ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2009
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Ο αντικομμουνισμός είναι το «καύσιμο» των αντιλαϊκών καθεστώτων

Αναπάντητη μένει εδώ κι ένα χρόνο η επιστολή του Γκ. Ζιουγκάνοφ στον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, που αφορούσε τον αντικομμουνισμό στην Ευρώπη

Απο την διαδήλωση ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο στο Στρασβούργο το 2006
Απο την διαδήλωση ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο στο Στρασβούργο το 2006
Το Προεδρείο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) εξέτασε το ζήτημα της αντικομμουνιστικής καμπάνιας, που εκτυλίσσεται τις τελευταίες βδομάδες στις χώρες της ΕΕ. Σχετικά με τα αποτελέσματα της συζήτησης, ο αρμόδιος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΡΟ για τις διεθνείς σχέσεις, Λεονίντ Καλάσνικοφ, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οι αντικομμουνιστικές καμπάνιες στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης εκτυλίχθηκαν αρκετές φορές. Στην ευρωπαϊκή πολιτική διαμορφώθηκε ένα στρώμα "επαγγελματιών" αντικομμουνιστών. Πρόκειται για πολιτικούς, που έκαναν τον αντικομμουνισμό στήριγμα της πολιτικής τους καριέρας. Συνήθως, πρόκειται για εκπροσώπους πρώην σοσιαλιστικών χωρών, στις οποίες η παλινόρθωση του καπιταλισμού γέννησε τεράστια κοινωνικο - οικονομικά προβλήματα. Σ' αυτές τις συνθήκες, ο αστός πολιτικός δυσκολεύεται να προτείνει στην κοινωνία κάποιο θετικό πρόγραμμα. Είναι πιο απλό να μιλήσει στους συμπατριώτες του για το παρελθόν, να σπιλώσει τη Σοβιετική Ενωση, με "τόλμη" να πολεμήσει τον Λένιν, τον Στάλιν, τον Τέλμαν, τον Δημητρώφ. Για πολλά πολιτικά καθεστώτα στην Ευρώπη ο αντικομμουνισμός είναι το "καύσιμο", χωρίς το οποίο δεν μπορούν να λειτουργήσουν».

Ο Λ. Καλάσνικοφ καταγγέλλει τις τελευταίες αντικομμουνιστικές πρωτοβουλίες στα πλαίσια της ΕΕ και σημειώνει πως αυτές αποτελούν συνέχεια της αντικομμουνιστικής καμπάνιας, που είχε ξεκινήσει με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2005 και προσθέτει:

«Οι απόγονοι όλων αυτών, που χρωστούν στους κομμουνιστές την απελευθέρωσή τους από τη φασιστική πανούκλα, βάζουν το σημείο της ισότητας ανάμεσα στον κομμουνισμό και το ναζισμό. Πιο άτιμη μέθοδο δε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Το να βάζεις στην ίδια θέση το φασισμό, το τέρας που δημιούργησε ο καπιταλισμός και τον κομμουνισμό, που στα μέσα του 20ού αιώνα αποδείχτηκε η μοναδική ικανή δύναμη σωτηρίας του κόσμου από τη φασιστική μόλυνση.

Ομως, η καταδίκη της χτεσινής μέρας δεν είναι το κύριο για το οποίο ανακατώνουν τον αέρα οι ευρωβουλευτές. Το κύριο βρίσκεται στο ότι με την έγκριση σχετικών ντοκουμέντων δίνονται πλατιές δυνατότητες για τη δίωξη των σημερινών κομμουνιστών, και μαζί μ' αυτούς και όλων εκείνων που συμμετέχουν στην πραγματική πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Ρωσίας δυσκολεύεται να συνειδητοποιήσει ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης, που θεωρούνται "δημοκρατικές", σήμερα μπορεί να κινηθεί ποινική δίωξη για τις κομμουνιστικές πεποιθήσεις».

Ο Λ. Καλάσνικοφ αναφέρεται στις διώξεις, που εκτυλίχθηκαν τα τελευταία χρόνια, σε βάρος των κομμουνιστών σε Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και σημειώνει:

«Το ότι η αντικομμουνιστική υστερία οξύνεται παράλληλα με την ανάπτυξη της κρίσης είναι εντελώς νομοτελειακό. Ακριβώς τώρα είναι που η αστική τάξη τρέμει πραγματικά: η άνοδος της ανεργίας, η αναπόφευκτη μείωση των μισθών οδηγούν τους Ευρωπαίους εργαζόμενους στην αντίσταση και στην οργάνωση ενεργειών διαμαρτυρίας, όπου πολύ συχνά επικεφαλής των λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως και στη Ρωσία, είναι οι κομμουνιστές.

Να σημειωθεί πως στην ευρωπαϊκή αντικομμουνιστική καμπάνια συχνά παίρνουν μέρος και εκπρόσωποι σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων. Σε σχέση με αυτό, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, απευθύνθηκε πέρσι στον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργο Παπανδρέου με επιστολή του, στην οποία του υπενθύμισε πως ο Χίτλερ ξεκίνησε τις διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών, αλλά μετά και σοσιαλδημοκράτες δεν πέρασαν καλά. Ο Ελληνας σοσιαλιστής δεν βρήκε τι να απαντήσει στον ηγέτη του μεγαλύτερου ΚΚ της Ευρώπης...»

Τέλος, ο Λ. Καλάσνικοφ σημειώνει πως το ΚΚΡΟ θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στον αντικομμουνισμό, συντονίζοντας τη δράση του και με άλλα ΚΚ.


Ι.Π.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Ολα για το κεφάλαιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΤΟΚΙΟ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το κόστος της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης θα ξεπεράσει τα 4 δισ. δολάρια σύμφωνα με νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αναθεώρησε προς τα πάνω τις προηγούμενες εκτιμήσεις του. Τα μέτρα που προτείνει είναι στήριξης του κεφαλαίου και οι εργαζόμενοι πληρώνουν καθημερινά το κόστος.

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας «Sony Ericsson», «εξαιτίας της πτώσης των πωλήσεων» ανακοίνωσε ότι θα περικόψει επιπλέον 2.000 θέσεις εργασίας. Τα σχέδιά της για την περικοπή επιπλέον 3.900 θέσεων εποχικών εργατών ως το Μάρτη του 2010 ανακοίνωσε και η ιαπωνική εταιρεία «Toshiba». Η «Toshiba» έχει ήδη απολύσει κατά τους τρεις τελευταίους μήνες 4.500 συμβασιούχους υπαλλήλους της, εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Η «General Motors» ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περίπου 1.600 απολύσεις στις ΗΠΑ εντός της εβδομάδας και σχεδιάζει να απολύσει 37.000 ωρομίσθιους υπαλλήλους της σε ολόκληρο τον κόσμο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ολες οι απολύσεις γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ανταποκριθεί στη διορία της 1ης Ιούνη, που της έχει τεθεί για «αναδιάρθρωση» με βάση το κυβερνητικό σχέδιο του χρέους της ύψους 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων και με το συνδικάτο της αυτοκινητοβιομηχανίας για τις καλύψεις υγείας των συνταξιούχων της, προκειμένου να έχει ελπίδες ότι θα αποφύγει τη χρεοκοπία.

Παρόλα αυτά η GM θα έχει στη διάθεσή της 5 δισεκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακά κονδύλια μέχρι το Μάη και 500 εκατομμύρια θα έχει η «Chrysler» μέχρι τέλος Απρίλη, καθώς η εταιρεία αναζητά την επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας με τη FIAT.

Την παροχή δανείου ύψους 100 δισ. δολαρίων προς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μέσω επιστολής του προς το Κογκρέσο ενώ παράλληλα το προέτρεψε να δώσει μεγαλύτερο μερίδιο σε οικονομίες όπως αυτές της Κίνας και της Ινδίας.

  • Το ΔΝΤ ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Μεξικό, που έγινε η πρώτη χώρα που έρχεται σε συμφωνία δανεισμού, με βάση τη λεγόμενη ευέλικτη γραμμή πίστωσης του νέου προγράμματος που προέκυψε από τη Σύνοδο της «G-20».
  • Στο 65,9% από 65% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ανήλθε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας το 2008 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Κλιμάκωση των απολύσεων μέσα στο 2009 παρά τα μέτρα που έχουν λάβει οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προβλέπει ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ στη Βρετανία οι άνεργοι υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια.

ΡΩΣΙΑ – ΝΑΤΟ
Οργισμένη η Μόσχα

Το ΝΑΤΟ πρότεινε στη Ρωσία να συμμετάσχει στα στρατιωτικά γυμνάσια στο έδαφος της Γεωργίας

Νέες απειλές για αντίμετρα από τη Μόσχα, σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν τις τελευταίες μέρες την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει τα πολυεθνικά στρατιωτικά γυμνάσια στο έδαφος της Γεωργίας από τις 6 Μάη έως 1 Ιούνη, στα οποία θα πάρουν μέρος περίπου 1,3 χιλιάδες στρατιωτικοί από 19 χώρες του ΝΑΤΟ και των μελών του «Συνεταιρισμού για την ειρήνη».

Οπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα σχεδιασμένα γυμνάσια και κάλεσε το ΝΑΤΟ να τα ακυρώσει ή τουλάχιστον να αναβάλει την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Από τη μεριά του το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να συμμετάσχει σε αυτά, ως χώρα - μέλος του «Συνεταιρισμού για την ειρήνη» (από το 1994).

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ υπογράμμισε πως η απόφαση του ΝΑΤΟ για τη διεξαγωγή των γυμνασίων «είναι λανθασμένη και επικίνδυνη».

«Οταν ο ένας ή άλλος στρατιωτικός συνασπισμός πραγματοποιεί τα γυμνάσια εκεί που πολύ πρόσφατα υπήρξε πολύ μεγάλη ένταση και εκεί που σήμερα η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή, τότε αυτό οδηγεί σε κάθε είδους περιπλοκών», δήλωσε ο Ντ. Μεντβέντεφ, απαντώντας στην ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων «Ιντερφάξ». Ο Πρόεδρος της Ρωσίας χαρακτήρισε την απόφαση του ΝΑΤΟ «μη οξυδερκή καθώς και βλαβερή για την προσέγγιση των επαφών της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ». «Σε περίπτωση ανάγκης θα πάρουμε σχετικές αποφάσεις», σημείωσε απειλητικά ο Μεντβέντεφ.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντ. Ρογκόζιν, λίγες μέρες πριν χαρακτήρισε τα γυμνάσια «ως κάτι παράλογο και προβοκάτσια» καθώς και «ως επέμβαση στα εσωτερικά της Γεωργίας», παίρνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση όταν η γεωργιανή αντιπολίτευση ξεκίνησε τη διαρκή κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Ο ίδιος απείλησε τη Δευτέρα να ματαιώσει η Ρωσία τη συνάντηση των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών Ρωσίας - ΝΑΤΟ, αν τελικά το ΝΑΤΟ πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες ασκήσεις στη Γεωργία, μετέδωσε το «Ιντερφάξ».

Να σημειωθεί πως η Αμπχαζία, ως απάντηση στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ στη Γεωργία, ανακοίνωσε πως θα διεξάγει δικά της στρατιωτικά γυμνάσια.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ