ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Υποστηρίξτε το αίτημά μας για δημοψήφισμα

Επιστολή της Γραμματείας της Επιτροπής προς τους 300 βουλευτές της εθνικής αντιπροσωπείας

Επιστολή προς τα 300 μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας έστειλε η Γραμματεία της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για τις Συνθήκες Μάαστριχτ - Αμστερνταμ, με κεντρικό αίτημα να μην αναλάβουν την ιστορική ευθύνη επικύρωσης της Συνθήκης του Αμστερνταμ μέσω μιας τυπικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστική ενημέρωση του ελληνικού λαού για το πραγματικό περιεχόμενό της και χωρίς να έχει εκφράσει ο ίδιος τη γνώμη του μέσω - και συνταγματικά προβλεπόμενου - εθνικού δημοψηφίσματος.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τους βουλευτές, με ημερομηνία 20/1/99, έχει ως εξής:

"Κυρίες, Κύριοι Βουλευτές

Σε λίγες ημέρες θα κληθείτε να λάβετε μέρος στην κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος διατηρεί την ελπίδα ότι το Εθνικό Κοινοβούλιο και σεις προσωπικά δε θα αναλάβετε την ιστορική ευθύνη επικύρωσης αυτής της Συνθήκης πριν από την έκφραση γνώμης του ελληνικού λαού, με εθνικό δημοψήφισμα, όπως άλλωστε προβλέπει και το άρθρο 44 του Συντάγματος και όπως έγινε, ήδη, σε άλλες χώρες. Προς τη δημοκρατική αυτή κατεύθυνση, θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη η δημόσια έκφραση της δικής σας γνώμης και πριν από τη συζήτηση της Βουλής και κατά τη διάρκειά της.

Μια τέτοια στάση ευθύνης, απέναντι στον ελληνικό λαό και στο εκλογικό Σώμα, θα αναπληρώσει, κατά ένα βαθμό, την εξαιρετικά σοβαρή παράλειψη που έγινε κατά την αρχική, απ' ευθείας επικύρωση της μητρικής Συνθήκης του Μάαστριχτ, χωρίς την προαπαιτούμενη, κατά την άποψή μας ουσιαστική ενημέρωση και έκφραση γνώμης του ίδιου του ελληνικού λαού.

Δε διαφεύγει ασφαλώς της προσοχής σας ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις σε σχέση με τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πορεία, κοινή είναι η βασική διαπίστωση ότι με τις Συνθήκες Μάαστριχτ και Αμστερνταμ - στις οποίες προσαρτήθηκε και ενσωματώθηκε η Συνθήκη του Σένγκεν- μεταφέρονται εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, με σημαντικές επιπτώσεις στους πιο ουσιαστικούς τομείς της δημόσιας ζωής, σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Πιστεύουμε ότι οι σοβαρές αλλαγές που συντελούνται ή προδιαγράφονται στην απασχόληση, στις εργατικές αμοιβές, στις εργασιακές σχέσεις και στα ασφαλιστικά δικαιώματα, απασχολούν εσάς και τον ελληνικό λαό, θέτοντας υπό αμφισβήτηση στόχους, που ονομάστηκαν "Εθνικοί" χωρίς αυτό να έχει κριθεί - αφού ποτέ δεν τους ζητήθηκε - από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας μας.

Η ανησυχητική κατάσταση, που επικρατεί στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η έντονη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων, θέτουν άμεσα ερωτήματα για το ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές προσκήνιο, τα οποία πολλαπλασιάζονται αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι, στα πλαίσια της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ (στη λογική της λεγόμενης αρχής της "ευελιξίας"), ακυρώνεται η δυνατότητα χρήσης εθνικών μέσων άσκησης εξωτερικής πολιτικής ή πολύ περισσότερο άμυνας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Θεωρούμε ότι τόσο μείζονος εθνικής σημασίας θέματα - και αναφέρουμε στην επιστολή μας αυτή ενδεικτικά μόνο σημεία των Συνθηκών - απαιτούν την ευρύτερη δυνατή ενημέρωση του ελληνικού λαού, πλατιά δημόσια συζήτηση όλων των διαφορετικών απόψεων σε ισότιμη βάση και κυρίως απαιτούν την έγκριση ή απόρριψή τους από τον ίδιο. Σας καλούμε συνεπώς να υποστηρίξετε το αίτημά μας περί άμεσης ενεργοποίησης της σχετικής συνταγματικής πρόβλεψης, το οποίο έχει ήδη προσυπογραφεί από δεκάδες χιλιάδες πολίτες και από πλήθος μαζικών φορέων και οργανώσεων, αρνούμενοι να ψηφίσετε για ένα ζήτημα μέγιστης εθνικής σημασίας στη θέση των πολιτών αυτής της χώρας και πολύ περισσότερο, ουσιαστικά, ερήμην τους με τυπικές, συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκρισή σας.

Η Γραμματεία της Επιτροπής

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ:

Αντ. Ντρέκος,οικονομολόγος - μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

ΤΑ ΜΕΛΗ:

Μιχ. Βαρδάνης,υποστράτηγος ε.α.

Μ. Νεγρεπόντη - Δελιβάνη,καθηγήτρια Πανεπιστημίου Μακεδονίας - πρ. πρύτανης

Στρ. Κουνιάς,καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ευαγγ. Μαχαίρας,νομικός - επιτ. πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Θεοφ. Πάκος,καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου

Ι. Σαμαράς,ομότ. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Γ. Τσαπόγας,δημοσιογράφος, εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής".

Τι περιέχει το πρόγραμμα "σύγκλισης"

Τον περασμένο Οκτώβρη εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης το νέο πρόγραμμα "σύγκλισης" της ελληνικής οικονομίας, αυτό που ήδη εφαρμόζεται. Στο πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνονται όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την άσκηση μιας οικονομικής πολιτικής που θα φέρει τους συγκεκριμένους δείκτες (επιτόκια, πληθωρισμός, έλλειμμα, δημόσιο χρέος) στο επίπεδο των κριτηρίων της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Το πρόγραμμα "σύγκλισης" είναι ένα τριετές πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής, που όλες οι κυβερνήσεις οφείλουν να υποβάλουν προς έγκριση στα κοινοτικά όργανα. Σ' αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται η εισοδηματική, η φορολογική, η νομισματική και η πιστωτική πολιτική, αλλά και οι λεγόμενες διαρθρωτικές πολιτικές, δηλαδή το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ο στόχος είναι στο τέλος του 1999 να έχουν ικανοποιηθεί τα τέσσερα κριτήρια του Μάαστριχτ, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει το δικαίωμα συμμετοχής στη "ζώνη του ΕΥΡΩ" από την 1η Γενάρη 2001. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα πετύχει το στόχο της και υποστηρίζει ότι θα το καταφέρει πριν το τέλος της προθεσμίας. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές ενστάσεις, και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γι' αυτό το ενδεχόμενο. Ειδικά για το κριτήριο του δημόσιου χρέους, υπάρχει η βεβαιότητα ότι δεν είναι δυνατόν να μειωθεί από 108,7%, που είναι σήμερα, στο 60% όπως ορίζεται από τη Συνθήκη. Ομως το θέμα δεν είναι αν θα πετύχει ή όχι η κυβέρνηση το στόχο της, είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων.

Μια πρώτη γεύση αυτών των συνεπειών έχουμε ήδη από τον προϋπολογισμό για το 1999: Αυξήσεις περίπου 0,5% στους μισθούς, νέα φορολογική επιβάρυνση κατά 30%, η μείωση των κοινωνικών δαπανών. Ομως τα πιο βαριά πλήγματα έρχονται με τις λεγόμενες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως είναι η κατάργηση του 8ωρου, η καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων μέσω των "Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης", η κατεδάφιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Βέβαια, η κυβέρνηση επιδιώκει με όλους τους τρόπους να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι ζήτημα "εθνικής προτεραιότητας", ότι δήθεν οι θυσίες αυτές είναι απαραίτητες, γιατί η είσοδος στη "ζώνη του ΕΥΡΩ" θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση θα βελτιωθεί η θέση των εργαζομένων. Πρόκειται για ενσυνείδητη παραπλάνηση. Ακόμη και αν η κυβέρνηση καταφέρει να αποκτήσει το "διαβατήριο" για τη "ζώνη του ΕΥΡΩ", το τίμημα που θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι, οι νέοι θα είναι πολύ μεγάλο. Το μόνο που θα αλλάξει γι' αυτούς θα είναι ότι το πρόγραμμα "σύγκλισης" θα αντικατασταθεί από το πρόγραμμα "σταθερότητας". Ετσι αυτά που υφίστανται σήμερα για τους στόχους της "σύγκλισης" θα τα υφίστανται και αύριο για να διατηρηθούν οι στόχοι στο επίπεδο που θα καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου για περισσότερα κέρδη.

Δ. Π.

11η Σύνοδος του ΚΣ της ΚΝΕ

Το Σάββατο συνέρχεται η 11η Σύνοδος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ. Την ίδια μέρα, στις 9 το βράδυ, το Κεντρικό Συμβούλιο θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του και θα βραβεύσει τις τρεις Οργανώσεις της ΚΝΕ που ήρθαν πρώτες στη δίμηνη οικονομική εξόρμηση και τις τρεις πρώτες στην εξόρμηση για την ένταξη νέων μελών στην Οργάνωση.

Ο Γραμματέας του ΚΚ Αλβανίας στον "902 TV"

Συζήτηση με το Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος ΑλβανίαςΙ. Μιλόσι,παρουσιάζει σήμερα η τηλεόραση του "902" στις 10.00 μ.μ. στην εκπομπή "Ματιές στον κόσμο".Η δημοσιογράφος Α. Μπαλλή συζητάει για τις διώξεις που υφίστανται τα τελευταία χρόνια οι κομμουνιστές της Αλβανίας, για το Συνέδριο του ΚΚΑ και για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΥΦΛΩΝ
Βραβεύει το "Ρ" για την προσφορά του

Την εφημερίδα μας, το "Ριζοσπάστη", αποφάσισε να βραβεύσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ), σε εκδήλωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 25 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 32). Σε ανακοίνωση - πρόσκλησή του προς την εφημερίδα, αναφέρει:

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΤ αποφάσισε να σας απονείμει τιμητική διάκριση για τη συμβολή σας στην ενημέρωση και μόρφωση των τυφλών με την πρωτοβουλία έκδοσης κειμένων σε ηλεκτρονική μορφή".

Να συνηθίσουν στην ιδέα...

Εκτός του ότι ήταν "απασχολημένος" προχτές ο πρωθυπουργός, δεν πραγματοποίησε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στον Πειραιά, "λόγω και των συνθηκών που προέκυψαν εκτάκτως", δήλωσε χτες ο Δ. Ρέππας. Ποιες ήταν οι συνθήκες; Μα το γεγονός ότι οι πολίτες του Πειραιά είχαν οργανώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να "υποδεχτούν" τον πρωθυπουργό. Οι... αντοχές, όμως, του κ. Σημίτη είναι τέτοιες που φρόντισε να... αποφύγει τη συνάντηση.

Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θεώρησε σκόπιμο, χτες, πέραν των άλλων, και με αφορμή το γεγονός να "καταγγείλει" τις "ολιγάριθμες - όπως ισχυρίστηκε - ομάδες που επιβάλλουν τον αυταρχισμό τους και παρακωλύουν δημόσιες λειτουργίες. Αυτό είναι αντιδημοκρατικό, είναι και παράνομο. Σε τελευταία ανάλυση, ουδείς εξουσιοδότησε κάποιους να επιβάλουν την τυραννία τους σε μία ολόκληρη κοινωνία" (!), είπε ο κ. Ρέππας.

Τώρα τι να του πεις του ανθρώπου; Είναι δυνατόν να ασχοληθεί κανείς στα σοβαρά με τέτοιους χαρακτηρισμούς, όταν μάλιστα απευθύνονται κατά των λαϊκών στρωμάτων που έχουν κάθε δικαίωμα να διαδηλώνουν το δίκιο τους; Πάντως η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός καλό είναι να αρχίσει να συνηθίζει στην ιδέα του γιουχαϊσματος. Αλλιώς, όπως πάει, και με δεδομένο ότι καθημερινά δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα που να μη διαμαρτύρεται για την ακολουθούμενη πολιτική, ο κ. Σημίτης θα αρχίσει να σκέφτεται να βγει ακόμα και από το σπίτι του...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ