ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Στους καταπέλτες σπάει η τρομοκρατία

Λίστες με τα ονόματα των απεργών ζητά από τους πλοιάρχους το κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά! Ξανά στα δικαστήρια προσέφυγαν οι εφοπλιστές ζητώντας την, εκ νέου, ποινικοποίηση της απεργίας

Στους καταπέλτες των πλοίων παρέμειναν και χτες ακλόνητοι οι ναυτεργάτες, συνεχίζοντας με την ίδια μαχητικότητα και αποφασιστικότητα για 9η μέρα την περιφρούρηση του απεργιακού τους αγώνα, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει το όργιο τρομοκρατίας. Ετσι, χτες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, με έγγραφό του προς τους πλοιάρχους, τους δίνει εντολή να καταρτίσουν λίστες με τα ονόματα των ναυτεργατών, που δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία! Την ίδια ώρα οι εφοπλιστές κατέθεσαν και νέα αίτηση, αξιώνοντας την, εκ νέου, ποινικοποίηση της απεργίας!

Το κατάπτυστο κείμενο του Λιμεναρχείου επιδόθηκε στους πλοιάρχους χτες το μεσημέρι και παρά το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση που χαρακτήριζε "παράνομη" την απεργία των ναυτεργατών "εξέπνευσε" τα ξημερώματα της Τρίτης, οπότε και ξεκίνησε η νέα 48ωρη απεργία του κλάδου. Οι ναυτεργάτες πέταξαν και αυτή την απεργοσπαστική ενέργεια στα σκουπίδια. Αρνήθηκαν κατηγορηματικά να συμμετέχουν σε τέτοιες διαδικασίες, δηλώνοντας όλοι απεργοί και παράλληλα βγήκαν έξω από τα πλοία.Μόνο στο επιβατικό πλοίο "ΜΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ" του εφοπλιστή Σταθάκη έγινε μυστική ψηφοφορία, όπου ομόφωνα οι ναυτεργάτες του πληρώματος ψήφισαν ΝΑΙ στην απεργία.

Στο μεταξύ από νωρίς χτες το πρωί γίνονταν μυστικές διαβουλεύσεις στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μεταξύ του υπουργού Στ. Σουμάκη και των εφοπλιστών. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ενωσης Ακτοπλόων κ. Σφηνιάς με δηλώσεις του στον Τύπο χτες το πρωί θέλησε να κερδίσει τις εντυπώσεις, καλώντας δήθεν την κυβέρνηση να ικανοποιήσει κάποια αιτήματα των ναυτεργατών... Ωστόσο, τι ακριβώς αξιώνει ο κ. Σφηνιάς έγινε φανερό μετά από λίγες ώρες, όταν κατέθετε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στην απεργία των ναυτεργατών...

Στον αγώνα και οι σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ

Στο πλευρό των απεργών ναυτεργατών έχουν ταχθεί και οι συνάδελφοί τους μηχανικοί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Σπουδαστών Εμπορικού Ναυτικού,οι οποίοι από την έναρξη της απεργίας απέχουν από τα μαθήματά τους. Χτες οι σπουδαστές μηχανικοί έκαναν γενική συνέλευση αποφασίζοντας τη συνέχιση της αποχής και την καλύτερη συμμετοχή τους στην περιφρούρηση της απεργίας.

Επίσης, εξέδωσαν και δελτίο Τύπου, με το οποίο καταδικάζουν τη βία και την τρομοκρατία που ασκούν κυβέρνηση και εφοπλιστές εναντίον των ναυτεργατών.

Ο Γ. Μαυρίκος

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος δήλωσε για το μεγαλειώδη αγώνα των ναυτεργατών: "Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας μετά την απεργιακή συγκέντρωση και πορεία της Πέμπτης να κατέβουμε όλοι μαζί στο λιμάνι του Πειραιά, για να διαδηλώσουμε μαχητικά και μαζικά υπέρ των ναυτεργατών και του αγώνα τους. Να απαιτήσουμε να σταματήσει ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση των απεργιών. Να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα αιτήματά τους, να αποκρούσουμε την ύπουλη προσπάθεια της κυβέρνησης, εποχή της "καρφίτσας", και τις αντισυγκεντρώσεις με τις οργανωμένες και καθοδηγούμενες από την κυβέρνηση ομάδες τραμπούκων και κουμπουροφόρων. Το δυνάμωμα της αλληλεγγύης στους αγρότες, τους ναυτεργάτες, τους καθηγητές, τους εμποροϋπαλλήλους είναι από τα πρωταρχικά στοιχεία για τη νίκη. Οι σημερινοί αγώνες έχουν φέρει ήδη πολλά αποτελέσματα. Εχουν καταρρακώσει την κυβέρνηση και έχουν βάλει τα θεμέλια για τους μεγάλους ταξικούς αγώνες του άμεσου μέλλοντος. Αγώνες που θα αποτελέσουν το Βατερλό τέτοιων κυβερνήσεων και τέτοιων πολιτικών".

Μαχητική συγκέντρωση

Χτες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μαχητική συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά, με πρωτοβουλία 15 πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης. Ναυτεργάτες και εργαζόμενοι ενωμένοι βροντοφώναξαν, "η τρομοκρατία δε θα περάσει" και "κάτω τα χέρια από τους ναυτεργάτες".

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο πρόεδρος του παραρτήματος των εργαζομένων στο μετρό Γ. Συνοδινός,ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στον αγώνα των ναυτεργατών. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος,που με τη σειρά του τόνισε ότι νικητές είναι οι ναυτεργάτες.

Ο γ.γ. της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου,τόνισε ότι αυτή η συγκέντρωση έχει ματαιώσει όλα τα σενάρια για το σπάσιμο της απεργίας με τη βία και την τρομοκρατία. "Ενα πρέπει να καταγραφεί - τόνισε - στη συνείδηση όλων των εργαζόμενων, ότι η κυβέρνηση θα σκεφτεί πολύ σοβαρά να υιοθετήσει τις προτάσεις των εφοπλιστών και της ΕΕ. Τους κόψαμε το βήχα".

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία μέσα και έξω από το λιμάνι, σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταλήγοντας ξανά στο λιμάνι για την περιφρούρηση της απεργίας.

"Προτάξτε, οπλίστε"!

Και στρατιωτικές μονάδες στην υπηρεσία των απεργοσπαστικών μηχανισμών. Τραμπούκοι απειλούσαν να "σφάξουν" απεργούς στην Κρήτη!

Στον απεργοσπαστικό μηχανισμό, μετά τα αρματαγωγά και τα C-130,εντάχθηκαν και μονάδες του ελληνικού στρατού!Στη στρατιωτική διοίκηση λιμένα Πειραιά, την πρώην αμερικανική βάση,έδεσε χτες στις 2 τα ξημερώματα το πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος",της "Λασηθιακής ΑΕ",που είχε αποπλεύσει απ' τον Αγ. Νικόλαο Κρήτης. Απεργοί ναυτεργάτες συγκεντρώθηκαν στην πύλη του στρατοπέδου, ζητώντας να περάσει ένας από τους συνδικαλιστές στο πλοίο για να μιλήσει με το πλήρωμα. Αντί όμως για απάντηση ο διοικητής της μονάδας, αντιστράτηγος Μαρκέτης,διέταξε τους φαντάρους: "Προτάξτε και οπλίστε"!

Επί μια και πλέον ώρα συγκεντρώνονταν νταλίκες, αφού το Λιμεναρχείο είχε στείλει εκεί τους οδηγούς, λέγοντάς τους ότι θα ταξιδέψουν. Η αποφασιστικότητα του πληρώματος, το οποίο δήλωσε ότι συνεχίζει την απεργία ανάγκασε το Λιμεναρχείο να βρει θέση για το πλοίο στον Αγ. Διονύση.

Στο στρατόπεδο κατέφθασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,ο οποίος έκανε έντονο διάβημα στο διοικητή του στρατοπέδου. "Η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων και των χώρων τους, σημείωσε, δεν μπορεί να είναι αυτή. Το "εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί πάτρης", που αναγράφεται στην πινακίδα στην είσοδο του στρατοπέδου πρέπει να έχει και το πολιτικό του αντίκρισμα". Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφθηκε το πλήρωμα του "Βιτσέντζος Κορνάρος" στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του διοικητή της στρατιωτικής βάσης, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε άλλο πλοίο να καταπλεύσει, λίγες ώρες μετά έδεσε στη βάση το πλοίο "ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ" του εφοπλιστή Αγαπητού.Διάβημα έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και στον υφυπουργό Αμυνας, Δ. Αποστολάκη.

Στο μεταξύ, στις 5 το πρωί της Τρίτης έφτασε στον Πειραιά το πλοίο "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ" των "Μινωικών Γραμμών". Το πλήρωμα αναγκάστηκε να αποπλεύσει από το λιμάνι του Ηρακλείου της Κρήτης, αφού πρώτα έδωσε κυριολεκτικά μάχη με τους παρακρατικούς μηχανισμούς. Ο υπολοστρόμος του πλοίου νοσηλεύεται σε νοσοκομείο!

Οπως κατάγγειλε το πλήρωμα, οι τραμπούκοι έκαναν επίθεση στο πλοίο με αλυσοπρίονα καίγοντας και κόβοντας τους κάβους και πετώντας ταυτόχρονα πέτρες και λοστούς. Αρκετοί από τους τραμπούκους απειλούσαν το πλήρωμα ότι θα τους σκοτώσουν ή θα τους μαχαιρώσουν! Και ενώ στα επεισόδια ήταν παρόντες τόσο αρκετοί λιμενικοί όσο και οι νομάρχες του Λασηθίου και του Ηρακλείου, δεν έκαναν καμία παρέμβαση, μένοντας απλοί θεατές!

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη μάχη συκοφαντία και κρατικός μηχανισμός

Νέες προκλητικές δηλώσεις, αλλά και παραδοχές του κυβερνητικού εκπροσώπου

Εμμονή στη συκοφαντική εκστρατεία της ενάντια στους ναυτεργάτες επιδεικνύει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση των απεργών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επικίνδυνη θεωρία του περί "κοινωνικού αυτοματισμού" (!), με την οποία ευλογούσε τις αντιδράσεις των "αγανακτισμένων πολιτικών" ενάντια στους ναυτεργάτες, επανήλθε χτες, κατηγορώντας, έμμεσα πλην σαφώς, τους ναυτεργάτες ότι "αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο ή για τις επιπτώσεις από τη δική τους δραστηριότητα στα συμφέροντα άλλων πολιτών, άλλων κοινωνικών ομάδων"! Ερωτηθείς αν πέρα από το "διάλογο" η κυβέρνηση έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των ναυτεργατών, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την κυβερνητική αδιαλλαξία και επίδειξη πυγμής, λέγοντας ότι "υπάρχουν ακόμα περιθώρια και δεν έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να υπάρξει συνεννόηση με τους εργαζόμενους". Και προκειμένου να μην αφήσει αμφιβολίες για το τι εννοεί, πρόσθεσε: "Πιστεύω ότι θα δείξουν την ανάλογη καλή πίστη και τελικώς θα υπάρξει συνεννόηση".

Παράλληλα, ομολόγησε ότι στο πλαίσιο της κυβέρνησης έχουν δημιουργηθεί "όργανα για την αντιμετώπιση των κρίσεων", τα οποία συνεδριάζουν με στόχο την υπονόμευση και το χτύπημα των απεργιών. Κληθείς να σχολιάσει τις συσκέψεις που έγιναν προχτές, μία υπό τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο και μία υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο για την "πρόληψη" του αποκλεισμού των δρόμων από τους αγρότες, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι "εδώ και αρκετό καιρό, αφ' ης προκλήθηκε κοινωνικό θέμα με τις κινητοποιήσεις ομάδων αγροτών, υπάρχει μια συνεργασία μεταξύ υπουργών, ανταλλάσσονται απόψεις και λαμβάνονται κάποιες αποφάσεις για το ποιες είναι οι εναλλακτικές δυνατότητες που έχουμε". Οταν του ζητήθηκε στη συνέχεια να αποκαλύψει ορισμένες"εναλλακτικές λύσεις", απάντησε μονολεκτικά "όχι".

Ο Δ. Ρέππας εμφανίστηκε ενοχλημένος γιατί η αναφορά του περί "κοινωνικού αυτοματισμού" ερμηνεύτηκε από μερίδα του Τύπου ως ενθάρρυνση των "αγανακτισμένων πολιτών", ενώ αυτός, όπως είπε, απλά επιδίωξε "να δώσει μια ερμηνεία για ένα φαινόμενο" (!).

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Σε ανάκριση στελέχη του ΚΚΕ!

Σε ανάκριση (!) καλούν σήμερα τέσσερα στελέχη του ΚΚΕ στη Λέσβο οι λιμενικές αρχές! Πρόκειται για τους Π. Γεωργούλια, γραμματέα της Ν.Ε. Λέσβου του ΚΚΕ και οργανωτικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, Ηλ. Βαλβούλη και Ν. Μπουλμπούλη, μέλη του Γραφείου της ΝΕ και τον Β. Χριστοδούλου, μέλος της ΝΕ, οι οποίοι καλούνται να εξεταστούν "σχετικά με την παρεμπόδιση φόρτωσης" των φορτηγών στο πλοίο "Μυτιλήνη" την περασμένη Κυριακή.

Να σημειωθεί ότι ο υπολιμενάρχης, Ι. Ψαραδέλλης,σε δηλώσεις του στον τοπικό Τύπο, προσπαθεί να υποβαθμίσει, όχι μόνο την απόπειρα σύλληψης των παραπάνω στελεχών την περασμένη Κυριακή, αλλά και την ωμή παραβίαση κάθε έννοιας νομιμότητας, όταν οι άνδρες του εισέβαλλαν στην τραπεζαρία του καραβιού την ώρα που το πλήρωμα ετοιμαζόταν με τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία του να στηρίξει την απεργία του! Οι λιμενικοί επιτέθηκαν στους εκπροσώπους της ΠΝΟ και του Εργατικού Κέντρου και διέλυσαν την ψηφοφορία, ενώ ο γραμματέας της ΝΕ σώθηκε από τα χέρια τους χάρη στη δυναμική επέμβαση του ίδιου του πληρώματος!

Συγχρόνως, η πλοιοκτήτρια εταιρία του "Μυτιλήνη", ΝΕΛ, με δηλώσεις ανωτέρων υπαλλήλων της, προσπαθεί να πείσει το λαό της Λέσβου ότι δε φέρει καμία ευθύνη για τα γεγονότα!

Ο επικεφαλής μάλιστα των λιμενικών δυνάμεων που υπερέβαλαν εαυτόν για να μπουν τα φορτηγά στο πλοίο, αμφισβήτησε προκλητικά τη - δυο φορές - εκφρασμένη θέληση του πληρώματος να απεργήσει, απαιτώντας να τους δοθεί νέα απόφαση!

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ καταγγέλλει την ενέργεια των λιμενικών αρχών, που - όπως τονίζεται - " δεν πτοεί τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που θα στέκονται πάντα αταλάντευτα στο πλευρό εκείνων που παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους".

Ικανοποιείστε τα αιτήματα

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα

Τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την απεργία των ναυτεργατών, επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.

Ο υπουργός ερωτάται, αν θα συνεχίσει, για λογαριασμό των εφοπλιστών και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, τον αυταρχικό κατήφορο σε βάρος των ναυτεργατών και του ιερού δικαιώματός τους στην απεργία ή αν θα ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, που αποτελούν προϋπόθεση επιβίωσής τους και επιβίωσης της ελληνικής ναυτιλίας.

Στην ερώτηση σημειώνονται τα εξής: "Βαρύτατες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την απεργία των ναυτεργατών. Αντί να σκύψει πάνω στα οξύτατα προβλήματά τους, που η επίλυσή τους αποτελεί όρο επιβίωσης του κλάδου, χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να "σπάσει" την απεργία.

Συγκεκριμένα: Προσπαθεί να φέρει σε αντιπαράθεση ορισμένες ομάδες "φορτηγατζήδων" και "αγροτών" που τους χρησιμοποιεί σαν "τάγματα εφόδου".

Συκοφαντεί συστηματικά το δίκαιο αγώνα των ναυτεργατών, επικαλούμενη τα όποια προβλήματα μεταφοράς δημιουργούνται, τη στιγμή που η ίδια είναι απόλυτα υπεύθυνη, αφού αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των απεργών.

Χρησιμοποιεί το Λιμενικό, τους βατραχανθρώπους και τα ΜΑΤ για να τρομοκρατήσει τους απεργούς, λες και είναι αστυνομία των εφοπλιστών.

Μετατρέπει το Λιμενικό σε απεργοσπαστικό μηχανισμό και το βάζει να φορτώνει, παράνομα, πλοία - ενώ αυτό είναι αποκλειστική δουλιά των ναυτεργατών- και να επιτρέπει τον απόπλου τους χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας.

Απειλεί με τελεσίγραφα, συλλήψεις, επιστρατεύσεις κλπ. με στόχο να κάμψει το φρόνημα των απεργών και να πετύχει τη βίαιη διακοπή της απεργίας".

ΣΟΦΤΕΞ
Με απολύσεις "στρώνεται" η ιδιωτικοποίηση

Συναίνεση του σωματείου σε απολύσεις και αναίρεση δικαιωμάτων ζητά η κυβέρνηση, ενόψει ιδιωτικοποίησης! Μεγάλη και μαχητική πορεία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Να συναινέσει σε απολύσεις και περικοπές εργασιακών δικαιωμάτων, ζήτησε χτες ευθέως η υφυπουργός Ανάπτυξης, Α. Διαμαντοπούλου,από το σωματείο της ΣΟΦΤΕΞ,ανακοινώνοντας τις αποφάσεις διυπουργικής σύσκεψης!

Ως... αντάλλαγμα πρόσφερε τη μικρή και αμφίβολη παράταση ζωής της χαρτοβιομηχανίας μέχρι το ξεπούλημά της, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Και αυτά, λίγο μετά την πρωτοφανή σε μαζικότητα πορεία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στα πλαίσια στάσης εργασίας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,που συναντήθηκε με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, επέμεινε πως η ιδιωτικοποίηση είναι δεδομένη και παρέπεμψε για το "πώς" στις αποφάσεις της διυπουργικής σύσκεψης που άρχιζε λίγο μετά.

Μετά το τέλος της σύσκεψης η Α. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε στο σωματείο ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της 24ης Δεκέμβρη, για δανειοδότηση της επιχείρησης με 2 δισ. δραχμές, με αντίστοιχη προσημείωση των περιουσιακών της στοιχείων, η εκταμίευση των οποίων θα αρχίσει σήμερα. Συμφωνία, που ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο του κλεισίματος. Ζήτησε επιπλέον απ' το σωματείο να καταθέσει άμεσα προτάσεις για τη μείωση του κόστους λειτουργίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά, "μείωση του προσωπικού και υπερωριών κ.α."!

Επίσης τόνισε ότι μέσα σε 20 μέρες η κυβέρνηση θα έχει έτοιμο πακέτο "κοινωνικών μέτρων", προκειμένου να προχωρήσει η συρρίκνωση του προσωπικού και για τις πέντε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει αποφασιστεί το ξεπούλημά τους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης, ο Λ. Κολιγιάννης,μέλος της διοίκησης του σωματείου, δήλωσε: "Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι από τις κυβερνητικές αποφάσεις, πρώτα και κύρια γιατί αφορούν την υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης της ΣΟΦΤΕΞ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη πιο πολύ, γιατί ουσιαστικά η υφυπουργός μας ζήτησε να "βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας" μόνοι μας, και να προτείνουμε απολύσεις. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο δυναμικά. Καλούμε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν πιο αποφασιστικά στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Πέμπτη και στην πορεία απ' το εργοστάσιο στην πλατεία Κάνιγγος".

Η πορεία

Στις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ παράτησαν τις μηχανές και συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πύλη του εργοστασίου στην Ιερά οδό. Δίπλα τους βρέθηκαν και οι συνάδελφοί τους, απ' το εργοστάσιο στο Μ. Πεύκο.

Βροντοφωνάζοντας συνθήματα όπως "δώστε λύση, η ΣΟΦΤΕΞ για να ζήσει" και "μεθοδευμένα πάτε τη ΣΟΦΤΕΞ να τη φάτε",διέσχισαν την Ιερά οδό και στη συνέχεια την Πειραιώς. Η πορεία σταμάτησε για λίγο μπροστά στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν "θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία". Δεύτερος σταθμός της πορείας ήταν μπροστά στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και το σύνθημα "κάτω τα χέρια απ' τη ΣΟΦΤΕΞ" δόνησε την οδό Σταδίου. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε ο Μ. Κωστόπουλος,βουλευτής του ΚΚΕ,καθώς και αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ και της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου.

Συναυλία σήμερα

Συναυλία συμπαράστασης στους απεργούς ναυτεργάτες θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα στο λιμάνι απέναντι από το σταθμό του ηλεκτρικού

Ολοι στο λιμάνι την Πέμπτη!

Καλούν ΓΣΕΕ και Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων

Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν αύριο στη συγκέντρωση των απεργών ναυτεργατών στον Πειραιά, μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης και της πορείας προς τη Βουλή ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο, στα πλαίσια της ενεργού συμπαράστασης στον αγώνα των ναυτεργατών. Ανάλογο κάλεσμα έχει απευθύνει απο προχθές και η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας, συμπαραστεκόμενη στους ηρωικά αγωνιζόμενους ναυτεργάτες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Κλιμακώνεται ο αντιδημοκρατικός κατήφορος"

"Τη συγκρότηση από την κυβέρνηση παρακρατικών μηχανισμών, προκειμένου να χτυπήσει την απεργία των ναυτεργατών, καταγγέλλει το ΚΚΕ", τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ."Πρόκειται", τονίζει, "για κλιμάκωση του αντιδημοκρατικού κατήφορου της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της ίδιας. Αυτός ο κατήφορος εκδηλώνεται και με τις εισαγγελικές εντολές για δίωξη των ναυτεργατών. Ηδη, στελέχη του ΚΚΕ στη Μυτιλήνη κλήθηκαν σε απολογία από την τοπική εισαγγελική αρχή!

Φαίνεται, όμως, ότι στην κυβέρνηση δεν επαρκούν οι κρατικοί μηχανισμοί καταστολής, τους οποίους έχει βάλει σε ενέργεια, γι' αυτό χρειάζεται και τη συνδρομή διαφόρων κοινωνικών αποβρασμάτων, τα οποία στρατολογεί και παρουσιάζει ως "αγανακτισμένους πολίτες", που δήθεν διαμαρτύρονται στα λιμάνια για την "ταλαιπωρία" τους από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών.

Σταθερά και μεθοδικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γυρίζει τον τόπο στη μαύρη 10ετία του 1950. Ας είναι βέβαιη ότι οι εργαζόμενοι δε θα το επιτρέψουν. Την απάντηση θα την πάρει από το ανερχόμενο μαζικό λαϊκό κίνημα".

Δεν περνά το "διαίρει και βασίλευε"

Συνδικάτα από όλη τη χώρα εκφράζουν τη στήριξή τους στον αγώνα και καταγγέλλουν την επικίνδυνη διαιρετική τακτική της κυβέρνησης

Την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης στον ηρωικό αγώνα των ναυτεργατών εκφράζει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και καταγγέλλει την τακτική καταστολής και αποπροσανατολισμού που εφαρμόζει η κυβέρνηση απέναντι στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες.

Την "απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης, που μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας επιδιώκει τη διάσπαση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών με αυταρχισμό και βίαιους τρόπους", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους απεργούς ναυτεργάτες συγκροτήθηκε στα Χανιά,με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών και συνεταιριστικών συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Την αμέριστη συμπαράστασή της εκφράζει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών,όπως επίσης και το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας,το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης,η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Περιχώρων,καθώς και τα Σωματεία Εργαζομένων στο Ναυπηγείο Ελευσίνας, στη "Χαλυβουργική", στην "Ελληνική Χαλυβουργία", στον "Καζή", στην καθαριότητα Δημοσίων Σχολείων, των Μαγείρων Νομού Αττικής κ. ά.

Την απόλυση όλου του πληρώματος που απεργούσε ανακοίνωσε χτες ο
  • Την απόλυση όλου του πληρώματος που απεργούσε ανακοίνωσε χτες ο καπετάνιος του πλοίου ΣΑΡΜ,το οποίο είναι "δεμένο" στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας,εκτελώντας εντολές του πλοιοκτήτη Μαραγκόπουλου.

Αμέσως οι εκπρόσωποι της ΠΝΟ, επισημαίνοντας πως απαγορεύεται η απόλυση κατά τη διάρκεια της απεργίας, παρενέβησαν στον λιμενάρχη, τον νομάρχη, αλλά και στον εισαγγελέα. Ο τελευταίος διέταξε τη σύλληψη του καπετάνιου και του πράκτορα της εταιρίας. Μετά απ' αυτή την εξέλιξη, ο καπετάνιος υποχώρησε και δέχτηκε να μπει το πλήρωμα στο πλοίο.

Καθολική συμμετοχή στην Πάτρα

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το αντίθετο, από το προσδοκούμενο, αποτέλεσμα έχουν πετύχει οι απεργοσπαστικοί μηχανισμοί, καθώς η απεργία των ναυτεργατών στο λιμάνι της Πάτρας συνεχίζεται αποφασιστικά και με καθολική συμμετοχή, ενώ με ενθουσιασμό έγινε αποδεκτή η απόφαση για την παράταση της απεργίας.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η αλληλεγγύη των εργαζόμενων και των άλλων κοινωνικών ομάδων στον πανναυτεργατικό αγώνα, ενώ η πλειοψηφία των οδηγών φορτηγών αρνείται να παίξει στο στημένο παιχνίδι των απεργοσπαστικών μηχανισμών.

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ,με ανακοίνωση της, χαιρετίζει το δίκαιο ηρωικό αγώνα των ναυτεργατών, καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία κυβέρνησης - εφοπλιστών και καλεί το λαό, την εργατική τάξη να εκδηλώσει την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον αγώνα.

Τη συμπαράστασή της εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της Πάτρας,η οποία, σε ανακοίνωσή της, θεωρεί πως ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου και των Ιόνιων νησιών,με ψήφισμά τους, εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους και σημειώνουν: "Η αγροτιά της περιοχής μας, που πλήττεται άμεσα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα σταθεί μέχρι τέλους στο πλευρό σας".

Επίσης το ΔΣ του Συλλόγου Μηχανοτεχνιτών και Εργατών Μετάλλου Τρίπολης καλεί "τους εργαζόμενους του νομού, τον αρκαδικό λαό να απομονώσει τους μηχανισμούς που θέλουν να στρέψουν το ένα κομμάτι του λαού εναντίον του άλλου που αγωνίζεται".

Και χτες πορεία στο λιμάνι

Σύσσωμοι στη χτεσινή πορεία οι εργάτες της ΣΟΦΤΕΞ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ