ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Αγώνας ταξικός και δίκαιος

Με ψηλά το κεφάλι γύρισαν την Κυριακή στο μεροκάματο οι κολίγοι της Νέας Μανωλάδας

«Είναι μια χώρα λεύτερη. Ε, για δοκίμασε να κάνεις χρήση της λευτεριάς σου. Είσαι λεύτερος, σου λέει ο άλλος, μόνο σα σου βαστά η τσέπη σου να πλερώσεις τη λευτεριά σου». («Τα Σταφύλια της Οργής», Τζον Στάινμπεκ).

Οταν την περασμένη Παρασκευή οι εργάτες γης στις φραουλοκαλλιέργειες της Ηλείας δεν πήγαν στα χωράφια και κινητοποιήθηκαν ζητώντας να πάει το μεροκάματο από 23,50 στα 30 ευρώ, πολλοί μεγαλοπαραγωγοί απάντησαν: «Τόσα έχουμε, τόσα δίνουμε. Σ' όποιον δεν αρέσει, είναι ελεύθερος να φύγει. Αλλωστε, ευτυχώς που είμαστε εμείς κι έχουν ένα κομμάτι ψωμί!».

Αν κάποιος διάβαζε πριν ένα χρόνο τον «Ριζοσπάστη» που, αποκαλύπτοντας την κόλαση στην οποία ζουν οι 2.500 περίπου μετανάστες, έγραφε ότι σε τίποτα σχεδόν δε διαφέρουν απ' τους εξαθλιωμένους εργάτες του 19ου αιώνα στον Αμερικάνικο Νότο, ίσως να το θεωρούσε υπερβολή. Χρειάζεται να τους συναντήσει κανείς, να τους δει και να τους ακούσει από κοντά για να καταλάβει ότι, τελικά, δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψει τις συνθήκες στις οποίες δουλεύουν και ζουν αυτοί οι άνθρωποι...

Την Κυριακή, ύστερα από ένα μεγαλειώδη αγώνα, με το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ διαρκώς στο πλευρό τους, οι μετανάστες εργάτες γης γύρισαν στο μεροκάματο με ψηλά το κεφάλι. Πέτυχαν με τον αγώνα τους να ξεμπροστιάσουν τον πραγματικό ένοχο. Την κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου, που στο πρόσωπο του μετανάστη βλέπουν τη φθηνότερη εργατική δύναμη για κάθε χρήση. Τους τοπικούς εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους δημάρχους και τους νομάρχες να κάνουν πλάτες στην εξόντωση των εργατών γης. Την Αστυνομία που καλύπτει την άθλια συνωμοσία σε βάρος των μεταναστών.

Αποκάλυψαν τους μεγαλοτσιφλικάδες, που πλουτίζουν σε βάρος των κολίγων, αλλά και των μικροκαλλιεργητών, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Για όλους αυτούς το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», με το οποίο την Κυριακή το μεσημέρι έκλεισε η απεργία, είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης. Και οι εργάτες με την ταξική τους πρωτοπορία θα φροντίσουν να γίνει πραγματικότητα!


Συνένοχοι τσιφλικάδες και κυβέρνηση

Η τριήμερη κινητοποίηση των μεταναστών ανέδειξε τους πραγματικούς ενόχους για την τρομοκρατία, τους τραμπουκισμούς, την εκμετάλλευση

Από τα μεγάφωνα ανακοινώνεται το αποτέλεσμα της κινητοποίησης. Οι μετανάστες ξεσπάνε σε χειροκροτήματα
Από τα μεγάφωνα ανακοινώνεται το αποτέλεσμα της κινητοποίησης. Οι μετανάστες ξεσπάνε σε χειροκροτήματα
«Χτες το βράδυ; Μακελειό έγινε εδώ! Μέχρι πιστόλια βγάλανε... Ορμηξαν με καραμπίνες μέσα στις παράγκες. Εσπασαν τζάμια και πόρτες, τσάκισαν στο ξύλο τον κόσμο. Στους δρόμους χτυπούσαν όποιο αμάξι έβλεπαν να το οδηγεί Βούλγαρος ή Μπαγκλαντέζος. Μπροστά στους αστυνόμους κι αυτοί δεν έκαναν τίποτα. Ο κόσμος έφυγε, κοιμήθηκε στη θάλασσα για να μην τους σκοτώσουν...».

Με σπαστά τα ελληνικά, ένας Μπαγκλαντέζος μετανάστης περιγράφει τη νύχτα του Σαββάτου. Είναι ένας από τους εκατοντάδες εργάτες γης, που το πρωί της Κυριακής μαζεύτηκαν για τρίτη συνεχόμενη μέρα στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, αρνούμενοι να πάνε στο μεροκάματο. Δίπλα του, ένας συνάδελφός του στις φυτείες της φράουλας σηκώνει τα μανίκια του πουκάμισου και δείχνει τα γδαρμένα από το ξύλο χέρια του. Από αργά το βράδυ του Σαββάτου, αποσπάσματα που συγκρότησαν οι μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής εξαπέλυσαν πογκρόμ σε βάρος των απεργών μεταναστών, εκβιάζοντας με κάθε μέσο να σπάσει η απεργία.

Είχε προηγηθεί στην πλατεία του χωριού η τραμπούκικη δολοφονική επίθεση παρακρατικών τσιφλικάδων σε βάρος τριών στελεχών του ΚΚΕ, που συζητούσαν με τους μετανάστες λίγο πριν τις 10 το βράδυ. Η παρέμβαση των ίδιων των εργατών γης ήταν αυτή που έσωσε τους κομμουνιστές από τις δολοφονικές διαθέσεις των μεγαλοφραουλάδων.

Προκλήσεις με την ανοχή της αστυνομίας

Η τρομοκρατία δεν είχε το αποτέλεσμα που περίμεναν οι τσιφλικάδες. Ούτε το μάντρωμα των εργαζομένων σε καρότσες και η βίαιη μεταφορά τους στις φυτείες με τη συνοδεία της αστυνομίας καρποφόρησε. Εκατοντάδες ήταν οι μετανάστες που το πρωί της Κυριακής συγκεντρώθηκαν ξανά στην πλατεία της Νέας Μανωλάδας, αποφασισμένοι να μη γυρίσουν στο μεροκάματο «μέχρι να βρεθεί μια αξιοπρεπής λύση». Η παρουσία των κομμουνιστών και του ΠΑΜΕ έδωσε θάρρος στο δίκαιο αγώνα τους. Οσο περνούσε η ώρα και στις παράγκες μαθαίνονταν πως στην πλατεία είναι το ΚΚΕ, όλο και περισσότεροι, μαζί με τις οικογένειές τους, πύκνωναν τη συγκέντρωση.

Η προκλητικότητα των τσιφλικάδων, που το πρωί της ίδιας μέρας επιχείρησαν ξανά τραμπουκισμούς σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ, έφτασε στο απόγειο. Με συνένοχη την αστυνομία που τους άφηνε να σουλατσάρουν και να προκαλούν, εκβιάζοντας ανοιχτά τους μετανάστες και βρίζοντας χυδαία τους κομμουνιστές. «Πάρτε τους ξένους και φύγετε από δω. Από αύριο να τους ταΐζετε εσείς», φώναζαν με χειρονομίες μπροστά στα μάτια της αστυνομίας, κομπάζοντας για τους τραμπουκισμούς της περασμένης μέρας.

Η πειθαρχία, η οργανωμένη παρουσία και η μαζικότητα της συγκέντρωσης ήταν η καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις. Την ντουντούκα της μικροφωνικής ανέλαβαν οι ίδιοι οι μετανάστες και οι πρωτοπόροι εργάτες γης. Στη γλώσσα τους κάλεσαν τους συναδέλφους τους να έρθουν στη συγκέντρωση. Να μη φοβηθούν. Γιατί, όπως έλεγαν στα πηγαδάκια, «δεν πάει άλλο! Δουλεύουμε σαν τα γαϊδούρια για 20 και 23 ευρώ. Το ψωμί ακριβαίνει, το ίδιο και το φαγητό. Μας κοροϊδεύουν!».

Δεν πάει άλλο!

Καταγγέλλουν πως το μεροκάματο αλλού είναι καλύτερο, αλλά αυτή την εποχή δεν έχει δουλειά. Αλλους μήνες δουλεύουν στην πατάτα ή σε άλλες αγροτικές εργασίες, άλλοτε στα όρια του νομού, άλλοτε έξω από αυτά, όπου βρεθεί δουλειά. Καταλαβαίνουν πως από τα δικά τους χέρια οι τσιφλικάδες χτίζουν περιουσίες. «Δουλεύουμε σε φούρνους! Εξω έχει 30 βαθμούς και στο θερμοκήπιο 60. Μια ζωή εδώ. Αυτοί φτιάχνουν εργοστάσια και εμείς δε βάλαμε μια δραχμή στην τσέπη. Δικά μας λεφτά είναι αυτά που έχουν στη δική τους τσέπη!».

«Κοίταξέ τους!», λένε και δείχνουν κατά το μέρος των τσιφλικάδων. Πριν από δέκα χρόνια ήταν πέντε - έξι. Τώρα γίνανε 40 και 50 τα αφεντικά με χιλιάδες στρέμματα. Από εμάς τα έκαναν και εμείς δεν έχουμε φαΐ να φάμε. Μέχρι και τις παράγκες τις νοικιάζουμε. Δίνουμε εκατό ευρώ για ένα νάιλον που βάζει βροχή, χωρίς νερό και ρεύμα... Σκέψου πως νοικιάζουν μέχρι και χωράφια με 50 ευρώ και μας βάζουν εκεί να φτιάχνουμε παράγκες για να ζούμε σαν τα ποντίκια».

Ο σπόρος που έπεσε πριν από ένα χρόνο, με την παρέμβαση του ΠΑΜΕ, και η ένταση των προβλημάτων οδήγησαν στον ξεσηκωμό. Οι ίδιοι περιγράφουν πώς οργάνωσαν την απεργία: «Κουβεντιάζαμε στα χωράφια να σταματήσουμε μια μέρα τη δουλειά. Υστερα το είπαμε στις παράγκες πως την Παρασκευή κάνουμε απεργία. Τρεις μέρες το λέγαμε στόμα με στόμα. Και την Παρασκευή κανένας δεν πήγε στις φράουλες».

Σε αγωνιστική επιφυλακή

Λίγο πριν το μεσημέρι, φτάνει η είδηση πως οι τσιφλικάδες δέχονται να κάνουν αυξήσεις. Τη μεταφέρει στους εργάτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Οι πληροφορίες λένε πως το μεροκάματο μπορεί να φτάσει και τα 28 ευρώ. Η απόφαση ανήκει στους εργάτες, που συζητούν μεταξύ τους για την εξέλιξη της κινητοποίησης. Αποφασίζουν να επιστρέψουν στο μεροκάματο με την αύξηση που τους δίνεται, χωρίς να εγκαταλείπουν το αίτημα για 30 ευρώ. Ζητάνε εγγυήσεις για την ασφάλειά τους και προειδοποιούν πως θα επανέλθουν πιο αποφασιστικά αν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις.

Λίγο μετά τις 12, από τη μικροφωνική της πλατείας ανακοινώνεται η απόφαση στα Μπαγκλαντέζικα και τα Βουλγάρικα. Τα χειροκροτήματα πνίγουν το σύνθημα που ακούγεται από το βάθος της συγκέντρωσης, με μια μόνο φωνή: «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ