ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προτάσεις για θεατρικές παραστάσεις

Ο «Ριζοσπάστης» προτείνει αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει αυτές τις γιορτινές μέρες.


Παρακολουθώντας ένα παιδί να μετράει τ' άστρα

«Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», βασισμένο στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη, ανεβαίνει στο Θέατρο «Ακροπόλ».

Η ιστορία ενός παιδιού, του Μέλιου, που αγαπάει τα γράμματα, τα βιβλία, τις ιστορίες. Αλλά δυστυχώς αναγκάζεται να δουλεύει για να ζήσει και δεν μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο. Ο δάσκαλος του χωριού τον βοηθάει να πάει στην πόλη για να φοιτήσει στο Γυμνάσιο, όμως εκεί τίποτα δεν είναι όπως το ονειρεύτηκε... Ετσι ακολουθώντας τον Μέλιο, θα μετράμε πάντα τα άστρα όπως εκείνος μετράει τα όνειρά του, με αγωνία, προσδοκίες και αγάπη για τη ζωή.

Σκηνοθεσία, θεατρική διασκευή: Ειρήνη Ιακώβου. Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος. Σχεδιασμός Φωτισμών: Μελίνα Μάσχα. Χορογραφίες: Δημήτριος Μαργαρίτης. Video: Βαγγέλης Τσαρούμης. Σκηνικά: Στέλιος Κουτρούλης.

Ηθοποιοί: Θανάσης Βισκαδουράκης, Σπυρίδων Ιωάννου, Αρτεμις Ματαφιά, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαργαρίτης, Νεφέλη Σταμούλη, Γαλήνη Γυρτάτου, Βαλεντίνα Βεκκίνι, Δημήτριος Μικιός, Τζανής Ρίνος, Κωνσταντίνος Παράσης, Σπύρος Κυριάκος.

Η παράσταση ανεβαίνει κάθε Παρασκευή και Σάββατο, αλλά στις γιορτές θα παρουσιάζεται και στις 26, 27, 28/12 και 2, 3, 4/1.


«Μαγιακόφσκι» και «Επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου» στο Θέατρο «Βαφείο»

Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε... Κάθε Παρασκευή στις 9 μ.μ. στο Θέατρο «Βαφείο» (Αγίου Ορους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, μετρό «Κεραμεικός», τηλ. 210 3425 637) η συναρπαστική ζωή του ποιητή της Επανάστασης, Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, ξεδιπλώνεται πάνω στη σκηνή. Η παράσταση του Θιάσου «Μοντέρνοι Καιροί» «Μαγιακόφσκι», βασισμένη στο πλούσιο καλλιτεχνικό έργο του - ποίηση, κείμενα για την τέχνη, επιστολές, άρθρα, ομιλίες και σελίδες ημερολογίου - ζωντανεύει τον ποιητή και τη συνταρακτική εποχή στην οποία έζησε και δημιούργησε.

Το σίγουρο είναι πως, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Κώστας Νταλιάνης,«ο Μαγιακόφσκι μπορεί να μας εμπνεύσει, να μας συγκινήσει, να μας ζεστάνει και να μας κάνει να βλέπουμε με τα δικά του μάτια, πάντα μπροστά, σε ένα φωτεινό μέλλον».

Ερμηνεύει η Εβίτα Παπασπύρου.

Για δεύτερη χρονιά ανεβαίνουν «Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου», της Αννας Ετιαρίδου, από την ομάδα «Πλάνη», κάθε Σάββατο στις 9 μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 6.30 μ.μ.

Ελλάδα 1957. Δεκαπενταύγουστος. Εξι γυναίκες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, δουλεύουν σ' ένα μικρό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας και κατοικούν στις ετοιμόρροπες παράγκες που τους παραχωρεί ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. Τρόμος επικρατεί στην καθημερινότητά τους, καθώς στην παραμικρή αντίδραση απέναντι στο αφεντικό διακυβεύεται η παραμονή τους στο εργοστάσιο και στη στέγη που τους προσφέρει. Ωσπου μια σειρά από αναπάντεχα γεγονότα φέρνουν τις έξι εργάτριες σε αδιέξοδο και ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι η κατά μέτωπο σύγκρουση με το αφεντικό...


Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας.

Ερμηνεύουν: Αννα Ετιαρίδου, Γιάννα Σκουλικάρη, Αννα Πλουμίδου, Ηλιάνα Νικολοπούλου, Κατερίνα Μητρούση, Χαρά Καραβασιλείου και Κώστας Δελακούρας.

Πρωτότυπη μουσική: Σέργιος Τελλής.


«Θείος Βάνιας»

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ανεβαίνει ο «Θείος Βάνιας» του κορυφαίου Ρώσου δραματουργού Αντον Τσέχοφ.

Για πολλά χρόνια ο Βάνιας και η ανιψιά του Σόνια ζουν ήρεμα στην επαρχία συντηρώντας τα κτήματα και την περιουσία της οικογένειας. Οταν όμως φτάνει ο πατέρας της Σόνιας με τη νέα του γυναίκα, οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες και οι αντιπαλότητες της οικογένειας έρχονται στην επιφάνεια... Ενα έργο που, ενώ ο χώρος και ο χρόνος είναι απόλυτα δοσμένοι - μια τοιχογραφία της παρακμιακής κοινωνίας του καιρού του Τσέχοφ - ο θεατής μπορεί να βρει αναλογίες και στο σήμερα.

Οπως σημειώνει στο πρόγραμμα της παράστασης ο Γιώργος Κιμούλης:

«Ο Τσέχοφ, με τον "Θείο Βάνια", στέλνει ένα μήνυμα θυμού ενάντια στην απαισιοδοξία και την προσαρμογή. Παρουσιάζει τον άνθρωπο με τις αδυναμίες του, αλλά συγχρόνως δείχνει πως δεν είναι μόνο δραματικά αδύναμος, είναι και γελοίος. Είναι εμφανές το τρυφερό του βλέμμα πάνω στα παραιτημένα πρόσωπα, αλλά ταυτόχρονα είναι εμφανής και η ειρωνεία του, όταν ο ηττημένος ή αποτυχημένος αρθρώνει τη γελοία φράση: "Ο κόσμος δεν αλλάζει". Ο Τσέχοφ βλέπει τους ανθρώπους μες στην αδυναμία τους ως τρυφερά, ποιητικά πλάσματα, αλλά επιτίθεται στην αντίληψη "έτσι είναι η ζωή, τι να κάνουμε". "Αλλωστε αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, αλλά αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει"».

Μετάφραση - σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα. Κοστούμια: Σοφία Νικολαΐδη. Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου.

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Τάσος Νούσιας, Στέλλα Καζάζη, Γιώργος Ψυχογιός, Μάγδα Λέκκα, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μαίρη Νάνου, Κώστας Κοράκης.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 8.30 μ.μ., Σάββατο στις 6 μ.μ. και 9 μ.μ., Κυριακή στις 7 μ.μ.


Εορταστικό πρόγραμμα στο Θέατρο «Από Κοινού»

Πλούσιο το εορταστικό πρόγραμμα του Θεάτρου «Από Κοινού», με ιδιαίτερες παραστάσεις για όλες τις ηλικίες.

  • «Η Νεράιδα των γλυκών και η άτακτη Ξωτικίνα», μια πρωτότυπη παιδική παράσταση της Ευτυχίας Μοσχάκη 25, 26, 27, 28, 29, 30 Δεκέμβρη 2018 και 1, 2, 3, 4, 5 Γενάρη 2019 στις 3 μ.μ.

Η Νεράιδα των γλυκών κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων φτιάχνει ιδιαίτερα μαγικά γλυκά, μοναδικά μπισκότα που φέρνουνε χαρά σε όποιον τα δοκιμάζει... Στη σκηνή, πλάθονται με αυθεντικά υλικά με τη συμμετοχή των παιδιών αληθινά μπισκότα. Στο τέλος τα παιδιά παίρνουν μαζί τους μπισκοτάκια της χαράς!

Συντελεστές:

Εμμετρο πρωτότυπο κείμενο/σκηνοθεσία: Ευτυχία Μοσχάκη.

Παίζουν οι: Ευτυχία Μοσχάκη, Μαρία Τοκμάκη, Φίλιππος Λέφας

  • «Επείγοντα περιστατικά: Εχθροί εξ αίματος - βιολογικός μετανάστης» τις Πέμπτες 27 Δεκέμβρη και 3 Γενάρη στις 9 μ.μ.

Η πένα του Αρκά συναντά την ευφάνταστη σκηνοθεσία του Μπάμπη Κλαλιώτη. Δύο οργανισμοί, μία μεταμόσχευση, έξι όργανα, ένα τροχαίο, πολλές ανατροπές κι αστείρευτο χιούμορ...

Ερμηνεύουν: Στέλιος Γιαννακός, Στέλιος Γιδάκος, Παναγιώτης Γουργουλιός, Μένια Ορφανίδου

  • «Τα σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη ανεβαίνουν τις ημερομηνίες: 28, 29/12 στις 9 μ.μ., 30/12 στις 8 μ.μ., 4, 5/1 στις 9 μ.μ., 6/1 στις 8 μ.μ.

Μια πικρή σάτιρα για μια πραγματικότητα επίκαιρη ακόμα. Σκουπίδια είναι τα όνειρα κάποιων ανθρώπων που ζωντανεύουν για να καυτηριάσουν όσα συμβαίνουν στις ζωές μας χωρίς δική μας υπαιτιότητα.

Μουσική: Φίλιππος Παχνιστής. Χορογραφίες: Ακης Σιδέρης.

Παίζουν οι: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος, Ακης Σιδέρης, Αγγελική Ξένου. Φωνή πόντικα: Νικολέτα Βλαβιανού

  • Η μουσική παράσταση «Με αέρα Σαλονίκης από γενιά σε γενιά» με τους Κώστα και Μανώλη Πρατσινάκη το Σάββατο 29 Δεκέμβρη στις 11 μ.μ.

Τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι του Κώστα Πρατσινάκη, του Γιώργου Καζαντζή (με τον οποίο ξεκίνησαν στη δισκογραφία), του Μανώλη Πρατσινάκη και άλλων μεγάλων Ελλήνων δημιουργών. Ενα μουσικό πρόγραμμα με έμφαση στον λόγο και τη μελωδική γραμμή από δύο φωνές, δύο κιθάρες, δύο γενιές...


«Ανθρωποι και ποντίκια» στον Τεχνοχώρο «Cartel»

Το έργο «Ανθρωποι και Ποντίκια» του Τζον Στάινμπεκ ανεβαίνει στον Τεχνοχώρο «Cartel» (Μικέλη 4 & Αγ. Αννης, Βοτανικός - Στάση μετρό «Ελαιώνας» - τηλ. 693989 8258), σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη.

«Ο ίδιος ο άνθρωπος έχει γίνει η μεγαλύτερή μας απειλή και η μοναδική μας ελπίδα». Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο η συγκλονιστική ιστορία των ηρώων του Στάινμπεκ στο «Ανθρωποι και ποντίκια». Η αγωνιώδης και συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση μέσα στις πιο δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ο ρατσισμός, το απατηλό όνειρο για μια μικρή ιδιοκτησία, η δύναμη της φιλίας, η σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης καθιστούν το έργο επίκαιρο και διαχρονικό, ενώ επιτρέπουν μια σύγχρονη ανάγνωση και σκηνοθετική προσέγγιση. Μια μάντρα ανακύκλωσης, στην περιοχή του Βοτανικού δίπλα από τα hot spots των μεταναστών και προσφύγων, γίνεται ο χώρος μέσα στον οποίο οι ήρωες δουλεύουν σκληρά, συγκρούονται, παλεύουν, απογοητεύονται, αλλά ταυτόχρονα ονειρεύονται και ελπίζουν.

Τους ρόλους ερμηνεύουν: Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Θάνος Περιστέρης, Αγγέλα Πατσέλη.

Μετάφραση - ελεύθερη απόδοση: Σοφία Αδαμίδου. Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης. Σκηνικά - Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη. Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας.

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9.15 μ.μ.


Η στήλη «Το Απόλυτο Ρόδο» και ο Γιώργος Κακουλίδης απουσιάζουν εκτάκτως.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ