα μείωσε από δύο σε ένα τη βδομάδα, αφήνοντας ουσιαστικά απροστάτευτους τους μαθητές απέναντι στην εξάπλωση του ιού στα σχολεία, που πλέον είναι πολύ μεγάλη. Ενώ επί της ουσίας ομολογώντας ότι επίκειται παραπέρα εκτίναξη των κρουσμάτων, η κυβέρνηση προχωράει σε μείωση των ημερών καραντίνας στις 10 μέρες (από 14 που ήταν πριν), και επιπλέον σε σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ χαρακτηρίζονται πλέον συρροή τα 4 κρούσματα και πάνω (από 3 που ήταν πριν), με την «σύσταση» ότι ο εντοπισμός τους «δεν πρέπει να οδηγεί αυτόματα και με ευκολία στην αναστολή της λειτουργίας όλης της σχολικής μονάδας»!

Στα σχολεία και στα τμήματα που κλείνουν, οι μαθητές επιστρέφουν στην άκρως προβληματική τηλεκπαίδευση, ενώ και στα σχολεία που συνεχίζουν τη λειτουργία τους διά ζώσης, πολλά είναι τα κενά εκπαιδευτικών που σημειώνονται (εκπαιδευτικοί που μπαίνουν σε καραντίνα, ευπαθείς ομάδες, άδειες ειδικού σκοπού κ.λπ.) και η κυβέρνηση δεν φρόντισε για την κάλυψή τους με επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό που είναι απαραίτητο.

Εντονότερα αφήνει το αποτύπωμά της αυτή η κατάσταση στις πρώτες τάξεις όλων των βαθμίδων, αλλά και στη Γ' Λυκείου, στους μαθητές που βρίσκονται μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις, για τις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της προετοιμασίας τους το πέρασαν μπροστά σε μια οθόνη!

Μερικές χιλιάδες μαθητές της Γ' Λυκείου βρίσκονται ήδη σήμερα σε τμήματα που έχουν μπει σε αναστολή λόγω κρουσμάτων, ενώ όσο πλησιάζουμε προς τις πανελλαδικές εξετάσεις, που αρχίζουν στις 14 Ιούνη για τα ΓΕΛ, η αγωνία των μαθητών μεγαλώνει μην τυχόν και νοσήσουν και αναγκαστούν να διαγωνιστούν στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτέμβρη, παρατείνοντας έτσι για τρεις μήνες το άγχος και την κόπωση μιας ήδη πολύ δύσκολης και βεβαρημένης χρονιάς.

Με δεδομένη τη μεγάλη εξάπλωση του ιού στα σχολεία, γίνεται επιτακτικό το αίτημα να ολοκληρωθούν τα μαθήματα της Γ' Λυκείου νωρίτερα από τις 11 Ιούνη που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μην αποκλειστούν ολόκληρα τμήματα από τις εξετάσεις αν μπουν σε αναγκαστική καραντίνα λόγω κρουσμάτων. Για τους ίδιους λόγους επιβάλλεται η λήψη επιπλέον ενισχυμένων μέτρων προστασίας για τα εξεταστικά κέντρα.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πρωτόκολλα - λάστιχο και συνέχεια στο φρακάρισμα των δημόσιων νοσοκομείων

«Εγκώμια» στην «αυτοδιάγνωση», παρόλο που η κυβέρνηση μείωσε ακόμα και τα self tests που παρουσίαζε ως πανάκεια, ενώ προσαρμόζει προς το χειρότερο τα πρωτόκολλα - λάστιχο για τα σχολεία, επίκληση και παρακάλια για τους εμβολιασμούς, που «σέρνονται», αλλά και την ανακοίνωση διατήρησης του περιορισμού στα χειρουργεία έως και κατά 80%, περιλάμβανε η κυβερνητική ενημέρωση της Παρασκευής για την πανδημία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον Τουρισμό, με το «καλημέρα» του ανοίγματος με βάση τα «πρωτόκολλα» των ομίλων, ήδη καταγράφηκε 0,31% των κρουσμάτων να είναι εισαγόμενα. Ποσοστό πολύ μικρότερο από την πραγματικότητα, καθώς οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου είναι δειγματοληπτικοί, «όπως και πέρυσι», που δεν ξεπερνούσαν το 13%.

«Παραμένει ο περιορισμός στα χειρουργεία έως 80%», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, επιβεβαιώνοντας ότι οι πολύμηνες λίστες που ήδη έχουν φρακάρει θα φορτωθούν περαιτέρω. Ειπώθηκε ακόμα ότι η «επαναφορά» των δημόσιων νοσοκομείων θα είναι τμηματική και όχι συνολική.

Σχετικά με τον αναγκαίο καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ο οποίος «σέρνεται», επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να αποτελεί αντίδοτο στις τεράστιες ελλείψεις που οξύνονται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ «δεν υπάρχει μαγικό νούμερο για την ανοσία». Απαντώντας σε ερώτηση για την προμήθεια του φαρμάκου των μονοκλωνικών αντισωμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε σαφές ότι και σ' αυτό το θέμα η χώρα είναι δέσμια της «κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας», με θύμα τους λαούς της ΕΕ.

56 νέα θύματα, πάνω από 11.500 οι συνολικοί θάνατοι

Την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό 56 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την έναρξη της επιδημίας στους 11.697.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 617, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας την Παρασκευή ήταν 260 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου 300 ασθενείς.

Τα νέα κρούσματα ήταν 2.020, εκ των οποίων 991 εντοπίστηκαν στην Αττική και 158 στη Θεσσαλονίκη.

Πατριδογνωμόνιο
Και τώρα τι κάνετε γαλονάδες μου;

Πολλά μπορεί να διακινδυνεύονται αυτόν τον καιρό. Παντού κι εδώ οι άνθρωποι παίζονται στα ζάρια, από τα εμβόλια, τις συντάξεις, τους μισθούς, την εργασία, ως την υγεία, τα νιάτα και την ελπίδα αυτή καθαυτή. Ειδικά τα νιάτα έχουν γίνει κι αντιμετωπίζονται πια ως μέλλον ήδη βαθιά υποθηκευμένο, και μια μάζα που πρέπει να εκπαιδευτεί στην υπακοή, την εκβιασμένη συναίνεση και μια μεταμοντέρνα αισθητική και κριτική ικανότητα να μην αντιδρά, να μην εξεγείρεται, να μην αντιστέκεται στην ιεράρχηση των άθλιων τρεχουσών κυρίαρχων επιλογών, με τις οποίες κυβερνά στη Δύση η τυχάρπαστα νεόπλουτη αστική τάξη. Ετσι σιγά σιγά πήζουμε στα νομότυπα κι αληθοφανή παραμύθια, με τα οποία αντικαθίσταται εκείνος ο κλασικός τίτλος «ιστορίες καθημερινής τρέλας».

Κι επειδή οι ιστορίες στρατιωτικής καθημερινής τρέλας, με τα φιτίλια του πολέμου αναμμένα απ' άκρου εις άκρο στον πλανήτη και κυρίως στη γειτονιά μας, δεν μπορούν να καλυφθούν από εμπορικές επιτυχίες τύπου «Λούφα και Παραλλαγή», όταν έρχεται στην επιφάνεια η καλά κρυμμένη ένστολη και γαλονάτη «ακροδεξιοσύνη», τότε ένας νέος μπορεί εύκολα να μαρκαριστεί όπως τα βόδια των γελαδάρηδων καουμπόηδων. Αυτών που εσχάτως απέκτησαν ράντσα βάσης απ' τη Θράκη ως την Κρήτη.

Η ιστορία μπορεί να 'ναι και γνωστή ήδη, αλλά οφείλει να μείνει και αξέχαστη, και μάλιστα με τέλος διαφορετικό απ' αυτό που της επιφυλάσσουν οι συγγραφείς ύπουλων σεναρίων.

Ο φαντάρος του 644 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού παρουσιάζεται για να υπηρετήσει τη θητεία του. Πανδημίας μεσούσης. Εχει και μεγάλη μυωπία, έχει και μυαλό και άποψη για τη ζωή, κι επαρκή εντιμότητα να μη λουφάρει εκεί απάνω ψηλά στην Αλεξανδρούπολη. Εχει χαρακτηριστεί τυπικά Ι3, διά λόγους εξόφθαλμα οφθαλμολογικούς. Βεβαίως ο νέος βλέπει. Ακόμα κι αυτά που δεν πρέπει. Οπως την έλλειψη των απαραίτητων μέτρων για να προληφθεί η μετάδοση του κορονοϊού στο στρατόπεδο, κι ο κίνδυνος για την υγεία των φαντάρων, της γενιάς του δηλαδή, που επέλεξαν τη θητεία χωρίς να φανταστούν ότι μπορεί να ήταν και καλύτερα με αναβολή και κορονοπάρτι η ζωή τους. Κι επειδή όλοι μας πια μάθαμε ότι οι νέοι είναι συχνότατα ασυμπτωματικοί, τα δε τεστ εφ' άπαξ ή σπάνια στα στρατόπεδα, βλέπει την ολότελα επικίνδυνη κι ανθυγιεινή αντιμετώπιση κρούσματος, και ως όφειλε και στην αναφορά βγαίνει, και μαζί με άλλους διαμαρτύρεται, και γράφει, και μιλάει, κι απαιτεί μέτρα προστασίας της φανταρίας απ' αυτόν τον ορατό αόρατο εχθρό.

Και τότε πέφτει η καμπάνα, και δε χτυπάει απλώς, γιατί είναι πολύ να ζητάς να εκτελείς τη θητεία σου με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και σωματική και ψυχική ακεραιότητα. Παραπέμπεται για εξέταση τυπικά, ουσιαστικά όμως τιμωρητικά από το διοικητή, που δεν ανέχεται εκτός των άλλων να εκτίθενται στη δημοσιότητα οι ελλείψεις και οι παραλείψεις των ενεργειών τους απέναντι σε στρατιώτες φορείς του Covid. Και πάει στην επιτροπή, ο νέος που αρνείται να έχει εκτός από μυωπία, και μυωπική κρίση και μυωπικό ενδιαφέρον για τη ζωή και την υγεία των συστρατιωτών του, μ' έναν μόνο παρόντα, τον πρόεδρο. Και τιμωρείται. Απειλούμενος με υποχρεωτική αναβολή ως ψυχικώς πάσχων. Διαμαρτύρεται νομίμως, επιμένει και θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία του, οπότε του κάνουνε τη «χάρη» σταμπάροντάς τον. Και μ' ένα δεύτερο, ανυπόστατο στην ουσία, Ι3 ως και ψυχικά πάσχων!!!

Ο φαντάρος έχει κάνει ένσταση, που υποθέτω βάσιμα ότι θα κερδίσει, αλλά έγινε αιτία κι αφορμή για ν' αποκαλυφθεί το μεγάλο κι όχι το μικρό κάδρο. Οποιος διαμαρτύρεται κι αντιστέκεται και δη υπέρ τρίτων, πάσχει ψυχικά, ειδικά μάλιστα άμα φοράει και στολή με το εθνόσημο, όπως οι φαντάροι. Κι επειδή δεν είμαστε καλά, προφανέστατα ως κοινωνία και σύστημα, καταθέτω εδώ στο Πατριδογνωμόνιό μου, ένα ερώτημα προς απάντηση από αρμόδιους, ανωτέρους, κατώτερους και ίσους με τον φαντάρο:

Αντε κι απολύεται ο στρατιώτης. Η επιστήμη προχωράει και μετά από καιρό το οφθαλμολογικό του πρόβλημα θεραπεύεται. Το στίγμα του ψυχικά άρρωστου πώς θα θεραπευτεί, αν μείνει στα χαρτιά του προς γνώση οποιουδήποτε αυριανού εργοδότη, που δε θα θέλει στη δούλεψή του ανθρώπους που με ή χωρίς μυωπία, όχι απλώς βλέπουν αλλά και παλεύουν κι αντιστέκονται για δικαιώματα στην υγεία και ασφάλεια νέων, και όχι μόνον, πολιτών; Κι επειδή δε φοράω στολή, αλλά οι καλοί κι έντιμοι αξιωματικοί που ξέρω λένε πως οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας σα δικά τους, τους καλώ να μου πουν πώς διεκδικούν τον επιβαλλόμενο αποχαρακτηρισμό του φαντάρου ως «τρελού» από συναδέλφους τους, που έχουν πάρει διαζύγιο και απ' τα νιάτα κι απ' την ελπίδα. Και τώρα τι κάνετε γαλονάδες μου;


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Στάση εργασίας και συγκέντρωση τη Δευτέρα

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» προκηρύσσει για τη Δευτέρα 24 Μάη στάση εργασίας (8 π.μ. - 10 π.μ.) για όλο το προσωπικό και συγκέντρωση στα ΤΕΠ στις 8 το πρωί, απαιτώντας:

  • Να μπει τέλος στον αυταρχισμό της διοίκησης - να σταματήσουν οι κατά συρροή άδικες κλήσεις σε απολογία, τα πρόστιμα, οι επιπλήξεις, οι κάθε είδους καταχρηστικές ποινές.
  • Να ανακληθούν εδώ και τώρα οι απαράδεκτες ποινές που επιβλήθηκαν σε ειδικευόμενους γιατρούς οι οποίοι διεκδίκησαν προσωπικό και όρους ασφαλούς περίθαλψης και εργασίας.
  • Να δοθούν απρόσκοπτα οι κανονικές άδειες σε όλο το εξουθενωμένο προσωπικό. «Στη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων οφείλονται άδειες άνω των δύο ετών κ χιλιάδες ρεπό», επισημαίνει το Σωματείο.
  • Να γίνουν εδώ και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα χωρίς καμία καθυστέρηση.
  • Να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία χειρουργείων και τακτικών εξωτερικών ιατρείων, ώστε να μπει τέλος στην παραμέληση των ασθενών.
  • Να σταματήσει επιτέλους ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο και πιο εξειδικευμένο δημόσιο νοσοκομείο, να είναι εμβολιαστικό κέντρο.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ