ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Προετοιμάζουν κλιμάκωση της πάλης με πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις

Συζήτηση με τον Ρ. Μαρούδα, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρο της ΕΟΑΣ νομού Λάρισας

Από το μπλόκο που έστησαν με τρακτέρ την περασμένη βδομάδα οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας

Eurokinissi

Από το μπλόκο που έστησαν με τρακτέρ την περασμένη βδομάδα οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας
Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα κλιμακώνουν την πάλη για τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, προετοιμάζοντας συντονισμένες κινητοποιήσεις στα τέλη Γενάρη, με βάση το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Για τα άμεσα και φλέγοντα προβλήματα που προκαλούν και οξύνουν η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η επίθεση του κεφαλαίου και η ΚΑΠ της ΕΕ, τα οποία βγάζουν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους στους δρόμους, όπως και για την πορεία κλιμάκωσης και πανελλαδικού συντονισμού των αγροτικών κινητοποιήσεων, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Ρίζο Μαρούδα, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

***

-- Ποια είναι τα άμεσα και πιο οξυμένα προβλήματα που βγάζουν αυτήν τη φορά τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στους δρόμους;

-- Τα δύο κυριότερα προβλήματα που φέτος είναι ιδιαίτερα οξυμένα αφορούν:

Πρώτον, στις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού που, ακουμπώντας στις πλάτες της κυβερνητικής πολιτικής, επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι σε πάρα πολλά - για να μην πω σε όλα - αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Το πρόβλημα αυτό συνδυάζεται με το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών που έχει γενικευτεί αλλά και την απληρωσιά και τα εμπορικά «κανόνια».

Δεύτερον, στην αύξηση του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν τα μονοπώλια, μαζί και το κράτος, που έχουν στα χέρια τους τη διάθεση των αγροτικών μέσων και εφοδίων.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, να αναφέρω χαρακτηριστικά ότι αυτό το διάστημα οι εκκοκκιστές δίνουν 47 με 50 λεπτά το κιλό για το βαμβάκι, που είναι άριστης ποιότητας και φέτος, όταν με βάση τη διεθνή τιμή του προϊόντος και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του θα έπρεπε ο βαμβακοπαραγωγός να πληρωθεί κοντά στα 60 λεπτά το κιλό. Αλλωστε, αυτήν την τιμή υπόσχονταν πριν από τη συγκομιδή οι εκκοκκιστές, όμως άλλα λένε τώρα.

Μέχρι και τα 70 λεπτά το κιλό κατρακύλησε η τιμή του γάλακτος - όσο ένα μπουκάλι νερό - με το «καρτέλ» των μεγαλογαλατάδων να εκβιάζει τους κτηνοτρόφους ότι αν δεν συμφωνήσουν σε αυτήν την εξευτελιστική τιμή, το προϊόν τους θα μείνει απούλητο και θα καταστραφούν.

Στα 10 λεπτά το κιλό πουλιούνται τα πορτοκάλια, με τους παραγωγούς να λένε χαρακτηριστικά ότι δεν τους συμφέρει καν να μαζέψουν την παραγωγή από τα δένδρα και θ' αναγκαστούν να την αφήσουν να σαπίσει.

Από 1,80 έως 2,80 ευρώ το κιλό διατίθεται το λάδι, ενώ η ελαιοπαραγωγή στη χώρα μας έχει πάθει τεράστια καταστροφή, κυρίως από το δάκο και μειώθηκε κοντά στο 70%.

Σε ανάλογα χαμηλές τιμές πουλήθηκαν τα σιτηρά (από 18 έως 24 λεπτά το κιλό), το καλαμπόκι (από 14 έως 18 λεπτά το κιλό), τα όσπρια, τα πεπονοειδή, τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα αχλάδια κ.ά.

Για το κόστος παραγωγής, να πω ότι τα μονοπώλια μάς πωλούν ακριβά τους σπόρους, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τα κτηνιατρικά φάρμακα, τις ζωοτροφές, τα μηχανήματα και τα εξαρτήματά τους, ενώ το κράτος μάς χαρατσώνει με τον υψηλό ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, με το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα. Φτάσαμε στο σημείο οι αγρότες να αγοράζουμε το πετρέλαιο για αγροτική χρήση μέχρι και 1,50 ευρώ το λίτρο, όταν στην ΕΕ κατά μέσο όρο κοστίζει 65 λεπτά κι ενώ οι εφοπλιστές στη χώρα μας το παίρνουν για τα πλοία τους αφορολόγητο, στα 45 λεπτά το λίτρο. Επίσης, για μας καταργήθηκε η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, αλλά την εισπράττουν οι μεγαλοξενοδόχοι, οι αεροπορικές εταιρείες, οι κλινικάρχες. Το ίδιο συμβαίνει και με το αγροτικό ρεύμα, με τη ΔΕΗ να κόβει την παροχή στα χωράφια χιλιάδων αγροτών για χρέη που δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Στην αύξηση του κόστους παραγωγής συντελούν και τα απανωτά «ειδικά» χαράτσια που φορτωνόμαστε οι αγρότες, όπως τα υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ, ο ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια, τα «μπαχτσίσια» για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τη νομιμοποίηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, την πιστοποίηση των ψεκαστικών, την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.

Βεβαίως, εξακολουθούν να υπάρχουν και να βασανίζουν τη μικρομεσαία αγροτιά και τα άλλα προβλήματα, όπως: Οι μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε, οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις που με κάθε νέα ΚΑΠ αυξάνονται. Η φορολογική ληστεία με τα τεκμήρια και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και, μάλιστα, για συντάξεις εξευτελιστικές ακόμα και των 320 ευρώ. Τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που διογκώνονται και τα απλήρωτα δάνεια που φτάνουν στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα να μας απειλούν με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών.

Η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά μας γιατί υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο

-- Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως κάποια από τα αιτήματα των αγροτών ικανοποιήθηκαν ήδη, κάποια βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας, ενώ κάποια είναι «υπερβολικά» για τις δεδομένες συνθήκες της οικονομίας. Λέει αλήθεια;

-- Η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, το συνηθίζει άλλωστε - ιδιαίτερα τις μέρες που είναι σε εξέλιξη η οργάνωση και ο συντονισμός των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων - λέει ψέματα. Κανένα από τα άμεσα και ζωτικής σημασίας αιτήματα για τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους δεν ικανοποίησε και ούτε πρόκειται, από μόνη της, να το κάνει.

Για παράδειγμα, οι ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis) από τον κρατικό προϋπολογισμό που δίνονται για κάποια προϊόντα, κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, αποσκοπούν να «διασκεδάσουν» τη δυσαρέσκεια των αγροτών και προφανώς δεν καλύπτουν τις μεγάλες απώλειες εισοδήματος λόγω χαμηλής τιμής και ζημιών στην παραγωγή.

Με ακόμα μαζικότερους και πιο δυναμικούς αγώνες μπορούμε να πιέσουμε περισσότερο για ικανοποίηση του αιτήματός μας και για καλύτερες τιμές (π.χ. στο βαμβάκι) και για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος (π.χ. λόγω των μεγάλων ζημιών από το δάκο στην ελαιοπαραγωγή).

Και λέει συνειδητά ψέματα η κυβέρνηση για να κρύψει ότι η πολιτική της δεν στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων επιβίωσης που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία αγροτιά - όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - αλλά στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: Στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων αυτών που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος μας, των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα, αλλά και μιας χούφτας μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών που θέλουν ν' αρπάξουν τη γη και το βιος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και να τους πετάξουν έξω από την παραγωγή. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και η ΚΑΠ της ΕΕ, την οποία συνδιαμορφώνει και εφαρμόζει κατά γράμμα και με συνέπεια - κι ας λέει ο πρωθυπουργός πως τάχα πολεμάει να την αλλάξει προς όφελος των μικρομεσαίων αγροτών, κάτι που είναι αδύνατον να συμβεί με δεδομένο το χαρακτήρα και το ρόλο που παίζει η ΕΕ - πλήττει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, επειδή στοχεύει στη διασφάλιση και αύξηση της κερδοφορίας των εμποροβιομηχάνων, των μονοπωλιακών ομίλων, των τραπεζιτών, των μεγαλοεισαγωγέων.

Γι' αυτό και αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, που όλοι οι καλοπροαίρετοι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι είναι δίκαια και λογικά. Διότι δίκαιο και όχι υπερβολικό είναι να διεκδικούμε κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα που παράγουμε που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα εισόδημα με το οποίο θα μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς οι οικογένειές μας και να έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την αγροτική απασχόληση. Οπως δίκαιο και λογικό είναι να ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς», που το δίνει στους ζάπλουτους εφοπλιστές, το αρνείται στους φτωχούς αγρότες. Αν αυτό δεν αποτελεί τρανή ένδειξη και τρανταχτή απόδειξη για το με ποιους είναι και τούτη η κυβέρνηση, τότε τι άλλο να πούμε;

Ο,τι κερδίζουμε το κερδίζουμε με τους αγώνες μας

-- Τι θα γίνει από δω και πέρα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις;

-- Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα που εκφράζει τη μικρομεσαία αγροτιά και παλεύει για τα δικά της συμφέροντα, εδώ και πολλά χρόνια δίνει συνεχείς μάχες, με πολλές και διάφορες μορφές πάλης, ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων. Οι μάχες αυτές δεν θα σταματήσουν. Αλλωστε, ό,τι κερδίσαμε οι αγρότες το κερδίσαμε με τους αγώνες. Ούτε με τον «διάλογο» και τα παρακάλια, ούτε και με τις ψήφους στις εκλογές και τις κυβερνητικές εναλλαγές. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο φτωχός αγρότης δεν χρειάζεται να αγωνίζεται και με όπλο την ψήφο του για την προστασία των συμφερόντων του, όταν έρχεται εκείνη η ώρα, το αντίθετο θα έλεγα, αλλά σε ρήξη με αυτήν την πολιτική και όλες τις δυνάμεις που την υπηρετούν.

Νέο χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει ότι οι αγώνες μας έχουν και απτά αποτελέσματα, αποτελεί το ακατάσχετο των ενισχύσεων έως 7.500 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών, που προωθήθηκε για ψήφιση την περασμένη βδομάδα από την κυβέρνηση. Είναι βέβαια κουτσουρεμένο σε σχέση με αυτό που ζητάμε, αλλά το κερδίσαμε.

Η συγκρότηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τα τελευταία χρόνια, που συνετέλεσε τα μέγιστα στην ανάπτυξη ακόμα πιο μαζικών και δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων, συντονισμένων πανελλαδικά, με το στήσιμο πολλών και ισχυρών μπλόκων κι άλλων αγωνιστικών δράσεων, είναι μια μεγάλη κατάκτηση του αγροτικού κινήματος. Και σε συνδυασμό με τις πετυχημένες προσπάθειες που γίνονται για τη μαζικοποίηση και την ενδυνάμωση των υπαρχόντων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών καθώς και τη δημιουργία νέων εκεί που δεν υπάρχουν, ανοίγεται ο δρόμος για τη συγκρότηση ενός πανίσχυρου αγροτικού κινήματος στη χώρα μας, ικανού να οργανώνει καλύτερα και αποτελεσματικότερα τους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, σε συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης.

Συνέχεια της πάλης όλων των προηγούμενων χρόνων είναι και οι κινητοποιήσεις που οργανώνουν αυτό το διάστημα Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, μετά από σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν στην τελευταία σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας. Συνεχίζουμε την αγωνιστική δράση: Αμέσως μετά τις γιορτές θα γίνει σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στην οποία θα συζητήσουμε για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων προς τα τέλη του ερχόμενου Γενάρη.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Συλλαλητήριο στο μπλόκο στη νέα Εθνική Οδό

Συλλαλητήριο στο μπλόκο που έχουν στήσει από την περασμένη Δευτέρα με τρακτέρ τους στη νέα Εθνική Οδό Ε-65 πραγματοποιούν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, το Σάββατο 22/12 στις 11 π.μ. Στο συλλαλητήριο έχουν καλέσει επίσης μαζικούς φορείς του νομού. Μετά το συλλαλητήριο, τα τρακτέρ θα αποχωρήσουν οργανωμένα από το μπλόκο, με τους αγρότες να δίνουν νέο αγωνιστικό ραντεβού στις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις στα τέλη Γενάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ