ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΓΕΝΑΡΗ
Στη μάχη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ

Αθήνα στις 2 μ.μ. στα Προπύλαια

Από τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στον Επισιτισμό
Από τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στον Επισιτισμό
Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και σπουδών δίνουν οι δυνάμεις των ταξικών συνδικάτων τη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνει το ΜΑΣ ενάντια στο «Σχέδιο Δράσης», με το οποίο η κυβέρνηση παραδίδει τη νεολαία βορρά στο κεφάλαιο. Το αγωνιστικό ραντεβού στην Αθήνα έχει οριστεί την Πέμπτη 24 Γενάρη, στις 2 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ κινητοποιήσεις οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις. Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας πληθαίνουν τα καλέσματα συμμετοχής και οι πρωτοβουλίες από ομοσπονδίες, συνδικάτα και φορείς.

Ευθύνη των Συνδικάτων η παρέμβαση στην εργαζόμενη νεολαία

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο αποφάσισε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε η Επιτροπή Νέων, το περασμένο Σάββατο.

Η Κατερίνα Λαζανά, εκ μέρους της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου, αναφέρθηκε στην πείρα από την τελευταία τουριστική σεζόν, όταν εκατοντάδες νέοι δούλεψαν στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης με μισθό 300 ευρώ για 12 και 14 ώρες καθημερινά. Στάθηκε στην επίθεση που γίνεται στη συνείδηση των σπουδαστών μέσα στις σχολές, όπου μερίδα καθηγητών, που είναι παράλληλα στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, διδάσκει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να στηρίξουν τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, πως πρέπει όχι μόνο να θυσιάζουν τα δικαιώματά τους αλλά και να διεκδικούν μείωση της φορολογίας και άλλα προνόμια για τα αφεντικά τους. Οσον αφορά το «Σχέδιο Δράσης», επισήμανε ότι μέσα από αυτό επιδοτούν με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τους εργοδότες, τη στιγμή που οι άνεργοι στενάζουν κάτω από τη φορολογία και είναι ελάχιστοι αυτοί που παίρνουν ακόμα και το επίδομα ανεργίας.

«Να μη σκύβετε το κεφάλι» ήταν η προτροπή της προέδρου του επιχειρησιακού σωματείου των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «ΖΑΦΟΛΙΑ», Γιάννας Δημητροκάλη. Η ίδια υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για να μιλούν με τους συναδέλφους και τους συμφοιτητές τους. Στην ευθύνη του Συνδικάτου και κάθε εργαζόμενου που συσπειρώνεται στην Επιτροπή Νέων αναφέρθηκε η Μάγδα Χαλτσοτάκη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου: Με τη δράση τους πρέπει να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας με τους νέους εργαζόμενους και τους σπουδαστές, να δημιουργήσουν «αντισώματα» στη λογική που χαμηλώνει τις απαιτήσεις και κρατά τη νεολαία μακριά από τον οργανωμένο αγώνα.

Πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής

Κάλεσμα στα επιχειρησιακά σωματεία, σε νέους και παλιούς εργαζόμενους, στους σπουδαστές που κάνουν την πρακτική τους άσκηση στα εργοστάσια του κλάδου απευθύνει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως η επίθεση «αφορά όλη την εργατική τάξη, όλους τους νέους, τους μεγαλύτερους και τις οικογένειές τους, είτε είναι άνεργοι, εργαζόμενοι, είτε είναι ακόμα στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη «λύση» του προβλήματος της ανεργίας των νέων σχολιάζει το Συνδικάτο Οικοδόμων: «Θα αμείβονται με μεροκάματα ξεφτίλας για να εξασφαλίζουν κέρδη οι βιομήχανοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που αφού τους ξεζουμίσουν θα τους σπρώξουν πάλι στις ουρές της ανεργίας». Στη συνέχεια σημειώνει πως «ό,τι κατακτήσεις έγιναν από τις προηγούμενες γενιές, έγιναν κάτω από σκληρούς αγώνες. Καμιά κυβέρνηση και κανένα αφεντικό δε χάρισαν τίποτα στους εργαζόμενους».

«Να πάμε κόντρα στην εργοδοσία που μας θέλει να παρακαλάμε για ένα κομμάτι ψωμί. Εμείς παράγουμε τον πλούτο, να μη δεχτούμε να ζήσουμε μέσα στη φτώχεια», τονίζει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Στο συλλαλητήριο καλεί και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει πως οι νέες και οι νέοι εργαζόμενοι που είναι και η πλειοψηφία στον κλάδο δεν πρέπει «να αποδεχτούν την προσωρινή απασχόληση ως μονόδρομο για όλη τους τη ζωή».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί τις «ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να πάρουν θέση για τα προγράμματα απασχόλησης των νέων. Να καλέσουν τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση από κοινού με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών». Κάλεσμα για την κινητοποίηση απευθύνει και η Επιτροπή Αγώνα Ωρομισθίων - Αναπληρωτών - Ανέργων Εκπαιδευτικών Αττικής.

Το δικό της παρών θα δώσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ): «Στον Καιάδα αυτοί και το σύστημά τους μαζί με τα λεφτά τους και όχι τα ΑΜΕΑ, οι εργαζόμενοι και η νεολαία» είναι το σύνθημα των νέων ανάπηρων στους οποίους η ανεργία «τσακίζει κόκαλα με ποσοστό 95% και πάνω στους ικανούς προς εργασία αναπήρους». Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας πήρε το 5μελές του Α' έτους της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) του Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς».

Πολύμορφες δράσεις

Στη Θεσσαλονίκη, το ΜΑΣ προγραμματίζει Συλλαλητήριο την Πέμπτη 24 Γενάρη, στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΜΑΣ καλούν ο Σύλλογος Εικαστικού και Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Στο μεταξύ, ψηφίσματα κατά του Σχεδίου Δράσης της κυβέρνησης, έβγαλαν οι Σύλλογοι Φοιτητών του ΑΠΘ: Πληροφορικής, Φιλολογικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ψυχολογικού, Νομικής, ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Εικαστικού.

Ψήφισμα κατά του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση των Νέων», εξέδωσε και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥ.ΣΠ.Ι.Σ) Θεσσαλονίκης και καλεί τους σπουδαστές να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

Στη Λαμία το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών ΤΕΙ καλεί σπουδαστές, μαθητές και νέους εργαζόμενους σε σύσκεψη την Πέμπτη 24 Γενάρη στις 20.00 στο Εργατικό Κέντρο Λαμίας.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΔ για το λεγόμενο «εθνικό σχέδιο δράσης για την ανεργία», που αποτελεί μια νέα μορφή επιδότησης των εργοδοτών με φτηνό εργατικό δυναμικό, ανακυκλώνοντας την ανεργία, οργανώνει, μεθαύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ατιμη προπαγάνδα

Μετά το χτύπημα στα γραφεία της ΝΔ ήρθε η βόμβα στο «Mall». Καλά οργανωμένες επιχειρήσεις και οι δύο, επαγγελματική δουλειά, ανθρώπων με γνώσεις που μόνο κρατικοί μηχανισμοί μπορούν να έχουν. Αλλωστε, το έγραψε και το «Βήμα της Κυριακής». Το χτύπημα της ΝΔ είναι άλλου επιπέδου ενέργεια. Πράγματι. Αυτό όμως δεν εμποδίζει την αστική προπαγάνδα να συσχετίζει αυτού του είδους τις ενέργειες με την ταξική αντικαπιταλιστική πάλη, με την πάλη για το σοσιαλισμό. Εγραφαν χτες τα «Νέα»: «...Η πολιτική και η τρομοκρατική βία επικαλούνταν ως κίνητρο έναν καλύτερο κόσμο. Τα παραδείγματα του κόσμου αυτού στην Ανατολική Ευρώπη κατέρρευσαν μέσα στην ανυποληψία αφού πρώτα έδειξαν ανάγλυφα τη φύση καθεστώτων αυταρχισμού, ανελευθερίας και αδικίας (...) Προέχει τα κόμματα του συνταγματικού τόξου (είναι σημαντικό που υιοθέτησε τον όρο ο ΣΥΡΙΖΑ) να αντικαταστήσουν τον λόγο της έχθρας για τον αντίπαλο με διάθεση συγκατάβασης και συζήτησης. Να αποκηρύξουν την πολιτική βία σε όλες τις μορφές της». Καλλιεργούν λοιπόν συνειρμούς ταύτισης της ατομικής τρομοκρατίας με την πάλη για το σοσιαλισμό.

***

Δεν είναι καινούριο ζήτημα ο συγκεκριμένος προσανατολισμός που πασχίζουν να δώσουν αφού το έχουν κάνει κατ' επανάληψη, φροντίζοντας να φορτίσουν αρνητικά τις λαϊκές συνειδήσεις με επιδίωξη την καλλιέργεια ψυχολογίας φόβου απέναντι στους ταξικούς αγώνες. Πάντα, όταν διάφοροι μηχανισμοί εκτελούσαν τέτοιες αποστολές, φρόντιζε η αστική προπαγάνδα με τον πλέον επίσημο τρόπο να προσδώσει σ' αυτούς ριζοσπαστική ιδεολογία, ακόμη και μαρξιστική, όπως τώρα υπονοούν ταυτίζοντας τέτοιες ενέργειες με την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, προκειμένου να καλλιεργήσουν αποστροφή στους εργαζόμενους. Δεν ξέρουν; Ξέρουν. Δεν είναι αφελείς. Αλλά αυτή η άτιμη προπαγάνδα βολεύει το σύστημα. Ξέρουν ότι τέτοιοι μηχανισμοί που εκτελούν τέτοιες αποστολές έχουν σχέση, οργανώνονται ή χρησιμοποιούνται από κρατικούς μηχανισμούς και μυστικές υπηρεσίες, ντόπιες και ξένες. Εχει αποδειχτεί και αποκαλυφθεί κατ' επανάληψη, από τις σχέσεις της CIA με την ατομική τρομοκρατία στην Ιταλία, μέχρι την «Αλ Κάιντα». Οργανώνονται και χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς του συστήματος (το για ποιους σκοπούς το ξέρουν αυτοί που τους οργανώνουν και τους χρησιμοποιούν), με μορφές που το εργατικό κίνημα από τότε που εμφανίστηκε οργανωμένο, βάζοντας σκοπό της πάλης του την κατάργηση της εκμετάλλευσης, έχει καταδικάσει. Ναι, καταδικάζει την ατομική τρομοκρατία. Αλλά τούτη η συκοφαντία του συγκεκριμένου, και άλλων, δημοσιογραφικού συγκροτήματος, που εκπορεύεται από τα ίδια αστικά επιτελεία που οργανώνουν τέτοιες ενέργειες, προκειμένου να τρομοκρατηθεί ο λαός και να συκοφαντηθεί ο σοσιαλισμός, δείχνει δύο πράγματα. Το ένα ότι πάνε να τσακίσουν την οργανωμένη αντικαπιταλιστική πάλη, προσδίδοντάς της ενέργειες δικές τους. Να αναγκάσουν το λαό να ταυτίζει τη βία με τους ταξικούς του αγώνες. Το άλλο, να τον αποτρέψουν από το να συνειδητοποιήσει και να έχει στόχο της οργανωμένης ταξικής πάλης το σοσιαλισμό, ως μονόδρομο για την απαλλαγή του από τη σημερινή βαρβαρότητα που ζει.

***

Καταλαβαίνουν ότι η σημερινή πραγματικότητα του καπιταλισμού μόνο εξαθλίωση μπορεί να φέρνει στο λαό και θα συνεχίζεται ολοένα και πιο οδυνηρή αυτή η πραγματικότητα, λόγω καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και του μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Μιλάνε για «αποκήρυξη της βίας», θέλουν ο λαός να την αποκηρύξει, προβάλλοντας την ατομική τρομοκρατία που οργανώνουν, θέλουν να αποκηρύξει το δικαίωμά του να αγωνίζεται μέχρι να τους ανατρέψει. Αλλά οι εργαζόμενοι, τους οποίους οργανωμένα με το κράτος του κεφαλαίου πολεμούν και εξαθλιώνουν, έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν συλλογικά, οργανωμένα να κάνουν απεργίες ενάντια στους αστούς για να προστατευτούν από την πολιτική καρμανιόλα που τους στέλνει στην κόλαση, να διεκδικούν ικανοποίηση των αναγκών τους κόντρα στο κεφάλαιο. Εχουν δικαίωμα να καρπώνονται οργανωμένα τον πλούτο που παράγουν και τους κλέβουν νόμιμα οι μεγαλοεπιχειρηματίες με την αστική δημοκρατία, δηλαδή τη δικτατορία του κεφαλαίου. Εχουν δικαίωμα οργανωμένα να τον κατακτήσουν, κάνοντας δικά τους τα μέσα παραγωγής, κοινωνικοποιώντας τα δηλαδή, που τώρα είναι ιδιοκτησία των αστών και έχουν αυτή την ιδιοκτησία χάρη στη δουλειά των εργατών. Πώς θα τα πάρουν; Οργανωμένα η πλειοψηφία όταν αποφασίσει να τους ανατρέψει. Αυτό θέλουν να συκοφαντήσουν στις συνειδήσεις των εργαζομένων.


Ι.

Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Αγωνιστικά ραντεβού έχουν οριστεί στις 24 Γενάρη από τις δυνάμεις του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ, σε μια σειρά πόλεις σε όλη τη χώρα. Στις 24 Γενάρη κινητοποιήσεις οργανώνονται στις εξής πόλεις:

  • Θεσσαλονίκη, 18.30, άγαλμα Βενιζέλου
  • Πάτρα, 19.30, πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου
  • Ξάνθη, 18.30, κεντρική πλατεία
  • Κοζάνη (25 Γενάρη), 19.00 κεντρική πλατεία.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ