ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων εξέδωσε η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ, που έχει ως εξής:

«

Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ απευθύνεται στην εργατική τάξη που ζει στη χώρα μας, ανεξάρτητα αν είναι ελληνικής ή αλλοδαπής καταγωγής, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα που πιστεύει ή το χρώμα του προσώπου.

Ο ρατσισμός είναι φαινόμενο που σε περιόδους καπιταλιστικής κρίσης, όπως τώρα, αξιοποιείται, θεριεύει και παίρνει νέες διαστάσεις. Από τη μια όλο και περισσότεροι λαοί αναγκάζονται να εγκαταλείπουν τις χώρες τους εξαιτίας των πολέμων, της φτώχειας, της τρομοκρατίας, της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής πολιτικής και από την άλλη κομμάτια της εργατικής τάξης, στις χώρες υποδοχής, ποτίζονται με το δηλητήριο του ρατσισμού για να στραφούν ενάντια στα ταξικά τους συμφέροντα.

Η ευθύνη της τρικομματικής κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν τις επιχειρήσεις "ανακατάληψη των πόλεων", "Ξένιος Ζευς", συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών είναι τεράστιες και είναι εκ του πονηρού τα καλέσματά τους για την πάταξη των φαινομένων του ρατσισμού. Στηρίζουν το σύστημα που γεννά τις διακρίσεις, βάζουν πλάτη στην ταξική εκμετάλλευση.

Καλλιεργούν σκόπιμα τη θολούρα για τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα κατηγορώντας ως υπεύθυνους τους μετανάστες.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αποτελούν φτηνή εργατική δύναμη, σκληρά εκμεταλλευόμενη, που αξιοποιείται από βιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλέμπορους, τραπεζίτες για να πιέσουν όλους τους εργαζόμενους και να περιορίσουν τα δικαιώματά τους. Η πλουτοκρατία τους θέλει εδώ, τους θέλει σε όλες τις χώρες, αλλά τους θέλει χωρίς δικαιώματα και με σκυμμένο κεφάλι.

Για το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, είναι και ήταν καθαρό πως φαινόμενα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, οι φυλετικές διακρίσεις θα καταργηθούν ταυτόχρονα με την ταξική εκμετάλλευση. Γι' αυτό ο αγώνας μας είναι καθημερινός, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους κατοικίας, στις γειτονιές, στα νοσοκομεία, στα σχολεία.

Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες μας ενώνουν τα κοινά προβλήματα. Μας ενώνει ο αντίπαλος που θέλει να μας φορτώσει τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης για να γλιτώσει τα κέρδη της η πλειοψηφία. Μας ενώνει η γνώση ότι ο ρατσισμός είναι ένα σκαλοπάτι για να περνάει πιο εύκολα το συνολικό χτύπημα στην εργατική τάξη και το τσάκισμα της πρωτοπορίας του εργατικού κινήματος.

Δίνουμε ενιαία τη μάχη κόντρα στον κοινό αντίπαλο που έχουμε. Αποστομώνουμε τις φασιστικές ομάδες που έχουν σημαία τους το ρατσισμό.

Καλούμε τους μετανάστες να οργανωθούν στα συνδικάτα και να δυναμώσουν τον ταξικό αγώνα. Μαζί με τους Ελληνες συναδέλφους τους να παλέψουν.

Ενας για όλους και όλοι για έναν.

Η Γραμματεία Μεταναστών».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Πρωτοβουλία συντονισμού με σπουδαστές και ΕΒΕ

Παρέμβαση στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησαν χτες από κοινού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών της ΠΑΣΕΒΕ, η Επιτροπή ΠΑΜΕ του υπουργείου Οικονομικών, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων» για τις αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο αλλά και τις συνολικότερες εξελίξεις.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του συντονισμού της πάλης τόσο για τα ειδικά όσο και για τα γενικότερα ζητήματα. Οι αλλαγές στα επαγγελματικά δικαιώματα των λογιστών, η προσπάθεια για κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (οι εργοδότες και στο συγκεκριμένο κλάδο αρνούνται να υπογράψουν), σε συνδυασμό με τη σταδιακή κατάργηση αρμοδιοτήτων των Εφοριών, τη δυσβάστακτη φορολόγηση των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, την υποβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, θα έχουν τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους του χώρου.

Συγκεκριμένα, οι φορείς που συντονίζουν τη δράση τους απαιτούν:

  • «Κατάργηση των αδειών στο επάγγελμα του λογιστή (ν. 2515/97, ΠΔ. 340/98, άρθρο 17 του ν.3470/2006). Να μην πληρώσουμε το χαράτσι της ανανέωσης των αδειών.
  • Κατάργηση των όσων προβλέπονται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2013-2016 (ν.4093/2012) και της πιστοποίησης (άρθρο 17 του ν. 3842/2010). Μοναδικά κριτήρια εξέλιξης να είναι αυτά που προβλέπονται στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με βάση την εκπαίδευση και προϋπηρεσία.
  • Με το πτυχίο και το σύνολο της προϋπηρεσίας του, κάθε συνάδελφος να πηγαίνει για την απόκτηση της αντίστοιχης άδειας λογιστή. Η προϋπηρεσία να μετράει από τη λήψη του πτυχίου και να υπολογίζεται και ο χρόνος ανεργίας.
  • Να αποδεσμευτεί η υποβολή δηλώσεων από την ταμειακή τακτοποίησή τους στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) για όσους συναδέλφους έχουν άδεια φοροτέχνη - λογιστή.
  • Κατάργηση των ποινών και κυρώσεων σε βάρος του λογιστή, κατάργηση της συνυπευθυνότητας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους. Οχι στις απολύσεις.
  • Οχι στο κλείσιμο των ΔΟΥ. Οχι στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στους ιδιώτες. Κρατικός φοροεισπραχτικός μηχανισμός που θα φορολογεί το μεγάλο κεφάλαιο και όχι για τη φοροληστεία του λαού. Δε θα επιτρέψουμε τις απολύσεις και μετακινήσεις υπαλλήλων σε καμιά Εφορία.
  • Αμεση αύξηση της φορολογίας των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων στο 45%.
  • Αφορολόγητο όριο ατομικό 20.000 ευρώ, οικογενειακό 40.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση - Πτυχίο με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Επίδομα ανεργίας για τους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους».

Στις 26 Μάρτη έχει οριστεί συνάντηση και με το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Χειρότερη περίθαλψη για το 85% των ασθενών

Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις αυξημένες συμμετοχές στα φάρμακα έχει οδηγήσει το 85% των διαβητικών στην Ελλάδα σε κακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σύμφωνα με μελέτη στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη από τη Μονάδα Ενδοκρινολογίας του «Αρεταίειου» Νοσοκομείου.

Στοιχεία από τη μελέτη αυτή παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας ενόψει του 13ου Διαβητολογικού Συνεδρίου στην Αθήνα (27-31 Μαρτίου 2013). «Οι άρρωστοι δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακα και τα αναλώσιμα υλικά, ενώ για τα ω-3 λιπαρά οξέα - που είναι απαραίτητα σε ορισμένες κατηγορίες διαβητικών - πληρώνουν μέχρι και 60 ευρώ το μήνα» υπογράμμισαν οι γιατροί.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 13% των διαβητικών θεωρεί κακή την ποιότητα περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ, το 34% μέτρια και το 47% κακή ως απαράδεκτη. Το 54% ανέφερε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε δυσμενώς την ποιότητα διατροφής και το 85% θεωρεί ότι η οικονομική κρίση επηρέασε δυσμενώς την προμήθεια φαρμακευτικών αγωγών και αναλώσιμων υλικών.

Κι ενώ 1 στους 10 Ελληνες πάσχουν από διαβήτη και ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% - όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη - στους νέους οργανισμούς των συγχωνευμένων νοσοκομείων δεν προβλέπεται ούτε ένα από τα 19 κέντρα και τα 70 περιφερειακά ιατρεία για το διαβήτη! «Τα κέντρα και τα ιατρεία λειτουργούν, είπαν οι γιατροί. Ομως δεν προβλέπονται στον οργανισμό, είναι ανά πάσα στιγμή υπό αίρεση. Π.χ. μπορεί να μετακινηθεί μια νοσηλεύτρια ή ένας διαιτολόγος, όταν δεν είναι κατοχυρωμένη οργανικά η θέση του».

Απεργούν στην «Κόκα - Κόλα»

Σε απεργία προχωρούν σήμερα και την επόμενη εβδομάδα (27, 28 και 29/3), οι εργαζόμενοι της «COCA-COLA 3E» στη Θεσσαλονίκη, απαντώντας στην κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας με νέες απολύσεις. Χτες ανακοινώθηκε η απόλυση δύο συναδέλφων τους και οι εργαζόμενοι κινητοποιήθηκαν άμεσα απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων. Οπως καταγγέλλει η ΠΟΕΕΠ, ο ένας από τους δύο απολυμένους, με την ανακοίνωση της απόλυσής του παρουσίασε έντονα προβλήματα υγείας και μεταφέρθηκε στο καρδιολογικό τμήμα του ΑΧΕΠΑ όπου παρέμεινε για νοσηλεία.

Χτες το απόγευμα, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας περιφρουρώντας δυναμικά την κινητοποίησή τους, ενάντια στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που είχε έτοιμο η εργοδοσία προκειμένου να μεταφέρει τα προϊόντα της με ιδιώτες.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες

Γενικευμένη στάση πληρωμών των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών των εργαζομένων ακολουθεί η συγκυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία καθώς τους χρωστά χρήματα πολλών μηνών απ' το 2012.

Παρ' όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος επιχείρησε να αναστρέψει την εικόνα μιλώντας χτες στη Βουλή. Απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση βουλευτού της ΔΗΜΑΡ για τις οφειλές του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας σε γιατρούς και εργαζόμενους, έριξε το μπαλάκι για την καθυστέρηση των πληρωμών «σε παραλείψεις της διοικήσεως του νοσοκομείου» και ανακοίνωσε πως θα διαταχθεί έλεγχος για το θέμα.

Παράλληλα, ο Ανδρ. Λυκουρέτζος, επιτέθηκε σε υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, λέγοντας πως «χάριν των δικών τους εμμονών» δε μπορεί να εμποδίζεται η ροή της χρηματοδότησης, «αφού υπογράφει ο υπουργός της Υγείας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου». Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα φέρει νομοθετική διάταξη για την πληρωμή εφημεριών και υπερωριών των γιατρών και των εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Νίκαιας.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 28 Μαρτίου και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο υπουργείο, ενώ η ΟΕΝΓΕ απέστειλε στον υπουργό εξώδικο καθιστώντας τον υπεύθυνο για τις συνέπειες των κινητοποιήσεων.

«ΤΙΤΑΝ»
Σκοτώθηκε 34χρονος στο Καμάρι

Το θάνατο βρήκε, χτες, στο εργοστάσιο της «ΤΙΤΑΝ» στο Καμάρι Βοιωτίας, 34χρονος βοηθός ηλεκτρολόγου, ο οποίος εργαζόταν σε εργολάβο και είχε πάει να εκτελέσει εργασίες στον υποσταθμό υψηλής τάσης του εργοστασίου. Πρόκειται για τον Φρασέρι Αρλίντ, αλβανικής καταγωγής, που «χτυπήθηκε» θανάσιμα από το ηλεκτρικό ρεύμα. Μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ