ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Δεν «αγγίζει» την ανεπαρκέστατη φοιτητική μέριμνα

Με τη στήριξη μόνο της ΝΔ, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στη Βουλή

Με την ψήφο μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ψηφίστηκε χθες επί της αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις μετεγγραφές φοιτητών. Το ΚΚΕ, μέσω του βουλευτή του Γιώργου Χουρμουζιάδη, τόνισε ότι πρέπει να εκλείψουν τα πραγματικά αίτια που προκαλούν προβλήματα στην ανώτατη εκπαίδευση.

Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν πρόσφατα με τις μετεγγραφές «είναι το αρνητικό υποπροϊόν μιας κακής κατάστασης, η οποία έπρεπε να διορθωθεί για να μην αντιμετωπίζουμε τώρα τα προβλήματα αυτού του φαινομένου, που πραγματικά πήρε διαστάσεις ενός κοινωνικού φαινομένου με κοινωνικές παραφυάδες και πολλά υπονοούμενα». Παράλληλα, πρόσθεσε πως το νομοθέτημα έχει «συγκυριακό χαρακτήρα», μιλώντας για πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το θέμα ως «αυτόνομο σύστημα» και όχι «ως το προϊόν της ανύπαρκτης φοιτητικής μέριμνας που επικρατεί στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας». Ενδεικτικά, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης ανέφερε πως το πρόβλημα θα επιλυθεί «αν προικίσετε τα πανεπιστήμια, τους χώρους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με σωστές φοιτητικές εστίες, με σωστή διατροφική μέριμνα, με εκδοτικές δυνατότητες και ακόμη δυνατότητες ψυχαγωγίας», σημειώνοντας πως πρέπει να χρηματοδοτηθεί γενναία η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ο υφυπουργός Σπύρος Ταλιαδούρος κατέθεσε τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση πλαστών στοιχείων μετεγγραφής, ο φοιτητής θα διαγράφεται από τη σχολή. Παράλληλα, σημείωσε ότι τα στοιχεία τα οποία διαθέτει σχετικά με το θέμα των μετεγγραφών, τα οποία «δε θα άντεχε η Βουλή» σύμφωνα με δηλώσεις της Μ.Γιαννάκου, πρόκειται να δοθούν τελικά στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησαν την κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση αυτή για «καθυστέρηση» και «αποπροσανατολισμό».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΑΤΡΑΣ
Κατάληψη για τη στέγη

Με κατάληψη της Πρυτανείας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας συνέχισαν χτες τις κινητοποιήσεις τους φοιτητές των σχολών Εστίας, Φυσικού, Μαθηματικού, Βιολογικού με κεντρικά αιτήματα τη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και τη Φοιτητική Μέριμνα απέναντι στην κακή κατάσταση που βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα πανεπιστήμια, αλλά και τις προετοιμαζόμενες αλλαγές στην εκπαίδευση, οι οποίες αναμένεται να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους φοιτητές και τις οικογένειές τους.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι φοιτητικοί σύλλογοι Εστίας, Φυσικού, Μαθηματικού και Βιολογικού σημειώνουν πως «με αγώνα διαρκείας, συντονισμό και κοινή δράση με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, θα απαντήσουμε στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο, που επιδιώκει να εξαφανίσει ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματά μας». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Ανυπακοή, πάλη όλου του λαού, ρήξη με αυτή την πολιτική. Διεκδίκηση ριζοσπαστικών αλλαγών σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο σε όφελος των λαϊκών δυνάμεων».

Αργά το βράδυ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και σωματείων για την κλιμάκωση του αγώνα για τη Φοιτητική Μέριμνα.

Να βγάλουμε στο προσκήνιο τις ανάγκες μας

Για δεύτερη φορά φέτος, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης θα βρεθούν στους δρόμους του αγώνα. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου πραγματοποιείται παμφοιτητικό συλλαλητήριο κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα αιτήματα των Συλλόγων, με βάση τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, είναι: ΟΧΙ στα μη κρατικά πανεπιστήμια, ΟΧΙ στο νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση, να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Βερολίνου και της Μπολόνια, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι Σύλλογοι που συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση είναι: Φυσικού, Δασολογίας, Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων, Ψυχολογικού και Φιλολογικού. Την κινητοποίηση στηρίζει και η ΦΕΑΠΘ.

Οι πρώτες μέρες της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς στις σχολές της Θεσσαλονίκης δείχνουν πως αυτός ο χειμώνας, παρά και την «τσουχτερή» τιμή του πετρελαίου, θα είναι καυτός. Αλλωστε, τα προβλήματα που βιώνουν οι φοιτητές είναι κάθε χρόνο πιο έντονα και αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στα αμφιθέατρα. Τα προβλήματα που γεννά η κυβερνητική πολιτική είναι πολλά: Ενοίκια των 300 ευρώ, ανύπαρκτες αίθουσες, βιβλία που δεν έχουν δοθεί ακόμα, ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον, καθώς το φάσμα της ανεργίας ή της δουλιάς χωρίς δικαιώματα γίνεται ολοένα και πιο ορατό. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά την αντιλαϊκή πολιτική της: Νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση (ή αλλιώς κατάρτιση, δίδακτρα, νέα υποβάθμιση των πτυχίων μας, ιδιωτικοποίηση), δύο περίοδοι σπουδών, νοίκια στις εστίες, ιδιωτικά πανεπιστήμια, συνέχιση της υποχρηματοδότησης.

Κρίνεται σκόπιμο να δούμε τι κάνει η κάθε παράταξη απέναντι σε όλα αυτά, πρώτον, όσον αφορά στις πολιτικές τους θέσεις απέναντι στις εξελίξεις και, δεύτερον, σε σχέση με τη στάση που κρατάνε αναφορικά με το ρόλο και το χαρακτήρα του φοιτητικού κινήματος.

Με πρωτοβουλία της ΠΚΣ κλήθηκαν τα 32 από τα 37 Διοικητικά Συμβούλια για να ορίσουν άμεσα Γενικές Συνελεύσεις ώστε οι φοιτητές να απαντήσουν συλλογικά σε αυτή την πολιτική. Από αυτά συνεδρίασαν τα 25. Στα υπόλοιπα οι ΔΑΠιτοΠΑΣΠίτες παίζοντας το ρόλο του «νταβατζή» δεν ήρθαν, με προφάσεις, όπως, «είναι νωρίς ακόμα», «έχουμε πάρτι», «βαριόμαστε». Οσο για τα υπόλοιπα ΔΣ μόνο στα 14 συμφώνησαν να οριστούν ΓΣ.

Από την αρχή λοιπόν φάνηκε ο ρόλος τους: Αξιοποιώντας την πλειοψηφία στα περισσότερα ΔΣ προσπάθησαν να μποϊκοτάρουν κάθε συλλογική διαδικασία, ώστε να αποφύγουν την αγανάκτηση των φοιτητών για την πολιτική που ΔΑΠ-ΠΑΣΠ υπερασπίζουν. Γενικές Συνελεύσεις όμως έγιναν είτε από τα υπόλοιπα ΔΣ είτε με συγκέντρωση υπογραφών. Και εκεί όμως η τακτική τους ήταν η ίδια. Σε κάποιες αποχώρησαν λέγοντας πως δεν έχουν κόσμο, αλλού λασπολογούσαν κατά της ΠΚΣ, στη Νομική δε έστησαν ολόκληρη κοκορομαχία μεταξύ τους για να αποπροσανατολιστούν οι φοιτητές.

Σε σχέση με τις θέσεις τους:

ΔΑΠ: Η «πρώτη και καλύτερη» παράταξη των φοιτητών, ήταν αυτή που προσπάθησε να ωραιοποιήσει την υπάρχουσα κατάσταση, να πει πως οι αγώνες είναι επαναστατική γυμναστική και ανέλαβε να παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ και τις θέσεις του ΣΕΒ. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς τις θέσεις της για τα ιδιωτικά ΑΕΙ και την αξιολόγηση; Για την αξία των πτυχίων ούτε λόγος, αφού συμφωνούν με την αναγνώριση των ΚΕΣ, τη γενίκευση των μεταπτυχιακών και το ν/σ για τα ΙΔΒΕ. Βρήκαν ανέφικτο το αίτημα για δωρεάν στέγαση-σίτιση, συμφωνούν όμως να πάνε Ελληνες φαντάροι στο Ιράκ (Νομική).

ΠΑΣΠ: Προσπάθησε να το παίξει αριστερή, όμως δεν τα κατάφερε. Και πώς να τα καταφέρει, όταν δε βγάζει μιλιά για το ρόλο της ΕΕ ή όταν υπερασπίζει το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη (αυτό των ιδιωτικών ΑΕΙ) και τη ΓΣΕΕ που ιδρύει ιδιωτικό πανεπιστήμιο; Οσο για κινητοποιήσεις, ούτε κουβέντα...

ΕΑΑΚ: Επιμένουν να συγκαλύπτουν την κυβερνητική πολιτική και βλέπουν τα διάφορα προβλήματα ως αποτέλεσμα μιας κακής διαχείρισης. Οσον αφορά στη στάση τους στο κίνημα συνεχίζουν τη διασπαστική τους τακτική. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς ότι την ώρα που 7 ΓΣ καλούν σε πορεία σήμερα, αυτοί καλούν μόνοι τους σε ξεχωριστή κινητοποίηση και στήνουν συντονιστικό ΓΣ με ένα μόνο σύλλογο;

Το επόμενο διάστημα πιο αποφασιστικά εντείνουμε το μέτωπό μας σε αυτές τις δυνάμεις, αποκαλύπτοντας το ρόλο τους και την αντιδραστικότητα των θέσεών τους. Ανοίγουμε έντονη αντιπαράθεση με τα ιδεολογήματά τους, τονίζουμε την ανάγκη για αλλαγή των συσχετισμών.

Αναδεικνύουμε την ανάγκη για ανυπακοή και απειθαρχία στις αποφάσεις κυβέρνησης-ΕΕ. Με ισχυρό φοιτητικό κίνημα μαζί με όλο το λαό μπορούμε όχι μόνο να σταματήσουμε την επίθεση που δεχόμαστε αλλά και να βάλουμε στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες μας.


Γιάννης ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
Μέλος του Γραφείου Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ