ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Παζάρια και «μάχες» για το κεφάλαιο, εκβιασμοί και απάτες για το λαό

Από την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup

Copyright 2017 The Associated

Από την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup
Στις Βρυξέλλες και εν μέσω «σιγής ασυρμάτου» εξελίσσονται τις μέρες αυτές οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου. Μάλιστα, στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης (οικονομικό επιτελείο και υπουργός Εργασίας) συμμετέχει από χτες και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, στο πλαίσιο βέβαια των αντιλαϊκών παζαριών για τα Ενεργειακά, με αιχμή την εκχώρηση σε ιδιώτες μονάδων της ΔΕΗ και των πρώτων υλών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ίδια ώρα, εντείνονται οι διεργασίες και οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί σχετικά με το ρόλο και το ειδικό βάρος που θα αναλάβει η πλευρά του ΔΝΤ στο «ελληνικό πρόγραμμα», ενώ ταυτόχρονα στο «κάδρο» μπαίνουν και τα παζάρια για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων σε ό,τι αφορά τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα για την περίοδο μετά το 2018.

Ζητούν «διαβεβαιώσεις» συναίνεσης και εκφράζουν «ανησυχίες»

Χαρακτηριστική ως προς τις συντελούμενες διεργασίες είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, σύμφωνα με τον οποίο «αυτό που μου φαίνεται περίεργο στη στάση του ΔΝΤ είναι ότι ζητά από την αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) να δώσει διαβεβαιώσεις πάνω στο ποια θα είναι η θέση της μετά το 2019, την περίοδο που ξεπερνά, δηλαδή, τη θητεία αυτής της κυβέρνησης». Ουσιαστικά, δηλαδή, «στρώνεται το χαλί» για πρόσθετες διασφαλίσεις και σε πολιτικό επίπεδο με την εμπλοκή και της ΝΔ ή και άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης, σε μια εξέλιξη που εκ των πραγμάτων δείχνει να βολεύει και την κυβέρνηση, ενόψει της ομοβροντίας με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, στα δημοσιονομικά, στα Εργασιακά, στην Ενέργεια και τις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στην προοπτική ανάκαμψης του εγχώριου κεφαλαίου.

Παράλληλα, ο Μ. Σαπέν σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θεώρησε στο παρελθόν απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, για να προσθέσει ότι τώρα «πρέπει να βρεθεί λύση μαζί με το ΔΝΤ», χαρακτηρίζοντας, στο φόντο της ενδοαστικής διαπάλης και των αντιθέσεων, «εμμονή» του ΔΝΤ τα Εργασιακά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες.

Μάλιστα, τη σκυτάλη παρέλαβε στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «σε όλες τις περιπτώσεις προγραμμάτων βοήθειας προς κράτη, οι θεσμοί πάντα διαμηνύουν ότι αποφάσεις για μέτρα που αφορούν το μέλλον θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση». Επιπλέον, δίνοντας μια πρόγευση σχετικά με το χαρακτήρα των προνομοθετημένων αντιλαϊκών μέτρων, τόνισε πως «θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα». Παράλληλα, ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε πως η επόμενη δόση της στήριξης από τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να καταβληθεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, αξιωματούχος του ΔΝΤ έσπευσε να διαψεύσει τις «προθέσεις» που απέδωσε στο Ταμείο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, γεγονός βέβαια που επίσης έρχεται να επιβεβαιώσει τις μεταξύ τους κόντρες και για τα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, αλλά και για τις πρόσθετες διασφαλίσεις που επιζητεί η πλευρά του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά την «έγκαιρη, στο ακέραιο» και κατά προτεραιότητα αποπληρωμή του κρατικού χρέους για λογαριασμό του.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, εμφανίστηκε «ανήσυχος» για τη «χρονοτριβή», όπως είπε, στο κλείσιμο της «αξιολόγησης», λέγοντας ότι «η ανάκαμψη που είδαμε τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 εξαφανίστηκε και οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις».

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μ. Ζέντερ, τόνισε πως η Ελλάδα «κατά πάσα πιθανότητα» δεν θα αντέξει την παραμονή της στην Ευρωζώνη, ζητώντας τη διεξαγωγή συζήτησης για ένα «σχέδιο Β'».

Ξανασηκώνει την απάτη του «ευρωπαϊκού κεκτημένου»

Με το περιεχόμενο των αντιλαϊκών παζαριών ανάμεσα σε κυβέρνηση και κουαρτέτο να αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευδε χτες να αξιοποιήσει τις παραπάνω δηλώσεις και αντιθέσεις, διαβεβαιώνοντας το κεφάλαιο ότι έχει την αποφασιστικότητα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για το πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων και επιχειρώντας να πείσει το λαό ότι οι «καθυστερήσεις» οφείλονται στην προσπάθεια που κάνει να υπερασπίσει το τάχα φιλολαϊκό «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στα Εργασιακά και να διασφαλίσει ότι θα ισχύσει και στην Ελλάδα, κόντρα στις αντεργατικές απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύματα στον Τύπο απέδιδαν χτες στην κυβέρνηση πρόθεση να μπλοκάρει τη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Ρώμη, το ερχόμενο Σάββατο, για τα 60 χρόνια της λυκοσυμμαχίας, αν σ' αυτήν δεν συμπεριληφθεί αναφορά στο «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Με την κυβέρνηση, μετά και τον σχετικό «κουρνιαχτό», να διευκρινίζει πάντως πως στα πλαίσια του διαλόγου «δεν σχετίζεται άμεσα με (...) τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε κράτος - μέλος», «τόνισε εκτός των άλλων την ανάγκη η Διακήρυξη της Ρώμης να εμπλουτισθεί έτσι ώστε να αναδεικνύει τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την προστασία των εργαζομένων», «ξεπλένοντας» έτσι προκλητικά το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» της έντασης της εκμετάλλευσης, της γενίκευσης της ελαστικής εργασίας και του τσακίσματος των εργασιακών δικαιωμάτων.

Την κυβερνητική ρητορική περί φιλολαϊκού ευρωπαϊκού κεκτημένου αποδόμησε εξάλλου ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μιλώντας χτες στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου και απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, υπενθύμισε τη δέσμευση για διατήρηση των «μεταρρυθμίσεων» στην αγορά εργασίας και για την ύπαρξη μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που «να συμβουλεύει την Ελλάδα για το μέλλον, την εξέλιξη της αγοράς εργασίας και των θεσμών της».

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, η ομάδα αυτή κατέληξε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι «ενωσιακή βέλτιστη πρακτική και θα πρέπει να επανέλθει στην Ελλάδα. Τώρα ο ακριβής σχεδιασμός των διαπραγματεύσεων αυτών θα πρέπει να εξεταστεί. Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν κάποια κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να γίνονται από αντιπροσωπευτικούς εταίρους. Αυτά τα κριτήρια πιστεύω θα συζητηθούν με τους θεσμούς - συζητώνται αυτή τη στιγμή!».

Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης βρίσκεται η αναμόρφωση του πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, για τη διαμόρφωσή του έτσι που να προωθεί τη γραμμή του κοινωνικού εταιρισμού και να υπηρετεί το στόχο της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης της κερδοφορίας, χτυπώντας συνδικαλιστικές δυνάμεις που απορρίπτουν τον κοινωνικοεταιρισμό και παλεύουν για την ανάκτηση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνταν και οι προτάσεις της επιτροπής που επικαλείται, οι οποίες πρόβαλαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ως μέσο προώθησης του «κοινωνικού διαλόγου» και της κοινωνικής συναίνεσης, δίχως απαραίτητα να καταλήγουν σε συλλογικές συμβάσεις, πόσο μάλλον συμβάσεις με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων.

Με το ρόλο της και η ΝΔ

Στο σχεδιασμό των μοιρασμένων ρόλων μεταξύ των αστικών κομμάτων, ώστε καθένας από το πόστο του να πειθαναγκάσει το λαό να συναινέσει στη νέα σφαγή του, η ΝΔ κάλεσε χτες με διαρροή της την κυβέρνηση «να πάρει θέση για αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο. Και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα που, λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα, ζητούνται από τη χώρα. Ισως, ο κ. Τσίπρας δεν αισθάνεται τόσο άνετα με την κυβερνητική του πλειοψηφία. Τον διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον διευκολύνουμε», με την κυβέρνηση να επιστρέφει το αποπροσανατολιστικό μπαλάκι επαναλαμβάνοντας τα περί «τζάμπα μαγκιές», αλλά και ότι «διαθέτει την απαιτούμενη από το Σύνταγμα κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης».

Την ίδια ώρα βέβαια ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την πορεία της «αξιολόγησης», ασκούσε εκ νέου πίεση, για το γρήγορο κλείσιμο της «αξιολόγησης» και το πέρασμα των μέτρων που κατά τ' άλλα η ΝΔ δε θα ψηφίσει, όπως λέει, λέγοντας: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση, αλλά δείχνει, εδώ και καιρό, να ξεχνά ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε, για άλλη μια φορά, το πόσο αυξάνεται η ανεργία, τα "κόκκινα δάνεια", οι οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες, η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα (...) Οταν η Ελλάδα χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα, για να πάει μπροστά, ο κ. Τσίπρας μας γυρίζει διαρκώς στο παρελθόν (...)».

Εγκύκλιος για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Την υπηρεσιακή εγκύκλιο σχετικά με τη διενέργεια κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία, στη βάση και των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων, κοινοποίησε χτες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με κεντρικό άξονα την αύξηση των κρατικών εσόδων και τη χρονική σύντμηση των διαδικασιών. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

-- Τα ακίνητα που έχει κατασχέσει η εφορία και βγαίνουν στο σφυρί, θα εκτιμώνται με βάση την εμπορική αξία κατά το χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς. Μέχρι σχετικά πρόσφατα, ο προσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς γινόταν στα 2/3 της εκτιμηθείσας αξίας ή στην αντικειμενική.

-- Μειώνεται η εγγυοδοσία για τη συμμετοχή σε πλειστηριασμό από το 100% της πρώτης προσφοράς στο 30%.

-- Μειώνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός για την περίοδο 1 - 31 Αυγούστου, αντί 1 Αυγούστου - 15 Σεπτέμβρη που ίσχυε.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με μοιρασμένους ρόλους εξαπατούν και εκβιάζουν το λαό

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τα αποτελέσματα του Γιούρογκρουπ και την πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ: «Η μεν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κοροϊδεύει ότι καθυστερεί την "αξιολόγηση", γιατί αντιστέκεται στα μέτρα που έχει ήδη συμφωνήσει. Η δε ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα πιέζουν για γρήγορο κλείσιμο της "αξιολόγησης" στο όνομα τού "να μην ανέβει ο λογαριασμός". Με μοιρασμένους ρόλους προσπαθούν να εξαπατήσουν και να εκβιάσουν το λαό, για να συναινέσει στη νέα σφαγή του».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ