ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
«Μαθήματα» μετά μουσικής

Παρουσίαση του δίσκου «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» στα πλαίσια εκδήλωσης της Επιτροπής Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Ενα «μάθημα» πολιτικής οικονομίας με τους στίχους του Γ. Νεγρεπόντη και μουσική του Λ. Κηλαηδόνη, έδωσε η ορχήστρα της ΚΝΕ την περασμένη Κυριακή. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνει η Επιτροπή Φεστιβάλ της ΚΝΕ κάτω από το γενικό τίτλο «Η επιδημία της υπερπαραγωγής», η ορχήστρα της ΚΝΕ παρουσίασε το δίσκο «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας». Ο δίσκος επιλέχθηκε γιατί, παρά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1975, είναι ιδιαίτερα επίκαιρος και μπορεί να ανοίξει δρόμο στη συζήτηση και τον προβληματισμό με άξονα την καπιταλιστική κρίση. Τα τραγούδια πλαισίωσε αφήγηση αποσπασμάτων από το θεατρικό έργο του Γ. Σκούρτη «Απεργία ή η πάλη των τάξεων απ' αυτούς που παλεύουν».

«Απλά Μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας»: «Απλά», γιατί στους στίχους τους αντανακλάται η ταξική εκμετάλλευση, εύκολα αναγνωρίσιμη από όποιον τη βιώνει. «Μαθήματα» όμως παράλληλα, γιατί ο μηχανισμός της εκμετάλλευσης δεν γίνεται ορατός από όποιον δε «μάθει» να στρέφει την προσοχή του πιο βαθιά από την επιφάνεια των πραγμάτων. «Πολιτικής Οικονομίας», γιατί στη βάση της σημερινής κοινωνίας βρίσκονται οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και είναι οι σχέσεις αυτές που πρέπει να βρεθούν στο στόχαστρο της πάλης της εργατικής τάξης και της νεολαίας που ανήκει σε αυτή.

«Τα χέρια σου συνάδελφε, όταν τα νοικιάζεις...»

Αφετηρία της αφήγησης στάθηκε η συνάντηση του ανθρώπου που «δεν είχε τίποτα» με τον άνθρωπο «που είχε τα απαραίτητα», που είχε δηλαδή στην ιδιοκτησία του τα μέσα παραγωγής. «Μόνο τα χέρια μου έχω εγώ», ομολογεί ο πρώτος, «Τα νοικιάζω!», αποκρίνεται πρόθυμα ο δεύτερος και προσθέτει: «Πόσα θέλεις για να ζήσεις μια μέρα; Τ' αναγκαία βέβαια...». Κι έτσι, «ο ένας άνθρωπος έγινε τ' αφεντικό και ο άλλος αυτός που θα του δούλευε». Και έπρεπε αναγκαστικά να δουλεύει γι' αυτόν για να μπορέσει να ζήσει.

Αυτή είναι η «συμφωνία» για τη μίσθωση της εργατικής δύναμης από τον καπιταλιστή και οι όροι που τη διέπουν: «Δέκα σου παίρνει ένα σου δίνει, ποιος θα το πει αυτό δικαιοσύνη». Και τα υπόλοιπα εννιά; Τα εννιά που λείπουν δεν είναι παρά η υπεραξία, η κλεμμένη εργασία, το κέρδος του καπιταλιστή, που συμπεραίνει: «Ωραίο πράγμα η δουλειά του ...άλλου». Οσο για τον εργαζόμενο που παράγει δέκα αλλά πληρώνεται ένα, οι στίχοι του ποιητή τον προειδοποιούν: «Μην ακούς όσους μετράνε στα μέτρα τους και σ' αδικάνε».

Κι αν ο εργάτης παλέψει να γίνει η πληρωμή του μεγαλύτερη; Τότε μπορεί να κερδίσει μια αύξηση, μπορεί και όχι. Θα κερδίσει όμως κι ένα πολύτιμο συμπέρασμα, όπως ο εργάτης στην «Απεργία» του Γ. Σκούρτη: «Και με την αύξηση πάλι θα πουλιόμαστε, μόνο που θα πουλιόμαστε λίγο ακριβότερα. Εκτός αν...». Εκτός αν παλέψουν ενάντια στο σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς και όσους το υπερασπίζονται, για να ορίζουν οι ίδιοι τη δουλειά τους και τους καρπούς που αυτή παράγει.

Με μεράκι και διάθεση για προσφορά

Η εκδήλωση ετοιμάστηκε χάρη στην εθελοντική δουλειά, την προσφορά και το μεράκι των μελών της ορχήστρας της ΚΝΕ. Οπως δήλωσε ο Δ. Κουφαλάκος, η ορχήστρα έκανε πρόβες για δύο περίπου μήνες και τα μέλη της διέθεσαν στην προσπάθεια αυτή αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους. Υπογράμμισε πως η συμμετοχή στα μουσικά σύνολα της ΚΝΕ είναι για τους περισσότερους μια ευκαιρία να ασχολούνται με την τέχνη τους, μιας και ως ερασιτέχνες μουσικοί συναντούν στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης πολλαπλάσιες δυσκολίες που τους εμποδίζουν να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν. Την ορχήστρα της ΚΝΕ απαρτίζουν οι Ανδρονιάδης Δημήτρης (πιάνο), Καραλιάς Γιάννης (κλαρινέτο), Κουφαλάκος Δημήτρης (φαγκότο, φυσαρμόνικα), Τσανέλης Λευτέρης (κιθάρα), Παπαναστασάτος Παύλος (βιολί), Παπαναστασάτου Τάνια (φωνή), Φωτοπούλου Πολυξένη (κρουστά), Χατζηαναγνώστου Στέφανος (φλάουτο, φωνή), ενώ τα κείμενα διάβασαν οι Γκανά Αλίκη, Ζουγανέλης Παναγιώτης και Ξυδώνα Μαρία.

«Επαγρυπνούμε για τη συνείδηση των παιδιών»

Συζήτηση με γονείς για τη σχέση του παιδιού με το εξωσχολικό βιβλίο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Επιτροπής Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Το παιδί, σε όλες τις διαστάσεις της προσωπικότητάς του και η σχέση του με το βιβλίο σε ένα περιβάλλον επίθεσης στις συνειδήσεις, βρέθηκε στο επίκεντρο της κουβέντας στη συζήτηση που έγινε την Κυριακή στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Η πρωτοβουλία έρχεται σαν συνέχεια των γιορτινών εκδηλώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για παιδιά και νέους γονείς και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων της Επιτροπής Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Οι γονείς που προσήλθαν μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους, επισήμαναν όσα έχουν διαπιστώσει από την προσωπική τους εμπειρία, «ξεφύλλισαν» μαζί με τους ομιλητές βιβλία γραμμένα από συγγραφείς, την ΕΕ και τεχνοκράτες και άλλα γραμμένα από συγγραφείς που πάλεψαν και παλεύουν με τις λέξεις, αλλά ταυτόχρονα παλεύουν και με το σύστημα.

Ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, περιέγραψε στην εισήγησή του το πλαίσιο στο οποίο κινείται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και αναφέρθηκε σε βασικά ζητήματα που χρησιμεύουν ως αφετηρία για να κατανοήσει ο γονιός την παρέμβαση που γίνεται στα παιδιά. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «η διαπαιδαγώγηση δεν είναι μόνο και ούτε κυρίως ζήτημα εκδηλώσεων. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια κυρίως του παιδαγωγού που εκφράζει σε τελική ανάλυση και το πολιτικό πιστεύω του, όπως έλεγε και ο σοβιετικός παιδαγωγός Αντον Μακάρενκο. Είναι όμως και θέμα του πού θα τοποθετήσει ο γονιός το παιδί του, τι κόσμο θα δημιουργήσει για να ξεπηδήσει από εκεί η αυθόρμητη και δημιουργική παιδική δραστηριότητα».

Ειδικά για τη συμβολή του βιβλίου, μετέφερε τα λόγια της Κρούπσκαγια: «Πρέπει να επαγρυπνούμε για τη συνείδηση των παιδιών και, για να το πετύχουμε, ο καλύτερος βοηθός μας είναι το βιβλίο», αναφέροντας ότι η σοσιαλιστική κοινωνία, το 1975 διέθετε 154.000 παιδικές βιβλιοθήκες με 602 εκατομμύρια παιδικά βιβλία και περιοδικά.

«Εκείνο που έχει την πιο βαθιά σημασία, είναι να βρει κανείς ένα σταθερό κριτήριο, να σχηματίσει ένα σύστημα σκέψης, να κατορθώνει να βλέπει εκεί που οι άλλοι είναι τυφλοί. Αυτός είναι ο κεντρικός σκοπός της διαπαιδαγώγησης αλλά και της σχέσης με το βιβλίο. Το διάβασμα δεν είναι ζήτημα γνώσης, είναι ζήτημα ζωής», τόνισε μεταξύ άλλων.

Οι «παγίδες» και αυτοί που αντιστέκονται

Η συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων Εύη Κοντόρα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις εξελίξεις στο χώρο των εκδόσεων, που σε ό,τι αφορά το παιδικό βιβλίο δείχνουν τάση ολόκληρες εκδοτικές εταιρείες να γίνονται κτήμα πολυεθνικών ομίλων με ξεκάθαρο στόχο τη στροφή του περιεχομένου των βιβλίων τους στη διαφήμιση των προϊόντων των διαφόρων κλάδων της ιδιοκτήτριας πολυεθνικής. Σημείωσε ωστόσο ότι «πέρα από τις πωλήσεις, βασική απαίτηση από το περιεχόμενο ενός βιβλίου για παιδιά και νέους παραμένει η (έστω και σιωπηρή) απαίτηση για μια πραγματικά και κυριολεκτικά "έντεχνη" διαμόρφωση της συνείδησης των μικρών αναγνωστών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι επιθυμητοί πειθήνιοι εργαζόμενοι του μέλλοντος, οι αδηφάγοι ενήλικοι καταναλωτές».

Η συγγραφέας ανέδειξε το ρόλο του καλού βιβλίου, των συγγραφέων που αντιστέκονται σε αυτό το τοπίο. Στο σημείο αυτό μίλησε και για την προσφορά της «Σύγχρονης Εποχής», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «λειτουργεί σαν όαση για όσους δημιουργούς δεν επιθυμούν να νερώσουν το κρασί της ταξικής τους προσήλωσης προκειμένου να εκδίδονται τα έργα τους».

Η αξία του προσωπικού παραδείγματος, η στάση απέναντι στο σχολείο και το περιεχόμενό του, το ίντερνετ, την τηλεόραση και το παιχνίδι του συρμού ήταν ζητήματα που θίχτηκαν στην κουβέντα με τους γονείς, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για τα ζητήματα διαπαιδαγώγησης συνολικά.

Στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και χώρος δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών που βρέθηκαν με τους γονείς τους στην εκδήλωση.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κινητοποίηση ενάντια στα σεμινάρια επί πληρωμή

Την ερχόμενη Παρασκευή, στην πρυτανεία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, διοργανώνουν το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, στην πρυτανεία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Οπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση «το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, παρέχει σεμινάρια επί πληρωμή σε εκπαιδευτικούς, για να εφαρμόσουν πτυχές του "νέου σχολείου"». Πρόκειται για αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης «σε απόλυτη συμφωνία με τη "νέα" αντίληψη για το ρόλο που πρέπει να επιτελέσουν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα».

Οπως περιγράφεται «καλούνται εκπαιδευτικοί να πληρώσουν 230 ευρώ, για πολλούς το ένα τρίτο του μισθού τους, για να "αγοράσουν" έναν τίτλο, χωρίς καμιά επίσημη αντιστοιχία, στη "Μεθοδολογία και εφαρμογή των projects (σχέδια εργασίας) στην εκπαίδευση".

Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για τους εκπαιδευτικούς! Ενα τυφλό κυνήγι "τίτλων" και "προσόντων" (με το αζημίωτο βέβαια), που θα τους "εξασφαλίσει" μόρια, στην επικείμενη αξιολόγηση. Σήμερα, ο εκπαιδευτικός πληρώνει για να μάθει να κάνει projects, αύριο ίσως για μια άλλη πλευρά του νέου σχολείου της αγοράς.

Μετατρέπουν με αυτόν τον τρόπο την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού σε ατομική του ευθύνη. Οποιος διαθέτει την οικονομική δυνατότητα, αγοράζει "προσόντα" και εμπλουτίζει τον ατομικό του φάκελο (portfolio). Είναι "καινοτόμος", συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του "νέου σχολείου", αποκτά προβάδισμα, έναντι του ανταγωνιστή του. Αυτό διαφημίζουν άλλωστε τα ΑΕΙ, που με το κιλό πουλάνε στην αγορά τα διάφορα "επιμορφωτικά πακέτα" και "σεμινάρια".

Ο θάνατός σου, η ζωή μου!

Η επιλογή της θεματολογίας μόνο τυχαία δεν είναι. Ο,τι προωθεί το νέο σχολείο της αγοράς, είναι καινοτόμο, σύγχρονο, προοδευτικό, άρα πουλιέται! Το σεμινάριο δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε φοιτητές! Δηλαδή, τα ΑΕΙ μετατρέπονται σε μαγαζιά, που αντί να μορφώνουν ολόπλευρα και δωρεάν τους φοιτητές, διασπούνε τον ενιαίο χαρακτήρα της γνώσης και τον πουλάνε με το κομμάτι!

Τέτοια σεμινάρια έχουν φυτρώσει ένα σωρό τα τελευταία χρόνια (όπως το σεμινάριο των 400 ωρών στην Ειδική Αγωγή, που εξασφάλιζε στον κάτοχο δυνατότητα πρόσληψης σαν αναπληρωτής σε ΣΜΕΑ).

Ο κατάλογος των ΑΕΙ που παρέχουν κατάρτιση επί πληρωμή διευρύνεται. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ξεκίνησε εξ αποστάσεως "σχολή γονέων" με δίδακτρα αρκετών εκατοντάδων ευρώ, το Πανεπιστήμιο Αθήνας δραστηριοποιείται στο χώρο της κατάρτισης μέσω του Κέντρου Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Επιμόρφωσης (ΚΕΚ - ΕΚΠΑ). Απ' όλα έχει ο μπαξές!

Αντίστοιχα "πτυχία" ή σεμινάρια πουλάνε και ιδρύματα του εξωτερικού (προσφέρουν μάλιστα δίπλωμα και ... εξ αποστάσεως), αλλά και ιδιωτικά κολέγια, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών κ.λπ. Μάλιστα, με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 στο εθνικό δίκαιο (ΦΕΚ 87733/ΙΑ /19 Αυγούστου 2011, με τίτλο "Οροι και διαδικασία διενέργειας αντισταθμιστικών μέτρων σύμφωνα με το π.δ. 38/2010 για το επάγγελμα του εκπαιδευτικού Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης"), τα "πτυχία" αυτά προσφέρουν πλέον ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα.

Δηλαδή, ένας απόφοιτος ιδιωτικού κολεγίου στην Ελλάδα, που συνεργάζεται με ίδρυμα της ΕΕ (franchise), μπορεί να αποκτήσει δικαίωμα να δώσει ΑΣΕΠ, ώστε να διοριστεί σαν δάσκαλος ή να προσληφθεί σαν αναπληρωτής! Αρμόδιο για την όλη διαδικασία ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), στο οποίο συμμετέχει και η ΟΛΜΕ.

Το ΠΑΜΕ έχει επανειλημμένα καταθέσει πρόταση για άμεση αποχώρηση της ΟΛΜΕ από το ΣΑΕΠ, αλλά έχει καταψηφιστεί από ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΡΙΖΑ). Οι εξελίξεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι. Αποτελούν εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ, για τη δημιουργία του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτός καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Μπολόνια, για τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της γνώσης και την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος. Ουσιαστικά, για τη δημιουργία της πανευρωπαϊκής αγοράς ανώτατης εκπαίδευσης, που ο ανταγωνισμός και οι ανάγκες του κεφαλαίου θα καθορίζουν το τι και το πώς θα διδάσκεται.

Καλούμε τους συναδέλφους σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης να καταδικάσουν την πολιτική της ΕΕ και όσους τη στηρίζουν. Ολοι μαζί, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι να παλέψουμε για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».

Η έκθεση για τον «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ταξιδεύει η έκθεση της ΚΝΕ για τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή» και θα φιλοξενηθεί στις 25, 26 και 27 Γενάρη στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 25 Γενάρη στις 6.30 το απόγευμα. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και οι εξής εκδηλώσεις.

-- Παρασκευή 25 Γενάρη, στις 7 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ «Κομματικός - Επαναστατικός Τύπος». Ομιλητής Χρήστος Κυγιάκης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ και απαγγελίες ποιημάτων.

-- Σάββατο 26 Γενάρη, στις 6 μ.μ., βιβλιοπαρουσίαση του χρονικού του ηρωικού αγώνα των χαλυβουργών. Ομιλητής Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Κυριακή 27 Γενάρη, στις 11 π.μ., εκδήλωση με θέμα «Νέοι δρόμοι στην ενημέρωση, νέοι δρόμοι στην χειραγώγηση». Ομιλητής Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν οργανωμένες ξεναγήσεις ενώ στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Οι ώρες λειτουργίας θα είναι: Την Παρασκευή 25/1 από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., το Σαββατοκύριακο από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ., και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ..

Σε άλλες πόλεις

Εκδηλώσεις με αφορμή τα 1.000 φύλλα του «Οδηγητή» διοργανώνονται και σε άλλες περιοχές της χώρας:

  • Τετάρτη 23 Γενάρη, στην Κοζάνη, στις 5.30 μ.μ., εκδήλωση της ΟΒ Μαθητών στα γραφεία της ΚΝΕ.
  • Παρασκευή 25 Γενάρη, στη Μυτιλήνη, με θέμα «Επαναστατικός Τύπος - αναντικατάστατο όπλο στα χέρια των κομμουνιστών, κάθε νέου που παλεύει στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλειά», στις 8 μ.μ., στο θεατράκι του Φιλοτεχνικού Ομίλου Μυτιλήνης (ΦΟΜ). Ομιλητής Στρατής Δουνιάς, αρχισυντάκτης του «Οδηγητή».
  • Σάββατο 26 Γενάρη:

-- Στην Αμφισσα, με θέμα «επαναστατικός - κομματικός τύπος», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δήμου (πλατεία Κεχαγιά.

-- Στην Κοζάνη εκδήλωση των ΟΒ του ΤΕΙ, στα γραφεία της ΚΝΕ.

-- Στην Καστοριά, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ.

  • Σάββατο 2 Φλεβάρη:

-- Στην Πάτρα, με θέμα «Επαναστατικός Τύπος - Οπλο στα χέρια των κομμουνιστών, κάθε νέου που παλεύει στο σχολείο, στη σχολή, στη δουλειά», στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου (Προσφυγικά).

-- Στη Λιβαδειά, στην αίθουσα του ΕΣΥΝ. Στις 12 το μεσημέρι μαθητική εκδήλωση με θέμα «Διαδίκτυο και Ενημέρωση» και στις 6.30 μ.μ. βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Επαναστατικός Κομματικός τύπος» και πολιτιστικά δρώμενα.

Εκδηλώσεις της Επιτροπής Φεστιβάλ

Συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ στην Αθήνα. Με την καπιταλιστική κρίση στο επίκεντρο και τίτλο «Η επιδημία της υπερπαραγωγής», οι εκδηλώσεις σηματοδοτούν την έναρξη των θεματικών δραστηριοτήτων που θα διοργανώνει ανά μήνα η επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτό:

-- Την Παρασκευή 25 Γενάρη, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου), θα προβληθεί η ταινία «Δευτέρες με λιακάδα» σε σκηνοθεσία Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα.

-- Δευτέρα, 28 Γενάρη, στις Μουσικές Διαδρομές (Πατησίων 208, στάση Καλλιφρονά), στις 8 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση υπό τον τίτλο «Μέχρι να γίνεις του εαυτού σου εργοδότης...». Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ θα παρουσιάσει το έργο «Η πτώση και άνοδος του κ. Γκρόσαπ» που βασίζεται στο βιβλίο των Ρίτσαρντ Μπόγιερ - Χέρμπερτ Μορέ «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ». Επίσης, θα γίνει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και γλέντι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ