ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Υποπτο χτύπημα με στοχεύσεις ενάντια στο λαϊκό συμφέρον

Στην προπαγάνδα για ταξική συναίνεση και τρομοκράτηση του λαού ενέταξαν την επίθεση από την πρώτη ώρα τα αστικά επιτελεία

Από τις έρευνες στο «Mall», λίγο μετά την έκρηξη

Eurokinissi

Από τις έρευνες στο «Mall», λίγο μετά την έκρηξη
Εκρηξη βόμβας με δύο ελαφρά τραυματίες σημειώθηκε στις 10.40 το πρωί της Κυριακής στο εμπορικό πολυκατάστημα «The Mall Αthens» στο Μαρούσι. Οι δύο τραυματίες, υπάλληλοι εταιρείας φύλαξης, μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο ΚΑΤ, με τραύματα από θραύσματα γυαλιών και γυψοσανίδων στα πόδια και στην πλάτη αντίστοιχα.

Πριν την έκρηξη, στις 9.55 και 9.58, άγνωστος, με τηλεφώνημά του σε εφημερίδα και σε ιστοσελίδα, είχε προειδοποιήσει για την έκρηξη και αστυνομικές δυνάμεις με τους «σεκιούριτι» του πολυκαταστήματος προσπάθησαν να εκκενώσουν τους χώρους. Ο μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στον 1ο όροφο, έξω από το πολυκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, εξερράγη λίγη ώρα αργότερα. Αν και η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος, λόγω της ιδιομορφίας των χώρων προκλήθηκαν ζημιές στα κοντινά καταστήματα και κυρίως στους υαλοπίνακες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας ανέφεραν πως πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, οι αρχές έχουν εντοπίσει τέσσερις δράστες στα βίντεο, οι κινήσεις των οποίων παραπέμπουν στον τρόπο που λειτουργούσαν μέλη της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Από την πρώτη ώρα που έγινε γνωστή η επίθεση, η κυβέρνηση τη συνέδεσε με την «ανόρθωση της οικονομίας» και την «κοινωνική συνοχή», επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά την ετοιμότητά της να αξιοποιεί τέτοιες ενέργειες για να τρομοκρατήσει το λαό, να αποτρέψει τη συμμετοχή του στους αγώνες και να επιταχύνει την εφαρμογή των εξοντωτικών μέτρων.

Με αφορμή την έκρηξη στο εμπορικό κέντρο, αξίωσε εκ νέου δηλώσεις νομιμοφροσύνης και υποταγής στην αστική νομιμότητα, δηλαδή στους αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους, καθώς και δηλώσεις ομόθυμης καταδίκης της «βίας από όπου και αν προέρχεται», εκτός βέβαια της βίας που ασκούν με τους αστικούς νόμους και τις δυνάμεις καταστολής οι καπιταλιστές και το κράτος τους.

Κάλεσμα για ταξική συναίνεση

Παράλληλα, πρόβαλε ως «καθολική απάντηση» στο τρομοκρατικό χτύπημα την επιτάχυνση στην υλοποίηση των μέτρων λιτότητας και των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων, επιδιώκοντας ουσιαστικά την υφαρπαγή της συναίνεσης του λαού στη στρατηγική που τον εξαθλιώνει.

«Πρέπει όλοι μαζί να δείξουμε ότι η δημοκρατία μας δεν τρομοκρατείται και θέλω επίσης να σας βάλω και άλλη μια παράμετρο, ότι το χτύπημα αυτό έρχεται να πλήξει την προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας μας. Λοιπόν, δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν θα επιτρέψουμε να παρεκκλίνουμε από την πορεία που έχουμε χαράξει», δήλωσε χαρακτηριστικά (στον «Real fm») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου.

Ο ίδιος έσπευσε να ξορκίσει κάθε σκέψη που συνδέει χτυπήματα όπως αυτό στο «Mall» με οργανώσεις και υπηρεσίες που δρουν στο σκοτάδι και αντικειμενικά υπηρετούν με τη δράση τους το σύστημα, λέγοντας ότι «δεν θα είναι καλό να ακουστούν πάλι ιστορίες για προβοκάτσιες και παρακράτος και τέτοια, τη στιγμή που βλέπουμε ότι στόχος είμαστε όλοι μας. Είμαστε όλοι μας στόχος». Καλώντας μάλιστα σε συστράτευση για να περάσουν τα βάρβαρα μέτρα, πρόσθεσε ότι «η οικονομία μας, από αυτήν που περιμένουμε να σταθούμε στα πόδια μας, πλήττεται πολύ περίεργα σε μια πολύ καθοριστική στιγμή».

Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, σημείωσε ότι «είμαστε σε εγρήγορση, πρέπει να συλλάβουμε τους δράστες, αλλά πρέπει επίσης να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της», επιβεβαιώνοντας τη στοχοπροσήλωση στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην οποία υπογραμμιζόταν ότι ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός «στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Εύλογα ερωτήματα όμως προκαλεί η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδια, ότι η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είχε πληροφορίες από τον περασμένο Νοέμβρη! «Δεν υπήρξε αιφνιδιασμός. Υπήρχε σχετική πρόβλεψη από τον Νοέμβριο που πέρασε», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή», προβάλλοντας ως δικαιολογία για τη μη αποτροπή τους ότι «τα σημεία στα οποία θεωρητικά θα μπορούσε να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα ήταν πολλά και διαφορετικά».

Στην ίδια συνέντευξη, επιμένει στη διασύνδεση της ασφάλειας με την οικονομική ανάπτυξη. «Αν δεν υπάρξει δημόσια ασφάλεια, δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη», δηλώνει ευθέως, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη γνωστή θέση της ηγεσίας της ΝΔ και της κυβέρνησης ότι η «δημόσια ασφάλεια» αφορά πρώτα και κύρια την ασφάλεια των επενδυτών, δηλαδή των μονοπωλίων, έναντι των εργατικών - λαϊκών αγώνων.

Τα άλλα κόμματα

Χωρίς μεγάλες διαφορές ήταν οι ανακοινώσεις και των άλλων κομμάτων της συγκυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η βομβιστική επίθεση «σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα». Προειδοποιεί ακόμα «όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν».

Η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της εκφράζει την καταδίκη της για την επίθεση, «όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας» και για να τρομάξει το λαό αποφαίνεται ότι «η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία». Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του «καταδικάζει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια».

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κάλεσαν την κυβέρνηση «αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Ελληνες πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας».

Η Χρυσή Αυγή, τέλος, δείχνοντας ότι τέτοιες ενέργειες είναι βούτυρο στο ψωμί του συστήματος, ανακοίνωσε ότι «οι αριστεροί τρομοκράτες έδειξαν σήμερα το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο (...) Η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει τα ευχολόγια και τις λεκτικές καταδίκες και να προβεί άμεσα στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών».

Συμβάλλοντας στην καλλιέργεια κλίματος τρομο-υστερίας για τον εκφοβισμό του λαού και την ενδυνάμωση των κατασταλτικών μηχανισμών, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχασε την ευκαιρία να εκδώσει «προειδοποίηση» προς Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν ή διαμένουν στην Ελλάδα, παροτρύνοντάς τους να «επανεξετάσουν τα σχέδια προσωπικής ασφαλείας τους», τονίζοντας ότι θα πρέπει να διατηρήσουν ένα υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης.

Τι επιδιώκουν;

Με αφορμή την ύποπτη βομβιστική επίθεση την Κυριακή, και σε συνέχεια του κλίματος που τα αστικά επιτελεία καλλιεργούν τις τελευταίες μέρες, εντάθηκε η συζήτηση για «τρομοκρατία», «τυφλά χτυπήματα», «νέες επικείμενες επιθέσεις τρομοκρατών» και άλλα παρόμοια. Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού των εργαζομένων. Προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού. Το επιβεβαιώνει άλλωστε με τον καλύτερο τρόπο η αντίδραση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά και της Χρυσής Αυγής, στο χτύπημα.

Με αφορμή τέτοια χτυπήματα, επιχειρούν να καλλιεργήσουν το φόβο και τα χρησιμοποιούν για αντιλαϊκές πολιτικές εξελίξεις και για ενίσχυση του αστικού πολιτικού συστήματος. Συνδέουν την «τρομοκρατία» με τη διατάραξη της «οικονομικής ζωής», της ανάκαμψης δηλαδή του κεφαλαίου, και στη βάση αυτή καλούν το λαό να προσυπογράψει όρκους πίστης στα συμφέροντα των καπιταλιστών και στα μέτρα που τα υπηρετούν. Να πάψει, δηλαδή, να διεκδικεί, επειδή όπως λένε, κινδυνεύει η δημοκρατία. Οι μηχανισμοί που εμπλέκονται σε τέτοιες ενέργειες χρησιμοποιούνται από κρατικούς μηχανισμούς, μυστικές υπηρεσίες, μέσα και έξω από τη χώρα, όταν βολεύει το αστικό πολιτικό σύστημα, για να τρομοκρατήσουν το λαό. Για να φρενάρουν την πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος σε μια περίοδο που η επίθεση στα λαϊκά στρώματα εν μέσω οικονομικής κρίσης κλιμακώνεται.

Αλλωστε, ιστορικά, η λεγόμενη «ατομική τρομοκρατία» που εκδηλώθηκε από τα πρώτα κιόλας βήματα του εργατικού λαϊκού κινήματος, όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα προς όφελος του λαού, αλλά αντίθετα μετατρέπεται σε έναν ακόμα μοχλό για μεγαλύτερη επίθεση σε βάρος του οργανωμένου κινήματος, για καταστολή, φόβο και υποταγή. Η ατομική βία είναι εχθρός της ταξικής πάλης, της συνειδητής επαναστατικής δράσης των μαζών. Είναι εχθρός του οργανωμένου αγώνα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της να αλλάξουν τους συσχετισμούς και να πάρουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν, να πάρουν στην ιδιοκτησία τους τα μέσα παραγωγής.


Π. Π.

Εργο προβοκατόρικων μηχανισμών

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της, για την έκρηξη στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει:

«Οι κρυφοί και φανεροί μηχανισμοί της προβοκάτσιας των λαϊκών αγώνων, που στοχεύουν στην τρομοκράτηση και στον εκφοβισμό των εργαζομένων και της νεολαίας, έδρασαν για μια ακόμα φορά πίσω από την πλάτη του λαού, με την τοποθέτηση βόμβας στον πολυχώρο του Mall που είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό δύο εργαζομένων. Τέτοιες ενέργειες συγκαλύπτουν και ενισχύουν την κρατική βία, είναι χρήσιμες σε αυτούς που επιχειρούν με την ένταση των μηχανισμών καταστολής να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν το λαό, να βάλουν εμπόδια στους λαϊκούς αγώνες, να ανακόψουν τη μαζικότητά τους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σπέρνουν φόβο και καταστολή στο λαό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ