ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ»
Ενα ακόμα εργαλείο στην υπηρεσία της κερδοφορίας των μονοπωλίων

Ολοκληρώθηκε χτες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Σύσταση ΝΠΙΔ με την επωνυμία "Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης" και άλλες διατάξεις», το οποίο θα ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη από την Ολομέλεια.

Με το νομοσχέδιο διαχωρίζεται από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ) ο φορέας «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και από ανώνυμη εταιρεία που ήταν, μετατρέπεται σε διακριτό ΝΠΙΔ. Την «ανεξαρτητοποίηση» του συγκεκριμένου φορέα προβλέπουν οι κανονισμοί της ΕΕ και συγκεκριμένα η «Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση» της ΕΕ.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για μια «τυπική» και άνευ σημασίας αλλαγή, αφού το «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» είναι ο φορέας ο οποίος διαπιστεύει ιδιωτικές επιχειρήσεις να πιστοποιούν ότι ένα προϊόν, που μπορεί να αφορά από βιομηχανικό υλικό, τρόφιμα, καλλυντικά, ηλεκτρολογικό ή ιατρικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, μέχρι αγροτικά προϊόντα και ξενοδοχειακά καταλύματα κ.ο.κ., είναι κατάλληλο για χρήση, διακίνηση και ευρεία κατανάλωση.

Τον πρώτο λόγο σε αυτή την υπόθεση έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι - με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα λαϊκά συμφέροντα ακόμα και σε ζητήματα Υγείας - κάτι που αναδεικνύει και η ενίσχυση της εκπροσώπησής τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΥΔ, όπου στη μέχρι σήμερα εκπροσώπηση από τον ΣΕΒ, τώρα προστίθεται και ο ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Β. Ελλάδας). Ακόμα, το ΔΣ θα είναι το ανώτατο όργανο που θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις, από τη γενική συνέλευση που ήταν μέχρι τώρα. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι ο φορέας δεν θα επιχορηγείται πλέον από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα έχει δικά του έσοδα από τις ...υπηρεσίες που θα προσφέρει, ενώ το ΔΣ θα διορίζεται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, εδώ «παίζονται πολλά». Πρόκειται, όπως σημείωσε, για «πολύ σημαντικό εργαλείο, που μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση της παραγωγής», «μπορεί να αποβάλει κάθε φραγμό από την κυκλοφορία ή και να εμποδίσει την κυκλοφορία εμπορευμάτων», «για να ικανοποιηθούν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, και παραδείγματα υπάρχουν».

Ανέδειξε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από Συλλόγους Εργαζομένων, όπως του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), ο οποίος ανήκει στο ΕΣΥΠ, όπου σε υπόμνημα που κατέθεσε στη Βουλή, κάνει λόγο για «κινδύνους» που μπορεί να προέλθουν από «αμφιλεγόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις» για «καθεστώς πιέσεων επιμέρους συμφερόντων που οδηγούν στην απαξίωση και τη συρρίκνωση των λειτουργιών του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας, σε οικονομική ζημιά και επιβάρυνση του Δημοσίου με απεμπόληση συμφερόντων του ελέγχου της αγοράς υπέρ ιδιωτικών και ιδιοτελών συμφερόντων». Μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο.

Η ΝΔ, η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι υπερψήφισαν καταθέτοντας διάφορες επιμέρους παρατηρήσεις. Το ΠΑΣΟΚ και η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια.

Επιστροφή στον Κορυδαλλό

Στον Κορυδαλλό επέστρεψε χτες ο πρώην υπουργός Ακ. Τσοχατζόπουλος, μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, αφού σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δεν μπορεί να καταβάλει το ποσό των 200.000 ευρώ, που απαιτείται ως εγγυοδοσία για την αποφυλάκισή του. Οι συνήγοροί του τονίζουν ότι θα προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη, ζητώντας μείωση της εγγυοδοσίας.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, να υπενθυμίσουμε, είχε κάνει δεκτή την πέμπτη κατά σειρά αίτηση αποφυλάκισης, υπό τον κίνδυνο της επιδείνωσης της υγείας του, επιβάλλοντάς του συνολικά επτά περιοριστικούς όρους.

Σοβαρά πολυτραυματίας

Στοιχεία για την κατάσταση της υγείας της μοναδικής που επέζησε από το πρόσφατο δυστύχημα με την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου αρχιλοχία Πλεξίδα Βασιλικής, έδωσε το ΓΕΣ. Συγκεκριμένα, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του 424 ΓΣΝ, ως σοβαρά πολυτραυματίας. Εχει υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πολλαπλά θλαστικά τραύματα κεφαλής, κατάγματα σπονδυλικής στήλης και κάταγμα στέρνου. Επισήμως, η κατάστασή της είναι σταθερή - βελτιούμενη.

ΚΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση για τις εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου

Αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος), οι ΚΟ Εμποροϋπαλλήλων και Εμπόρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στον κλάδο του εμπορίου και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση στον Κόκκινο Μύλο

Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στον Κόκκινο Μύλο Αττικής, στο καφενείο «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ» (Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης 73), η ΚΟ Λυκότρυπας καλεί σε συγκέντρωση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία σε χωριά της Ημαθίας

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης - ενημέρωσης για τις εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, σήμερα Σάββατο, κλιμάκιο της ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ μαζί με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, θα περιοδεύσει σε χωριά της Ημαθίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Στις 10 π.μ., ομιλία - συζήτηση στο καφέ ΚΟΡΝΕΡ στο Καμποχώρι Αλεξάνδρειας.

-- Στις 12 μ., περιοδεία στη Μελίκη και συνάντηση με το ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού της περιοχής.

-- Στις 7 μ.μ., ομιλία - συζήτηση στο Μακροχώρι Βέροιας, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα.

-- Στις 8.30 μ.μ., ομιλία - συζήτηση στην Επισκοπή Νάουσας, στο πρώην κοινοτικό κατάστημα.

Περιοδεία σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη θα πραγματοποιήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Απρίλη.

Τη Δευτέρα 24/4, στις 11 π.μ., θα επισκεφτεί το Υδροηλεκτρικό Φράγμα «Θησαυρού» της ΔΕΗ στη Δράμα και θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια, στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στο Εράσμιο της Ξάνθης.

Την Τρίτη 25/4, στις 11.30 π.μ., θα επισκεφθεί τον ΑΗΣ της ΔΕΗ στην Κομοτηνή και θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

ΤΕ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση της Πολιτικής Απόφασης του 20ού Συνεδρίου

Εκδήλωση - συζήτηση για την Πολιτική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ διοργανώνει η ΤΕ Δράμας του Κόμματος, την Τρίτη 25 Απρίλη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος.

ΤΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 7 δολοφονημένα στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 7 στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ που δολοφονήθηκαν από τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών τον Απρίλη του 1943, διοργανώνει η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στη Ζαρκαδόπετρα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τσελαπτσής, μέλος της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Λεωφορεία για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν στις 9 π.μ. από την πλατεία της Κοζάνης.

Εκδήλωση αντιστασιακών στον Καράλακα

Εκδήλωση στην τοποθεσία Καράλακα «Κουταμάνη» για να τιμηθούν οι μαχητές και οι μαχήτριες που πολέμησαν εκεί τους ναζί, οργανώνει το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 11 π.μ. Η αναχώρηση λεωφορείων για τον τόπο της εκδήλωσης θα γίνει στις 9.30 π.μ., από την πλατεία Εβραίων και δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται στα γραφεία του Παραρτήματος και στο τηλέφωνο 2410.252.611 από 9 π.μ. έως 12.30 μ.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση τιμής για τον Φιντέλ Κάστρο

Την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιντέλ Κάστρο.

Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ, ο Νίκος Μόττας, γγ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου και ο Νίκος Ζώκας, γγ της ΕΔΥΕΘ.

Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει η πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα, Zelmys Maria Dominguez Cortina, ενώ θα προβληθεί βίντεο - ντοκιμαντέρ για τη ζωή του σπουδαίου Κουβανού επαναστάτη.

Στο τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δείχνει» το Συμβούλιο Εφετών για 11 πρώην διευθυντές και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του δημοτικού ραδιοσταθμού «9,84». Με βούλευμα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι η διασπάθιση εκατ. ευρώ την περίοδο 2003 - 2010 θα πρέπει να πάρει το δρόμο της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ διαχώρισε το σκέλος εκείνο που αφορά τον εν ενεργεία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Κυρίτση, διαβιβάζοντας τη δικογραφία στη Βουλή.

Το δικαστικό συμβούλιο διαβίβασε επίσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, το υλικό εκείνο που είναι απαραίτητο για να διερευνηθεί αν και κατά πόσο υπάρχουν ποινικές ευθύνες των μελών της Επιτροπής Καταστροφής Παγίων (άχρηστων υλικών) στις δημοτικές επιχειρήσεις και των συντακτών των τεχνικών εκθέσεων καταστροφής παγίων.

Αρχικά στην υπόθεση η δίωξη αφορούσε 20 κατηγορούμενους, ενώ αργότερα, ο εισαγγελέας Εφετών Δ. Ασπρογέρακας είχε ζητήσει την παραπομπή 16 προσώπων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ